Είναι η γιόγκα σατανική λατρεία
ή προσφέρει πνευματικότητα και υγεία ;
Η αλληλογραφία αυτή με
τον unickvj ξεκίνησε από το βίντεο:
Οι γιατροί μιλάνε για τον μαγνητοσκοπημένο άγγελο
Θέματα στα οποία γίνεται
αναφορά:
θρησκεία, πίστη, μυστικισμός, σατανισμός,
πνευματικότητα, υγεία,
επιστημονικά στοιχεία για τη γιόγκα, εγκλήματα της ορθοδοξίας,
μυστικιστικές εμπειρίες
Πρόλογος
Αν επιμένω στο θέμα
των ωφελημάτων της γιόγκα στην υγεία, και, στο δεύτερο μέρος τούτης
της παρουσίασης, παρουσιάζω τόσες επιστημονικές ανακοινώσεις από
τους μεγαλύτερους ιατρικούς οργανισμούς της Αμερικής για τα
ωφελήματα της γιόγκα στην υγεία, είναι διότι οι χριστιανοί
δημιούργησαν και προωθούν την ιδέα ότι η γιόγκα κάνει κακό στην
υγεία (και ότι δημιουργεί κατάληψη από σατανικά πνεύματα) για να
απαγορέψουν μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό. Στο
ακόλουθο φαξ,
για παράδειγμα, που εστάλη από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σε
γυμναστήρια της Αττικής (περιλαμβανομένου και ενός γυμναστηρίου στην
Αγία Παρασκευή όπου πήγα να διδάξω γιόγκα), ζητείται από τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να μην περιλάβουν την γιόγκα στα προγράμματά τους, διότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, βλάπτει την υγεία και «αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος».
Παρόμοια συνέβησαν και με την πανεπιστημιακή μου σχολή όταν
σπούδαζα. Μέσα από public relations (κονέ με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ) η χριστιανική εκκλησία προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να έλθει σε επαφή με μορφές πνευματικότητας άλλες από τον χριστιανισμό.
Η ερώτησή μου είναι:
Ο ελληνικός λαός ερωτήθηκε;
Ο Γκάντι είχε δίκιο όταν έλεγε:
«Μου αρέσει ο Χριστός σας, όχι οι χριστιανοί σας»
Γιατί όπου υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα άνθρωποι φανατικά πιστοί σε μια θρησκεία, επιστήμη ή ιδεολογία, εκεί υπάρχουν και προκαταλήψεις, μίση, παρασκηνιακές δραστηριότητες και κρυφά κίνητρα. Διαφορές, βέβαια, θα υπάρχουν. Εγώ, ας πούμε, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το χριστιανισμό ότι δεν συμβαίνει μετενσάρκωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα κατηγορήσω το χριστιανισμό για συνεργασία με το διάβολο ή ότι δεν θα αναγνωρίσω την πνευματικότητά του, εκεί που αυτή λάμπει.
Το σημαντικό θέμα είναι ο νους να μην είναι κολλημένος. Όταν ο νους και η καρδιά είναι ανοιχτά, οι μεταξύ μας πράξεις θα είναι διαφανείς και θα αλληλεπιδρούμε αρμονικά και με αγάπη παρά τις διαφορές μας. Γιατί η ζωή δεν είναι πράγματι ένας πόλεμος εναντίον των άλλων (π.χ. εναντίον των άπιστων αιρετικών κλπ.) αλλά εναντίον εκείνου του μέρους του εαυτού μας που ένας αμερόληπτος παρατηρητής από τον Άρη θα χαρακτήριζε δίκαια ως κίβδηλο.
Γι’ αυτό και ο ιστοχώρος αυτός είναι ανοιχτός ακόμα και προς το χριστιανισμό, τη θρησκεία που νομίζει ότι γνωρίζει «τον ένα και μοναδικό Θεό». Γιατί με ενδιαφέρει περισσότερο η θειότητα του Χριστού και η αγιότητα των αγίων του, από τις προκαταλήψεις, τις παρανοήσεις και τα διανοητικά
κολλήματα των πιστών του.
unickvj
Η ορθοδοξη θρησκεια ειναι η πιο ελευθερη θρησκεια στο κοσμο. Υπαρχουν θρησκειες που επιβαλουν την πιστη τους με νομο, αδιαφορωντας για τα πιστευω του καθενος, και αν τολμησουν να αλλαξουν πιστευω και πιστη τιμωρουνται με θανατο. Oποιοσδηποτε εδω στην Eλλαδα μπορει να πιστευει ο,τι θελει, μπορει να φυγει απ' την ορθοδοξη πιστη και να μην καν δικαιολογησει το λογο. Eλευθεροι ανθρωποι με ελευθερα πιστευω και πιστη. Tο θεμα ειναι: εχουμε διακριση ?
ΚΙΜΩΝ
Η ορθοδοξία κυνηγά τα άτομα με εναλλακτικές θρησκευτικές απόψεις. Κοίτα την ιστοσελίδα μου youtubetranslations.gr/persecution_of_yoga_pop_up.htm
unickvj
Nαι το ειδα αλλα δεν εχω καταλαβει ακομα τη λεξη "κηνυγα" που την ειδες.......
ΚΙΜΩΝ
Η εκκλησία παρεμβαίνει προκειμένου να με σταματήσει από το να ασκήσω το επάγγελμά μου, διότι (τουλάχιστον όπως πιστεύει αυτή) αυτό εκφράζει μη ορθόδοξες αντιλήψεις.
Είναι αυτό ανεξιθρησκεία;
Ως προς το ότι δεν σε σκοτώνει σωματικά, έχεις δίκιο (δεν την παίρνει κιόλας να το κάνει). Αλλά σε βλάπτει επαγγελματικά. Και με αυτό τον τρόπο βέβαια σε βλάπτει και σωματικά. Δεν βλάπτεις κάποιον σωματικά όταν τον εμποδίζεις να ασκεί το επάγγελμά του; Φυσικά, όταν αυτός βλάπτει την κοινωνία, πρέπει να παυστεί. Αλλά σε μια ελεύθερη κοινωνία τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν πολιτικά δικαστήρια και όχι εκκλησιαστικές επιτροπές. Η κόκα κόλα δεν έχει το δικαίωμα να πληρώσει έναν μαγαζάτορα να μη βάλει μέσα πορτοκαλάδες, επειδή δήθεν κάνουν κακό στην υγεία*, ή να βάλει στην τηλεόραση διαφήμιση «οι πορτοκαλάδες σκοτώνουν». Το αν σκοτώνουν ή όχι θα το αποφασίσουν πολιτικά όργανα, όχι άτομα κάποιας εμπορικής ή θρησκευτικής παράταξης ή ιδεολογίας. Τότε ούτε ελεύθερο εμπόριο έχουμε ούτε ανεξιθρησκεία.
Ρώτησε η κόκα κόλα τους πελάτες του καταστήματος αν επιλέγουν να πίνουν πορτοκαλάδα;
Ρώτησε η εκκλησία τους πελάτες του γυμναστηρίου αν επιλέγουν να κάνουν γιόγκα; Εσύ με ποιο δικαίωμα σταματάς εμένα τον Έλληνα πολίτη από το να πηγαίνω σε γυμναστήρια και να κάνω γιόγκα; Έχεις τέτοιο δικαίωμα;
Ας πούμε ότι εμείς οι δάσκαλοι γιόγκα κάναμε μια επιτροπή και βγάζαμε ένα σποτάκι στην τηλεόραση που έλεγε ότι οι χριστιανοί ιερείς βρίσκονται σε συνεργασία με το διάβολο. Πώς θα σου φαινόταν αυτό;
Φυσικά, εμάς δεν θα μας περνούσε καν από το μυαλό να κάνουμε κάτι τέτοιο...
Απλώς παρατήρησε το γεγονός ότι, παρότι έχω διωχθεί επαγγελματικά από τη χριστιανική θρησκεία, έχω βάλει μπόλικα χριστιανικά βίντεο σε αυτό το σάιτ.
Γιατί εμείς δεν λειτουργούμε με βάση το συμφέρον ή θρησκευτικές εμπάθειες και προκαταλήψεις. Απλά αρνούμαστε να σκεφτούμε με αυτό τον τρόπο...
Παρατήρησε επίσης το γεγονός ότι το παρόν βίντεο, πάνω στο οποίο έκανες το αρχικό σου σχόλιο, λέει ότι ένας άγγελος παρενέβη για να σωθεί ένα πολύ άρρωστο κοριτσάκι, σε κάποιο νοσοκομείο, και κάποια άτομα τον είδαν, κι επίσης φωτογραφήθηκε.
Άρα το βίντεο είναι χριστιανικό.
Το δικό σου πρόβλημα λοιπόν ποιο ήταν; Κατ' ουσίαν, το σχόλιό σου έλεγε: "Αδύνατον! Αδύνατον! Αφού δεν είναι ορθόδοξοι!"
Πρέπει επίσης να υποθέσω ότι, στο αρχικό σου σχόλιο, κατά έναν παράξενο τρόπο, υπονοείς ότι η καθολική ή προτεσταντική πίστη (εφόσον το βίντεο είναι αμερικανικό) επιβάλλει τις πεποιθήσεις της, σε αντιδιαστολή με την ορθόδοξη πίστη.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
* Τα αναψυκτικά κάνουν πράγματι κακό στην υγεία. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...
unickvj
"Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω. Εαν σε εμποδισαν να κανεις αυτο που θες σε καποιο ιδιωτικο γυμναστηριο -αν και δε μπορω να καταλαβω με ποιο τροπο θα μπορουσαν-,τοτε ναι, το καταδικαζω και εγω, γιατι ειναι αντιδημοκρατικο. Όσο για το πρωτο σχολιο μου, απλα το εγραψα για καποια παλαιοτερα σχολια που διαβασα. Δεν ειπα εγω «αδυνατον αδυνατον».
ΚΙΜΩΝ
Την παραπάνω απάντησή σου την βρήκα χαρακτηρισμένη ως "ανεπιθύμητη" (προφανώς από εσένα). Μήπως την ξανασκέφτηκες και βρήκες ότι τελικά δεν σε εκφράζει; Σκοπεύω να τη βάλω στην ιστοσελίδα μου στην οποία σε παρέπεμψα, να την κάνω δημόσια και να μην απαντήσω. Η ανταλλαγή μας τελειώνει εκεί. Αλλά σε ρωτάω, γιατί αν την ξανασκέφτηκες και το μετάνιωσες, απλά πες μου τι να κάνω.
unickvj
Όχι, μπορεις να τη βαλεις, απλα εκανα λαθος και το εβαλα σαν νεο post και οχι σαν απαντηση. Και μετα την εκανα delete και το ξαναβαλα σαν απαντηση. Συγνωμη αν δημιουργησα καποιο προβλημα στη σελιδα σου.
Δεν μπορουσα να γραψω πιο πολλα γιατι ειναι συγεκριμενος ο χωρος τον γραμματων που χωρανε εκει.
ΚΙΜΩΝ
Αν αυτά που έγραψες δεν σε εκφράζουν πλήρως, μπορείς να γράψεις περισσότερα στέλνοντάς τα μου με προσωπικό μήνυμα, και θα τα περάσω απ' εκεί στην ιστοσελίδα.
Στα λέω αυτά γιατί σε θέματα θρησκείας είμαστε όλοι (κι εγώ) πολύ ευαίσθητοι και αισθανόμαστε ότι χρειάζεται να ζυγίσουμε καλά τι λέμε και αν μας εκφράζει.
unickvj
Οk, τωρα που ξερω, ετσι θα κανω. Σεβομαι τη γνωμη ολων, δεν προσπαθω κανεναν να αλλαξω, αλλά δεν προκειται και κανεις να αλλαξει τη δικη μου αποψη.
Προσωπικα πιστεύω ότι αυτο που ειναι πολυ "επικινδυνο" να αναπτυξεις σε μια συζητηση ειναι το πού ξεκιναει η ελευθερια ενος ανθρωπου σε θεματα πιστεως και που καταληγει, μεχρι ποιο οριο? Μεχρι πού θεωρει οτι ειναι ελευθερος ? Μη ξεροντας οτι πλεον μπορει αθελα του ή ηθελημενα αν θες να καταπατά δικαιωματα συναθρωπου του. Πώς οριζει την ελεθερια του? Και πώς ξερει, και με τι σημειο αναφορας θα καταλαβει, οτι περασε καποια ορια η οχι? Ή απλα εγκειται στη δικια του αντιληψη και μονο, βασιζομενος στη εννοια «ελευθερια»; Ουσιαστικά με ποιο γνωμονα αυτοκριτικης θα λειτουργησει;
Πιστευω οτι απαιτει μεγαλη συζητηση αυτο, έτσι ώστε ισως και σε αμετρητες σελιδες παλι θα υπαρχουν παραμετροι προς συζητηση.
Οπως και να ’χει, οπως σου ξαναεγραψα, καταδικαζω οποιαδήποτε μεμονωμενα περιστατικα παπαδων και μητροπολιτων αν θες, που μπαινουν εμποδιο στην επιλογη της δουλειας σου, εφοσον αυτη (η δουλεια) δεν επιβαλεται σε κανεναν που δεν επελεξε.
Καποτε ενας γνωστος στην Αγγλια (Ινδος) μου ειχε κανει μια περιγραφή, μια ενημερωση για τη γιογκα.
Μου ’χε πει πως υπαρχει η απλη γιογκα γυμναστικης και η γιογκα γυμναστικης- περισυλλογης
«Εγω», μου ειχε πει, «στο διαλογισμο μου μιλαω με πνευματα την ωρα της αυτοσυγκεντρωσης».
Μπορω να πω οτι μ’ εβαλε σε βαθειες σκεψεις αυτο, στο αν ειναι αληθεια , και αν ναι, ποσο επικίνδυνο ειναι. Καταλαβαινεις λοιπον π.χ. πώς επεμβαινει εκει η θρησκεια οταν, υποθετικα παντα, καποιος αδαης (δε μιλαω για σενα, παραδειγμα αναφερω) δημιουργησει μια τετοια κοινοτητα .
Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα βρέθηκαν προ εκπληξεων. Γιατι οταν μου ανεφερε ο τυπος (Ινδος) οτι μιλαει με πνευματα, αν το δεις αντικειμενικα, μπορεις να υποθεσεις τα παντα.........
ΚΙΜΩΝ
Κοίτα, η γιόγκα, όταν την κάνεις σε ένα μέτριο βαθμό, προωθεί τη σωματική και ψυχολογική υγεία, όπως έχει σαφώς αποδειχθεί από πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες. Αν την κάνεις περισσότερο, σε ευαισθητοποιεί στον πνευματικό κόσμο. Εκεί υπάρχει το πνεύμα του Χριστού, της Παναγίας, τα πνεύματα των Αγίων, οι ψυχές των νεκρών και τόσα άλλα πράγματα... (Για παράδειγμα, εγώ είχα δει το Χριστό στο Σταυρό την ώρα του διαλογισμού).Το πού θα κατευθυνθείς, αν προς το καλό ή το κακό, εξαρτάται από εσένα. Στην περίπτωση που έχεις έναν πνευματικό δάσκαλο του οποίου η ψυχή είναι αφυπνισμένη στον πνευματικό κόσμο, υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσεις μαζί του, και μέσα από την πνευματική αυτή επικοινωνία αυτός προσπαθεί να σε ευαισθητοποιήσει στην πνευματική πλευρά της ύπαρξης, ώστε έκτοτε να ζήσεις πνευματικά.
Εγώ διδάσκω γιόγκα για χρόνια, κι από τους εκατοντάδες που έχουν περάσει από μένα, μονάχα ένας είχε αυτή την εμπειρία, δύο φορές. Και φυσικά νιώθει πολύ εμπνευσμένη και χαρούμενη που την είχε.
Σου λέω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα δεν ασχολούνται ούτε με κακές ψυχές ούτε με μαύρες μαγείες. Νιώθουν την έλξη προς την πνευματική πλευρά της ύπαρξης, καθώς και προς τα άτομα που ονομάζονται «φωτισμένα», τα άτομα των οποίων η ψυχή έχει αφυπνιστεί στο πνευματικό πεδίο.
Η ιστορία που σου είπε ο Ινδός ακούγεται ανησυχητική μόνο στην περίπτωση που επικοινωνούσε με κακά πνεύματα. Αν επικοινωνούσε με καλά πνεύματα, η ιστορία ακούγεται πολύ καλή. Πώς κρίνουμε αν τα πνεύματα είναι κακά ή καλά;
Τα κακά πνεύματα τρελαίνουν τον άνθρωπο με τα πάθη, έτσι ώστε, για το χρήμα και το σεξ, να είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Να μην έχει ηθικούς φραγμούς. Αν η γιόγκα προωθεί μια τέτοια νοοτροπία, μέσα από τα βιβλία της και τους διαλογισμούς της, τότε είναι επικίνδυνη. Αλλά εγώ, σε τριάντα σχεδόν χρόνια που βρίσκομαι στον «κόσμο της γιόγκα», δεν έχω δει τίποτα τέτοιο.
Έχω δει ακριβώς το αντίθετο. Καλά πνεύματα, καλές ηθικές αρχές, αγάπη και καλοσύνη, αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχο στο σεξ, περιφρόνηση των δελεαστικών τροφών, ολιγάρκεια σε σχέση με τα χρήματα. Μια νοοτροπία απλότητας στον τρόπο ζωής και υψηλών ιδανικών. Σε αυτή τη βάση, υποθέτω ότι τα πνεύματα με τα οποία επικοινωνούσε ο Ινδός γιόγκι με τον οποίο μίλησες στην Αγγλία, ήταν πνεύματα φωτισμένων ανθρώπων. Κι εγώ έχω μιλήσει με ένα τέτοιο πνεύμα. Μήπως με κάνει σατανιστή αυτό;
Κι ο Παΐσιος είχε δει ένα σωρό πνεύματα. Μήπως τον κάνει σατανιστή αυτό;
Η δυνατότητα να βλέπεις τον κόσμο των πνευμάτων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ηθική σου ποιότητα. Ο άνθρωπος που έχει μάτια, βλέπει τόσο τον κακούργο όσο και τον τίμιο. Όταν έχεις μάτια, βλέπεις. Όταν έχεις πνευματική λαλιά, μιλάς. Το ερώτημα είναι: Με ποιον μιλάς; Μιλάς με το Θεό; Μιλάς με τους αγίους; (αγίους δεν έχει μόνο ο χριστιανισμός). Μιλάς με τους καλούς; Ή κάνεις παρέα με τους κακούς και τους αντιγράφεις;
Σε αυτό ισχύει ό,τι και στην ύλη. Δεν κατηγορούμε αυτόν που απλώς μιλάει, αλλά αυτόν που μιλάει και κάνει παρέα με τους ληστές και τους βιαστές.
Όμως οι χριστιανοί έχουν το δόγμα ότι τα πνεύματα τα οποία οι Πατριάρχες δεν έχουν βάλει στον κανόνα (δεν ονόμασαν αγίους) είναι ντε φάκτο κακά.
Δεν υπάρχει ντε φάκτο κακός. Ο κακός κρίνεται τέτοιος από τα λόγια και τις πράξεις του. Ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι το τάδε πνεύμα, επειδή δεν έχει ασχοληθεί με τον Χριστό (κι ίσως-ίσως ούτε καν γνωρίζει τον Χριστό) είναι κακό πνεύμα. Δείξε μου τι ΚΑΝΕΙ και τι ΛΕΕΙ αυτό το πνεύμα και τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε αν είναι κακό.
Αυτός ο κόσμος είναι πολύ ευρύς και η χριστιανική θρησκεία δεν είναι παρά μια θρησκεία. Δεν υπήρχε πάντα ούτε θα υπάρχει πάντα. Αλλά πνεύματα θα υπάρχουν πάντα. Καλοσύνη και τιμή θα υπάρχουν πάντα. Ανθρώπινη κρίση και λογική θα υπάρχουν πάντα.
Ναι, ο χριστιανισμός δεν θα υπάρχει πάντα. Ήδη λίγο-πολύ έχει πεθάνει. Ποιος νηστεύει τώρα; Ποιος τηρεί σεξουαλική εγκράτεια; Ποιος ακολουθεί το παράδειγμα των αγίων; Θρησκεία δεν είναι το τι γράφει (ή έγραφε) η ταυτότητα και το να κατηγορούμε άλλους. Θρησκεία είναι η στάση εκείνη ζωής που σε μετατρέπει από σάρκα σε πνεύμα.
Τώρα, ως προς το όριο της ελευθερίας μας:
Αν πιστεύω ότι κάποια άτομα είναι σατανιστές, διδάσκουν το σατανισμό και καταστρέφουν ψυχές, τους κάνω μήνυση η οποία πρέπει να υποστηριχτεί με διάφορα στοιχεία. Μπορώ επίσης να πω στα άτομα που έρχονται στην εκκλησία ότι οι τάδε είναι σατανιστές.
Αλλά αν πιστεύω ότι όλοι οι μη ορθόδοξοι είναι σατανιστές, και γράφω γράμματα που τα στέλνω σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γυμναστήρια και όπου αλλού σκεφτώ (τέτοιο γράμμα είχε στείλει η εκκλησία και στην πανεπιστημιακή σχολή όπου σπούδαζα, και αυτή ακύρωσε ένα πρόγραμμα γιόγκα που είχα οργανώσει, καθώς και έκτοτε οποιαδήποτε ομιλία με εναλλακτικό περιεχόμενο, π.χ. εναλλακτική θεραπευτική), τότε ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε ότι κάτι δεν πάει καλά με μένα. Δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουν λάθος και μόνο εγώ να έχω δίκιο! Όλες, μα όλες οι θρησκείες στον κόσμο έχουν λάθος – και μόνο η ορθοδοξία τα καταλαβαίνει σωστά. Είναι αυτό δυνατόν;
Κι εμείς στη γιόγκα πιστεύουμε ότι υπάρχουν σατανιστές. Αλλά στα 30 χρόνια που ακούω ομιλίες και διαβάζω βιβλία, ποτέ δεν άκουσα κάποιον γιόγκι να κατηγορεί κάποιον ως σατανιστή ούτε είδα να στέλνει επιστολές προκειμένου να αποκλείσει ανθρώπους από επαγγέλματα. Δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε πνευματικές δονήσεις, να είμαστε καλοί άνθρωποι, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσα από το παράδειγμά μας. Όχι να βαφτίζουμε τις διαφορετικές από εμάς θρησκευτικές οργανώσεις κακές και διαβολικές και να κάνουμε σταυροφορία εναντίον τους.
Η κοινωνία θα πρέπει να σκεφτεί με βάση ποια κριτήρια αποφασίζουμε ότι κάποιος είναι σατανιστής και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα (αν όντως υπάρχουν τριγύρω σατανιστές). Οι επιτροπές που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να αποτελούνται από κοσμικά πρόσωπα και θρησκευτικά πρόσωπα (αλλά τα τελευταία να μην ανήκουν σε μία και μόνο θρησκεία, γιατί οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες –ιουδαϊσμός, ισλαμισμός και χριστιανισμός- έχουν παράδοση έλλειψης ανοχής και πολέμων προς τις άλλες θρησκείες).
Αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα με τη θρησκεία, συμβαίνει στην Αμερική με τη θεραπευτική. Η αλλοπαθητική κατάφερε να κάνει κονέ με την κυβέρνηση για να αποκλείσει από το επάγγελμα τις εναλλακτικές θεραπείες, βαφτίζοντάς τες επικίνδυνες για τον πληθυσμό.
Θα μου πεις: «Δεν θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τον πληθυσμό;» Θα μπορούσαν. Αλλά αυτό θα έπρεπε να το αποφασίσουν επιτροπές με βάση τα στοιχεία, επιτροπές που δεν είναι εξαρχής προκατειλημμένες προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Αν οι αλλοπαθητικοί προσπαθούν να σταματήσουν τους ομοιοπαθητικούς, ο αντικειμενικός παρατηρητής σκέφτεται ότι το κάνουν γιατί έχουν συμφέρον και όχι γιατί θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Όπου υπάρχει επαγγελματικό συμφέρον (και στην περίπτωση των χριστιανών ιερέων υπάρχει) είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι κατηγορίες προς τους «άλλους» έχουν εγωιστικό κίνητρο παρά ότι οι άλλοι είναι πράγματι αυτό που λες ότι είναι και ότι εσύ, μόνο εσύ, γνωρίζεις την αλήθεια.
Το να ακούς ανθρώπους να κατηγορούν άλλους ως όργανα του διαβόλου είναι πάντα άσχημο, δηλητηριώδες, βλαπτικό για την ψυχή. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε, τουλάχιστον κάντε το μέσα στις εκκλησίες σας, όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων.
Γιατί αν ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου όπου πάω να δουλέψω έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το δάσκαλο θρησκευτικών στο δημοτικό και από τη μαμά του ότι εμείς είμαστε «του διαβόλου» (που δεν κουράζονται να το λένε οι χριστιανοί) και ποτέ δεν αναρωτήθηκε αν του λένε την αλήθεια και τι κίνητρα και νοοτροπίες μπορεί να υπάρχουν πίσω από τέτοιες κατηγορίες, θα έχει πάρει την απόφασή του, αφού πάρει το φαξ από τους ιερείς που κυνηγούν τις «αιρέσεις», πριν ρωτήσει εμένα ή οποιονδήποτε πελάτη του.
Και δεν νομίζω ότι θέλουμε να ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία. Νομίζω ότι αυτή πράγματι δεν είναι μια ανεξίθρησκη και ελεύθερη κοινωνία.
Υ.Γ.1: Θυμήθηκα τώρα ότι είχε έρθει στην Αθήνα, καλεσμένος σε ένα συνέδριο ψυχολογίας, ένας Ινδός πνευματικός δάσκαλος γνωστός σε όλο τον κόσμο για το πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο (άμα βάλεις στο Google Sri Sri Ravi Shankar, θα δεις πόσο γνωστή και αναγνωρισμένη προσωπικότητα είναι). Είχε κανονιστεί να μιλήσει σε ένα θέατρο και οι ορθόδοξοι ιερείς έπεισαν τον κάτοχο του θεάτρου να μην ανοίξει το θέατρο. Έτσι, φτάσαμε όλοι, με ταξί, αυτοκίνητα και συγκοινωνίες από διάφορα μέρη της Αθήνας και βρήκαμε το θέατρο κλειστό.
Δεν είναι ντροπή;
Αλλά τελευταία στιγμή βρέθηκε κάποιο γυμναστήριο εκεί κοντά που μας φιλοξένησε, κι έτσι μπήκαμε όλο το ακροατήριο μέσα στο γυμναστήριο και καθίσαμε κάτω και τον ακούσαμε να μιλάει (ο πιο γλυκός άνθρωπος που μπορείς να φανταστείς). Και μας είπε: «Μην θυμώνετε μαζί τους. Δεν ξέρουν τι κάνουν».
Το οποίο μού θύμισε την παρόμοια φράση του Χριστού.
Υ.Γ.2: Γράφεις: «Φιλε μου αυτο που θελω τοση ωρα να πω ειναι οτι αν ειμασταν σε καποια μουσουλμανικη χωρα, δεν θα εμπαινες καν στη σκεψη ουτε να γραψεις την αποψη σου και καταλαβαινεις τι εννοω.»
Μπορώ να πω την άποψή μου γιατί στην Ελλάδα η δύναμη της χριστιανικής θρησκείας έχει ατονίσει. Όταν η ορθοδοξία ήταν ισχυρή, στα χρόνια του Βυζαντίου, οι αιρετικοί περνιούνταν από μαχαίρι.
Η ανοχή άλλων απόψεων δεν χαρακτηρίζει τη χριστιανική θρησκεία.
Στον σύγχρονο κόσμο τα προβλήματα δεν σχετίζονται με τις θρησκευτικές διαμάχες αλλά με την πολιτική, την οικονομία, την εργασία, τον τρόπο και το νόημα της ζωής. Και ειδικά σε σχέση με τα προβλήματα που σχετίζονται με το νόημα της ζωής, οι θρησκείες συνεχίζουν να είναι χρήσιμες. Αλλά μόνο στο βαθμό που είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το δογματικό και φιλόνικο χαρακτήρα τους και να συγκεντρωθούν στην ουσία.
Η ουσία είναι ότι είμαστε διττοί. Ύλη και πνεύμα.
Κι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν το πνεύμα υπολειτουργεί.
Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την ύλη. Χρειάζεται να την μετατρέψουμε σε πνεύμα με ένα τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή της να μη χαθεί.
Κι έτσι το ερώτημα γίνεται: Τι είναι ζωή; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε τη ζωή ώστε να εγκολπωθεί στο πνεύμα;
Και η απάντηση δίνεται από μια ζώσα πνευματικότητα.
Η έγκυρη απάντηση δίνεται από λίγο-πολύ όλες τις θρησκείες, με τον τρόπο ζωής των αγίων τους ως το κεντρικό παράδειγμα.
Ο καθένας, σε οποιαδήποτε χώρα, μπορεί να αποφασίσει τι μιλάει καλύτερα στην ψυχή του.
Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.
Υ.Γ. 3 : Λες: «Σαφεστατα λοιπον εγω αν θες καταλαβαινω οτι μπορει να υπαρχουν και κακοπροαιρετοι ανθρωποι που να θελουν να δημιουργησουν πνευματικα προβληματα σε καποιους ανθρωπους που αθελα τους ηθελαν να μαθουν τη γιογκα σαν γυμναστικη ηρεμιας (ας μου επιτραπει να την αναφερω ετσι) και τελικα αυτοί βρίσκονται προ εκπληξεων.»
Όταν μια μαθήτρια πρωτοέρχεται στη γιόγκα, δεν χρειάζεται να της πω: «Αν σου αρέσει η γιόγκα και αφοσιωθείς, υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει η πνευματική σου όραση. Το εγκρίνεις; Ή μήπως θα’θελες να μην αρχίσεις καθόλου;»
Με τον ίδιο τρόπο, ο δάσκαλος στο δημοτικό δεν λέει στα παιδιά: «Αν σας αρέσουν τα γράμματα και αφοσιωθείτε σε αυτά, κάποτε μπορεί να γίνετε πηρυνικοί φυσικοί.» Τα παιδιά θα συνεχίσουν μέχρι εκεί που κρίνουν τα ίδια. Θα μάθουν ό,τι γράμματα θέλουν να μάθουν.
Αν εσένα σου φτάνει να ασχολείσαι με το σώμα σου και τη χαλάρωση, δεν θα προχωρήσεις στην ανώτερη γιόγκα, όποια κι αν ίσως είναι η δική μου επιθυμία.
Ο καθένας ακολουθεί την ψυχή του και τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει θέμα εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης. Μου λες ότι θέλεις να χαλαρώνεις και σου λέω έλα στο μάθημά μου και θα χαλαρώνεις. Έρχεσαι και βρίσκεις ότι πράγματι συμβαίνει. Θα ενδιαφερθείς και για κάτι περισσότερο, κάτι πνευματικό;
Η απόφαση είναι δική σου. Και η απόφαση να επιμείνεις προκειμένου να κατακτήσεις τον πνευματικό στόχο, είναι κι αυτή δική σου.
Αν πρέπει να θέσουμε θέμα ελευθερίας επιλογής, γιατί να μιλήσουμε για το αν επέλεξες το «πνευματικό άρωμα» που ίσως νιώσεις στη γιόγκα καθώς τα μαθήματα εκτυλίσσονται; Γιατί να μην μιλήσουμε για τα θρησκευτικά δόγματα που σου πλασάρει ο χριστιανισμός από την κούνια;
Το «πνευματικό άρωμα» που μπορεί να νιώσει ένας ενήλικας μάς ενοχλεί και εκεί τίθεται θέμα ελευθερίας.
Και τα δόγματα με τα οποία γαλουχείς, εσύ ο θεολόγος, ολόκληρες γενιές παιδιών που δεν μπορούν να κρίνουν τι ακούνε γιατί είναι τόσο μικρά, αυτό δεν μας ενοχλεί;
Ωστόσο, εγώ δεν υποστηρίζω να κοπεί η διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία. Αν το πάμε έτσι, στο τέλος-τέλος τίποτα δεν θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Δίδαξε την ουσία, αφαίρεσε τις προκαταλήψεις εναντίον άλλων θρησκειών, και είσαι εντάξει. Έχεις δώσει στο παιδί θρησκευτική εκπαίδευση.
Γιατί ένα παιδί που δεν ευαισθητοποιείται στη θρησκεία, δεν ευαισθητοποιείται στη μουσική, στη λογοτεχνία και σ’ ό,τι αφορά την ψυχή του ανθρώπου, δεν προετοιμάζεται παρά για ένα μόνο πράγμα – να δουλεύει σε επιχειρήσεις.
Και σήμερα δεν υπάρχουν πια επιχειρήσεις.
unickvj
Διαβασα με προσοχη αυτα που εγραψες. Σε καποια συμφωνω και σε καποια ειμαι καθετα αντιθετος. Μακαρι να μπορουσαμε να αναπτυξουμε τετοιο διαλογο απο κοντα, γιατι πιστευω και οι δυο θα μπορουσαμε ισως να κερδισουμε ακουγοντας ο ενας τον αλλον.
Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις.
Και κατα δευτερον, για να μπορεσω να σου παραθεσω στοιχεια γι’ αυτα που γραφεις, θα πρεπει να εχεις δεχτει τα βασικα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης - βαπτισμα , εξομολογηση, θεια μεταληψη.
Αν δεν τα δεχεσαι σαν ιερα μυστηρια και το μοναδικο τροπο σωτηριας της ψυχης του ανθρωπου, δεν θα μπορεσω να σε πεισω σε τιποτα και απλα μπορει να γελασεις θεωρώντας τα εθιμα και δεισιδαιμονιες, οπως αρκετοι τα θεωρουν. Άρα οποιαδηποτε προσπάθειά μου θα πεσει στο κενο και απλα ειναι ατοπο να αναπτυξουμε συζητηση.
Κατα την φτωχη μου αποψη λοιπον και βασει αυτον που εχω διαβασει και υιοθετησει, γυρω μας στη ζωη μας περιβαλομαστε απο αγγελους, δαιμονες, αγίους, την Παναγια και τον Ιησου Χριστο μας. Η ελευθερη βουληση σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας μάς καθιστα υπευθυνους για το προς τα πού θα κλεινουμε και για το τι επιλογη θα ακολουθησουμε στη ζωη μας και τι θα πιστεψουμε αν πιστεψουμε....
Ενας βαπτισμενος, ο οποίος έχει επίσης μεταλαβει τη θεια κοινωνια, ειναι θωρακισμενος σε οποιοδηποτε κακο πνευμα θελησει να μας προσβαλει αυλα
ή υλικά στη ζωη μας (παντα κατα την αποψη μου και ισως πολλων αλλων).
Αναφερεται στο Ευαγγελιο και σε βίους αγιων οτι κατα παραχωρηση Θεου, ο Διαβολος μπορει να παρει τη μορφη ακόμα και "λαμπερου αγγελου" και να παραπλανησει τον εκαστοτε ανθρωπο. Αυτο το αναφερω για την μορφη Ινδου που ήρθε και μιλησε στη συγκέντρωση που ανεφερες. Προσεχε δε λεω οτι ντε και καλα ειναι ετσι, απλα οτι θα μπορουσε να ειναι ετσι, και βεβαια δε νομιζω να περιμενεις από ενα κακοβουλο πνευμα η ανθρωπο να ερθει και να μιλησει περι σατανισμού, πενταλφα και επίκληση πνευματων. Για αγαπη θα μιλησει, για ομονοια, για ειρηνη.
Καθαρα ανεφερεται, π.χ. στην Αποκαλυψη του Ιωαννη, οτι ο Αντιχριστος, οταν ερθει με ανθρωπινη μορφη, θα σταματησει τους πολεμους, θα δειξει αγαπη, θα ελεησει τους φτωχους και θα κανει οτιδηποτε μπορει να παραπλανησει την ανθρωπινη διανοια... Εκτος αν καποιοι πιστευουν οτι θα μπορουσε να παρουσιαστει π.χ. με κερατα και να πει «πιστεψτε με»!
Παμε τωρα σε αυτο που ανεφερες. Κατα τα λεγόμενά σου, η επιλογή με ποιον θα επικοινωνησεις εσυ η καποιος αλλος, κατα την ωρα του διαλογισμου της γιογκα, δεν εχει σημασια; Ειναι καθαρα εξασφαλισμενο και ασφαλές οτι θαναι καλο πνευμα ? Πώς ξερεις οτι π.χ. καποιος που δεν εχει μεταλαβει ή ακομα και αν δεν πιστευει σε αυτο (θεια μεταληψη), δεν θα μπορουσε να καταληφθει απο κακο πνευμα (δαιμονισμο); Ή μηπως αν θελησει να το κανει θα σε ρωτησει? Και πώς εισαι σιγουρος οτι θα σε προστατεψει ο Χριστος, αν μου απαντησεις αυτο, εκεινη τη στιγμη? Αναφερεται πουθενα: «χρησιμοποιησε εν λευκω το διαλογισμο γιογκα και εγω (ο Θεος) θα σε προστατεψω? Σκέφτηκες οτι μπορει να ’ναι ακρως επικινδυνο? Με τι προστατευεται κατα τη γνωμη σου ο ανθρωπος εκεινη τη στιγμη και πώς εισαι τοσο σιγουρος οτι θα αντεξει μια τετοια ψυχολογικη ενταση ακομα και αν δεν συμβει κατι κακο, και ότι δεν θα εχει ψυχολογικα προβληματα μπαινοντας σε αυτο τον αγνωστο γι΄αυτον κοσμο, ακομα και αν δεν εχει συμβει αυτο μεχρι σημερα; Απλα σκεψου το λιγο ακομα και αν αυτα που γραφω τα θεωρησεις βλακειες, αλλα αν εχω κατα τη γνωμη σου εστω και 1/1000 δικιο και εσυ αδικο, σκεψου τι θα μπορουσε να συμβει...
Ανεφερες για τα κακα πνευματα οτι εχουν να κανουν με παθη, χρημα, σεξ. Συμφωνω σε αυτο αλλα δεν ειναι μονο αυτο. Βαλε και το φονο, την κλεψια, την αιμομιξια, ακομα και τα πιο απλα οπως αλαζονία, υπερηφάνεια, εγωισμος, εγωκεντρισμος, υπεροψια.
Εγω δε χρειαστηκα τη γιογκα π.χ για να κανω τον μικρο μου αγωνα να τιθασσευσω τα παθη μου, αν και ακομα εχω δρομο μπροστα μου, παρα την προσευχη, και μπορω να σου πω προσωπικα οτι εχω δει τεραστια βελτιωση στον εαυτο μου.
Η εκκλησια γνωριζει τα πιο πανω και αν με καποιο τροπο παρεμβαινει σαν εμποδιο, αντιλαμβαμβανεσαι οτι το κανει οχι απο κακια για σενα αλλά για την προφύλαξη των αδαών ανθρωπων, αν και οπως πιστευω και ειπα, διαφωνω με τον τροπο αυτο, θαπρεπε να κινειται με τροπο συμβουλης, αγαπης και βοηθειας προς εσενα και προς ολους που θελουν να συμμετεχουν, ενημερώνοντάς σε για τους κινδυνους που ενδεχομένως να υπαρχουν, ωστε κι εσυ απ’ την πλευρα σου να παρεις ολα τα καταληλα μετρα για τη δικη σου προφύλαξη αλλά και των αλλων.
Το παραδειγμα που αναφερεις με τη μαθητρια που ερχεται να κανει γιογκα, συσχετίζοντάς το με το δάσκαλο και τα παιδια που μαθαινουν γραμματα,
δεν ειναι το ιδιο, γιατί τα παιδιά δεν θα μπορουσαν να κινδυνευσουν ψυχικα μαθαινοντας ολο και πιο πολλα γραμματα. Το αντίθετο, ίσως θα μπορουσαν να κανουν το κοσμο μας καλυτερο.
Και τελος, «χριστιανισμος απο κουνια»... Σαφεστατα δεν θα ’πρεπε να μας ενοχλει. Αν εχεις ενα παιδι μικρο, αβουλο ακομα, αν θες να χρησιμοποιησω αυτη τη λεξη, δεν θα το κατευθύνεις σωστα μεχρι να αποκτησει κριση και συνειδηση? Αν παει να περασει το δρομο π.χ., δεν θα το πας από τη διαβαση? Δε θα του μαθεις το πρασινο ανθρωπακι στο φαναρι και το κοκκινο? Τι θα του πεις, πηγαινε μονος και περνα απο οπου θες, γιατι εισαι ελευθερος να αποφασισεις? Μην τρελλαθουμε τωρα και ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε.
Δεν ισχυει το ιδιο στην πνευματικη κατευθυνση ? Γιατι στην πρωτη περιπτωση μπορει να χασει τη σωματικη του υγεια, ενω στη δευτερη την ψυχικη.
Μεγαλωνοντας ασφαλως και δεν θα το παρεις απ’ το χερι για να κανεις τα ιδια. Αυτο θα αποφασισει απο πού θα περασει το δρομο και θα ειναι κυριος και υπευθυνος των πραξεων του. Το ιδιο ισχυει και για την επιλογη που θα κανει πνευματικα.
ΚΙΜΩΝ
Διάβασα με προσοχή το όμορφο γράμμα σου. Σου απαντάω στα σημεία.
«Καταρχην κανενας αγιος της ορθοδοξης θρησκειας δεν αγιασε η δεν επικοινωνησε με πνευματα μεσω της γιογκα, παρα μεσω της προσευχης μονο, οπως ο πατερ Παΐσιος που αναφερεις. Αν εσυ ξερεις καποιον, θαθελα να μου τον κατονομασεις».
Ναι, δεν είπα ότι οι χριστιανοί άγιοι κάνουν γιόγκα. Ούτε είπα ότι η γιόγκα είναι ο μόνος τρόπος πνευματικοποίησης. Είπα ότι πνεύματα έβλεπε και ο Παίσιος, και τα καλά και τα κακά. Λοιπόν το να βλέπεις πνεύματα από μόνο του απλά υποδηλώνει ότι έχεις πνευματική όραση, τίποτα άλλο.
Γράφεις ότι για να κάνουμε συζήτηση, θα πρέπει να δέχομαι τα βασικά μυστήρια της ορθόδοξης πίστης. Το κεντρικό θέμα της αλληλογραφίας μας, απ' το οποίο η συζήτηση ξεκίνησε, είναι το θέμα της ελευθερίας. Για παράδειγμα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι άτομα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα έπρεπε να τους δίνονται θέσεις εργασίας. Δικαιολογείται τα άτομα αυτά να στέλνουν επιστολές ή να κάνουν προσωπικές επαφές με τους προέδρους επιχειρήσεων, συλλόγων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ., και να προσπαθούν να αποκλείσουν τους ομοφυλόφιλους από αυτά; Ή τους μαύρους; Ή τους Πολωνούς; Ή τις γυναίκες;
Μια κοινωνία που υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων σε θέματα θρησκείας, φυλής και φύλου δεν θα θεωρούσε αυτές τις πράξεις θεμιτές.
Τώρα, αν τα άτομα αυτά έχουν ένα σύλλογο και αυτοί που συναθροίζονται εντός του, κατηγορούν αυτόν ή εκείνον, η κοινωνία δεν μπορεί να το απαγορέψει αυτό.
Είτε πρόκειται για τους ομοφυλόφιλους είτε για τους μαύρους είτε για τους μη χριστιανούς, η πολιτισμένη κοινωνία βάζει όρια στις ενέργειές σου εκείνες που μπορούν να βλάψουν άλλους ανθρώπους ή να τους σταματήσουν από το να ακολουθήσουν τις επιλογές τους. Σου λέει ότι, εντός του κύκλου σου, μπορεί να να λες αυτά που πιστεύεις, αλλά δεν σου επιτρέπουμε να τα κάνεις πραγματικότητα στην ευρύτερη κοινωνία. Γιατί καταπατάς τα δικαιώματα των άλλων, όπως το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν (π.χ. άλλες θρησκείες), να κάνουν αυτό που θέλουν (π.χ. να ατενίζουν τον πνευματικό κόσμο ή να βρίσκονται σε επαφή με πνεύματα) ή να ακολουθούν το επάγγελμα της επιλογής τους (π.χ. να διδάσκουν γιόγκα ή να είναι ιερείς άλλων θρησκειών).
Υπάρχει όμως μια βασική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Μερικές φορές πράγματι άτομα ή ομάδες βλάπτουν (ηθελημένα ή αθέλητα) με τις ενέργειές τους τους άλλους. Αν λοιπόν κάποια ομάδα (π.χ. χριστιανισμός) επιθυμεί να πείσει την κοινωνία ότι κάποια άτομα ή ομάδες είναι βλαπτικά, χρειάζεται να έχει αποδεικτικά στοιχεία. Δεν αρκεί να πεις: "Επειδή εγώ δέχομαι στο δόγμα μου ότι όλοι όσοι δεν ακολουθούν τον Ιησού Χριστό βάλλονται από τον Σατανά, γι' αυτό τα άτομα αυτά που διδάσκουν την πνευματικότητα είτε εκτός θρησκείας είτε σε συνδυασμό με άλλες θρησκείες, πρέπει να σταματήσουν να δρουν στην κοινωνία μας και οι μαθητές τους να έρθουν στην Εκκλησία μας". Χρειάζεται την πεποίθησή σου για τις υποτιθέμενες βλάβες να την αποδείξεις με στοιχεία. Αν τα στοιχεία σου είναι πειστικά, και αν οι ομάδες τις οποίες κατηγορείς δεν έχουν να απαντήσουν τίποτα ουσιαστικό, τότε η κοινωνία θα πειστεί και θα απαγορεύσει αυτές τις ομάδες.
Για να ακολουθηθούν σε μια πολιτισμένη κοινωνία δημόσιες πρακτικές (π.χ. "δεν δεχόμαστε στην Ελλάδα θρησκείες άλλες από τον χριστιανισμό"), η κοινωνία ακολουθεί τη λογική. Μόνο σε λογική βάση μπορεί να αποφασίσει να απαγορέψει κάτι. Το θέμα είναι από ποιον έλεγχο χρειάζεται να περάσεις όταν προσπαθείς να απαγορέψεις διάφορα πράγματα στην κοινωνία.
Πρέπει επίσης να σημειώσω το εξής. Αν και θεωρώ ότι έχετε το δικαίωμα, μεταξύ σας, να μας κατηγορείτε, ο αντικειμενικός παρατηρητής, που μπαίνει στους κύκλους σας, θα ζητήσει στοιχεία για να πειστεί. Θα σας ρωτήσει, ας πούμε: "Πώς εσείς πρεσβεύετε ότι η γιόγκα δημιουργεί δαιμονοληψία, ψυχικές ασθένειες και σωματικές παθήσεις, όταν χιλιάδες επιστημονικές έρευνες έχουν σαφώς καταδείξει ότι έχει πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα, τόσο από ψυχικής όσο και από σωματικής πλευράς;"
Αν εσείς τότε πείτε: «Εμείς δεν χρειάζεται να προσέχουμε τι λέει η επιστήμη, γιατί ο Ιησούς Χριστός μάς έχει πει ότι μόνο ο ίδιος είναι ο πνευματικός πατέρας των ανθρώπων, και όλοι οι άλλοι έρχονται από τον Πονηρό», ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα πειστεί. Θα πει ότι εφόσον δεν έχεις ουσιώδη στοιχεία, ή μάλλον δεν έχεις καθόλου στοιχεία, δεν σου δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάσεις τη ζωή της κοινωνίας.
Γι' αυτό και, αν προσέξεις, οι περισσότεροι από τους πολιτισμένους ανθρώπους γύρω μας δεν είναι χριστιανοί. Οι άνθρωποι που διαβάζουν, στοχάζονται και προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της ζωής, δεν ακολουθούν το "πίστευε στις εκκλησιαστικές διδαχές και μη ερεύνα". Πρέπει να παραδεχτείς ότι την κοινωνία την έχετε χάσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή εποχή σάς αποκαλούν εμπαθείς, μαυροφορεμένους και θρησκόληπτους. Μία γυναίκα της οποίας ο πατέρας ήταν παπάς, μου έλεγε ότι όταν μαζεύονταν οι παπάδες στο σπίτι του, προσπαθούσαν να θαμπώσουν ο ένας τον άλλο με το πόσα λεφτά κέρδισαν στα βαφτίσια, γάμους και τα παρόμοια. Μου είπε: "Μην μου μιλάς καθόλου για θρησκεία, τη σιχάθηκα".
Εγώ λοιπόν λέω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι για να επηρεάσετε έντιμα (όχι μέσω παρασκηνιακών μεθόδων) τη ζωή της κοινωνίας, απαγορεύοντας άλλες θρησκείες και πρακτικές, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη λογική. Ετούτος ο κόσμος δεν είναι ο κόσμος του Μεσαίωνα, όπου απλά γονάτιζες μπροστά στους ιερείς. Δεύτερον, λέω ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορείτε να πείσετε και τον μεμονωμένο αντικειμενικό παρατηρητή - διότι δεν έχετε επιχειρήματα. Μας λέτε πως, αν πιστεύαμε αυτά που πιστεύετε εσείς, αν απλά μπορούσαμε να δούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός Λυτρωτής και όποιος δεν πιστεύει σε αυτόν και πηγαίνει σε άλλες θρησκείες/κάνει γιόγκα, θα χάσει την ψυχή του/την υγεία του, θα του την κλέψει ο σατανάς, τότε θα βλέπαμε τη λογική σας και την καλή σας πρόθεση.
Αλλά εμείς δεν έχουμε αυτή την πεποίθηση. Λες ότι δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αν δεν έχω δεχτεί ό,τι έχεις δεχτεί. Για να δεχτώ αυτά που πρεσβεύεις, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτία. Για να δεχτώ να μου απαγορεύεις να διδάσκω γιόγκα, και να μιλάς εναντίον μου στους συνανθρώπους μου, χρειάζεται να υπάρχει επαρκής αιτία. Όταν κάποιος κάνει κοινωνική προπαγάνδα εναντίον μου, επικαλούμενος μια υπερβατική αιτία - τον Χριστό του, την επικοινωνία με το πνεύμα του φυλάρχου του, με το θεό ή άγιο της φυλής του, και τα λοιπά και τα λοιπά-, χωρίς να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του με οποιαδήποτε στοιχεία, πώς μπορώ να πω: "Έλα μωρέ, το κάνει από καλοσύνη ο άνθρωπος, δικαιολογημένος είναι..."; Το μόνο που μπορώ να πω είναι αυτό που είπε ο Ινδός διδάσκαλος όταν ήρθε στην Ελλάδα. Δηλαδή:
"Μην θυμώνετε μαζί τους, δεν ξέρουν τι κάνουν".
Παρόλα αυτά, αν οποιοσδήποτε μπορεί να μου δείξει ότι υπάρχει μια ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ εξαιτίας της οποίας θρησκείες και πρακτικές πέραν του ορθόδοξου χριστιανικού πλαισίου θα έπρεπε να θεωρηθούν ανεπιθύμητες και να σταματήσουν, είμαι έτοιμος να σκεφτώ, με καλή θέληση, τη λογική του.
Λες ότι αν και δεν ισχύει σόνι και καλά ότι ο Ινδός διδάσκαλος που ήρθε στην Αθήνα συνδέεται με το Σατανά, ωστόσο θα μπορούσε να συμβαίνει, εφόσον ο Ιωάννης είπε ότι ο Αντίχριστος θα έρθει με μια μορφή που θα προκαλεί σεβασμό και θα μιλάει για αγάπη και καλοσύνη. Αλλά το ίδιο μπορώ να πω κι εγώ για το Χριστό σας. Κι αυτός μιλούσε για αγάπη και καλοσύνη. Πώς ξέρω ότι δεν συνδεόταν με τον Σατανά; Δικαιολογείται να κάνω κοινωνική προπαγάνδα εναντίον σας; Εσύ θα το δεχόσουν; Ή θα 'λεγες: "Απόδειξέ μου ότι ο Χριστός συνδέεται με το Σατανά"; Σε ποιον πέφτει το βάρος της απόδειξης; Πρέπει εγώ να αποδείξω ότι δεν συνδέομαι με το Σατανά; Ή πρέπει εσύ, που με κατηγορείς, να αποδείξεις στην κοινωνία ότι συνδέομαι με το Σατανά;
Ομοίως, εγώ μπορώ να αποδείξω ότι η γιόγκα κάνει καλό. Εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι η γιόγκα κάνει κακό;
Αληθινά αισθάνεσαι ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις κοινωνική προπαγάνδα εναντίον ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα;
Τώρα, ας μιλήσουμε για τον κίνδυνο της πνευματικής αφύπνισης, τον οποίο μού θίγεις. Δηλαδή πώς ξέρω ότι ένα άτομο που αφυπνίζεται πνευματικά, δεν θα δει το διάβολο και δεν θα γίνει ευάλωτο σε αυτόν.
Η κακή πλευρά της ζωής υπάρχει παντού. Ο Διάβολος υπάρχει και στην ύλη. Αν ως διάβολο ορίζουμε αυτό που σε κάνει να ταυτίζεσαι με την ύλη, να πιστεύεις ότι είσαι αυτό το σώμα, να λαχταράς τις απολαύσεις του σώματος και να αγνοείς ή να χλευάζεις την ύπαρξη της ψυχής σου και την ενότητα ανάμεσα σε σένα, τον υπόλοιπο κόσμο και την αιώνια και απεριόριστη Δημιουργική Αρχή, τότε είναι προφανές πως ο υλικός κόσμος είναι γεμάτος παγίδες. Αλλά πες μου: μια μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της, μήπως θα σκεφτεί ότι το παιδί δεν θα πρέπει να αναπτύξει όραση, γιατί θα βλέπει τόσο τα καλά όσο και τα κακά; Μήπως ο εκπαιδευτικός δεν πρέπει να διδάξει στα παιδιά υπολογιστές γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γνώση για να βλέπουν τσόντες; Έχουμε μια ψυχή κι έχουμε το δικαίωμα να την αναπτύξουμε. Σίγουρα στον πνευματικό κόσμο υπάρχουν κακά στοιχεία, αλλά και στον υλικό υπάρχουν κακά στοιχεία. Λοιπόν τι κάνεις; Δεν ζεις πουθενά;
Υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν είναι χριστιανοί (δηλαδή ο περισσότερος κόσμος) δαιμονίζονται όταν γίνονται πιο πνευματικά ευαίσθητοι; Κι άρα θα πρέπει κανείς να ζει είτε λες και δεν υπάρχει πνεύμα είτε να προσκυνά στην εκκλησία και να προσεγγίζει τον πνευματικό κόσμο μόνο στον βαθμό και με τον τρόπο που θα του πει η Εκκλησία;
Πού είναι αυτά τα στοιχεία;
Αν κάποιος μαθητής της γιόγκα αισθανθεί την έλξη προς την πνευματικότητα, στη διαδικασία σαφώς και θα ρωτήσει τους πνευματικούς δασκάλους, θα διαβάσει βιβλία και θα πληροφορηθεί ό,τι χρειάζεται σχετικά με τα οφέλη της πνευματικοποίησης και τις δυσκολίες που τη συνοδεύουν. Αν οι απαντήσεις δεν τον καλύπτουν, π.χ. επειδή πιστεύει ότι ο Χριστός πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας, μπορεί να αποχωρήσει. Μήπως του καταστρατηγείται καμιά ελευθερία ή τον εξαπατάμε;
Αλλά αυτό δεν είναι θέμα που αφορά όλους. Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από τα μαθήματά μου, μόνο ένα άτομο εκδήλωσε αυτό το ενδιαφέρον. Τότε μου είπε ότι έχει πρόβλημα με τη γιόγκα γιατί της την απαγορεύει η χριστιανική θρησκεία. Κάθισα και το συζήτησα μαζί της κι έκανε την επιλογή της.
Έμεινε στη γιόγκα. Συνεχίζει να κάνει αγιογραφίες. Νιώθει ευτυχής που έχει και τα δύο.
Όταν ζεις σε μια κοινωνία, χρειάζεται να αποδεχθείς την ελευθερία των άλλων να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν, π.χ. να επιδιώκουν την πνευματικότητα με τους τρόπους που την επιλέγουν, όπως έχοντας ως συμβουλάτορες πνευματικούς δασκάλους άλλων θρησκειών και όχι του χριστιανισμού. Τώρα, αν έχεις ουσιαστικά επιχειρήματα ότι το "άλλο", το διαφορετικό από αυτό που είσαι εσύ, τους βλάπτει, το θεωρώ θεμιτό να τους τα εκθέσεις. Αλλά πρόσεξε: ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Μπορεί να διακρίνει αν τα στοιχεία σου είναι πραγματικά ή αν δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από εικασίες και αστήρικτες κατηγορίες. Και αν συνεχίσεις έτσι, την κοινωνία την έχασες.
Στην πραγματικότητα, την έχετε ήδη χάσει την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία έχει βαρεθεί τις θρησκευτικές και θεολογικές διαμάχες. Ήδη από τα χρόνια του Διαφωτισμού, αποφασίσαμε τι κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Η Ελλάδα μπήκε αργά στο παιχνίδι λόγω της τουρκικής κατοχής. Αλλά κι αυτή εκσυγχρονίζεται. Λέμε: "Φτάνει πια στις θρησκευτικές προπαγάνδες. Δώστε μας στοιχεία ή σκάστε".
Και τέλος, "χριστιανισμός από κούνια". Είπα ότι πιστεύω στη διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία, υπό τον όρο ότι τα βιβλία δεν θα καταφέρονται εναντίον άλλων θρησκειών. Είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο το αν τα σχολικά βιβλία και οι σχολικοί δάσκαλοι έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν ότι η τάδε θρησκεία είναι έγκυρη και η τάδε άκυρη.
Προφανώς μιλάω για το τι πρέπει να ακολουθεί η κοινωνία ως σύνολο. Η προσωπική πεποίθηση κάποιου ότι μόνο οι τάδε τρεις θρησκείες (π.χ. οι μονοθεϊστικές - ισλαμισμός, ιουδαϊσμός και χριστιανισμός) είναι έγκυρες, ή ότι μόνο μία θρησκεία είναι έγκυρη (π.χ. ιουδαϊσμός ή χριστιανισμός) κι όλες οι άλλες είναι άκυρες, δεν είναι θέμα δημόσιας πολιτικής αλλά προσωπικό δικαίωμα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.
Αλλά ας περάσω σε κάτι άλλο. Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση που είναι προσωπική. Ας πούμε ότι σε στέλνει η εκκλησία και μοιράζεις στο δρόμο διαφημιστικά φυλλάδια που λένε ότι ο μόνος έγκυρος πνευματικός δάσκαλος, στην εποχή μας και σε οποιαδήποτε άλλη, είναι ο Χριστός, και η σχέση με οποιονδήποτε άλλο, κατά την προσπάθεια της πνευματικοποίησής σου, σε εκθέτει στην καταστροφική επίδραση του Σατανά. Ας πούμε λοιπόν ότι κάποια γυναίκα παίρνει το φυλλάδιο και το πιστεύει. Δεν νιώθει κάποια έλξη προς το χριστιανισμό (όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι) και δεν έρχεται στην εκκλησία. Όμως γεμίζει με αμφιβολίες σε σχέση με έναν πνευματικό δάσκαλο προς τον οποίο είχε αισθανθεί έλξη, και σταματά την επαφή με αυτόν. Πώς ξέρεις, εσύ που της έδωσες το φυλλάδιο, ότι την ωφέλησες και δεν την έβλαψες;
Λες: "Μα έτσι μου είπαν στην Εκκλησία και δέχομαι πως ό,τι μου λένε είναι σωστό". Το ότι το δέχεσαι είναι προσωπικό σου θέμα, αλλά η πράξη που έκανες ενέχει και κάποιον άλλο, δεν αφορά μόνο τον εαυτό σου. Δεν αισθάνεσαι ότι, για πράξεις που αφορούν και ΑΛΛΟΥΣ, δεν φτάνει να ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ αλλά πρέπει και να ΞΕΡΕΙΣ; Πώς αποφασίζεις κάτι για οποιονδήποτε άλλον χωρίς να ξέρεις;
Ο Σωκράτης είπε πως η γνώση της άγνοιάς μας είναι η αρχή της σοφίας μας.
Το οποίο είναι και ο λόγος που ο χριστιανισμός κυνήγησε την ελληνική φιλοσοφία.
Τι σχέση μπορεί να έχει ο Σωκράτης με μια αυτοκρατορική θρησκεία; Οι αυτοκρατορίες δεν στηρίζονται σε ιδεολογίες ελευθερίας, αλλά στο "Πίστευε και μη ερεύνα. Ετούτος είναι ο μοναδικός κύριός σου." Είτε πρόκειται για το Χριστό είτε για τον ελέω Θεού βυζαντινό αυτοκράτορα.
Αναρωτήθηκες μήπως αυτή η ιδεολογία, ότι όλοι πρέπει να έχουμε ένα και μοναδικό "Κύριο", πηγάζει από ανθρώπους που είχαν μια μανία με την εξουσία; Όσο και "γλυκά" και "συμβουλευτικά" (αλλά και παρασκηνιακά) κι αν επιχειρείτε να την περάσετε στον γενικό πληθυσμό...
Πώς μπορείς να έχεις τυφλή πίστη σε οτιδήποτε σου λένε; Η Αγία Γραφή που διαβάζεις, γράφτηκε και ξαναγράφτηκε μέσα στους αιώνες. Ήταν άνθρωποι αυτοί που αποφάσισαν τι να θεωρηθεί «εμπνευσμένο από το Θεό» και τι όχι. Ας πούμε, για την Αποκάλυψη του Ιωάννη υπήρξε μεγάλη διαμάχη και άργησε πολύ να μπει στον κανόνα. Πολλοί τη θεωρούν σατανιστικό κείμενο. Εγώ έχω διαβάσει ένα βιβλίο που εξηγεί τη σατανιστική ιδεολογία της Αποκάλυψης στίχο προς στίχο. Πώς μπορείς πράγματι να πιστεύεις ό,τι σου λένε; Ποιος πράγματι ξέρει τι πρέσβευε ο Χριστός; Ποιος πράγματι ξέρει αν ο Χριστός θεωρεί τον Βούδα σατανιστή και πεπλανημένο; Ποιος ξέρει καν τη ζωή του Χριστού; Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν μας λένε κουβέντα. Πιστεύεις πράγματι ότι ο ενσαρκωμένος Θεός παρίστανε, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το μαραγκό;
Έζησε τριάντα χρόνια. Τα σχεδόν μισά έπαιζε ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά και τα άλλα μισά έφτιαχνε καρέκλες και καναπέδες. Και μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με την κοινωνία και την πνευματικότητα.
Αλήθεια έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του στη Γη ο ενσαρκωμένος Θεός, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να έρθει στον πλανήτη μας μόνο μία φορά στην παγκόσμια Ιστορία; Έτσι θα είχε περάσει το χρόνο του;
Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;
Μήπως σου έδωσε ο Θεός τη λογική σου για να θέτεις τέτοια ερωτήματα;
Ο Θεός δεν είναι θέμα δόγματος. Είναι υπαρξιακό θέμα.
Η συμβουλή μου σε όλους εσάς τους χριστιανούς είναι να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τον Θεό με την ψυχή σας και να κάνετε ό,τι σας πει.
Γιατί μία σταγόνα εμπειρίας αξίζει όσο χίλιοι τόνοι θεωρίας.
Αν σας πει "σκοτώστε, κάψτε, αφανίστε, λεηλατείστε, απαγορέψτε και δυσφημείστε, καταλύστε τις άλλες θρησκείες και κάντε το χριστιανισμό τη μία και μόνη πανανθρώπινη θρησκεία", ναι, κάντε το.
Αλλά θα πρέπει να το ακούσετε κατευθείαν από αυτόν.
Και ο Θεός δεν μιλάει με αυτό τον τρόπο.
Κανείς δεν είναι εντεταλμένος του στη Γη για να "προστατεύει" τους ανθρώπους από «άλλες» θρησκείες - είτε «με το κακό» (όπου τον παίρνει) είτε «με το καλό» (όπου δεν τον παίρνει). Είτε εμφανώς είτε παρασκηνιακά. Είτε στην Ελλάδα είτε στις ιεραποστολές.
Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή.
Να είστε ταπεινοί και απλοί. Μοιραστείτε με τους άλλους αυτό που συγκινεί την καρδιά σας. Μην κατηγορείτε κανένα.
Γιατί ο τρόπος για να φέρετε τους άλλους στο Θεό δεν είναι οι αρνητικοί ισχυρισμοί για τρίτους, αλλά η πνευματικότητα που εσείς οι ίδιοι αποπνέετε.
unickvj
Ευχαριστω για την απαντηση σου. Παμε σε ενα-ενα τα θεματα.
Καταρχην διακρινω μια εμμεση επιθετικη ταση απέναντί μου. Ίσως οχι σε μενα προσωπικα αλλα μαλλον σε αυτα που πιστευω η σε αυτους που την "αντιπροσωπευουν".
Ειπα οτι δεν θα μπορουσα να σε πεισω χρησιμοποιώντας τα μυστηρια της ορθοδοξης πιστης σαν επιχειρημα αν δεν πιστευεις στα λεγομενα μου, γι' αυτο το ανεφερα, οχι για να αλλαξω θεμα.
Υπάρχει λεπτη ισσοροπια στο απο πού ξεκιναει η ελευθερία σου/μου και μεχρι πού μπορει να κινηθει χωρις εμεσα η αμεσα να παραβιαζει τα δικαιωματα των συνανθρωπων μας ή και ηθελημενα ή αθελα να γινεται κι επικινδυνη. Και αφου μου ζητησες στοιχεια, παμε σε αυτα:
Επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας
(αν μου ζητησεις πηγες, να στις στειλω)
[πηγές]
Ο καθηγητής Johannes Aagaard: «Η συντριπτική πλειονότητα των
ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να
πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξινδουΐζονται, και
αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους» (επιβεβλημενη ελευθερια να τη
πω ? )
Η ενωση γιόγκα στην Αμερική λέει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτή μπορεί να βλάψει το σώμα τους (ρωταω εγω αν ειναι αληθεια αυτο ? και αν ναι, γιατι αφου ειναι απλη γυμναστικη? ) 27
Αναφέρουμε τη μελέτη δύο ψυχιάτρων στην Αμερική, οι οποίοι παρακολούθησαν για μία δεκαετία εκατοντάδες διαλογιζόμενους. Στη μελέτη αυτή με τίτλο «Ψυχιατρικές επιπλοκές της πρακτικής του διαλογισμού» αναπτύσσονται οι παθολογικές και άλλες παρενέργειες του διαλογισμού.33 Επίσης, η Margaret Singer, που ήταν κλινική ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkley, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες, παρακολουθώντας πάνω από 70 άτομα που ασκούσαν διαλογισμό από 4-17 χρόνια, κατέγραψε κάποιες από τις βλάβες που παρουσίαζαν συχνά για πολλά έτη οι διαλογιζόμενοι: 35
απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμούς, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.α. Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία». 36
Ανάμεσα στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση... και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού» 37
(ουδεν σχολιο)
Ο γκουρού Μουκτανάντα περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.
Ισως αν θελετε (μια και εσυ αναφεροσουν σε μενα στο πληθυντικο) μπορω να ψαξω και μυνησεις που εχουν γινει απο απλους ανθρωπους προς συνανθρωπους τους δασκαλους γιογκα μετα απο συνεδριες όπου απεκτησαν εντονα ψυχολογικα προβληματα .
Να σε πεισω τωρα εγω ή η θρησκεια μου αν θεωρει βλαπτικη τη γιογκα.....το θεωρω ατοπο.
Να σε πεισω ως αναφορα για τα οφελη της ορθοδοξης πιστης......μαλλον στο κενο θα πεσουν αν εχεις προκαταληψη, εντουτοις θα πω αυτο :
Πιστευεις οτι ολα πρεπει να εξηγηθουν με το ανθρωπινο μυαλο, με τη "λογικη" οπως ειπες, με στοιχεια, με αποδειξεις.
Μου θυμιζει εντονα φαρισαϊσμο (οταν συνελαβαν το Χριστο τού ζηταγαν οι Φαρισαιοι να κανει θαυμα μπροστα τους για να τον πιστεψουν)
και φυσικα δεν εκανε (και καλα εκανε κατα εμε) εντουτοις ακομα και σημερα γινονται θαυματα επικαλουμενοι αγιους ορθοδοξιας η την Παναγια η τον τριαδικο Θεο, δουλευοντας σε κρατικο νοσοκομειο 20 χρονια πιστεψε με εχω δει την παρεμβαση του Θεου σε ανθρωπους που τη ζητησαν. Και "ΛΟΓΙΚΑ", ή οπως λεγεται «ορθολογιστικα», κανείς δε μπορεσε απ’ τους επιστημονες που δεν πιστευαν σε καμια θρησκεια να το εξηγησουν, με το "λογικο" "πανσοφο" μυαλο τους, οσο και αν περασαν απο συμβουλια και συμβουλια, με επιτροπες διαφορων επιστημονων. Γιατι απλα καποια πραγματα μάς ξεπερνανε, ειναι περα απ’ τη διανόησή μας και απλα δεν εξηγουνται με το πτωχο μυαλο μας.
"Μακαριοι οι ταπεινοι τη καρδια..." λογια απ το ευαγγελιο που εσυ /εσεις δηλωνετε οτι εχει αλλαξει και ειναι γραμμενο απο απλους ανθρωπους. Ενω ειναι γραμμενο απο τους αποστολους του Ιησου Χριστου (απλοι ανθρωποι ναι, αλλα μετα απο επιφοιτηση του αγιου πνευματος) και ειναι γνησια μεταφραση του σημερινου ευαγγελιου στα ελληνικα (προσφατα ειχε αναφορα ντοκιμαντερ στο τηλεοπτικο καναλι σκάι για την αυθεντικοτητα του ελληνικου ευαγγελιου. Και μετειχαν επιστημονες αρχαιολογοι Έλληνες και ξενοι, και ναι, αποφανθηκαν οτι ειναι η γνησια μεταφραση)
Αυτο το "πιστευε και μη ερευνα" κανεις το ιδιο λαθος που κανουν πολλοι ανθρωποι, δεν ειναι η επισημη θεση της ορθοδοξης πιστης. Την επισημη απαντηση της εκκλησιας στην παραθετω εδω :
Αντιπαράθεση Αγιογραφικού εδαφίου:
Ο πρώτος αυτός τρόπος, είναι ένας τρόπος ημιμάθειας, που προκαλεί ειρωνικό μειδίαμα σε όσους γνωρίζουν. Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.
Προσπαθούν λοιπόν να πουν ότι αυτή η ρήση δεν είναι Χριστιανική, χρησιμοποιώντας το εδάφιο της Αγίας Γραφής που βρίσκεται στο Ιωάννης 5/ε: 39. Συνήθως δεν ξέρουν ούτε καν πού βρίσκεται, και λένε μόνο: "Η Αγία Γραφή λέει: "Ερευνάτε τας γραφάς", άρα πρέπει να ερευνάμε, και το "πίστευε και μη ερεύνα είναι αντιχριστιανική ρήση".
Πράγματι, στο εδάφιο εκείνο, λέει αυτή τη φράση. Όμως δεν λέει μόνο αυτή! Ολόκληρο το εδάφιο είναι το εξής, μαζί με το επόμενο εδάφιο, το 40: "39 ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού 40 και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε". Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός: "Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή".
Τελος ολες οι θρησκειες του κοσμου εχουν τους δικους τους κανονες, μα οποια θρησκεια και να πιασεις εχει "κανονες που πρεπει ο πιστος να υπακουει" για να ειναι μεσα σε αυτη τη μικρη κοινωνια.
Το λεω απλα, γιατι εγραψες "ό,τι μου λενε πρεπει να ακουω".
Εκτος αν σκέφτεστε να φτιαξετε μια θρησκεια στα μετρα σας, με λιγο απο ολα, χωρις κανονες και υποχρεωσεις. Γραφειs :
"Από όλα τα κείμενα που μιλούν για το Χριστό, ποιος αποφασίζει ποια είναι "θεόπνευστα" και ποια όχι; Ποια θα προωθούνται και ποια θα απαγορεύονται; Ποια θα κρύβονται και ποια θα καίονται; Και ποιοι αιρετικοί θα μαχαιρωθούν μέσα στην αυτοκρατορία;"
Κατα τη γνωμη σου πιστευεις οτι πρεπει εσυ και εγω να ερωτηθουμε ? Να παρουν τη γνωμη μας ?
Μπορουμε να εχουμε θεση γνωμης εσυ και εγω? Ή θαταν πιο συνετο να υπαρχουν καποιοι πιο καταρτισμενοι?
Ασφαλως και ολοι οι κληρικοι δεν ειναι καταρτισμενοι ή δεν ειναι αγνοί, άλλωστε παλι μεσα στο ευαγγελιο αναφέρεται οτι "κατα εσχατα χρονια οι κληρικοι θαναι χειροτεροι των λαικων". Δεν καθομαι αδερφε μου να κρινω τη ζωη τού καθε παπα, ας κανει ό,τι θελει στη ζωη του. Ένα καθαρο ασανσερ ομως απο ενα βρωμικο θα κανει την ιδια διαδρομη, αν μπορεις να κανεις τον συνειρμο.
Δεν ειναι για μενα ο παπας =θρησκεια, μην τα συγχεουμε αυτα. Όπως υπαρχει καλος αστυνομικος και κακος, καλος δικηγορος και κακος, καλος γιατρος και κακος, ετσι και στους κληρικους συμβαινει το ιδιο ακριβως, γιατι απλα ειμαστε ημιτελεις ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εχουμε παθη, αμαρτιες, κολληματα και χιλια δυο.
Γραφεις:
" Ευαισθητοποιηθείτε στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της θρησκείας και της πολιτικής. Στα εκκλησιαστικά και οικονομικά μονοπώλια. Στην ίδια σας την τάση να δημιουργείτε ψεύτικες συγκρίσεις με άλλα άτομα και θρησκείες, για να διεκδικήσετε για τον εαυτό σας ή τη θρησκεία σας μια υποτιθέμενη υπεροχή."
Ουτε ψευτικες συγκρισεις γινονται, ουτε καμια ταση υπεροχης διεκδικουμε. Ειμαστε αυτοι που ειμαστε με τα θετικα και τα αρνητικα μας, οπως ολοι μας και ο καθενας κανει τον δικο του αγωνα καλυτερευσης σαν ανθρωπος , η ορθοδοξη θρησκεια παραμεινει αναλλοιωτη για χρονια, οσο και να προσπαθησαν να την καταστρεψουν δεν τα καταφεραν και ουτε προκειται, γι’ αυτο θα συνεχισω να βλεπω νεα παιδια στην εκκλησια ειτε αρεσει αυτο ειτε οχι.
Οποιος θελει το ακολουθει αυτο (οποιος θελει πισω μου ελθει) και οποιος θελει τραβαει το δρομο του. Μόνο........που στα δυσκολα χεχεχεχε (και το εχω δει αυτο μπροστα μου) τους αγίους, τον Χριστο και την Παναγια φωναζουμε. Ας το παιζουμε παλικαρια, ουτε το Βουδα ουτε το Μωαμεθ φωναζουμε σε πνιγμο ή σεισμο ή φωτια ή οτιδήποτε πιστευουμε δε πιστευουμε. Και αν ακομα εχουμε αποκυρήξει την ορθοδοξη πιστη, μολις καποιος δικος μας ανθρωπος πεθανει, παπα φωναζουμε να τον διαβασει (αληθεια γιατι ??????????? Αφου εχεις αποκυρηξει την ορθοδοξη πιστη, γιατι φωναζεις ιερεα ορθοδοξο να τον διαβασει. Μηπως κατι σε φοβιζει? )
ΚΙΜΩΝ
"επιστημονικες αναφορες για το θεμα γιογκας " (αν μου ζητησεις πηγες να στις στειλω)"
στείλε
unickvj
http://www.kyria.com/topics/spiritualformation/theologyspiritualissues/14.40.html
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.opposingviews.com/i/yoga-meditation-in-severe-psychosis-autism
-----------------------------------------------------------------------------
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/full/164/11/1761
--------------------------------------------------------------
http://www.visionandpsychosis.net/Kundalini_Yoga_Psychotic_Episode.htm
---------------------------------------------------------------------
http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm
-------------------------------------------------------
http://www.dci.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=334:what-yoga-really-is&catid=143&Itemid=36
(καθηγητής Johannes Aagaard: «η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους».)
Encyclopedia of New Age Beliefs, ένθ. ανωτ., σελ. 390
------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=e0GFuVgNlYY&feature=related
---------------------------------------------------------------------
Yoga exercises are not recommended for children under 16
http://www.americanyogaassociation.org/general.html
-----------------------------------------------------------------------
Harper's Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών, ένθ.ανωτ., σελ. 101
Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία».
Στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση...και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού».
Οι μελέτες των ειδικών, αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν γιόγκα αναφέρουν,
συν τοις άλλοις, «συναισθηματικές διαταραχές, έντονα αισθήματα φόβου, κατάθλιψη, δραματικές αλλαγές στη διάθεση, έντονα ξεσπάσματα θυμού, πόνους, απώλεια της αίσθησης του σώματος, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής...»
πηγες : http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm#_ednref78
-------------------------------------------------------------
Γράφει η πρώην θεραπεύτρια ρέικι Marcia Montenegro:
http://www.elladanews.gr/article/434721-sxetika-me-tin-apagoreysi-ton-enallaktikon-therapeion.html
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν θες δες και αυτο θα σε ωφελησει μιας και μιλαει για ολα :
http://www.impantokratoros.gr/4DF7BBCF.el.aspx
------------------------
ΚΙΜΩΝ
Γεια σου unickvj.
Α. Καταρχήν θα απαντήσω στις παραθέσεις σου.
Β. Μετά θα δείξω ότι η άποψη της επιστήμης για τη γιόγκα είναι θετική.
Γ. Τέλος, θα αναλύσω τους λόγους για τους οποίους το χριστιανικό δόγμα καταφέρεται εναντίον άλλων θρησκειών και συστημάτων.
Α. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ
Ο καθηγητής Johannes Aagaard:
«Η
συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται
εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με
νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή
τους».)»
Καταρχήν, γιατί ενθέτεις στη συζήτησή μας για επιστήμη, άτομα με τον τίτλο
«καθηγητές», που τελικά, όταν το ψάξω (και ο αναγνώστης κανονικά δεν
το ψάχνει), αποδεικνύονται θεολόγοι;
http://www.cesnur.org/2007/aagaard.htm Δεν είναι
επιστημονικοί
καθηγητές, είναι χριστιανοί πιστοί στη Βίβλο. Μα δεν είπαμε ότι θα
βρούμε επιστημονικές αποδείξεις για την εγκυρότητα των χριστιανικών
σας πεποιθήσεων ενάντια στη γιόγκα; Αυτές είναι οι αποδείξεις;
Λουθηρανοί θεολόγοι «καθηγητές» που θεωρούν ότι οι άπιστοι θα πάνε
στην Κόλαση;
Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσω στον κύριο "καθηγητή".
Από τα εκατοντάδες άτομα που έχουν περάσει από μένα και τους έχω
διδάξει γιόγκα, κανένας δεν έχει "εξινδουιστεί". Ίσως μια γυναίκα,
ενώ παράλληλα συνεχίζει να ζωγραφίζει βυζαντινές αγιογραφίες, έχει
αποκτήσει μια στενότερη σχέση με την Ινδία.
Αλλά αυτή την είχε από πριν.
Εγώ δίδαξα γιόγκα σε γυμναστήρια. Ελάχιστα ή καθόλου δεν έχω
παρουσιάσει το πνευματικό μέρος της γιόγκα (π.χ. χορτοφαγία), έξω
από αυτό που είναι έκδηλο από την ίδια την άσκηση. Σε άτομα που
πηγαίνουν για γιόγκα σε "κέντρα γιόγκα", αυτό διαφέρει. Κάποιοι από
αυτούς πηγαίνουν επειδή ψάχνουν μια εναλλακτική μορφή
πνευματικότητας (δηλαδή άλλη απ' τη χριστιανική θρησκεία, η οποία,
στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν τους τραβάει) και άλλοι πηγαίνουν
απλώς για σωματική άσκηση, χαλάρωση και θέματα υγείας. Και οι δύο
τύποι μαθητών εκτίθενται σε κάποιο βαθμό σε σύμβολα και κοσμοθεωρία
που σχετίζεται με τις ανατολικές θρησκείες και τη Νέα Εποχή.
Αλλά το αν θα υιοθετήσουν οτιδήποτε και τι θα είναι αυτό, εξαρτάται
από αυτούς. Τα άρθρα που μου έστειλες λένε ότι δεν είχαν εξαρχής την
πρόθεση να αλλάξουν συνήθειες ή κοσμοθεωρία. Αυτό για κάποιους είναι
αλήθεια (ειδικά για το γκρουπ που πάει όχι ψάχνοντας εναλλακτική
πνευματικότητα αλλά απλά για χαλάρωση, άσκηση κλπ.) Αλλά δεν υπάρχει
δολιότητα. Το ότι δεν ήξερα εγώ, πριν αρχίσω γιόγκα, ότι θα γίνω
χορτοφάγος, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με ανάγκασε ή με πλάνεψε
για να το κάνω. Βρήκα ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και το
υιοθέτησα.
Τελικά, θέλουμε να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ή όχι;
Παραθέτεις:
Ο γκουρού Μουκτανάντα
περιγράφει ως διαλογιστική εμπειρία του: «Ήμουν σε τρομακτική
κατάσταση. Η αναπνοή μου άλλαξε, η κοιλιά μου γέμιζε με αέρα, όταν
εισέπνεα η αναπνοή κρατιόταν μέσα μου. Το μυαλό μου είχε αρρωστήσει
από το φόβο... αρχισα να βλέπω μικρά ανθρωπάκια και να παρακολουθώ
την τρέλα μου. Το σώμα μου άρχισε να τινάζεται. Τώρα δεν ήμουν εγώ
που διαλογιζόμουν. Ο διαλογισμός μού επιβαλλόταν... Έβλεπα το σώμα
μου να καίγεται...» Μόλις τελείωσαν όλα ο Μουκτανάντα συμπέρανε ότι
είχε φωτιστεί.40 Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο
συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα,
κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως
«φωτισμός».41 Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που
ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην
τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε
αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που
«κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες
είναι τραγικές.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια λογική ως εξής:
Yπήρχε κάποτε ένα εβραιόπουλο που πίστευε ότι είναι ο Θεός. Ναι,
πίστευε ότι είναι ο Θεός! Είχε αυτή τη σατανική φλέβα και την
υπεροψία ήδη από την παιδική ηλικία. Αργότερα, όταν μεγάλωσε, πήγε
στην έρημο και μίλησε με το "Θεό" του, που στην πραγματικότητα ήταν
ο Σατανάς. Και αυτός του πρόσφερε τον κόσμο αν τον ακολουθούσε. Ο
νέος φοβήθηκε και αρνήθηκε, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είχε ήδη
"προσβληθεί". ‘Οταν έφυγε από την έρημο, διαπίστωσε ότι ο Σατανάς
τού είχε δώσει "δυνάμεις" και μπορούσε να κάνει θαύματα. Τα θαύματα
συγκέντρωσαν γύρω του
μεγάλο αριθμό "πιστών" στους οποίους υποσχέθηκε μαγικές δυνάμεις -
πάντα με τη βοήθεια του "Θεού" του. Τους υποσχέθηκε
(τελευταίοι στίχοι κατά
μάρκον Ευαγγελίου)
ότι θα μπορούν
να πίνουν δηλητήριο χωρίς να βλάπτονται, να πιάνουν δηλητηριώδη
φίδια, να θεραπεύουν αγγίζοντας τους αρρώστους (και κλέβοντας όμως
έτσι την ψυχή του αρρώστου για τον Κύριό του, τον Σατανά) και τους
διέταξε να πάνε και να προσηλυτίσουν στην καινούργια "θρησκεία" του
όλη την ανθρωπότητα. Αυτοί το έκαναν και, στη διαδικασία, έπνιξαν
στο αίμα τον κόσμο τόσο στην καθολική Δύση όσο και στη βυζαντινή
Ανατολή. Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα έχουν αμύθητη περιουσία και
συνεχίζουν να προσηλυτίζουν. Έτσι μπήκε ο Διάβολος στη ζωή μας.
Bλέπεις πώς το περιστατικό που περιγράφεται για τον Χριστό και τον
Σατανά στην έρημο, το ερμήνευσα έτσι ώστε να ταιριάζει στους σκοπούς
μου: ο Χριστός "πίστεψε" ότι ξεπέρασε τον Σατανά, ενώ στην
πραγματικότητα ο ίδιος ο Σατανάς ανέλαβε τα ηνία. ΝΟΜΙΣΕ ότι
φωτίστηκε ή ότι επικοινώνησε με το Θεό, ενώ στην πραγματικότητα
καταλήφθηκε από το διάβολο. Δίνοντας αυτή την ερμηνεία, δεν κάνω
παρά ό,τι οι θεολόγοι στην περίπτωση του Μουκτανάντα - γιατί, αν το
ψάξεις, οι θεολόγοι John Ankerberg και John
Weldon την έγραψαν την παράγραφο, και όχι επιστήμονας...
Τη λέξη "τρέλα" ο Μουκτανάντα εδώ τη χρησιμοποιεί μεταφορικά. Με τον
ίδιο τρόπο θα μπορούσε να είχε πει ο Χριστός για την "τρέλα" του
όταν έβλεπε τα διάφορα οράματα που του έδειχνε ο Σατανάς, ή οι
χριστιανοί ερημίτες σε σχέση με τα δικά τους οράματα, ιδίως όταν αυτά
συνοδεύονται από ψυχολογική κρίση.
Έχεις ακούσει τι οράματα είχε δει ο ψυχίατρος Karl Jung, ένας από
τους δημιουργούς της σύγγρονης ψυχοθεραπείας; Ο Γιουνγκ είχε
διάφορες μυστικιστικές εμπειρίες, όπως ο Μουκτανάντα, και συνδέθηκε
με ένα πνεύμα, τον Φιλήμονα/Αμπράξα. Ο Αμπράξας υπαγόρευσε στον
Γιουνγκ τα ακόλουθα (κοίτα Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Abraxas#Carl_Jung_.28Seven_Sermons_to_the_Dead.29
) :
Υπάρχει ένας Θεός για τον οποίο δεν
γνωρίζετε τίποτα, γιατί η ανθρωπότητα τον έχει ξεχάσει. Ονομάζεται
Αμπράξας. [...]
Ο Θεός-Ήλιος είναι η ζωή. Ο Διάβολος είναι ο θάνατος. Ο Αμπράξας
είναι ετούτη η ευλογία και η κατάρα, που είναι συγχρόνως ζωή και
θάνατος. Από τον Αμπράξας γεννιούνται η αλήθεια και το ψέμα, το καλό
και το κακό, το φως και το σκότος που συνυπάρχουν στον ίδιο λόγο και
στην ίδια πράξη.
Είναι γι’ αυτό που ο Αμπράξας είναι τρομερός.
Η θεωρία του Γιουνγκ για τη συνύπαρξη και ένωση των δύο πόλων της
ψυχής, βγήκε από τέτοιες υπερβατικές εμπειρίες. Οι χριστιανοί, όπως
μπορείς να δεις εδώ
http://www.psychoheresy-aware.org/jungleg.html
και εδώ
http://www.philipcoppens.com/jung.html ,
λένε ότι ήταν δαιμονισμένος. Αλλά αυτό είναι απλά μια ερμηνεία.
Μπορείς να πεις ότι ο Μουκτανάντα δαιμονίστηκε και ΝΟΜΙΣΕ ότι είδε
το φως μα ήταν μια πλάνη.
Κι εγώ μπορώ να πω ότι ο Χριστός δαιμονίστηκε στην έρημο κλπ, όπως
περιέγραψα.
Με τα λόγια φτιάχνουμε ανώγια και κατώγια. Ο καθένας μπορεί με
κατηγορίες να εκφράζει τις προκαταλήψεις, τις προτιμήσεις και τους
ίδιους του τους φόβους.
Αλλά γνωρίζεις; Όχι. Ακόμα κι ένα παπαγαλάκι μπορεί να λέει ό,τι
λέει η Βίβλος.
Στη συνέχεια θα ξαναπιάσω αυτή την παράγραφο και άλλα παρόμοια
περιστατικά που παραθέτεις, και θα δεις τι λένε ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ για
τέτοιου είδους εμπειρίες.
-----------
Ένας άλλος σύνδεσμος που μου έστειλες, πάλι από θεολόγο, είναι ο
http://www.jashow.org/Articles/new-age/NA1101W1.htm
, στον οποίο ο Ankerberg περιγράφει την περίπτωση της Christina Gorf, την
οποία παρουσιάζει ως μια συνηθισμένη νοικοκυρά:
"Σκεφτείτε την περίπτωση της Christina
Grof, που, πριν αρχίσει γιόγκα, ήταν μια συνηθισμένη νοικοκυρά, με
συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της. Άρχισε γιόγκα τελείως ανύποπτα ως
μια πρακτική που θα την βοηθούσε σωματικά στην εγκυμοσύνη της. [...]
Βρήκε τον εαυτό της να μετασχηματίζεται από μια συντηρητική
νοικοκυρά σε μια ηγέτιδα της Νέας Εποχής μέσω της Χάθα Γιόγκα. Το
μόνο που έκανε ήταν να μπει σε μια τάξη γιόγκα και όλα
επακολούθησαν.»
Στην πραγματικότητα, η
"συντηρητική νοικοκυρά" είναι μια
ψυχοθεραπεύτρια, ψυχολόγος της υπερπροσωπικής ψυχολογίας,
αντιπρόεδρος της Διεθνούς Υπερπροσωπικής Ένωσης (ΙΤΑ). Στη Wikipedia
υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτήν, γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά
στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Δεν πρόκειται για μια
"νοικοκυρά" που παρασύρθηκε από έναν τρελό γκουρού, αλλά για ένα
πολύ μορφωμένο και δημιουργικό άτομο που έχει πολύ καλή φήμη μέσα
στο χώρο της υπερπροσωπικής ψυχολογίας. Είναι ζωγράφος, έχει κάνει
διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, έχει εκδώσει αμέτρητα βιβλία και έχει
μιλήσει πολλάκις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Αν ήταν λόγω της γιόγκα που τα έκανε όλα αυτά, δεν θα σήμαινε αυτό
κάτι καλό για τη γιόγκα; Θα έπρεπε να θρηνούμε γιατί δεν έμεινε μια
"συντηρητική" [μέτρια και χριστιανή] νοικοκυρά, που είχε "τα
συνηθισμένα σχέδια για τη ζωή της";
Αυτό που η ίδια
η Grofπεριγράφει (στην ίδια ιστοσελίδα του
θεολόγου) είναι ότι, ήδη πριν κάνει γιόγκα, απλά και μόνο με τις
βαθιές αναπνοές που τις είχαν διδάξει οι μαίες για ανώδυνο τοκετό,
είχε την εμπειρία της "κουνταλίνι" (ψυχοπνευματική
ενέργεια μέσα στο σώμα). Το ίδιο επαναλήφθηκε και στο
δεύτερο παιδί της. Ήταν μόνο μετά από αυτά που άρχισε γιόγκα.
[Μετά
που θα σου παρουσιάσω τα επιστημονικά συγγράμματα, θα δεις ότι σε
πολλούς ανθρώπους η ενέργεια αφυπνίζεται από μόνη της, και η Grof
ήταν προφανώς μια τέτοια. Δεν συμβαίνει σε όλους μέσα από τη γιόγκα.
Εγώ έχω μια γνωστή στην Κρήτη που έχει αφυπνισμένη την ενέργεια και
μπορεί να βλέπει στον κόσμο της ψυχής, συμπεριλαμβανομένων και των
πνευμάτων (άυλων ψυχών). Αλλά αυτό δεν έγινε μέσα από τη γιόγκα.
Είναι γυμνάστρια.
Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι απαγορεύονται οι
βαθιές αναπνοές, απαγορεύεται η γυμναστική, απαγορεύεται αυτό και το
άλλο, γιατί μπορεί να αφυπνιστεί η ίδια σου η ενέργεια. Μπορεί ο
άνθρωπος να κρύβεται από τον εαυτό του;]
Όταν η Grof μίλησε για την κουνταλίνι, δεν προσπάθησε να δείξει το
μαύρο ως άσπρο
- όπως ισχυρίζεται ο θεολόγος σας, ο οποίος λέει:
«Η
επανερμηνεία εκ μέρους της των παθολογικών φαινομένων που
δημιουργούνται από τις μυστικιστικές πρακτικές και η παρουσίασή τους
ως μιας μετασχηματιστικής πνευματικότητας, όχι μόνο βοηθάει να
ενδυναμωθεί και να δικαιολογηθεί ο μυστικισμός αλλά επίσης
σταματά αποτελεσματικά την κατανόηση της κατάστασης όπως έχει
πραγματικά. Για παράδειγμα, στην κουνταλίνι γιόγκα, τα συμπτώματα
της ψύχωσης και του δαιμονισμού βολικά επανερμηνεύονται ως
εκδηλώσεις μιας "ανώτερης" ή θεϊκής συνειδητότητας.»
Their reinterpretation of the
pathological phenomena induced by occult practice—as a positive
transforming spirituality (a spiritual "emergence")—not only helps
undergird and legitimize the occult, but it also effectively
inhibits discernment of the true issues involved. For example, in
the case of kundalini yoga, symptoms of mental illness and
demonization are gratuitously redefined as emerging manifestations
of "higher" or divine consciousness.
Το θέμα της
κουνταλίνι είναι γνωστό στην υπερπροσωπική ψυχολογία. Είναι οι
χριστιανοί θεολόγοι που παίρνουν ένα απομονωμένο σημείο, δηλαδή ότι
όταν αφυπνιστεί η πνευματική ενέργεια στο άτομο, αυτό μπορεί να δει
δαίμονες, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να δεχθεί επιθέσεις
από αυτούς (αλλά αυτό γίνεται και με τους χριστιανούς ασκητές), για
να ισχυριστούν ότι η ενέργεια είναι "δαιμονική".
Αυτό που σε κάνει να βλέπεις δεν είναι δαιμονικό. Βλέπεις τους
αγίους, βλέπεις τους δαίμονες. Μπορεί να δεχτείς τις ευλογίες των
αγίων, αλλά και επιθέσεις από τους δαίμονες. Αυτά συμβαίνουν σε
όλους τους μυστικιστές, και στους χριστιανούς επίσης. Η Grof είναι
ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό άτομο με φήμη στην υπερπροσωπική
ψυχολογία και την πνευματική κοινότητα. Κι υπάρχουν ένα σωρό σαν κι
αυτή, άτομα ευτυχισμένα που έχουν αφυπνίσει την πνευματική τους
ενέργεια (π.χ. κοίτα το ντοκιμαντέρ
http://www.youtube.com/watch?v=ixJRwAeZqQU , το οποίο δείχνει διάφορα
άτομα που έχουν αφυπνίσει την ενέργεια μέσα από πολυετή εντατικό
διαλογισμό, να μιλάνε για τα οφέλη και την ψυχική πλήρωση που έφερε
στη ζωή τους.).
Εσύ ποιος είσαι που θα πεις ότι η ενέργειά τους είναι δαιμονική; Τι
σημαίνει "δαιμονική ενέργεια"; Αυτό είναι θεολογικός όρος. Η
ενέργεια είναι αυτό που σε κάνει να βλέπεις. Το δαιμονικό στοιχείο
σχετίζεται με τις επιλογές σου και μόνο. Μπορείς να αποδείξεις σε
επιστημονική ή πρακτική βάση ότι οι άνθρωποι αυτοί καταστρέφονται
στη ζωή τους ή είναι δαιμονισμένοι; Όχι. Η ενέργεια της κουνταλίνι
είναι το αντικείμενο επιστημονικών ερευνών. Βλέποντας το πώς η
ενέργεια λειτουργεί, τι εμπειρίες δίνει στον άνθρωπο και πώς τον
προάγει στη ζωή του, οι επιστήμονες που την διερεύνησαν είπαν τα
εξής:
Wilipedia, «Kundalini syndrome»
http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_syndrome
Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι»
Το «σύνδρομο της Κουνταλίνι» είναι μια
ομάδα αισθητικών, κινητικών, νοητικών και συναισθηματικών
συμπτωμάτων, σύμφωνα με κάποιους συγγραφείς σε αυτό το πεδίο, που
αναφέρεται κυρίως από ανθρώπους που βίωσαν μια μεταθανάτια εμπειρίαˑ
έχει επίσης αποδοθεί στους ασκουμένους στη γιόγκα και στο
διαλογισμό. Ερευνητές στα πεδία της ψυχιατρικής, υπερπροσωπικής
ψυχολογίας και μεταθανάτιων εμπειριών, περιγράφουν ένα πολύπλοκο
μοτίβο από αισθητικά, κινητικά, νοητικά και συναισθηματικά
συμπτώματα που σχετίζονται με την έννοια της κουνταλίνι, τα οποία
μερικές φορές αποκαλούνται «το σύνδρομο της κουνταλίνι». Αυτή η
ψυχο-πνευματική και μετασχηματιστική εμπειρία πιστεύεται ότι
συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας μεταθανάτιας εμπειρίας ή ως αποτέλεσμα
μακρόχρονων κι εντατικών πνευματικών / διαλογιστικών πρακτικών, όπως
ασκούνται σε κάποια υποπεδία διαλογισμού ή γιόγκα. Άλλοι παράγοντες
οι οποίοι μπορούν να εγείρουν αυτή τη συμπτωματολογία περιλαμβάνουν
έντονες προσωπικές κρίσεις ή εμπειρίες. Σύμφωνα με συγγραφείς στην
υπερπροσωπική ψυχολογία, η διαδικασία δεν είναι πάντα ξαφνική και
δραματική, μπορεί επίσης να αρχίσει αργά και να μεγαλώσει σταδιακά
με τον καιρό. Αν τα συνοδευτικά συμπτώματα εκδιπλωθούν με ένα έντονο
τρόπο που φέρει τον διαλογιζόμενο εκτός ισορροπίας, η διαδικασία
συνήθως ωχαρακτηρίζεται ως «πνευματική κρίση» (Spiritual emergency).
Τα παρακάτω από τη σελίδα
http://din.nu/ICDspirit.htm
Dinu Stefan Teodorescu, κλινικός ψυχολόγος, Sykehuset Innlandet,
University of Oslo
Η πνευματική κρίση και τα είδη της
Ο όρος «πνευματική κρίση» (Spiritual
emergency) αναφέρεται σε «δραματικές εμπειρίες και ασυνήθιστες
νοητικές καταστάσεις τις οποίες η παραδοσιακή ψυχιατρική
διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει ως νοητική διαταραχή και που στην
πραγματικότητα είναι κρίσεις προσωπικού μετασχηματισμού». Τέτοια
επεισόδια έχουν περιγραφεί στην ιερή λογοτεχνία όλων των εποχών ως
αποτέλεσμα διαλογιστικών πρακτικών και ως ορόσημα εξέλιξης στη
μυστικιστική ατραπό.
Οι πνευματικές κρίσεις (spiritual emergencies) έχουν αναγνωριστεί
από τις πνευματικές παραδόσεις τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής
μέσα στους αιώνες και έχουν περιγραφεί σε σημαντικά πνευματικά
βιβλία, όπως το βιβλίο του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού «Η σκοτεινή
νύχτα της ψυχής». Ως ένα είδος «πνευματικής κρίσεως» η ινδική
πνευματική παράδοση έχει περιγράψει ένα φαινόμενο που λέγεται
κουνταλίνι, στις περιπτώσεις που εγείρονται ισχυρές εμπειρίες που σε
ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν με τις εμπειρίες που υπάρχουν
σε ψυχωτικές καταστάσεις.
Τη δεκαετία του ’80 η ψυχολόγος Christina Grof ίδρυσε το Δίκτυο
Πνευματικών Κρίσεων, μια διεθνή οργάνωση αφιερωμένη στην υποστήριξη
ατόμων που περνάνε από πνευματικές κρίσεις, μέσα από την παροχή σε
αυτούς πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαδικασίες των
πνευματικών κρίσεων, καθώς και πληροφοριών για εναλλακτικές επιλογές
σε σχέση με την παραδοσιακή (φαρμακευτική) αντιμετώπιση.
Υπάρχουν διάφορα είδη πνευματικών κρίσεων: σαμανική κρίση, αφύπνιση
της κουνταλίνι, επεισόδια ενοποιημένης εμπειρίας (βιώματα κορυφής –
peak experiences), ψυχολογική ανανέωση μέσω επιστροφής στο κέντρο,
κρίσεις ψυχικού ανοίγματος, εμπειρίες προηγούμενων ζωών, επαφές με
πνεύματα-οδηγούς και τσάνελινγκ, μεταθανάτιες εμπειρίες, βιώματα
στενών επαφών με ιπτάμενους δίσκους, δαιμονικές επιθέσεις, άνοιγμα
στο μύθο της ζωής, αναδυόμενα καρμικά μοτίβα.
Πνευματική κρίση – το είδος «αφύπνιση της κουνταλίνι»
Ένα από τα γνωστότερα είδη πνευματικών κρίσεων είναι η αφύπνιση της
κουνταλίνι, η οποία είναι ευρέως γνωστή στην ινδική πνευματική
παράδοση.
Μερικοί δυτικοί ερευνητές έχουν ερευνήσει κάποιες από τις σωματικές
επιδράσεις της αφύπνισης της κουνταλίνι στον οργανισμό και έχουν
βρει στοιχεία για μια τέτοια σχέση. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για
την έρευνα στην κουνταλίνι είναι μέρος ενός γενικότερου
ενδιαφέροντος των δυτικών επιστημόνων για την έρευνα στην
πνευματικότητα, τις θρησκευτικές εμπειρίες, το διαλογισμό και τις
μυστικιστικές καταστάσεις.
Ο ιατρός Lee Sannella ήταν ένας από
τους πρώτους που πρότεινε μια κατάταξη των συμπτωμάτων της
κουνταλίνι και τα κατέταξε σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: κινητικά
(πχ αυτόματες σωματικές κινήσεις και στάσεις, ασυνήθιστα μοτίβα
αναπνοής) [Εδώ περιλαμβάνεται η δυσκολία αναπνοής του
Μουκτανάντα, την οποία παρέθεσες], αισθητικά
(εσωτερικές αισθήσεις όπως φώτα και ήχους, κρύο και ζέστη)
[εδώ περιλαμβάνονται τα οράματα που παρέθεσες ότι έβλεπε ο
Μουκτανάντα - αλλά οράματα βλέπουν βέβαια και οι χριστιανοί
μυστικιστές] , ερμηνευτικά (π.χ. ασυνήθιστα ή
ακραία συναισθήματα) [αυτές τις κρίσεις τις περνούν όλοι όσοι
κάνουν ασκητισμό ή εντατική πνευματική πρακτική σε οποιαδήποτε
μορφή] και μη-οργανισμικά (π.χ. εξωσωματικές
εμπειρίες και παραψυχική αντίληψη).
Από τη Wikepedia, «Physio-kundalini syndrome», σελίδα
http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences
Οι ερευνητές που σχετίζονται με τα
πεδία της υπερπροσωπικής ψυχολογίας και των επιθανάτιων εμπειριών
έχουν προτείνει κάποια κοινά κριτήρια για την περιγραφή των
συμπτωμάτων της κουνταλίνι, το πιο κοινό χαρακτηριστικό των οποίων
(κριτηρίων) είναι μια αίσθηση ενέργειας ή θερμότητας που ανεβαίνει
γρήγορα από τη σπονδυλική στήλη.
Σύμφωνα με τον [ψυχολόγο] Kason και άλλους, η αφύπνιση της ενέργειας
τής κουνταλίνι μπορεί να έχει παρενέργειες, και μια τέτοια αφύπνιση
μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να παρουσιαστεί ως πνευματικό
πρόβλημα. Σύμφωνα με την υπερπροσωπική ψυχολογία, η αφύπνιση της
ενέργειας της κουνταλίνι συνοδεύεται από αλλαγές στη φυσιολογία και
στη συνειδητότητα, τις οποίες μπορούμε να κατανοήσουμε μέσω του
ινδουιστικού συστήματος των τσάκρα (ενεργειακών κέντρων στο σώμα). Η
γνώση των τσάκρα μπορεί γι’ αυτό να βοηθήσει στην ερμηνεία των
συμπτωμάτων. Η επίσκεψη σε έναν δάσκαλο διαλογισμού που δεν είναι
εκπαιδευμένος στις τεχνικές της κουνταλίνι και που δεν έχει βαθιά
και ουσιαστική γνώση αυτών, ή σε έναν ψυχίατρο, γιατρό ή θεραπευτή
που δεν γνωρίζει για αυτή τη διαδικασία, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε
σύγχυση και παρανόηση. [...]
Αν και τα συμπτώματα μερικές φορές μπορεί να είναι δραματικά και
προβληματικά, ψυχολόγοι όπως ο Sovatsky και ο Greyson τείνουν να
ερμηνεύουν την εκδιπλωνόμενη συμπτωματολογία ως, στο μεγαλύτερο
μέρος της, μια μη παθολογική διαδικασία πνευματικής ωρίμανσης,
σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Scotton,
τα συμπτώματα της κουνταλίνι μπορεί να συνδέονται με ψυχοπαθολογία ή
μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αναχθούν σε
αυτήν. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς μεταξύ των
χαρακτηριστικών σημαδιών της κουνταλίνι και των παθολογικών
συμπτωμάτων, και να μη χρησιμοποιούνται τα σημάδια της κουνταλίνι
για μια διάγνωση παθολογίας. Άλλοι ψυχολόγοι, όπως ο Kason, τείνουν
να βλέπουν το όλο φάσμα της διαδικασίας, [δηλαδή μαζί και τα
συμπτώματα που αυτή περιλαμβάνει] ως
καταλήγοντα σε ένα «ψυχο-πνευματικό καθάρισμα σπιτιού».
Υπάρχουν επιστήμονες που είναι υλιστές. Αυτοί δεν δέχονται ότι οι
εμπειρίες που δεν προέρχονται από την
ύλη είναι έγκυρες. Τις θεωρούν ψευδαίσθηση και πλάνη και πιστεύουν
ότι είσαι εξ ορισμού τρελός αν έχεις τέτοιες.
Φυσικά, αν και σας αρέσει να παραθέτετε αυτούς τους ψυχιάτρους,
αυτοί είναι εναντίον και των χριστιανών, γιατί κι οι χριστιανοί
μυστικιστές βιώνουν τέτοιες εμπειρίες. (Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που
πάνε στην εκκλησία για να κοινωνήσουν. Αναφέρομαι σε μυστικιστές,
ανθρώπους που τα ρισκάρουν όλα για να μπούνε στον παράδεισο ενώ
βρίσκονται ακόμα στη σάρκα – καθώς το τι θα συμβεί μετά το θάνατο,
κανείς δεν το ξέρει, όλο κι όλο αυτό που έχουμε είναι το τώρα).
Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως κι εσείς έχετε
μυστικιστές και πως βιώνετε κι εσείς όλων των ειδών τις
μυστικιστικές εμπειρίες, να μια αναφορά από την Wikipedia:
Από την Wikipedia, Χριστιανικός Μυστικισμός (Christian
Mysticism)http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_mysticism#Jesus_and_the_Apostles
[Στη σελίδα αυτή έχει και μια λίστα από διάφορους χριστιανούς
μυστικιστές, καταταγμένους ανάλογα με την υποδιαίρεση του
χριστιανισμού στην οποία ανήκουν (ναι, υπάρχουν και άλλοι χριστιανοί
εκτός από τους «ορθοδόξους», κι ας αποκαλείτε εσείς τους άλλους
«πρωτεστάντες» και «καθολικούς», και μόνο τον εαυτό σας
«χριστιανούς», όπως στο παρακάτω κομμάτι που μου έστειλες:
«Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από
ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν
την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και
άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.»
Προτεστάντες και χριστιανοί; Μπα; Οι προτεστάντες
δεν είναι χριστιανοί; Ποιους εννοείτε όταν λέτε «χριστιανοί»; Μήπως
–λέω μήπως- εσάς τους ίδιους;
Να λοιπόν η σελίδα της Wikipedia για τον
Χριστιανικό Μυστικισμό:
Ασκητικές πρακτικές
Πολλοί μυστικιστές [...] πειθάρχησαν τα
σώματά τους με δραστηριότητες που ποίκιλλαν από τη νηστεία και
έλλειψη ύπνου μέχρι πιο ακραίες μορφές όπως η αυτομαστίγωση.
Αισθητηριακές εμπειρίες
Πολλοί μυστικιστές βιώνουν οράματα. Αλλά συμβαίνουν και άλλες
αισθητηριακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, ο Richard Rolle άκουσε
ουράνια μουσική και ένιωσε μια φωτιά στο στήθος του.
Έκσταση
Η έκσταση είναι κοινή για πολλούς μυστικιστές, όπως η Τερέζα της
Αβίλα, η εμπειρία της οποίας αποθανατίστηκε στο άγαλμα «Έκσταση της
Αγίας Τερέζας», του Μπερνίνι.
Σωματικοί μετασχηματισμοί
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα μυστικιστικού σωματικού
μετασχηματισμού είναι η εμφάνιση των στιγμάτων στο σώμα του
μυστικιστή, όπως αυτά που δέχτηκε ο Φραγκίσκος της Ασίζης. Αλλά και
άλλοι μετασχηματισμοί είναι δυνατοί, όπως το άρωμα της αγιότητας που
συνοδεύει το σώμα του νεκρού μυστικιστή, πχ της Τερέζας της Αβίλα
και της Θηρεσίας της Liseaux.
Θαύματα
Μερικοί μυστικιστές λέγεται ότι μπορούσαν να κάνουν θαύματα. [...]
Από την
ιστοσελίδα Θρησκεία και Ορθοδοξία:
http://www.apologitis.com/gr/ancient/thriskia.htm#ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ_ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ
Κι όπως ο μυστικισμός διακρίνεται σε διάφορα είδη, τοιουοτρόπως
ποικίλλουν και οι προσωπικότητες των μυστικών. Μεταξύ αυτών
βρίσκουμε απόλυτη ηρεμία αφ’ ενός και αγρία παραφροσύνη αφ’ ετέρου.
Μάγους και γόητες, μοναχούς, ποιητές και φιλοσόφους, ήσυχους αστούς
και υστερικές γυναίκες. Αλλά όλοι έχουν ένα κοινό προς αλλήλους :
όλοι προσπαθούν να φθάσουν στην κατάσταση στην οποία λαμβάνουν
αίσθηση του Απολύτου. Τείνουν να υπερπηδήσουν τα όρια του κόσμου
τούτου, να απαλλαγούν των αισθήσεων, να ελευθερωθούν εαυτών και δια
της εκστάσεως να μετάσχουν του υπερβατικού κόσμου του Υψίστου και
του Αιωνίου.
Στο εξής θα παράσχουμε ιστορική εικόνα του μυστικισμού παρά τους
διάφορους λαούς, από των λεγόμενων πρωτογενών μέχρι των χρόνων ημών,
στην οποίαν θα συμπεριλάβουμε και τις νεαρότερες εκδηλώσεις του
μυστικισμού στην σύγχρονη τέχνη. Οίκοθεν νοείται ότι ο παρά τους
διάφορους λαούς απαντώμενος μυστικισμός το μεν είναι αυτοφυής,
αναβλύζων αμέσως εκ τής ψυχής, το δε οφείλεται και στην αμοιβαία
αλληλεπίδρασην των λαών τούτων. Το τελευταίο τούτο ισχύει προ πάντων
περί της σχέσεως μεταξύ ελληνικού και χριστιανικού μυστικισμού, όπου
διά του Φίλωνος κατ’ αρχάς, έπειτα δε προ πάντων δια Κλήμεντος του
Αλεξανδρέα, του Αυγουστίνου, τελούντος υπό την επίδραση του
Πλωτίνου, και του συγγραφέως τών υπό το όνομα Διονυσίου του
Αρεοπαγίτου φερομένων συγγραμμάτων, αντλούντων κυρίως εκ του
Πρόκλου, εισήλθε ο ελληνικός μυστικισμός στην Χριστιανική Ανατολή
και Δύση και γονιμοποίησε τα εν την Αγία Γραφή ενυπάρχοντα μυστικά
σπέρματα.
Πολλές πληροφορίες για τον Χριστιανικό Μυστικισμό και για πολλούς
χριστιανούς μυστικιστές στο Βυζάντιο και την Ευρώπη,
εδώ.
Από την Wikipedia, Χριστιανικός Μυστικισμός (Christian
Mysticism):
http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_mysticism#Jesus_and_the_Apostles
Οπως γράφει ο Ε.Η. Gombrich στο «Χρονικό της Τέχνης», η Αγία
Θηρεσία, μια καλόγρια του δέκατου έκτου αιώνα, είχε περιγράψει τα
μυστικά της οράματα σ' ένα περίφημο βιβλίο. Στο βιβλίο μιλάει για
μια στιγμή θείας έκστασης «όταν άγγελος Κυρίου διαπέρασε την καρδιά
της μ' ένα χρυσό φλεγόμενο βέλος γεμίζοντάς την με πόνο, αλλά και με
άφατη ευδαιμονία".
Και φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι "θετικές"
εμπειρίες, αλλά και οι "αρνητικές", όπως επιθέσεις δαιμόνων:
Ο άγιος γέροντας Νικόλαος της Όπτινα
σύνδεσμος
Ως μοναχός αγωνίστηκε σκληρά στην επιστήμη της νοεράς προσευχής,
αντιμετώπισε σκληρές δαιμονικές επιθέσεις
και αξιώθηκε σε ουράνιες οπτασίες, τις οποίες κοινοποίησε στον
πνευματικό του, τον άγιο Βαρσανούφιο.
Αγιορείτες Νεοησυχαστές Πατέρες (Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου):
σύνδεσμος
Μεγάλος αγωνιστής υπήρξε και ο [...] Γέρων Ιλαρίων ο Γκουρτζής. Στο
Άγιον Όρος έζησε στις μονές Ιβήρων και Διονυσίου και στην έρημο.
Πολλές σπηλιές έγιναν κατοικία του. Πότιζε τα βράχια με δάκρυα και
τηρούσε ακριβή σιωπή.
Είχε πολλές δαιμονικές επιθέσεις,
οι όποιες όμως τον άφησαν απτόητο. [...] Οι μακρές νηστείες του τον
άφηναν ημιθανή. [...] Για ένα μεγάλο διάστημα διετέλεσε έγκλειστος.
Στα γεράματα του χρησιμοποιούσε αλυσίδες ως κρεμαστήρες για τις
πολύωρες αγρυπνίες του.
Πώς θα σου φαινόταν αν υποστήριζα ότι ο Παίσιος, που έλεγε ότι
έβλεπε οράματα δαιμόνων αλλά και δεχόταν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ επιθέσεις από
αυτούς, ήταν τρελός ή δαιμονισμένος και σου παρέθετα και ένα
απόσπασμα από κάποιον υλιστή ψυχίατρο; Και διέδιδα ότι πρέπει να
έρχονται όλοι στη γιόγκα και ότι ο χριστιανισμός είναι επικίνδυνος;
Και έκανα κονέ με επιχειρήσεις και ιδρύματα και ανθρώπους «για να
πληροφορήσω και να προστατέψω το κοινό»; Και έπαιρνα μέτρα για να μη
μιλάς σε άλλους για το χριστιανισμό και «τους διαδίδεις τις βδελυρές
και ανόσιες ιδέες σου, τις βλασφημίες κατά του Αγίου Πνεύματος»; Θα
δεχόσουν ότι κάνω οτιδήποτε ωφέλιμο και ότι έχω καλή καρδιά; Ή θα με
αποκαλούσες επικίνδυνο φονταμενταλιστή και αν με συναντούσες στο
δρόμο θα άλλαζες πεζοδρόμιο (ιδιαίτερα μάλιστα αν είχα πετύχει στις
επιθετικές μου ενέργειες); Πες την αλήθεια.
Λοιπόν υπάρχουν επιστήμονες που απορρίπτουν κι εμάς κι εσάς, και
υπάρχουν άλλοι που δέχονται αμφότερους.
Και μας δέχονται γιατί δέχονται τη μεταφυσική πλευρά του ανθρώπου.
Και γιατί βλέπουν στις έρευνές τους ότι οι προχωρημένες μυστικιστικές εμπειρίες,
αν και μπορεί στις περιπτώσεις κάποιων ατόμων να αποτελούν δύσκολες
προκλήσεις για κάποιο διάστημα, ωστόσο προωθούν ένα πληρέστερο βίωμα
της ζωής και ωριμάζουν το άτομο πνευματικά.
Μια ψυχολόγος ερευνήτρια της κουνταλίνι, μια από τους πολλούς
ερευνητές που αναφέρει η Wikipedia ότι έχουν κάνει έρευνες στο θέμα, είναι η Dr Kason, η οποία, στο
βιβλίο της «Προτεινόμενη Διαχείριση των Πνευματικών Κρίσεων»,
περιγράφει ως εξής την θετική κι επιτυχή αφύπνιση της κουνταλίνι . Μας λέει ότι
όταν αυτή συμβαίνει, παρατηρούμε τα εξής:
http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences
Θα βρεις επανειλημμένα τον εαυτό σου
να βιώνει μυστικιστικές καταστάσεις συνειδητότητας.
Θα έχεις έναν έντονο εσωτερικό πόθο για το θείο.
Μπορεί να βιώσεις αυθόρμητα κλάματα και ένα συναίσθημα που σε
συνταράσσει όταν ακούς αναφορά στο θείο ή το σκέφτεσαι.
Θα βρεις ότι αναπτύσσεται μέσα σου μια πιο καθαρή και αντιληπτική
διάνοια και ικανότητα βαθύτερης ψυχολογικής εμβάθυνσης, μαζί με μια
βαθύτερη ηθική.
Μπορεί να βρεις ότι αναπτύσσονται νέα δώρα εμπνευσμένης
δημιουργικότητας.
Θα βρεις ότι αναπτύσσεις πιο υψηλά στοιχεία χαρακτήρα, όπως
συμπόνοια, συμπαντική αγάπη, ευγνωμοσύνη, ελεημοσύνη, φιλαλήθεια,
εντιμότητα και ταπεινότητα.
Η επιθυμία σου να είσαι χρήσιμος στην ανθρωπότητα θα μεγαλώσει και
θα γίνει ένα κύριο χαρακτηριστικό σου, καθώς η αίσθηση που έχεις ότι
είσαι ένα με τον εξωτερικό κόσμο και την ανθρωπότητα θα μεγαλώνει.
Αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι, παρά τα εμπόδια και τις
προκλήσεις, βλέπει να συμβαίνουν τέτοιοι ωφέλιμοι μετασχηματισμοί.
Δεν ρωτάει "σε ποια θρησκεία ανήκει" το εν λόγω άτομο. Είναι
επιστήμονας. Δεν έχει κόλλημα. Αν έχεις κάνει έναν όμορφο και
επιτυχημένο μετασχηματισμό που επιφέρει πλήρωση στην ψυχή, τι
σημασία έχει σε ποιο δόγμα ανήκεις;
Λέει πως για τέτοιους επιτυχημένους μετασχηματισμούς έχουν βρεθεί
χρήσιμοι μερικοί απλοί αλλά σημαντικοί κανόνες:
Ανάπτυξε και διατήρησε ένα τακτικό
ημερήσιο πρόγραμμα – έχε τακτικές ώρες ξυπνήματος, ύπνου και φαγητού
και έχε μέσα στη βδομάδα τακτικές ώρες για σωματική άσκηση.
Κράτα το στρες και την υπερβολική δραστηριότητα σε ελάχιστο βαθμό.
Κράτα το σεξ περιορισμένο και δώσε προσοχή αν το σώμα σου δείξει ότι
δεν το θέλει.
Εξέφρασε και μοιράσου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με ένα
υποστηρικτικό άτομο.
Αφιέρωσε χρόνο για να είσαι στη φύση, κάτω από τον ήλιο.
Απόφυγε τις τοξίνες και τις αυτοκαταστροφικές συνήθειες όπως το
κάπνισμα και τα ναρκωτικάˑ κράτα την κατανάλωση αλκοόλ σε ελάχιστα
επίπεδα.
Κάνε τακτική σωματική άσκηση, τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Πέρνα ένα μέτριο χρόνο κάθε μέρα στον διαλογισμό, προσευχή ή [άλλη]
πνευματική πρακτική.
[Αν τα προβλήματα συνεχίζουν και είναι σοβαρά], τότε σταμάτα το
διαλογισμό, ελάττωσε όλες τις μορφές νοητικής συγκέντρωσης και
οραματίσου την ενέργειά σου να αποσύρεται από την περιοχή του
κεφαλιού και να ξαναμαζεύεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης.
Ας δούμε τι λέει για την αφύπνιση της κουνταλίνι και τη διαφορά της
από την ψύχωση ένας από τους γνωστότερους ερευνητές σε αυτό το πεδίο, ο
ψυχίατρος Lee Sannella:
[Μπορείς να δεις στο Amazon.com μια
λίστα από τα βιβλία του όπου
περιγράφει την επιστημονική έρευνα στην κουνταλίνι, καθώς και το
βιβλίο του "Κουνταλίνι: Ψύχωση ή Υπέρβαση;" όπου περιγράφει τη διαφορά μεταξύ
μυστικιστικής εμπειρίας και τρέλας, καθώς και την καθοδήγηση που
λαμβάνουν στην Κλινική Κουνταλίνι, που ο ίδιος ίδρυσε, άτομα στα
οποία, είτε τυχαία είτε μέσω ασκήσεων είτε μέσω κάποιας ισχυρής
εμπειρίας στη ζωή τους, είχε αφυπνιστεί η ψυχοπνευματική διάσταση και
αντιμετώπιζαν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αυτής:
[Είναι η συνέντευξη που έδωσε για το θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό
«Επιτρέπεται να Σκέπτεστε» (Thinking Allowed)
στον γνωστό
δημοσιογράφο Jeffrey Mishlove - το υποτιτλισμένο βίντεο της
συνέντευξης βρίσκεται
εδώ
]
JEFFREY MISHLOVE
Γεια σας. Η κουνταλίνι είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στη
θεωρία και φιλοσοφία της γιόγκα. Αντιπροσωπεύει μια ενέργεια που
θεωρείται ότι βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σαν ένα
φίδι συσπειρωμένο εκεί, και περιγράφεται ως «η δύναμη του όφεως».
Και θεωρείται ότι μέσα από τις γιογκικές πρακτικές ή άλλες
καταστάσεις η συσπειρωμένη ενέργεια ανέρχεται μέσα από το σώμα,
ενεργοποιώντας διάφορα παραψυχικά και νευρολογικά ενεργειακά κέντρα.
Στη γιόγκα αυτό θεωρείται ως ευοίωνο σημάδι επιτυχίας στην
πνευματική αναζήτηση. Ωστόσο, από την οπτική της δυτικής ψυχολογίας
και ψυχιατρικής, αυτά τα ίδια συμπτώματα θα μπορούσαν να ιδωθούν ως
ψυχωτικά. Μαζί μου σήμερα στο στούντιο είναι ο Δρ Lee Sannella, ιατρός και συγγραφέας
του βιβλίου «Η Εμπειρία της Κουνταλίνι – Ψύχωση ή Υπέρβαση;» Ο Δρ
Sannella είναι ο ιδρυτής της Κλινικής Κουνταλίνι, και είναι ειδικός
στην εργασία με άτομα, τόσο δυτικούς όσο και ανατολικούς, που
βιώνουν τα συμπτώματα της ανύψωσης της κουνταλίνι. Καλώς ήρθατε.
LEE SANELLA
Γεια σας.
JEFFREY MISHLOVE
Είναι ενδιαφέρον ότι στη δυτική ιατρική έχουμε το σύμβολο του
κηρυκείου, με τους όφεις περιπλεγμένους γύρω από τη ράβδο του Ερμή.
Είναι πολύ μα πολύ παρόμοιοι με το σύμβολο του συσπειρωμένου
ανερχόμενου όφεως, που βρίσκουμε στη θεωρία τής κουνταλίνι τής
γιόγκα. Πιστεύετε ότι υπάρχει σύνδεση;
-Αντιπροσωπεύουν αμφότερα το ίδιο πράγμα. Το ένα είναι σύμβολο για
το άλλο.
JEFFREY MISHLOVE
Ποιο;
-Το κηρύκειο είναι το σύμβολο της κουνταλίνι.
JEFFREY MISHLOVE
Κι επίσης του Ιπποκράτη, του θεμελιωτή της ιατρικής.
-Νομίζω ότι εκείνο τον καιρό χρησιμοποιούσαν ένα
μόνο φίδι στο σύμβολο.
JEFFREY MISHLOVE
Λοιπόν υπό μία έννοια η κατανόηση της συσπειρωμένης ενέργειας που
ανέρχεται μέσα στο σώμα είναι πολύ αρχαία. Ήταν γνωστή στους
αρχαίους Έλληνες γιατρούς, καθώς και στους ασκουμένους στη γιόγκα.
- [Για τη συσπείρωση] δεν ξέρω. Η συσπείρωση για μένα σημαίνει
«δυναμικό». Είναι μια δυνητική ενέργεια μέχρι που να ενεργοποιηθεί.
Και η διασταύρωση των φιδιών, που βλέπουμε στο κηρύκειο, υπάρχει
μάλλον για να συμβολίσει τα "νάντι" (κανάλια ροής ψυχικής ενέργειας),
καθώς και τα άλλα επικουρικά ενεργειακά κέντρα, πέραν αυτών που
βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη. Αλλά η σύγχρονη κατανόησή μας δεν
συμβαδίζει τελείως με αυτό το μοντέλο.
JEFFREY MISHLOVE
Εισαγάγατε τον όρο "νάντι" (ενεργειακά κανάλια), και νομίζω
ότι αναφέρεστε στα κέντρα ενέργειας που μπορεί να υπάρχουν κατά
μήκος των χεριών, των ποδιών, των πλευρών... Κάτι σαν τους
μεσημβρινούς ή τα σημεία του βελονισμού.
-Είναι αρκετά συναφές.
JEFFREY MISHLOVE
Και στη γιόγκα επίσης υπάρχει η έννοια των "τσάκρα", που
θεωρούνται κέντρα ψυχικής ενέργειας που βρίσκονται κατά μήκος της
σπονδυλικής στήλης - το τρίτο μάτι είναι ένα από αυτά και το ακούμε
συχνά. Αυτά είναι έννοιες που έχουν περιγραφεί με μεγάλη ευκρίνεια
και λεπτομέρεια στη φιλοσοφία της γιόγκα και υποθέτω ότι είναι
έννοιες που λαμβάνετε σοβαρά ως γιατρός.
- Όχι πραγματικά.
Λαμβάνω σοβαρά το καινούργιο συμβάν στον εγκέφαλο, το καινούργιο
-όπως είπατε- ψυχο-φυσιολογικό συμβάν μέσα στον εγκέφαλο, το οποίο
είναι ό,τι η "κουνταλίνι" αντιπροσωπεύει για μένα. Τα περιφερειακά
σημάδια και συμπτώματα, και οι περιγραφές που αναφέρονται στην
ενέργεια της σπονδυλικής στήλης και των επικουρικών συστημάτων, ό,τι
κι αν είναι αυτά -είτε πρόκειται για τα ενεργειακά κανάλια που
περιγράφει η γιόγκα είτε για τα ενεργειακά σημεία που σχετίζονται με
το βελονισμό- προέρχονται όλα τους από το κεντρικό συμβάν στον
εγκέφαλο, το οποίο είναι μια αλλαγή που αντιπροσωπεύει
ψυχοφυσιολογικές μεταβολές σε όλο τον οργανισμό. Αυτές οι μεταβολές
δίνουν στο άτομο που είναι πνευματικά προσανατολισμένο τη δυνατότητα
να ενωθεί περισσότερο με το θείο - το οποίο, όπως είπες, είναι το
πρωταρχικό νόημα της λέξης "γιόγκα" [ένωση με την ανώτερη
πραγματικότητα].
JEFFREY MISHLOVE
Τώρα, το βίωμα που λέγεται "κουνταλίνι", αυτή η αλλαγή στον
εγκέφαλο... Αν κάποιος βρίσκεται σε μια κουλτούρα σαν την
ινδουιστική ή άλλες συγκρίσιμες
και έχει αυτή την εμπειρία και μιλήσει για αυτή σε άλλους, αυτή θα
ληφθεί στο πνευματικό πλαίσιο - "α ναι, είναι η κουνταλίνι". Και η
αντιμετώπιση προς το άτομο θα γίνει μέσα σε αυτό το κοινωνικό
πλαίσιο. Στη δική μας κουλτούρα, όταν ένα άτομο έχει αυτή την ίδια
εμπειρία -και αντιλαμβάνομαι ότι έχετε δουλέψει με ανθρώπους που την
είχαν αυθόρμητα, καθώς και με άτομα που την είχαν ως αποτέλεσμα των
διαλογιστικών τους προσπαθειών- τι συμβαίνει;
- Στη δική μας
κουλτούρα είναι κάτι για το οποίο μαθαίνεις να μην πολυμιλάς, γιατί
ο κόσμος -μιλώντας γενικά- δεν έχει γνώση αυτού και γι' αυτό το
κοιτά σαν κάτι περίεργο, αν όχι... λιγάκι χειρότερο απο περίεργο,
σαν μια σοβαρή ψυχασθένεια ή κάτι τέτοιο.
JEFFREY MISHLOVE
Με άλλα λόγια, στη μία κουλτούρα αυτό θα εκλαμβανόταν ως ένα
πολύ ευοίωνο γεγονός, οι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς, το άτομο θα
δεχόταν μεγάλη θετική προσοχή και υποστήριξη για να περάσει μέσα από
την εμπειρία και να την αφήσει να εκδιπλωθεί. Ενώ στη δική μας
κουλτούρα, η αντίδραση μπορεί να ήταν μάλλον η αντίθετη.
- Ναι.
Και υπάρχουν επίσης κι άλλες αφυπνίσεις, αυτή δεν είναι η μόνη.
Μάλλον θα πρέπει να την χαρακτηρίσουμε ως τη μέγιστη ψυχοφυσιολογική
αφύπνιση, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες προκαταρτικές παραψυχικές
καταστάσεις,
που αντιστοιχούν στην αφύπνιση γιογκικών δυνάμεων και ικανοτήτων
-για παράδειγμα, της δυνατότητας να βγαίνεις από το σώμα σου, να
βρίσκεσαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα και άλλες- και όλες τους είναι
αληθινές. Περιγράφονται καθαρά στη γιόγκα, και οι άνθρωποι τις
βιώνουν, και όποιος θέλει να αφιερώσει το χρόνο και την προσπάθεια
για να τις ψάξει, θα τις βρει να συμβαίνουν παντού στον κόσμο.
JEFFREY MISHLOVE
Και μπορεί κανείς να βιώσει αυτές τις καταστάσεις χωρίς να
κάνει καν πνευματικές πρακτικές;
-Φυσικά.
JEFFREY MISHLOVE
Και φαντάζομαι θα μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τέτοια απροετοίμαστα
άτομα.
- Ναι. Μου έχουν γράψει τα πιο περίεργα πράγματα: "Πάρε
αυτή την 'κοτολίνι' από μένα. Δεν την θέλω πια. Με ενοχλεί. Δεν
μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Με κρατά άυπνο τη νύχτα..." Σε κάποιες
περιπτώσεις ενοχλεί πολύ κάποιους ανθρώπους.
JEFFREY MISHLOVE
Ας μιλήσουμε λίγο για την ψύχωση. Αυτές οι εμπειρίες φαίνεται
να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα. Τα άτομα ακούν φωνές, βλέπουν
οράματα, αντιμετωπίζουν σωματικές ενοχλήσεις για τις οποίες δεν
υπάρχει οργανική αιτία. Όλα αυτά είναι τυπικά συμπτώματα της
ψύχωσης. Θεωρείτε όλες τις ψυχώσεις ως πνευματικές αφυπνίσεις;
- Όχι. Ενδέχεται η ψύχωση να συνοδεύσει τέτοια πνευματικά ανοίγματα,
είτε για διαστήματα είτε σχεδόν συνεχώς, όμως τα δυο τους είναι
διακριτά και θα έπρεπε να διαφοροποιηθούν, διότι η ψύχωση χρειάζεται
να κατανοηθεί αλλά όχι να υποστηριχθεί έτσι όπως θα υποστήριζες τo
πνευματικό άνοιγμα, το οποίο είναι μια φυσική διαδικασία με την
οποία ο άνθρωπος είναι εκ γενετής προικισμένος.
JEFFREY MISHLOVE
Μπορείτε τότε να ορίσετε την ψύχωση και να τη διαφοροποιήσετε
από το πνευματικό άνοιγμα;
- Στην ψύχωση γενικά δεν
αντιλαμβάνεται κανείς όλα εκείνα που συμβαίνουν. Είναι μια
παρέκκλιση από το συνηθισμένο, καθώς και μια ψυχική ανωμαλία χωρίς
να υπάρχει επίγνωση ότι αυτή συμβαίνει. Αυτή είναι μια αδρή
περιγραφή, αλλά αποκτάς μια πολύ καλή ιδέα ως προς το τι είναι
ψυχωτικό και τι όχι, απλά κάνοντας μια συνηθισμένη συζήτηση με
κάποιον. Θα δεις ότι μπορεί να βγει τελείως εκτός θέματος, ή να
δείχνει μια τέλεια ανικανότητα αναγνώρισης και αντίληψης κάποιων
συναισθημάτων και μια συναισθηματική υπερ-αντιδραστικότητα σε άλλα
πράγματα, [να δείχνει] συναισθήματα άσχετα με το αντικείμενο της
συζήτησης κ.ο.κ.
JEFFREY MISHLOVE
Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού που βλέπουμε ως ψύχωση είναι οι
άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι ο Χριστός.
-Ναι.
JEFFREY MISHLOVE
Μερικές φορές αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα αυθεντικό
πνευματικό άνοιγμα και άλλες όχι.
-Ναι.
JEFFREY MISHLOVE
Και το να αντιληφθείς αν υπάρχει πραγματικά πνευματικό
άνοιγμα ή όχι θα πρέπει να είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, μια πολύ λεπτή
διάκριση.
- Είναι πράγματι, κι είναι και κάτι που θα μπορούσε να μεταβάλλεται
και στο ίδιο το άτομο από τη μια στιγμή στην άλλη, αν το άτομο είναι
σχετικά ασταθές.
JEFFREY MISHLOVE
Αναπτύσσοντας τις [θεραπευτικές] διαδικασίες στην Κλινική
Κουνταλίνι, έχετε περάσει πολύ χρόνο με άτομα που έχουν αυθεντικά
πνευματικά ανοίγματα που μοιάζουν σαν να είναι ψυχωτικά, και που
χρειάζονται υποστήριξη μέσα στο δυτικό μας περιβάλλον για να
περάσουν από την πρόκληση επιτυχώς.
- Ναι, αυτός είναι ο κύριος
τρόπος διαχείρισης - η υποστήριξη προς αυτό που είναι, όπως έλεγα,
εξηγήσιμο και κατανοητό σε ιστορικούς και δια-πολιτισμικούς όρους,
καθότι παρουσιάζεται σε όλες τις κουλτούρες. Αλλά υποστήριξη
χρειάζεται και η ψυχική ανωμαλία και παρουσιάζεται κι αυτή σε όλες
τις κουλτούρες.
JEFFREY MISHLOVE
Υποθέτω ότι ο βασικός τρόπος υποστήριξης που θα μπορούσε να
προσφερθεί είναι απλά να είσαι δίπλα σε αυτό τον άνθρωπο και να τον
αφήσεις να σου επικοινωνήσει ό,τι βιώνει, ενώ το βιώνει, χωρίς να
τον κρίνεις.
- Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο βασικός τρόπος διαχείρισης, ναι.
JEFFREY MISHLOVE
Αυτό περιλαμβάνει το να διαλογίζεσαι με αυτόν, για παράδειγμα;
- Ναι, κάποιες φορές. Σίγουρα θα μπορούσε - αν αυτό είναι κάτι που
έρχεται φυσικό στον θεραπευτή. Αν δεν του έρχεται φυσικό, τότε είναι
άλλο θέμα. Μερικοί από εμάς έχουν ταλέντο σε αυτό, άλλοι σε άλλα
πράγματα.
JEFFREY MISHLOVE
Υποθέτω ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα είχε κάποιος που
βιώνει μια εμπειρία κουνταλίνι / ένα πνευματικό άνοιγμα, θα ήταν πώς
αυτό θα επιδράσει στις σχέσεις του με την οικογένειά του, με το
σύζυγο ή τους αγαπημένους του, με τα παιδιά του. Πώς θα εκφράσει
αυτό που του συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν
κάποιο πλαίσιο μέσα στο οποίο να το κατανοήσουν;
- Είναι πολύ
δύσκολο. Αυτό είναι μια από τις κύριες δυσκολίες, και γι' αυτό πολλά
άτομα γίνονται πιο ασταθή από όσο χρειάζεται να γίνουν, γιατί δεν
έχουν αυτή τη διέξοδο και δεν έχουν μια κατανόηση απ' το περιβάλλον
τους. Είναι δύσκολο και μερικές φορές αποκτούν μια υπερβάλλουσα
υπερηφάνεια σχετικά με αυτό, για να αντισταθμίσουν την απόρριψη ή
την προδοσία που έχουν δεχθεί.
JEFFREY MISHLOVE
Ποια είναι η πρόγνωση που κάνετε για τέτοιες περιπτώσεις;
Καλυτερεύουν μετά από λίγο; Πόσο καιρό συνήθως παίρνει;
-Ω ναι, όλοι τους καλυτερεύουν, τα συμπτώματα ηρεμούν μετά από
κάποιο διάστημα. Μπορεί να πάρει... Μερικά άτομα είναι απαρηγόρητα,
γιατί η εμπειρία τούς ήρθε μόνο μια φορά και έφυγε, και μετά την
αναζητούν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους... Έχω κάποια τέτοια άτομα. Άλλοι
κουράζονται πολύ με αυτό μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια.
JEFFREY MISHLOVE
Δηλαδή μπορεί να υπάρχουν επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα για
τόσο διάστημα;
-Μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικά. Εξαρτάται από το πώς
διαχειρίζονται την κατάσταση και από το αν έχουν και ακολουθούν
κάποια πρακτική μέσα στην οποία οι διάφορες εμπειρίες τους μπορούν
να ενσωματωθούν με φυσικότητα και χάρη. Αν το πολεμάνε, φυσικά
συνήθως επιτυγχάνουν [να μην εμβαθύνουν]– αν και όχι πάντα, καθώς
τείνει να ακολουθεί μια δική του γραμμή.
JEFFREY MISHLOVE
Όταν λέτε «πολεμάνε», εννοείτε...;
-Αντιδρούν.
JEFFREY MISHLOVE
Είναι υγιές να το κάνει κανείς αυτό, να αντιδρά;
-Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι. Διότι ό,τι συμβαίνει είναι μέρος των
δυνατοτήτων με τις οποίες τον προίκισε η φύση, και γι’ αυτό θα
πρέπει να το τιμήσει, όπως τιμά τις οργανικές λειτουργίες.
JEFFREY MISHLOVE
Βρίσκετε ότι μετά από κάποια περίοδο, όταν τα άτομα έχουν αυτό το
άνοιγμα, και μετά μάθουν πώς να προσαρμοστούν σε αυτό, να επιλύσουν
τα πράγματα, να εδραιώσουν μια ανώτερη ισορροπία, βρίσκετε ότι τότε
η ζωή τους αρχίζει να λειτουργεί σε ένα ανώτερο επίπεδο;
-Συμβαίνει συχνά. Μπαίνουν και βγαίνουν από την πνευματική
κατάσταση. Είναι ασύνηθες να δεις κάποιον που βρίσκεται πλήρως και
συνεχώς στη θεϊκή κατάσταση. Τέτοια άτομα είναι μόνο οι θείες
ενσαρκώσεις, όπως ο Χριστός και ο Βούδας.
JEFFREY MISHLOVE
Είστε γιατρός. Εργάζεστε στο χώρο της ψυχιατρικής. Έχετε να κάνετε
με άτομα που έχουν θρησκευτικές ή πνευματικές εμπειρίες. Μπορείτε να
μιλήσετε λίγο για το ποιος είναι ο ρόλος ενός επαγγελματία της
ψυχικής υγείας σε μια πνευματική κοινότητα, ως προς τη διαχείριση
τέτοιων περιπτώσεων;
-Κανονικά δεν υπάρχουν πολλά τέτοια άτομα έτσι κι αλλιώς. Ίσως
υπάρχουν μικρότερες καταστάσεις μιας έντονης κυκλοφορίας της
βιοενέργειας στο σώμα.
JEFFREY MISHLOVE
Εννοείτε ότι μια πλήρης άνθιση της ενέργειας με τη μορφή της
αφύπνισης της κουνταλίνι είναι ακόμα μάλλον σπάνια;
-Ναι, είναι σπάνια. Και κανονικά, αυτό που θα χρειαζόταν να γίνει σε
μια πνευματική κοινότητα, αν είσαι θεραπευτής, είναι καταρχήν να το
δεις μέσα στο σωστό του πλαίσιο και να αντιληφθείς ότι τα άτομα δεν
θα θέλουν να το αντιμετωπίσουν ως πρόβλημα, το οποίο είναι λογικό.
Αλλά δεύτερον, αν υπάρχουν άνθρωποι που επίμονα δείχνουν απαράδεκτη
συμπεριφορά ή παίρνουν ναρκωτικά ή αλκοόλ και τέτοια πράγματα, και
δείχνουν κι άλλα τέτοια χονδροειδή σημάδια ανωριμότητας, τότε η
συνήθης ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να τους είναι πολύ χρήσιμη, και δεν
θα έπρεπε να το μπερδέψει αυτό κανείς με τις πνευματικές τους
δραστηριότητες. Από την άλλη μεριά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα
κάνουν πρόοδο σε αυτές τις πνευματικές ενασχολήσεις που επέλεξαν, αν
δεν αποκτήσουν μια πιο ώριμη στάση προς τη ζωή.
JEFFREY MISHLOVE
Με άλλα λόγια, μοιάζει σαν να λέτε ότι η κανονική ψυχοθεραπεία, η
ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, συχνά απευθύνεται στο επίπεδο τού Εγώ και
στο πώς αυτό αλληλεπιδρά με τον κόσμο, ενώ η πραγματική πνευματική
εργασία φαίνεται να πηγαίνει πέρα από το Εγώ.
-Κατ’ ελπίδαν... Εννοώ ότι συχνά πιστεύουμε ότι πηγαίνουμε πέραν του
Εγώ αλλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όμως γενικά η διαφοροποίηση που
κάνατε είναι σωστή.
JEFFREY MISHLOVE
Νωρίτερα, όταν σας ρώτησα αν δέχεστε την θεωρία για τα τσάκρα και
τα ενεργειακά κανάλια στο σώμα, είπατε πως όχιˑ είπατε πως πρόκειται
για οργανικά γεγονότα μέσα στον εγκέφαλο τα οποία έχουν ερμηνευτεί
έτσι από αυτές τις κουλτούρες. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι τα άτομα
που έχουν αυτές τις εμπειρίες έχουν δεχθεί λάθος καθοδήγηση από την
«αγορά» των ανατολικών πνευματικών παραδόσεων που είναι διαθέσιμη;
-Όχι, δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αναγκαστικά κάτι τέτοιο. Απλά
πιστεύω ότι οι όροι με τους οποίους περιγράφονται αυτά τα πνευματικά
γεγονότα είναι άκαμπτοι. Είναι κάπως υπερβολικά συγκεκριμένοι. Και
αυτό κάνει τα άτομα να περιμένουν ένα συγκεκριμένο σημάδι να
εμφανιστεί, κι αυτό που τελικά εμφανίζεται να είναι πολύ μα πολύ
διαφορετικό – διότι υπάρχουν τεράστιες ατομικές διαφορές, όχι μόνο
στην φυσιολογία, αλλά και στο πολιτισμικό και πνευματικό υπόβαθρο το
οποίο προϋπάρχει των εμπειριών. Για παράδειγμα τα άτομα της φυλής
Κουνγκ ή οι Bushmen της Νότιας Αφρικής, περιγράφουν πολύ παρόμοιες
εμπειρίες, αλλά από τις περιγραφές τους λείπουν
πολλά από εκεινα που περιγράφουν τα κλασικά
[γιογκικά] κείμενα για την κουνταλίνι. Οι ταοϊστές, από την άλλη,
βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα [προς εμάς], γιατί έχουν ένα μοντέλο που
είναι κοντινότερο προς το νευροφυσιολογικό μας μοντέλο από αυτό που
έχουν τόσο οι Κουνγκ όσο και τα κλασικά κείμενα της γιόγκα.
JEFFREY MISHLOVE
Λοιπόν αν ένα άτομο βίωνε αυτές τις εμπειρίες και δεν είχε μια
προϋπάρχουσα ισχυρή δέσμευση σε καμία από τις παραδόσεις, μπορεί να
του ήταν χρήσιμο να κοιτάξει στον ταοϊσμό;
-Πιστεύω ότι θα του ήταν χρήσιμα τόσο ο ταοϊσμός όσο και ο κλασικός
ινδουισμός.
JEFFREY MISHLOVE
Αλλά νομίζω πως, υπό μία έννοια, αυτό που σας ακούω να λέτε είναι
ότι γενικά οι πνευματικές παραδόσεις διαφέρουν από τη δική σας
προσέγγιση, η οποία είναι κάπως πιο επιστημονική, στο βαθμό που
εκείνες μπορεί να είναι δογματικές και να λένε «αυτός είναι ο τρόπος
που τα κείμενά μας λένε ότι συμβαίνουν τέτοια βιώματα», αντί να
κοιτάνε τη μοναδικότητα τής κάθε περίπτωσης. Αλλά τι πιστεύετε ότι
μπορεί να μάθει η ιατρική, η επιστήμη μας γενικά, από το φαινόμενο
της κουνταλίνι, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό;
-Νομίζω ότι μας δείχνει τις ανεπάρκειές μας και μας θυμίζει ότι η
ανάπτυξη σχετίζεται πάντα με τη συμμετοχή μας στο σύμπαν και ότι ο
γραμμικός, λεκτικός και αναλυτικός νους και η χρησιμότητά του είναι
εξαιρετικά περιορισμένα και δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτά
δίχως τέλος και ανάπαυλα. Και ότι υπάρχουν περισσότερα στις
φιλοσοφίες μας από αυτά που μπορεί να ονειρευτεί ο λογικός
γραμμικός νους, τον οποίο η ιατρική, η επιστήμη και η φιλοσοφία μας
έχουν υπερ-χρησιμοποιήσει. Όλα μας τα πεδία έχουν επιδοθεί σε αυτή
την πρακτική κατά κόρον. Και τώρα θα χρειαστεί να μάθουμε τη λεπτή
γλώσσα όλων αυτών των θαυμάσιων πεδίων – γιατί είναι πραγματικά
θαυμάσιαˑ αλλά έχουν όλα τους μια λεπτή γλώσσα κι έναν λεπτό τρόπο
εμφάνισης κι ένα συμμετοχικό χαρακτήρα που οι περισσότεροι
επαγγελματίες μας έχουν αποφύγει και υποτιμήσει – και θα χρειαστεί
είτε να αλλάξουμε είτε η κοινωνία θα μας αφήσει πίσω.
JEFFREY MISHLOVE
Μιλήσατε προηγουμένως για μια αλλαγή που συμβαίνει στον εγκέφαλο.
Πόσα ξέρει η δυτική επιστήμη για αυτή την αλλαγή;
-Δεν ξέρουμε τίποτα και ούτε καν πιστεύουμε ότι υπάρχει. Ωστόσο
υπάρχει κάποια ποσότητα εργαστηριακών στοιχείων ότι αυτή πράγματι
υπάρχει, και σίγουρα υπάρχουν όλων των ειδών τα κλινικά στοιχεία.
Κάποια από αυτά μπορούν επίσης να είναι απατηλά. Μπορούν να
περιλαμβάνουν μεγάλη υπερβολή ή και να μην αντιστοιχούν καθόλου στην
πραγματικότητα. Αλλά υπάρχουν και αληθινά. Και κάποια από αυτά τα
έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια στις έρευνες στις οποίες έχω
συμμετάσχει μέσα στην πάροδο των ετών – γιατί ήμουν, ως επιστήμονας,
πολύ ξεροκέφαλος... Αντιλαμβανόμουν διαισθητικά ότι θα πρέπει να
υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά τα πράγματα, αλλά δεν την είχα δει
και δεν την είχα νιώσει. Λοιπόν βγήκα και τα έψαξα και διερεύνησα,
μέχρι που τα βρήκα και μπόρεσα να τα πιστοποιήσω ο ίδιος και να δω
την αλήθεια τους.
JEFFREY MISHLOVE
Πριν πολλά χρόνια ένας ινδουιστής συγγραφέας που λεγόταν Γκόπι
Κρίσνα έγραψε ένα βιβλίο για την κουνταλίνι, στο οποίο πρότασσε ότι
αυτή η δύναμη κρύβεται πίσω από τις μεγαλοφυΐες και ότι ασκούμενοι
στη γιόγκα, στην περίπτωση που θα καταφέρουμε να αφυπνίσουμε την
κουνταλίνι θα μπορέσουμε να αφυπνίσουμε μεγάλες διανοητικές ή
μουσικές δυνάμεις, τις ικανότητες που έχουν οι μεγαλοφυΐες. Βλέπετε
κάποια εγκυρότητα σε αυτή την ιδέα;
-Ναι, είναι έγκυρη ιδέα. Με τη διαφορά ότι στο βιβλίο του δεν
περιγράφει επαρκώς τη διαφορά μεταξύ κουνταλίνι και ψυχωτικού
φαινομένου.
JEFFREY MISHLOVE
Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να
ψάξουν και να ανακαλύψουν αυτά τα ανώτερα επίπεδα εγκεφαλικής
λειτουργίας, τα υψηλότερα επίπεδα νοητικής λειτουργίας, τότε η
εξάσκησή τους στις πνευματικές πρακτικές –αφήνουμε κατά μέρος τις
δογματικές φιλοσοφίες που σχετίζονται με αυτές-, θα συνιστούσαν
πολύτιμες επιδιώξεις;
-Ναι, πιστεύω ότι είναι πάντα πολύτιμο να αναπτύσσεις τη βαθύτερη,
αληθινή και υπερβατική σου φύση.
JEFFREY MISHLOVE
Πώς αντιμετωπίζει κανείς την αντίστασή του προς το πνευματικό
άνοιγμα; Πώς έρχεται κανείς σε αυτή την κατάσταση χωρίς να χρειαστεί
να γυρίσει για τρεις δεκαετίες τον κόσμο ψάχνοντας, όπως κάνατε
εσείς;
-Υπάρχουν δάσκαλοι και διδασκαλίες που εξηγούν στους Δυτικούς με
έναν ξεκάθαρο και δυτικό τρόπο πώς να προχωρήσουν στην
πνευματικότητα. Δεν τις βρίσκεις εύκολα, αλλά είναι διαθέσιμες και
δεν χρειάζεται να γυρίσει κανείς όλο τον κόσμο για αυτό. Ωστόσο, από
την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ασκήσουν
πνευματική πρακτική. Και το βλέπω και στον ίδιο τον εαυτό μου ότι
παρουσιάζουμε τεράστια αντίδραση στο να παραδοθούμε και να
επικοινωνήσουμε με... όπως κι αν το πεις, το Μεγάλο Πνεύμα, το Θείο,
το...
JEFFREY MISHLOVE
Το άπειρο...
-Το άπειρο, το σύμπαν.... Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα, για μένα.
Τα λόγια είναι απλά διαφορετικές ταμπέλες.
JEFFREY MISHLOVE
Θα ήταν δυνατό να εκτιμήσουμε αυτή την αντίδραση, να τη σεβαστούμε
και να τη θρέψουμε ως μέρος της θεϊκής μας φύσης;
-Είναι ένα μέρος της φύσης μας το οποίο χρειάζεται να μάθουμε πώς να
διαχειριζόμαστε από πολύ νωρίς και όσο πιο ευφυώς γίνεται, διότι
βλέπω, τόσο στον εαυτό μου όσο και σε άλλους, πόσο σταθερή και
επίμονη φαίνεται να είναι αυτή η αντίδραση... Και αντιλαμβάνομαι πως
η διαδικασία της χρειάζεται να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί, διότι
ο κόσμος χρειάζεται ανοιχτούς, ελεύθερους, εκφραστικούς και ψυχικά
νοήμονες ανθρώπους, για να αλλάξουν την τρελή πορεία που ακολουθεί
αυτή τη στιγμή.
JEFFREY MISHLOVE
Δρα Lee Sannella, μπορέσατε πράγματι να εκφράσετε, από μια ιατρική
όσο και προσωπική σκοπιά, την ουσία, πιστεύω, της εμπειρίας της
κουνταλίνι, καθώς και, πέρα από αυτό, την ουσία της πνευματικής
αναζήτησης. Ελπίζω ότι το έργο που κάνετε θα βοηθήσει στη δημιουργία
ενός κόσμου όπως μόλις τον περιγράψατε. Ευχαριστούμε που ήσασταν
μαζί μας.
-Ευχαριστώ κι εγώ.
Η κλασική παρουσίαση στο θέμα της κουνταλίνι θεωρείται αυτή που
έκανε ο Karl Jung, ψυχίατρος, ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης
ψυχοθεραπείας, στο σεμινάριο που έδωσε στη Λέσχη της Ζυρίχης το 1932
(κοίτα
http://press.princeton.edu/titles/5800.html ) Εκεί ο Jung
εξήγησε "γιατί η κατανόηση της ανατολικής σκέψης είναι ουσιαστική
για την ανάπτυξη της δυτικής ψυχολογίας". Το σχετικό βιβλίο του,
"Η Ψυχολογία της Κουνταλίνι Γιόγκα" που
περιλαμβάνει τις ομιλίες αυτού του σεμιναρίου, περιλαμβάνει επίσης
τη μετάφραση ενός αρχαίου κειμένου της τάντρα γιόγκα από έναν από τα
γνωστότερα πνευματικά πρόσωπα της Βρετανίας, το οποίο έζησε για
χρόνια στην Ινδία, τον Sir John Woodroffe. Ενώ ένα άλλο γνωστό
βιβλίο τού τελευταίου, όπου παρουσιάζει την πνευματικότητα του κλασικού
πολιτισμού της Ινδίας (κεντρικά σημεία του οποίου είναι η γιόγκα και ο
διαλογισμός) βρίσκεται εδώ:
http://www.vedicbooks.net/is-india-civilized-essays-on-indian-culture-sir-john-woodroffe--p-16037.html
.
Εδώ
http://www.oxfordbibliographies.com/display/id/obo-9780195393521-0158
θα βρεις, μεταφρασμένη από τα ινδικά από το Πανεπιστήμιο Stanford, σειρά εκδόσεων των κειμένων
της γιόγκα και ινδικού μυστικισμού.
Αυτές τις παραπομπές στις δίνω για να δεις ότι η γιόγκα δεν είναι,
όπως θέλετε οι χριστιανοί να πιστεύετε, κάτι με το οποίο ασχολούνται
οι αφελείς νοικοκυρές που ξεγελιούνται από σατανικούς γκουρού (και
τις οποίες εσείς υποχρεούστε να προστατέψετε). Είναι μια άλλη
κουλτούρα, ένας άλλος τρόπος σκέψης, τον οποίο κάποιοι άνθρωποι
συναντούν και γνωρίζουν, και στοιχεία του αποφασίζουν να υιοθετήσουν.
Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν θεωρεί μόνο τη μυστικιστική εμπειρία του
χριστιανού ΄"καλή".
Κι αν συμβαίνει να μην νιώθει μια έλξη
προς τον χριστιανισμό, και λοιπόν;
Στα δύο παρακάτω αποσπάσματα, οι μυστικιστές που μιλούν
-ο ένας χριστιανός και ο άλλος γιόγκι- περιγράφουν
το πνευματικό φως που οι ίδιοι βιώνουν αλλά και βάσανα που περνάει η
ψυχή τους από τη μυστικιστική εμπειρία. Δες πόσο παρόμοιες είναι οι
περιγραφές και η όλη ατμόσφαιρα. Και πόσο θελκτικές, και οι δύο, για
την ανθρώπινη ψυχή...
Εδώ έχουμε ξεφύγει. Δεν μιλάμε πια για χριστιανική προπαγάνδα και
για το να τρως το αντίδωρο στην εκκλησία. Μιλάμε, και στις δυο
περιπτώσεις, για πραγματικούς "ανθρώπους του Θεού":
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - Άγιος Ιωάννης
του Σταυρού
(σύνδεσμος)
«Ο εαυτός βρίσκεται στο σκοτάδι γιατί τυφλώνεται από ένα Φως
μεγαλύτερο από εκείνο που μπορεί ν’ ανεχθεί. Όσο καθαρότερο είναι το
Φως τόσο περισσότερο τυφλώνει τα μάτια της κουκουβάγιας, κι όσο
εντονότερες είναι οι ηλιακές αχτίδες τόσο περισσότερο τυφλώνουν τα
οπτικά όργανα, τα παραλύει εξαιτίας της αδυναμίας τους, αποστερώντας
τα από τη δύναμη της όρασης. Έτσι και το Θείο Φως της ενατένισης,
όταν προσκρούει πάνω σε μια ψυχή που δεν είναι ακόμη τέλεια
φωτισμένη, προκαλεί πνευματικό σκοτάδι, όχι μόνο γιατί ξεπερνά τη
δύναμή της αλλά γιατί την τυφλώνει και την αποστερεί από τις φυσικές
της αντιλήψεις…. Όπως τα μάτια που είναι εξασθενημένα και θολά από
τα δάκρυα, πονούν όταν το διαυγές φως πέσει πάνω τους, έτσι και η
ψυχή, επειδή είναι ακάθαρτη, υποφέρει εξαιρετικά όταν το Θείο Φως
λάμπει πραγματικά πάνω της. Κι όταν οι αχτίδες αυτού του καθαρού
φωτός λάμπουν πάνω στην ψυχή, για να εξαλείψουν τα μιάσματα, η ψυχή
νιώθει πως είναι τόσο ακάθαρτη και άθλια ώστε μοιάζει σαν να έχει
ταχθεί ο Ίδιος ο θεός ενάντιά της, κι αυτή ενάντια στο θεό… θαυμάσια
αλλά και θλιβερή εικόνα! Τόσο μεγάλη είναι η αδυναμία και η
ρυπαρότητα της ψυχής, ώστε το χέρι του θεού, που είναι τόσο απαλό
και ευγενικό, το νιώθει σαν βαρύ και καταθλιπτικό, μολονότι δεν την
πιέζει, ούτε πέφτει πάνω της, αλλά απλώς την αγγίζει, και αγγίζει
την ψυχή ευσπλαχνικά, όχι για να την τιμωρήσει αλλά για να τη
γεμίσει με τη χάρη Του.»
Ζώντας με την κουνταλίνι -
Gopi Krishna
από το βιβλίο του «Living with kundalini» (Ζώντας με την
Κουνταλίνι),
Shambhala Publ., Boston Massachusetts, 1993.
Πληροφορίες για τον Gopi Krishna στη Wikipedia (σύνδεσμος)
Ένα πρωινό τα Χριστούγεννα του 1937 καθόμουν σταυροπόδι σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μου στα περίχωρα της πόλης Jammu, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Κασμίρ στη βόρεια Ινδία. Διαλογιζόμουν με το πρόσωπό μου στραμμένο προς το παράθυρο, στραμμένος προς την ανατολή μέσα απ’ όπου οι πρώτες χλωμές ανταύγειες της επερχόμενης ανατολής άρχιζαν να μπαίνουν στο δωμάτιο. Πολύχρονη εξάσκηση με είχε συνηθίσει να κάθομαι στην ίδια θέση για πολλές ώρες στη σειρά, χωρίς την οποιαδήποτε δυσκολία, και καθόμουν εκεί αναπνέοντας αργά και ρυθμικά με την προσοχή μου στραμμένη προς την κορυφή του κεφαλιού μου, όπου οραματιζόμουν να βρίσκεται ένας πλήρως ανθισμένος λωτός που εξέπεμπε φως.
Ήμουν καθισμένος σταθερά, ακίνητος και ευθυτενής, με τον νου αδιάσπαστα συγκεντρωμένο στον λαμπερό λωτό, προσέχοντας να μην ξεφεύγει η προσοχή μου και να την επαναφέρω στη συγκέντρωση όποτε κινιόταν προς άλλη κατεύθυνση. Η ένταση της συγκέντρωσης άλλαζε την αναπνοή μουˑ σταδιακά επιβραδύνθηκε τόσο ώστε να γίνει μόλις και μετά βίας αισθητή. Όλη μου η ύπαρξη ήταν τόσο απορροφημένη στην ενατένιση του λωτού, ώστε κάποιες φορές, για μερικά λεπτά, έχανα επαφή με το σώμα και το περιβάλλον. Εκείνες τις περιόδους ένιωθα σαν να αιωρούμουν στον αέρα, χωρίς οποιοδήποτε αίσθημα σωματικότητας. Το μόνο που υπήρχε στην επίγνωσή μου ήταν ο αστραφτερός λωτός. Αυτή η εμπειρία έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους που εξασκούν τον διαλογισμό με οποιαδήποτε μορφή σταθερά και μακροχρόνια, αλλά εκείνο που επακολούθησε εκείνη τη μοιραία μέρα στη δική μου περίπτωση, αλλάζοντας την όλη πορεία της ζωής μου, έχει συμβεί σε λίγους.
Σε κάποια τέτοια περίοδο έντονης συγκέντρωσης, ένιωσα ξαφνικά μια παράξενη αίσθηση στη βάση της σπονδυλικής στήλης, ενώ καθόμουν σε στάση λωτού στη διπλωμένη κουβέρτα που είχα απλώσει στο πάτωμα. Η αίσθηση ήταν τόσο εξαιρετική και τόσο ευχάριστη, ώστε η προσοχή μου τραβήχτηκε άμεσα εκεί. Την στιγμή που η προσοχή μου αποτραβήχτηκε έτσι από το σημείο της εστίασής της, η αίσθηση σταμάτησε.
Σκεπτόμενος ότι θα πρόκειται για κάποια ψευδαίσθηση, κάποιο κόλπο που βρήκε η φαντασία μου για να χαλαρώσει την ένταση, έβγαλα το θέμα από το νου μου και επανέφερα την προσοχή μου και πάλι στο σημείο από το οποίο είχε αποτραβηχτεί. Την εστίασα και πάλι στο λωτό, και καθώς η εικόνα στην κορυφή του κεφαλιού μου έγινε και πάλι καθαρή και σαφής, η αίσθηση ξαναήρθε. Αυτή τη φορά προσπάθησα να διατηρήσω την εστίαση της προσοχής και το επέτυχα για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά η αίσθηση, που ανέβαινε προς τα πάνω, ήταν τόσο εξαιρετική, σε σύγκριση με οτιδήποτε είχα βιώσει μέχρι τότε, ώστε και πάλι αθέλητα ο νους μου τραβήχτηκε προς αυτήν – και τότε εκείνη εξαφανίστηκε και πάλι. Τώρα είχα πειστεί ότι κάτι ασυνήθιστο είχε συμβεί, για το οποίο ήταν κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνη η καθημερινή μου εξάσκηση στη συγκέντρωση.
Είχα διαβάσει λαμπρές αφηγήσεις, περιγραμμένες από σοφούς άντρες, για τα μεγάλα πλεονεκτήματα που επέρχονται από τη συγκέντρωση, και των θαυμαστών δυνάμεων που αποκτούν οι γιόγκι που κάνουν τέτοιες ασκήσεις. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπά βίαια, και το βρήκα δύσκολο να ξανασυγκεντρωθώ στον ίδιο βαθμό. Όταν είχα βυθιστεί και πάλι, βίωσα την αίσθηση εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά, αντί να επιτρέψω στο νου μου να εγκαταλείψει το σημείο εστίασης, διατήρησα τη συγκέντρωση αδιάσπαστη. Η αίσθηση διευρύνθηκε και πάλι προς τα πάνω και ένιωσα να παραπαίω, αλλά με μεγάλη προσπάθεια διατήρησα την προσοχή μου στο λωτό.
Ξαφνικά, με έναν βρυχηθμό σαν από τα νερά ενός καταρράκτη, ένιωσα μια ροή ρευστού φωτός να περνάει στον εγκέφαλό μου μέσα από τη σπονδυλική στήλη.
Τελείως απροετοίμαστος για μια τέτοια εξέλιξη, βρέθηκα σε πλήρη έκπληξη, αλλά επανακτώντας άμεσα τον έλεγχο, διατήρησα τη σταθερή σωματική στάση και το νου μου στο σημείο εστίασης.
Είναι αδύνατον να περιγράψω την εμπειρία επακριβώς. Ένιωσα το σημείο επίγνωσης, που ήταν ο εαυτός μου, να διευρύνεται, περικυκλωμένο από κύματα φωτός. Συνέχισε να διευρύνεται, εξαπλωνόμενο προς τα έξω, ενώ το σώμα, που κανονικά είναι το άμεσο σημείο εστίασης, φάνηκε να περνά στο περιθώριο, μέχρι που τελικά χάθηκε τελείως από την επίγνωσή μου. Ήμουν τώρα όλος συνειδητότητα, χωρίς κανένα περίγραμμα, χωρίς καμιά αίσθηση σωματικότητας, χωρίς καμιά αίσθηση που να προέρχεται από τις αισθήσεις, βυθισμένος σε μια θάλασσα φωτός όπου η επίγνωσή μου ήταν απλωμένη παντού, σε κάθε σημείο και σε κάθε κατεύθυνση, χωρίς κανένα σύνορο και υλικό πρόσκομμα.
Δεν ήμουν πια ο εαυτός μουˑ ή, για να είμαι πιο ακριβής, δεν ήμουν αυτός που μέχρι τότε αντιλαμβανόμουν να είμαιˑ ήμουν ένας πλατύς κύκλος συνειδητότητας όπου το σώμα δεν ήταν παρά ένα σημείο, λουσμένος σε φως και σε μια κατάσταση ανάτασης και ευτυχίας που είναι αδύνατο να περιγράψω.
Μετά από κάποιο διάστημα, τη διάρκεια του οποίου δεν μπορούσα να εκτιμήσω, ο κύκλος άρχισε να ελαττώνεταιˑ ένιωσα να συστέλλομαι, να γίνομαι όλο και πιο μικρός, μέχρι που απέκτησα και πάλι μια κάποια αίσθηση του σώματος που μετά έγινε καθαρότερη, και καθώς ξαναπέρασα στη συνηθισμένη μου κατάσταση απέκτησα ξαφνικά επίγνωση των θορύβων στο δρόμο, ένιωσα εκ νέου τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι, και για μια ακόμα φορά έγινα ο στενός μου εαυτός σε επαφή με σώμα και περιβάλλον.
Όταν άνοιξα τα μάτια μου και κοίταξα γύρω, ένιωσα λίγο ζαλισμένος και έκπληκτος, σαν να ερχόμουν από μια παράξενη γη τελείως ξένη.
Τι μου είχε συμβεί; Ήμουν το θύμα μιας παραίσθησης; Ή είχα, από κάποιο παράξενο γύρισμα της τύχης, επιτύχει εκεί που εκατομμύρια άλλοι είχαν αποτύχει; Υπήρχε τελικά κάποια αλήθεια στη δήλωση των σοφών και ασκητών της Ινδίας, που γίνεται εδώ και χιλιετηρίδες κι επιβεβαιώνεται από γενιά σε γενιά, πως είναι εφικτό να αντιληφθείς την υπερβατική πραγματικότητα της ζωής, αν ακολουθήσεις κάποιους κανόνες διαγωγής κι εξασκηθείς στο διαλογισμό με ένα συγκεκριμένο τρόπο;
Ένιωθα σα ζαλισμένος. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα βιώσει ένα όραμα του Θείου. Είχε συμβεί μια διεύρυνση του εαυτού μου, της δικής μου συνειδητότητας, και ο μετασχηματισμός είχε συμβεί από το ζωτικό ρεύμα που είχε αρχίσει από κάτω από τη σπονδυλική στήλη και βρήκε πρόσβαση στον εγκέφαλό μου μέσα από τον κόκκυγα.
Θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει πριν καιρό σε βιβλία της γιόγκα για κάποιο ζωτικό μηχανισμό που ονομαζόταν «κουνταλίνι», συνδεδεμένο με την κατώτατη άκρη της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος ενεργοποιείται μέσα από κάποιες διαλογιστικές πρακτικές, και που, άπαξ και ξυπνήσει, παίρνει την περιορισμένη ανθρώπινη συνειδητότητα σε υπερβατικά ύψη, προικίζοντας το άτομο με εξαιρετικές ψυχικές και νοητικές ικανότητες.
Ήμουν τόσο τυχερός ώστε να έχω βρει το κλειδί για αυτόν τον θαυμάσιο μηχανισμό, κρυμμένο μέσα στη θρυλική ομίχλη των αιώνων, για τον οποίο ο κόσμος μιλούσε και ψιθύριζε αλλά δεν τον έβλεπε ποτέ σε δράση είτε στον εαυτό του είτε στους άλλους; [...]
[Διηγείται ότι αργότερα έφαγε πρωινό απρόθυμα και πήγε στη δουλειά του, αλλά αισθανόταν ακόμα συγκλονισμένος από αυτό που του είχε συμβεί.]
[...] Μετά από λίγο, νιώθοντας να πνίγομαι και ανήσυχος, έφυγα για ένα σύντομο περίπατο στο δρόμο, μήπως έβρισκα μια περίσπαση για τις σκέψεις μου... Ο νους μου ερχόταν επανειλημμένα στην εμπειρία που είχα το πρωί, προσπαθώντας να ξαναδημιουργήσει στη φαντασία το θαυμάσιο φαινόμενο που είχα ζήσει, αλλά ανεπιτυχώς. Το σώμα μου, ιδιαίτερα τα πόδια, συνέχιζαν να νιώθουν αδύναμα και δεν μπορούσα να περπατήσω για πολύ. [...] Γύρισα στο γραφείο μου νωρίτερα από ό,τι είχα σχεδιάσει και πέρασα τις υπόλοιπες ώρες «παίζοντας» με τα στυλό και τα χαρτιά, χωρίς να είμαι σε θέση να κυριαρχήσω στις σκέψεις μου και να συγκεντρωθώ για να δουλέψω.
Όταν επέστρεψα στο σπίτι το απόγευμα δεν ένιωθα καλύτερα. Δεν μπορούσα να πείσω τον εαυτό μου να καθίσω κάτω και να διαβάσω, που ήταν η συνήθεια μου τα βράδια. Έφαγα το δείπνο σιωπηλός, χωρίς όρεξη ή ευχαρίστηση, και αποσύρθηκα για ύπνο. Συνήθως αποκοιμιόμουν μέσα σε λεπτά, αλλά εκείνο το βράδυ ένιωθα παράξενα ανήσυχος και ενοχλημένος. Δεν μπορούσα να συμφιλιώσω την ανάταση και ομορφιά που είχα νιώσει το πρωί με το καταθλιπτικό αίσθημα που ένιωθα τώρα, καθώς άλλαζα συνεχώς πλευρό στο κρεβάτι. Είχα ένα ανεξήγητο αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας. Τελικά, μέσα σε σύγχυση, αποκοιμήθηκα. Κοιμήθηκα ανήσυχα, έχοντας παράξενα όνειρα και ξυπνώντας συχνά, σε πλήρη αντίθεση με τον συνήθη μου βαθύ και αδιάσπαστο ύπνο.
Μετά από τις 03:00 περίπου, ο ύπνος αρνιόταν να επιστρέψει. Κάθισα για λίγο ανασηκωμένος στο κρεβάτι. Ο ύπνος δεν με είχε ανανεώσει. Συνέχισα να αισθάνομαι κουρασμένος και από τις σκέψεις μου έλειπε η διαύγεια. Η συνήθης ώρα για διαλογισμό πλησίαζε. Αποφάσισα να αρχίσω νωρίτερα από ό,τι συνήθως, [...] και χωρίς να ενοχλήσω τη σύζυγό μου, βγήκα από το δωμάτιο και ανέβηκα πάνω, στο δωμάτιο διαλογισμού. Άπλωσα κάτω την κουβέρτα, κάθισα σε στάση λωτού όπως συνήθως και άρχισα να διαλογίζομαι.
Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ με την ίδια ένταση με αυτήν της προηγούμενης μέρας, αν και έβαλα τα δυνατά μου. Οι σκέψεις μου περιπλανιόνταν και αντί να βρίσκομαι σε μια κατάσταση ευτυχούς προσδοκίας, ένιωθα παράξενα νευρικός και ανήσυχος. Τελικά, μετά από επαναμβανόμενες προσπάθειες, διατήρησα την προσοχή μου στο συνηθισμένο σημείο εστίασης, περιμένοντας για αποτελέσματα. Τίποτα δεν συνέβη και άρχισα να νιώθω αμφιβολίες για την εγκυρότητα της χθεσινής μου εμπειρίας.
Προσπάθησα και πάλι, αυτή τη φορά πιο επιτυχώς. Δάμασα τον εαυτό μου, συγκέντρωσα τις περιπλανόμενες σκέψεις και, σταθεροποιώντας την προσοχή μου στην κορυφή του κεφαλιού, προσπάθησα να οραματιστώ έναν λωτό με πλήρως ανοιγμένα πέταλα, όπως έκανα πάντα.
Μόλις έφτασα στο συνηθισμένο βαθμό νοητικής συγκέντρωσης, ένιωσα και πάλι το ρεύμα να κινείται προς τα πάνω. Δεν επέτρεψα στην προσοχή μου να διασπαστεί, και τότε και πάλι, με έναν βρυχηθμό και ένα βούισμα στα αυτιά, η ροή του ακτινοβολούντος φωτός εισήλθε στον εγκέφαλό μου, γεμίζοντάς με με δύναμη και ζωτικότητα, και ένιωσα τον εαυτό μου να διευρύνεται σε κάθε κατεύθυνση, να απλώνεται πέραν των ορίων της σάρκας, τελείως απορροφημένος στην ενατένιση της αστραποβολούσας συνειδητής λάμψης, όντας συγχρόνως «ένα» με αυτήν και ωστόσο όχι τελείως συγχωνευμένος μαζί της. Η κατάσταση κράτησε λιγότερο από όσο την προηγούμενη μέρα. Η αίσθηση της ανάτασης δεν ήταν τόσο ισχυρή. Όταν ήρθα πάλι στην κανονική κατάσταση, ένιωσα την καρδιά μου να χτυπάει τρελά και υπήρχε μια πικρή γεύση στο στόμα. Ήταν σαν μια καυτερή ριπή θερμού αέρα να είχε περάσει από το σώμα μου. Η αίσθηση της εξάντλησης και κούρασης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι την προηγούμενη μέρα.
Ξεκουράστηκα για λίγο για να επανακτήσω τη δύναμή μου και την ισορροπία μου. Ήταν ακόμα σκοτάδι. Τώρα δεν είχα αμφιβολίες ότι η εμπειρία ήταν αληθινή [...].
Αλλά, γιατί ένιωθα άβολα και καταθλιμμένος; Αντί να είμαι υπέρογκα ευτυχισμένος και να ευλογώ την τύχη μου, γιατί ένιωθα αυτή την απελπισία; Ένιωθα σαν να βρισκόμουν σε άμεσο κίνδυνο από κάτι που υπερέβαινε την κατανόηση και τη δύναμή μου, κάτι άπιαστο και μυστηριώδες που δεν μπορούσα ούτε να καταλάβω ούτε να αναλύσω. Φαινόταν σαν να επικρέμεται πάνω μου ένα βαρύ σύννεφο κατάθλιψης και ζόφου, που ανερχόταν από τα ίδια μου τα βάθη χωρίς να σχετίζεται με τις εξωτερικές καταστάσεις. Δεν ένιωθα ότι ήμουν ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν μονάχα λίγες μέρες νωρίτερα, και μια αίσθηση φρίκης, εξαιτίας της ανεξήγητης αλλαγής, άρχισε να επικάθεται μέσα μου, από την οποία, όσο κι αν προσπαθούσα, δεν μπορούσα να ελευθερωθώ.
Λίγο είχα συνειδητοποιήσει ότι από εκείνη τη μέρα δεν θα ξαναήμουν πάλι ο παλιός κανονικός εαυτός μουˑ ότι, χωρίς να το ξέρω και χωρίς προετοιμασία ή και επαρκή γνώση, είχα ξυπνήσει την πιο θαυμάσια αλλά και δύσκολη δύναμη που βρίσκεται στον άνθρωποˑ ότι είχα πέσει πάνω στο κλειδί τού πιο καλά φυλαγμένου μυστικού των αρχαίωνˑ και ότι από τότε και για ένα μεγάλο διάστημα, θα χρειαζόταν να ζω κρεμάμενος από μια κλωστή, ταλαντευόμενος μεταξύ ζωής και θανάτου, λογικής και τρέλας, φωτός και σκότους, Ουρανού και Γης. [...]
Δεν ήξερα αυτό που τελικά συνειδητοποίησα αργότερα – ότι ένας αυτόματος μηχανισμός, που αφυπνίστηκε μέσα από την πρακτική του διαλογισμού μου, είχε ξαφνικά αρχίσει να λειτουργεί με σκοπό να επαναδιαμορφώσει το νου μου και να τον καταστήσει άξιο όχημα μιας ανώτερης και ευρύτερης συνειδητότητας, μέσα από βιολογικές διαδικασίες τόσο φυσικές και τόσο διεπόμενες από αμετάβλητους νόμους, όσο η εξέλιξη των ειδών ή η ανάπτυξη και γέννηση ενός παιδιού.
Άλλα (αμετάφραστα) αποσπάσματα από βιβλία του Gopi Krishna για την κουνταλίνι:
http://gopikrishna.us/books/excerpts.html
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ για υποτιτλισμένα βίντεο στα οποία ο Γκόπι Κρίσνα μιλά θετικότατα για την κουνταλίνι:
1) Σύντομο αλλά περιεκτικό:
http://www.youtube.com/watch?v=FrodAyxNM0M
2) Βίντεο σε πέντε συνέχειες:
http://www.youtube.com/watch?v=folhHDY2o2w
Ακολουθεί απόσπασμα από βίντεό του που είναι η τελευταία συνέντευξη που έδωσε, σε ηλικία 80 ετών (έχω και τους χρόνους δίπλα):
"Στην πραγματικότητα, πέρασα από μια μεγάλη κρίση αυτή την περίοδο. 0445
Τελικά σταθεροποιήθηκα σε αυτή την κατάσταση της συνειδητότητας 0452
στο 49ο έτος της ζωής μου. 0454-0457
Έκτοτε 0459-0501
ζω σε αυτή την κατάσταση. 0504
Δηλαδή, 0506
πριν από το 34ο έτος της ηλικίας μου, 0509
ζούσα σε ετούτο τον κόσμο. 0512
Σκεφτόμουν, έβλεπα και αντιλαμβανόμουν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι άνθρωποι. 0512-0518
Αλλά από το 49ο έτος και μετά, 0521-0524
ζω σε δύο διαφορετικούς κόσμους. 0527
Ο ένας είναι ο συνηθισμένος κόσμος των σωματικών αισθήσεων και της λογικής. 0532
Ο άλλος είναι ένας πολύ πιο υψηλός 0533-0536
και ευδαιμονικός κόσμος, 0539
ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από οποιαδήποτε γήινη εμπειρία έχουμε. 0540-0546
Είναι ο κόσμος της Συνειδητότητας." 0549-0552
Σε αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=ixJRwAeZqQU , ντοκιμαντέρ μιάμισης ώρας, μιλούν και κάποια άλλα άτομα που έχουν αφυπνισμένη κουνταλίνι, για τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και για την ανανέωση και πνευματικότητα που έφερε στη ζωή τους.
Αυτά τα πράγματα δεν τα βιώνει ούτε ένας στους δέκα χιλιάδες που θα μπουν σε μια τάξη γιόγκα. Γιατί λοιπόν μιλώ επί μακρόν για αυτά;
Πρώτον, επειδή από αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις διαλέγετε κάποιες ηχηρές ιστορίες, όπως αυτή του Μουκτανάντα ή όπως αυτή που λέει ο θεολόγος ότι είχε "κάποια φίλη του, η Κάρολ" για να τρομάξετε τον κόσμο και να του παρουσιάσετε τη γιόγκα ως επικίνδυνη - κάτι που αντιβαίνει πλήρως στην εικόνα που μας δίνει η επιστήμη (η πραγματική επιστήμη, όχι λόγια θεολόγων και αμφιλεγόμενων ερευνητριών που μηνύουν την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία, όπως θα δεις στη συνέχεια).
Δεύτερον, γιατί το θέμα της πνευματικοποίησης είναι σημαντικό. Η ελπίδα ότι τελικά θα πνευματικοποιηθούμε είναι αυτό που ενώνει όλες τις θρησκείες μεταξύ τους (όταν βγάλεις τα διάφορα θεολογικά ακαταλαβίστικα και την προπαγάνδα) και είναι σημαντικό άνθρωποι με αγνή πρόθεση να καταλάβουν ότι όλοι μας μιλάμε για το ίδιο πνευματικό φως.
Η παρακάτω εμπειρία της κουνταλίνι, που είναι δικιά μου, δείχνει πώς η αφύπνιση της πνευματικής ενέργειας σε παίρνει στον Ουρανό.
Κι ένα ενδιαφέρον σημείο εδώ είναι ότι ανήκω σε αυτούς που δεν είχαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ στην όλη διαδικασία. Ίσως γιατί άρχισα γιόγκα στα δεκαπέντε μου χρόνια, και όταν η εμπειρία ήρθε ήμουν καλά προετοιμασμένος - είχα, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, γερές βάσεις.
Ή ίσως γιατί ήταν ο πνευματικός μου δάσκαλος που μου έδωσε αυτή την εμπειρία - οπότε ήμουν, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, "σε καλά χέρια".
Ήρθε και με άγγιξε στον ώμο. Τότε ο ουρανός άνοιξε και, μετατρεπόμενος σε φως, έπεσα μέσα στον ουρανό με την ταχύτητα της σκέψης. Η βαρύτητα είχε αντιστραφεί και η ψυχή μου ταξίδευε κατακόρυφα προς τα πάνω με μια τρομακτική ταχύτητα και δύναμη. Έχεις ακούσει για την πτώση του Αδάμ. Αυτό ήταν η άνοδος του Αδάμ! Δεν κινούμουν μόνο μέσα στο χώρο αλλά η ταχύτητά μου ήταν τέτοια ώστε κινούμουν και μέσα στο χρόνο. Ο χώρος και ο χρόνος είχαν ενωθεί. (Η σχέση χώρου, χρόνου και ταχύτητας θα σου είναι εμφανής αν έχεις διαβάσει τη θεωρία της σχετικότητας. Καθ’ όλο τον εικοστό αιώνα, πολλοί κβαντικοί φυσικοί μίλησαν για την επιβεβαίωση της ινδουιστικής κοσμολογίας από την κβαντομηχανική. Μπορείς να δεις γνωστούς σύγχρονους φυσικούς να μιλούν για αυτό στα βίντεό μου
http://www.youtube.com/watch?v=VSExf8h1Wq8
http://www.youtube.com/watch?v=nNVXaB0YGKQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=iWAn5OfHkDI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0JEt41sP938&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=GnK_RfhlRRI&feature=relatedω
Όταν σε κάποια στιγμή (ίσως σε γήινο χρόνο μετά από 10 ή 15 δευτερόλεπτα) η κίνηση τέλειωσε και άνοιξα τα μάτια, βρισκόμουν σε ένα διαφορετικό σημείο του χωροχρόνου. Είχα άλλο σώμα και ήταν μια παλιότερη εποχή. Βρισκόμουν στις νότιες αποικίες και ήμουν νέγρος υπηρέτης (λευκών) Άγγλων.
Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε μια διαφορετική εποχή και να είσαι κάποιος άλλος;
Γνωρίζεις για την «αιρετική διδασκαλία της μετενσάρκωσης». Οι χριστιανορθόδοξοι έχετε σκοτώσει πολλούς που έλεγαν ό,τι λέω.
Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, και είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε «ευγενικότερες» μεθόδους (δηλαδή προπαγάνδα, συνθήματα, κονέ με δημόσιες υπηρεσίες και τέτοια).
Υπάρχει πράγματι ένας αγεφύρωτος χωρισμός ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν; Πώς συνδέονται διαφορετικά σημεία του χρόνου; Τι είναι η μνήμη; Αποθηκεύονται οι πληροφορίες στον εγκέφαλο; Ή είναι η μνήμη ένα μέρος του εαυτού μας που ζει ΤΩΡΑ σε παλιότερη στιγμή; Να έχει άραγε δίκιο η κβαντική φυσική ότι ο χρόνος είναι ενωμένος, ότι παρόν και παρελθόν δεν είναι χωρισμένα;
Φιλοσοφικά ερωτήματα που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας. Μέχρι που ήρθατε εσείς, ρημάξατε το «σατανικό και βέβηλο» ελληνικό πολιτισμό και μας είπατε ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε στον Χριστό και να υπακούμε στον Πατριάρχη.
Κι όποιοι «αιρετικοί» δεν πείστηκαν, τους σκοτώνατε... Καθώς καλύτερα να πάνε από εσάς στην αγκάλη του Θεού, παρά από φυσικό θάνατο στην αγκαλιά του Διαβόλου.
Και σε κάποια στιγμή επέστρεψα και βρέθηκα πάλι σε ετούτο το χρονικό σημείο.
Αλλά δεν ήμουν ο ίδιος.
Να είχε μπει μέσα μου ο Σατανάς - όπως υπονοεί για την φίλη του την Κάρολ το άρθρο του θεολόγου που μου έστειλες;
Μία από τις διαφορές ήταν ότι το μυαλό μου ζούσε σε διαφορετικό επίπεδο χρόνου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντίληψης της αιωνιότητας και της αντίληψης του μεταβαλλόμενου χρόνου. Η αιωνιότητα είναι η ενότητα μεταξύ των μεταβαλλόμενων χρόνων. Είναι μια ακίνητη θάλασσα μέσα στην οποία οι διάφοροι χρόνοι κινούνται σαν κύματα. Η κίνησή μου μέσα στο χρόνο με είχε φέρει σε ένα διαφορετικό σημείο του ίδιου του χρόνου. Με είχε φέρει πιο κοντά στην Αρχή του χρόνου (όπου βρίσκεται η αιωνιότητα), γιατί υπάρχει μια κυκλική κίνηση στο σύμπαν. Η χελώνα ξαναμαζεύεται στο καβούκι της.
Όταν η ψυχή σου συντονιστεί με άλλο επίπεδο του χρόνου, ο ήλιος κινείται αργότερα στον ουρανό. Δεν μιλάω για την πραγματική κίνηση του ήλιου, καθώς ο ήλιος παραμένει ακίνητος σε σχέση με τη Γη. Μιλάω για την παραίσθηση που έχουμε ότι ο ήλιος κινείται. Η παραίσθηση αυτή είναι αποτέλεσμα του σημείου στο οποίο ο νους σου βρίσκεται σε σχέση με την Αρχή του χρόνου, και όχι αποτέλεσμα του απλού γεγονότος ότι ο ήλιος βρίσκεται σε διαφορετικές θέσεις στον ουρανό κατά την ανατολή και κατά τη δύση, διότι θα μπορούσες να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορετικές θέσεις ως αποτέλεσμα της δικής σου κίνησης γύρω από αυτόν, αλλά δεν το αντιλαμβάνεσαι έτσι! Η έμφαση που κάποιες θρησκείες δίνουν στον ήλιο (να άλλη μια «αίρεση») σχετίζεται με την (πνευματική) ανάγκη να αλλάξει το ίδιο σου το κέντρο της ενέργειας, να ανεβεί από κάτω προς τα πάνω, από τη Γη στον Ήλιο. Σε κάθε διαφορετική θέση υπάρχει διαφορετικό επίπεδο χωροχρόνου, διαφορετική «διάσταση». Εγώ ανέβηκα από ένα επίπεδο σε ένα άλλο, από μία διάσταση σε μία άλλη, από ένα «τσάκρα» (στα σανσκριτικά) σε ένα άλλο. Η ινδική φιλοσοφία λέει ότι υπάρχουν εφτά τσάκρα, χωροχρονικά επίπεδα στη δημιουργία του κόσμου. Είναι σαφώς μια αίρεση. Είναι καθαρή σύμπτωση που κι εσείς ορίζετε εφτά ημέρες στη δημιουργία του κόσμου!
Φυσικά, εσείς τις ορίζετε στο χρόνο μόνο, εμείς στο χρόνο και τον χώρο (το σώμα). Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ χώρου και χρόνου; Μας λέει κάτι η επιστήμη για αυτό;
Και η γιόγκα δεν ορίζει τα τσάκρα ακριβώς στο σώμα, αλλά σε κάποια επίπεδα του αιθερικού που «αντιστοιχούν» σε κάποια σημεία στο σώμα. Για παράδειγμα, το «τρίτο μάτι», η πνευματική όραση, δεν είναι στο μεσόφρυδο. Βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση, είναι το επίπεδο εκείνο στο οποίο η ενέργεια γίνεται αντιληπτή ως φως. Και μέσω αυτού του φωτός, μπορείς να βλέπεις πνευματικά σε μεγάλες αποστάσεις ή στην ψυχή των ανθρώπων.
Όταν αυτή η όραση δίνεται στον Πορφύριο, λέτε ότι είναι το Άγιο Πνεύμα του Τριαδικού Θεού. Όταν την έχει κάποιος από εμάς, λέτε ότι είναι «τα απατηλά κόλπα του Διαβόλου». Με τα λόγια φτιάχνεις ανώγια και κατώγια. Ό,τι σκεφτείς, έτσι είναι. Είσαι «δικός μας»; Είσαι καλός. Είσαι «των άλλων»; Είσαι κακός. Αν βάλεις “Kirlian photography» στο Youtube θα σου βγάλει δεκάδες βίντεο που δείχνουν την ενέργεια, την φωτογραφίζουν κι επίσης την κινηματογραφούν. Και λέτε ότι δεν υπάρχει κι ότι η εναλλακτική θεραπευτική είναι παραμύθια; Τελικά αποφασίστε: είναι παραμύθι ή υπάρχει και είναι του σατανά;
Αλλά για ποιο πράγμα να μιλήσουμε; Για το αν υπάρχει ενέργεια πέραν του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος; Αν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τον υλικό κόσμο που έφτιαξε από το τίποτα ο Θεός σας μέσα σε εφτά ημέρες; Να συζητήσουμε αυτό όταν η ίδια η έννοια της ύλης έχει εκ νέου οριστεί από «αντικείμενο» σε «πιθανότητα» και «αποτέλεσμα της επίγνωσης του παρατηρητή»; Όταν η ίδια η έννοια του χρόνου επιτρέπει την επιστροφή μας στην Αρχή; Όταν ο ίδιος ο άδειος χώρος χαρακτηρίζεται όχι ως κενός αλλά ως ενεργειακά γεμάτος;
Ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο πολιτισμός προχωρεί. Η επιστήμη προχωρεί. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ανάγκη σας να ακυρώνετε τους «αιρετικούς», μία λέγοντας ότι η «λεπτοφυής ενέργεια», την οποία παρουσιάζουν ως υποκείμενη δημιουργική αιτία του υλικού κόσμου και στην οποία στηρίζουν τη γιόγκα τους και τις ενεργειακές τους θεραπείες, είναι παραμύθι, και μετά βεβαιώνοντας καπάκι ότι ναι, υπάρχει, αλλά είναι του Διαβόλου!
Και ποιο είναι το πρόβλημά σας με τη νοητική ενέργεια, γιατί τη θέλετε «του Διαβόλου»; Γιατί αυτή υπάρχει στον καθένα. Άρα ο καθένας, αυξάνοντάς τη, γίνεται δημιουργός. Γίνεται σαν το Χριστό, θεώνεται. Ενώ ο «Θεός» ως δημιουργική αρχή υπάρχει μόνο στο ευαγγέλιο. Δεν είναι η εσώτερη ουσία της φύσης μας, αλλά ένα σύστημα κανόνων το οποίο εσείς, από αγάπη, θα μας επιβάλετε, για να μη δαιμονιστούμε και χάσουμε την ψυχή μας.
Και όποιον δεν ενδιαφέρεται για την αγαθή σας σκέπη...
Ένα άλλο αποτέλεσμα αυτής της ανόδου προς τον Ουρανό ήταν η υπέρβαση του σεξουαλικού ενστίκτου. Αυτό είναι ένα ιδεώδες το οποίο εσείς οι χριστιανοί και εμείς οι αιρετικοί έχουμε από κοινού. Αλλά η υπέρβαση της σεξουαλικότητας, της ύλης, δεν επέρχεται πλήρης μόνο με την ανθρώπινη προσπάθεια. Χρειάζεται και η επέμβαση του Θεού. Αυτή την επέμβαση σου περιγράφω, αν και είμαι σίγουρος ότι, όπως σταυρώσατε το Χριστό, έτσι και τώρα θα αποκαλέσετε το έργο του Θεού «σατανικό». Είναι απλά ο τρόπος που λειτουργεί ο νους σας. Δεν παίζει καμία διαφορά τι κάποιος θα σας πει.
Τι εννοώ ότι υπέρβηκα τη σεξουαλικότητα; Εννοώ ότι από τότε που άλλαξα επίπεδο, το ένστικτο δεν με ξαναανάγκασε να δραστηριοποιηθώ σεξουαλικά (σεξ ή αυνανισμός). Γιατί το ένστικτό μου είχε πνευματικοποιηθεί.
Αυτό, φίλε μου, που πνευματικοποιεί και εξευγενίζει τη φύση σου είναι ο Θεός κι όχι ο διάβολος. Ό,τι κι αν σου λέει ο Πατριάρχης σου.
Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε. Το «ανώτερο επίπεδο» παραμένει. Τίποτα άλλο ασυνήθιστο δεν έχει συμβεί.
Δεν βαρέθηκε ακόμα ο Εξαποδώ να περιμένει να πεθάνω, για να πάρει την ψυχή μου στην Κόλαση;
Τώρα, ως προς την ιστορία που λέει ο θεολόγος για τον Σουάμι Ράμα και τη μαθήτριά του τη φίλη του θεολόγου. Τις λεπτομέρειες δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Σε αυτό τον κόσμο μπορείς να ακούσεις διάφορες ιστορίες για τα πάντα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχω δείξει, οι επιστήμονες που ασχολούνται με άτομα που έχουν αφυπνίσει την κουνταλίνι, λένε ότι μερικές φορές είναι ζόρικα, και χρειάζεται μακρόχρονη προσπάθεια για να περάσουν μέσα από τη διαδικασία μετασχηματισμού, αλλά οι δυσκολίες συνήθως ηρεμούν μετά από κάποιο διάστημα και τα άτομα βγαίνουν πιο ώριμα από τη διαδικασία.
Η πνευματική ανάπτυξη είναι πάντα δύσκολη, δεν είναι παίξε-γέλασε. Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Ο καθένας χρειάζεται να δώσει τον αγώνα του.
Ωστόσο οι ψυχολόγοι λένε ότι δεν πρόκειται για τον "Σατανά". Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία μετασχηματισμού που αποφέρει ωρίμανση και πνευματική γλύκα και πείρα με την πάροδο του χρόνου.
Ο Γκόπι Κρίσνα, παρόλο που δοκιμάστηκε (είναι ο ίδιος μια διάσημη περίπτωση ατόμου που είχε προβλήματα στη διαδικασία), μιλάει, μέχρι το τέλος της ζωής του, όπως έδειξα, πολύ θετικά για αυτήν. Το ίδιο και πολλά άλλα άτομα που είχαν την εμπειρία, όπως μπορείς π.χ. να δεις στο ντοκιμαντέρ http://www.youtube.com/watch?v=ixJRwAeZqQU που ήδη σου παρέθεσα. Έχουν ήδη περάσει πάρα πολλά χρόνια που είχαν την αφύπνιση και δες πόσο καλά αισθάνονται...
Και η δική μου εμπειρία ήταν θετική (η λέξη "θετική" δεν σημαίνει τίποτα... Πώς θα ονομάσουμε αυτό που σε φέρνει στον Ουρανό και που βάζει το σύμπαν μέσα σου;).
Τώρα, γιατί τίποτα από αυτά δεν αγγίζει το θεολόγο και γιατί είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για τον Σατανά...;
Αφήνω το ερώτημα ανοιχτό.
Και η φίλη μου στην Κρήτη, που έχει ανοιχτή κουνταλίνι, έχει δει δαίμονες. Έχει δει διάφορα πράγματα. Αλλά συνεχίζει απτόητη. Μια φορά πήγαμε για μπάνιο σε μια παραλία της Κρήτης. Ξαπλώσαμε σε κρεβατάκι στην αμμουδιά κι εγώ παρατηρούσα τις γκόμενες που περνούσαν. Εκείνη είχε κλείσει τα μάτια της και παρατηρούσε το πνευματικό φως που έλαμπε μέσα στο κεφάλι της. Το έβλεπε από μέσα, με τα μάτια του νου. Καθόταν για ώρα απορροφημένη στο ουράνιο θέαμα, και προφανώς βρισκόμενη σε μέθεξη, ενώ εγώ σκεφτόμουν ποια από αυτές που περνούσαν έχει τις σωστότερες αναλογίες.
Αν σου πω ότι δεν τη ζηλεύω, θα σου πω ψέματα.
Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τον Σουάμι Ράμα: οι αμαρτίες του είχαν, ήδη από το 1990, δημοσιευτεί σε μία γνωστή έκδοση της γιόγκα, το Yoga Journal Magazine,
"Η Υπόθεση του Σουάμι Ράμα των Ιμαλαϊων"
The Case against Swami Rama of the Himalayas
http://www.rickross.com/reference/swami_rama/swami_rama2.html
η οποία καλούσε να γίνουν ανακρίσεις για την περίπτωσή του:
«Τα περισσότερα από τα πρώην μέλη της σχολής [του Σουάμι Ράμα] που συμφώνησαν να δώσουν συνέντευξη για αυτό το άρθρο . . . αντιλαμβάνονται ότι αν αυτό το άρθρο προκαλέσει μήνυση εναντίον του, θα κληθούν για να καταθέσουν στο δικαστήριο [και συμφωνούν να το κάνουν].»
“Most of the former members of the Institute who agreed to be interviewed for this article … understand that if this article provokes a libel suit they can be called to testify in court.”
Αυτό το έγραφε γνωστό περιοδικό γιόγκα.
Και πράγματι ακολούθησαν ανακρίσεις και ο Σουάμι Ράμα βρέθηκε ένοχος για διάφορες κατηγορίες
(δες τη Wikipedia εδώ):
http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Rama#Sexual_misconduct_controversy
αλλά κυρίως γιατί πίεζε γυναίκες μαθήτριες να έχουν σεξ μαζί του.
Όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος, τέτοια πράγματα θα γίνονται. Λοιπόν πρέπει να αποκαλύπτονται.
Αλλά πρόσεξε, το να αποκαλύψω εγώ δικές σας αμαρτίες καλώντας σας να αλλαξοπιστήσετε στο βουδισμό, είναι αστείο. Είναι αυτοί που έχουν αδικηθεί που πρέπει να φέρουν το θέμα στην επιφάνεια, όχι αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια περιστατικά για προπαγάνδα.
Να επισημάνω επίσης ότι αυτός ο κόσμος είναι ευρύς και οι πνευματικοί δάσκαλοι (περιλαμβανομένου και του Χριστού) είναι πολλοί. Λοιπόν όταν ψάχνει κανείς για πνευματικό δάσκαλο, ένας χρυσός κανόνας που συχνά συστήνεται είναι ο δάσκαλος να είναι μέρος μιας μακράς πνευματικής παράδοσης. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει μια αδιάσπαστη σειρά μεταβίβασης του Πνεύματος από Δάσκαλο σε μαθητή. Τέτοιοι δάσκαλοι, που πλοιρούν τα κριτήρια, δεν βρίσκονται μπλεγμένοι σε παρόμοια σκάνδαλα, γιατί έχουν γερή πνευματική βάση. Ας πούμε, ο διδάσκαλός μου πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να ωφελήσει τις ινδικές επαρχίες μέσα από τη φιλανθρωπική του οργάνωση, όχι κυνηγώντας μικρές για να τις πηδήξει.
Το πώς μεταβιβάζεται η ενέργεια από τον Δάσκαλο στον μαθητή το περιέγραψα πιο πάνω, όπου μιλούσα για τη μεταβίβασή της σε μένα. Ας σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα περάσει την ενέργεια σε διάφορα άτομα, αλλά δεν θα γίνουν όλοι πνευματικοί δάσκαλοι. Μόνο εκείνοι θα γίνουν πνευματικοί δάσκαλοι, στους οποίους η ενέργεια θα φτάσει στην κορυφή.
Γιατί το θέμα δεν είναι απλά να "περάσει ενέργεια" σε κάποιον, αλλά να την περάσει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να τον ανεβάσει στον Ουρανό. Και μόνο αυτός που φτάνει στο ύψιστο σημείο γίνεται πνευματικός δάσκαλος. Το να "λάβεις το χρίσμα" προϋποθέτει ότι δεν έχεις απλά ανέβει (όπως έκανα εγώ), αλλά ότι έχεις φτάσει στην κορυφή της ανθρώπινης εξέλιξης.
Από την ιστοσελίδα Θρησκεία και Ορθοδοξία:
http://www.apologitis.com/gr/ancient/thriskia.htm#ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ_ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ
Ινδικός Μυστικισμός
Κλασσική χώρα του μυστικισμού είναι οι Ινδίες. Ιδίως η φιλοσοφία της Βεδάντα παρέχει σε εμάς καταρτισμένο και συστηματοποιημένο μυστικισμό. Οι Βραχμάνες ανάγουν το πλήθος των θεών σε μια ενιαία και μοναδική αρχή, την οποία καλούν Βραχμάν ή Ατμάν. Το Βραχμάν τούτο ως κάτι πνευματικό και άμα απρόσωπο, «βλέπει χωρίς οφθαλμούς, ακούει άνευ ώτων, δεν ομιλεί δια λέξεων, δεν νοεί δι’ ιδεών». Είναι η ζωή, η πνοή του σύμπαντος, εξ ης τα πάντα απορρέουν και εις την οποία επιστρέφουν τα πάντα, η μόνη άφθαρτος ουσία, η οποία παραμένει αναλλοίωτος στην διηνεκεί ροή. Του Βραχμάν απορροή είναι και ο άνθρωπος- κατ’ ακολουθία η πνοή αυτή του σύμπαντος ζει και εντός αυτού - είναι σπινθήρ εκπηδήσας εκ της θείας πυράς, σταγόνα εκ του ωκεανού της θεότητας. Καθήκον μοναδικό έχει να επιστρέψει πίσω στην θεία πηγή, να αφανίσει εαυτό εντός του απείρου φωτός. Η ένωση αυτή μετά του Βραχμάν ή ο αφανισμός αυτός της ιδίας προσωπικότητας σε αυτώ είναι η μόνη οδός προς την απολύτρωση από του πόνου της υπάρξεως. Η κατάσταση αυτή της αποσβέσεως, το Νιρβάνα, κατορθώνεται δια της Γιόγκα, της ασκήσεως, η οποία αποτελείται εκ σειράς συστηματικώς διαρθρωμένων ασκήσεων, των οποίων αποτέλεσμα η συγκέντρωση. Έτσι το Εγώ του ασκητή ευρίσκει την ανάπαυσή του εν τω απείρω Εγώ (Ατμάν).
--------
" Ισως αν θελετε (μια και εσυ αναφεροσουν σε μενα στο πληθυντικο) μπορω να ψαξω και μυνησεις που εχουν γινει απο απλους ανθρωπους προς συνανθρωπους τους δασκαλους γιογκα μετα απο συνεδριες όπου απεκτησαν εντονα ψυχολογικα προβληματα . "
Μιλάω στον πληθυντικό γιατί δρας ως μέρος κοπαδιού. "Ανήκω στο ποίμνιο και ό,τι μου πουν θα σκέφτομαι και θα κάνω, αυτοί ξέρουν καλύτερα." Δεν είσαι άτομο για να σου μιλήσω στον ενικό. Τα άτομα σκέφτονται από μόνα τους. Και δεν δικαιολογούν επιθέσεις και απαγορεύσεις και διακρίσεις και προπαγάνδα και φανατισμό και ύπουλα ψιθυρίσματα της Εκκλησίας στα πανεπιστήμια και τους διάφορους οργανισμούς ("αποκλείστε τον αυτόν, γιατί διδάσκει διαβολικά πράγματα!") επειδή έτσι τους είπε να κάνουν και να σκέφτονται ο μπαμπάς τους ή ο παπάς τους.
Ωρίμασε, ελευθερώσου από τον φανατισμό εναντίον μας, με τον οποίο σε πότισαν απ' τη μικρή σου ηλικία, και μετά θα σου μιλάω στον ενικό.
Γράφεις: Ουτε ψευτικες συγκρισεις γινονται, ουτε καμια ταση υπεροχης διεκδικουμε"
Αλήθεια, δεν διεκδικείτε υπεροχή; Δεν υπερέχει η "μία και μόνη αληθινή θρησκεία" από τις "διαβολικές πλάνες"; Και δεν είναι ψεύτικες οι συγκρίσεις σας; Κι εσείς έχετε τους δικούς σας αγίους και θεούς (ο Χριστός είναι ο θεός σας), το δικό σας μυστικισμό (απομόνωση στις σπηλιές του Αγίου Όρους και μόνιμη νηστεία -- τρελά και επικίνδυνα πράγματα), τους δικούς σας "παλαβούς άγιους" που γύριζαν επαίτες και ξυπόλητοι και πέθαιναν στα τριάντα τους "για την αγάπη του Θεού", τους δικούς σας δαίμονες που σας επιτίθενται. Οι διάφορες θρησκείες και τα πνευματικά συστήματα κάνουν τα ίδια πράγματα, χρησιμοποιώντας άλλα λόγια και τεχνικές. Αλλά είναι ο εγωισμός που δημιουργεί αυτές τις συγκρίσεις, ότι εσείς είστε καλοί κι εμείς κακοί, γιατί δήθεν ο Θεός κατέθεσε εναντίον μας και η επιστήμη μάς απέδειξε κακούς. Αυτό που λέτε εσείς επιστήμη είναι λόγια θεολόγων και αυτό που λέτε Θεό είναι ο δικός σας Θεός.
Όσο για τις μηνύσεις που λες έγιναν εναντίον δασκάλων γιόγκα, δεν μου τις έστειλες να τις δω. Αλλά μια που μιλάς για μηνύσεις...
Όταν η Εκκλησία σας ψυθίρισε τις κατηγορίες για σατανισμό στην πανεπιστημιακή σχολή μου και τα προγράμματα γιόγκα που είχα οργανώσει ακυρώθηκαν, πήγα στο γραφείο με το οποίο τα οργάνωσα και είπα ότι θα τους κάνω μήνυση. Και γέλασαν. Είπαν:
"Αστειεύεσαι; Ξέρεις τι πλούτο έχει η ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί τους πέρασες, για τον ξυπόλητο Χριστό; Αυτοί είναι μες στα κυκλώματα. Εδώ γίνονται σκάνδαλα και σκάνδαλα και κανένας δεν τους ξεκουνάει!"
Και είναι αλήθεια. Γιατί όταν ο Γιοσάκης και οι άλλοι οι ιερείς των Κυθήρων κλέβανε το νησί και κάνανε διάφορα έκτροπα, ο πατέρας μου, που κατάγεται από εκεί, μαζί με πολλούς άλλους πανεπιστημιακούς ζητήσανε από την Εκκλησία να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη και τους εμπλεγμένους ιερείς και εκείνη κώφευσε. Κι όταν του κάνανε μήνυση, ο Γιοσάκης κίνησε τα κυκλώματα και οι πανεπιστημιακοί βρήκαν τον μπελά τους, ότι δήθεν του είχαν κάνει δυσφήμηση. Ο πατέρας μου δεν ήξερε τι να κάνει μπροστά στην πονηριά της Εκκλησίας σας, που τον κράταγε μια χαρά στη θέση του και δεν απαντούσε στα γράμματά τους και τον άφηνε να τους διεκδικεί δικαστικά μεγάλα ποσά - διότι τόλμησαν να εκθέσουν τον «άνθρωπο του Θεού»... Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο στην τηλεόραση από την εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου και αποκαλύφτηκαν και τα κυκλώματα των δικαστικών και το εμπλεγμένο ιερατείο, και μπροστά στη γενική κατακραυγή θυμήθηκε και η Εκκλησία το λόγο του Χριστού για εντιμότητα και κατέβασε τον Μητροπολίτη...
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=169584
Το Βήμα
Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος, με επίκεντρο τον Ιάκωβο Γιοσάκη, πολλοί έχασαν τον ύπνο τους. Κάθε μέρα ένα καινούργιο όνομα τυλιγόταν στον ιστό του Γιοσάκη: δικαστές, ιερωμένοι, πολιτικοί.
http://archive.enet.gr/online/online_obj?pid=39&tp=T&id=47792424
Ελευθεροτυπία
Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να βρεθεί σε πρωταγωνιστική θέση σε μια υπόθεση που είναι τόσο μπερδεμένη όσο μια μακαρονάδα. Ο Αττικής Παντελεήμων, ο Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο Παναμά Αθηναγόρας, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Θηβών Ιερώνυμος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο πρώην Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όλοι μπλέκονται μεταξύ τους, αθώοι κι ένοχοι, δίκαια και άδικα.
Μιλάς για μηνύσεις;
Δεν το άκουσες ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί;
---------------------------------
Ειδικά σε σχέση με τα θαύματα, θα σου πω το εξής. Αν προτιμάς να πιστέψεις τις δικές σας ιστορίες κι όχι τις δικές μου, ώστε να αισθανθείς δικαιολογημένος στην πεποίθηση ότι ο Χριστός είναι η μόνη πηγή θαυμάτων και η θρησκεία σου η μόνη αληθινή, δεν μπορώ να σε εμποδίσω. Μπορείς να κάνεις αυτή την αυθαίρετη επιλογή. Αλλά ο αντικειμενικός αναγνώστης δεν θα χρησιμοποιήσει δύο μέτρα και σταθμά. Είτε θα πιστέψει τις ιστορίες αμφότερων των πλευρών, είτε δεν θα πιστέψει καμιά πλευρά.
Λοιπόν έχω μια κολλητή φίλη και μαθήτρια γιόγκα η οποία έχει η ίδια μια κολλητή φίλη και μου διηγήθηκε την ιστορία αυτής. Η φίλη της δουλεύει για ένα διάστημα baby sitter, μαζεύει λεφτά και μετά πηγαίνει για όσο πιο πολύ μπορεί στο κέντρο του γκούρου μου στην Ινδία. (Τα λεφτά δεν τα πληρώνει εκεί, εκεί είναι δωρεάν, έχω μείνει και ξέρω. Τα θέλει για τα έξοδα του ταξιδιού.) Λοιπόν γιατί είναι τόσο αφοσιωμένη; Η ιστορία της εξηγεί το λόγο. Εξήγησε στη φίλη μου τα εξής:
Κάποια μέρα καθόταν στο μπαλκόνι κάποιου κτηρίου σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ήταν εκεί με κλειστά μάτια για ώρα. Ξαφνικά, έχασε την ισορροπία της και έγειρε προς τη μεριά του χάους που απλωνόταν κάτω. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε στο κενό κάποιος που την έσπρωξε μέσα. Κι έτσι σώθηκε από την πτώση, χωρίς όμως να μπορέσει να αναγνωρίσει ποιος ήταν αυτός. Ήταν γέρος με άσπρα μαλλιά αλλά δεν τον είχε ξαναδεί.
Μετά από κάποιες μέρες, έλαβε μια πρόσκληση για να πάει σε μια συγκέντρωση ατόμων σε ένα σπίτι. Επρόκειτο για άτομα που ασχολούνταν με κάποιο πνευματικό δάσκαλο της Ινδίας. Υπήρχαν και βιβλία του εκεί, που είχαν στο εξώφυλλο τη φωτογραφία του. Μόλις την είδε, αναγνώρισε το γέρο που την έσωσε - το δάσκαλό μου.
Έτσι, από τότε αφιέρωσε τη ζωή της σ' αυτόν, γνωρίζοντας ότι, αν ζει, είναι μονάχα λόγω της δικής του Χάρης.
Τέτοιες ιστορίες για θαυματουργές επεμβάσεις λέτε κι εσείς οι χριστιανοί. Η διαφορά μας είναι ότι όταν εμείς διαβάζουμε τις ιστορίες σας, ως επί το πλείστον τις πιστεύουμε, ενώ όταν εσείς διαβάζετε τις δικές μας, λέτε ότι πρόκειται για ψέμα και απάτη ή για τον "δάκτυλο του Πονηρού".
Διαφορετικά μέτρα και σταθμά για το ίδιο πράγμα.
Γιατί πώς θα αποδείξουμε ότι "μόνο ο Χριστός σώζει" και ότι "η δική μας θρησκεία είναι η μόνη αληθινή";
Άλλωστε, η Αγία Γραφή το λέει καθαρά: "Είμαστε και οι πρώτοι!"
----------------
Ως προς το σχόλιό μου ότι η θρησκεία λέει "Πίστευε και μην ερεύνα" αντιπαραθέτεις τη ρήση: "Ερευνάτε τας Γραφάς". Αλλά η ρήση αυτή, με τη λέξη "ερευνάτε" δεν υπονοεί το δικαίωμα αμφισβήτησης. Εδώ "ερευνάτε" σημαίνει «διαβάζετε κι αποστηθίζετε». Άρα: «Πίστευε και μη ερεύνα».
Αν ενδιαφέρεσαι να "ερευνήσεις" με την έννοια που επιτρέπει την αμφισβήτηση, δες τα βίντεο που σου παραθέτω για την Παλαιά Διαθήκη
http://www.youtube.com/watch?v=1sUql3hhqF4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=P6x8qEU28HI&feature=related
και για την Καινή Διαθήκη
http://www.youtube.com/watch?v=g0cjKbz2Qec
http://www.youtube.com/watch?v=B06d0K2Xd7Y
http://www.youtube.com/watch?v=XV3dd0WSUT4
Σε αυτά για την Καινή Διαθήκη μιλά ένας διάσημος πανεπιστημιακός ερευνητής της, κι αν δεν τον πιστεύεις, μπορείς να ελέγξεις ο ίδιος ό,τι λέει (όπως έκανα εγώ): σε παραπέμπει σε συγκεκριμένα σημεία της Καινής Διαθήκης και σου δείχνει πώς φάσκουν και αντιφάσκουν. Όσο για τις διάφορες γενοκτονίες τις οποίες η Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει να προωθούνται από το Θεό και τους προφήτες του, εδώ νομίζω κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μιλούσε για θεοπνευστία ή ωφελιμότητα. Και μελέτησε επίσης την ιστορία της χριστιανικής θρησκείας, το αίμα που έχει χύσει, τους βασανισμούς που έχει κάνει και τη σχετική θεολογία για τον αιρετισμό και την εξιλέωση αυτού (τιμωρία για ηθική αποκατάσταση), καθώς και το πώς αυτή η θεολογία-ιδεολογία-πρακτική διενήργησε για να φέρει στην εκκλησιαστική εξουσία χρήμα και δύναμη.
Αυτό το θέμα θα το κοιτάξουμε αναλυτικά στο τρίτο μέρος αυτής της παρουσίασης.
Σχετικά με το ποιος αποφασίζει για τη θεοπνευστία της Βίβλου, μου γράφεις:
Κατα τη γνωμη σου πιστευεις οτι πρεπει εσυ και εγω να ερωτηθουμε ? Να παρουν τη γνωμη μας ?
Μπορουμε να εχουμε θεση γνωμης εσυ και εγω? Ή θαταν πιο συνετο να υπαρχουν καποιοι πιο καταρτισμενοι?
Οι μελετητές των αρχαίων κειμένων λένε διάφορα πράγματα κι έχουν διαφορετικές μεταξύ τους θέσεις. Γι' αυτό σου δίνω και τους συνδέσμους για να δεις τα βίντεο για την Καινή Διαθήκη, κι είμαι σίγουρος ότι θα ακούσεις πράγματα που δεν έχεις φανταστεί. Αν εσύ προτιμάς να κάνεις ό,τι σου λέει κάποια ομάδα, όπως η ορθόδοξη, αυτό είναι δικαίωμά σου, αλλά όταν, ηθικά, ιδεολογικά και πρακτικά, σε στρέφει εναντίον άλλων, τότε γίνεται και θέμα των άλλων.
Γράφεις: "Γι' αυτό θα συνεχίσω να βλέπω παιδιά στην εκκλησία, είτε αυτό αρέσει είτε όχι".
Εμένα μου αρέσει. Αρκεί να μην τους μιλάς εναντίον μου. Μίλα τους για τα δικά σας καλά, όχι για αυτά που βλέπεις εσύ ως τα κακά των άλλων. Το ότι η δική σου είναι «η μόνη αληθινή θρησκεία» δεν μιλάει για σένα, μιλά για τους άλλους. Είναι σαν να λες: "Είμαι ο μόνος καλός μαθητής, όλοι οι άλλοι είναι κακοί".
Γράφεις: «Οποιος θελει το ακολουθει αυτο (οποιος θελει πισω μου ελθει) και οποιος θελει τραβαει το δρομο του.»
Αυτό λέω κι εγώ. Άσε όποιον θέλει να σε ακολουθήσει. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ακολουθούν ένα και μόνο πνευματικό σύστημα.
Γράφεις:
Harper's Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών, ένθ.ανωτ., σελ. 101
Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία». 36
Ανάμεσα στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση... και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού» 37 (ουδεν σχολιο) Οι μελέτες των ειδικών, αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν γιόγκα αναφέρουν, συν τοις άλλοις, «συναισθηματικές διαταραχές, έντονα αισθήματα φόβου, κατάθλιψη, δραματικές αλλαγές στη διάθεση, έντονα ξεσπάσματα θυμού, πόνους, απώλεια της αίσθησης του σώματος, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής...»38
Πηγή : http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm#_ednref78
Έψαξα την Εγκυκλοπαίδεια αυτή. Την έχει γράψει όλη μια γυναίκα. Πήγα στον ιστοχώρο της και βρήκα ότι η παράθεση δεν ταιριάζει καθόλου με αυτά που η ίδια λέει στο σάιτ.
Στην πραγματικότητα, η δική της πρόταση, στην παραπάνω παράγραφο, είναι μονάχα η κόκκινη:
Ανάμεσα στους κινδύνους που κρύβει η γιόγκα αναφέρονται και «η υπερβολική εσωστρέφεια, πνευματικός ηδονισμός, παλινδρόμηση...και συναισθηματική καθήλωση στον Γκουρού.37
Τα άλλα τα λένε άλλοι.
Αυτό προφανώς έχει ληφθεί εκτός πλαισίου και αυτή στην πραγματικότητα αναφέρει τις διάφορες κατηγορίες που γίνονται ενάντια στη γιόγκα από τους χριστιανούς. Δεν είναι αυτή η δική της άποψη. Εκείνη λέει, σχετικά με τους πνευματικούς δασκάλους της γιόγκα:
(Από την ιστοσελίδα της http://www.visionaryliving.com/2008/09/17/on-finding-spiritual-teachers/ , με τίτλο: "Βρίσκοντας πνευματικό δάσκαλο") :
"Πιθανά θα ωφεληθείτε από διάφορους Δασκάλους, καθώς εξελίσσεστε στο πνευματικό μονοπάτι."
We are likely to benefit from multiple teachers as our growth progresses, and so we should not be reluctant to move on.
Λέει επίσης:
Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο Δάσκαλος θα εμφανιστεί."
«The saying goes that when the student is ready, the teacher will appear.»
Επίσης:
"Αν κρατηθούμε σταθεροί στην πρόθεση να συνδεθούμε με τον σωστό Δάσκαλο, και κρατήσουμε αυτή την εστίαση στην προσευχή, στο διαλογισμό και στην εργασία μας με τα όνειρα (dreamwork), θα λάβουμε σωστή καθοδήγηση. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος και υπομονή".
If we set our intent to be connected to the right teacher, and keep this focus in prayer, meditation and dreamwork, we will be guided appropriately. Timing takes its own course, and patience is sometimes required.
Ενώ στην εισαγωγική σελίδα www.visionaryliving.com λέει:
"Από φυσικού μου είχα μια έλξη για τη μεταφυσική και γνώριζα από νεαρή ηλικία ότι η παραψυχική διάσταση υπάρχει πραγματικά. Η έρευνά μου σε αυτήν με οδήγησε στο πνευματικό και μυστικιστικό. Έχω εκπαιδευτεί στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, σε τεχνικές διαλογισμού, σε ενεργειακές θεραπείες, και όλα αυτά βοήθησαν την έρευνά μου."
«I was naturally drawn to the paranormal and knew from an early age that the psychic is real. My research into the paranormal eventually led me into the spiritual and mystical. I’ve also spent time pursuing psychic skill training, meditation techniques, and energy healing, all of which have aided my research.»
Άρα, η παράθεση από το βιβλίο της, ακόμα κι αν το κομμάτι υπάρχει πραγματικά, έχει γίνει εκτός πλασίου και μας παραπλανά.
Επίσης, η παράγραφος λέει:
Μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται «διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία».36
Επειδή αυτή η πρόταση μιλάει για τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας, επειδή συνεχίζει νοηματικά και συντακτικά (όπως μπορείς να δεις εδώ) την αμέσως προηγούμενη αναφορά στο βιβλίο της ψυχολόγου ("Επίσης, η Margaret Singer, που ήταν κλινική ψυχολόγος ..." ) και επειδή δεν αναφέρεται κανένας άλλος συγγραφέας, οδηγούμαστε να πιστέψουμε ότι η πληροφορία εμπεριέχεται στο βιβλίο της ψυχολόγου. Αλλά όταν κοιτάξεις τη βιβλιογραφική παραπομπή (που κανονικά δεν διακόπτει κανείς το διάβασμα για να το κάνει), βρίσκεις κάτι άλλο. Η παραπομπή είναι για το βιβλίο "Εγκυκλοπαίδεια των Πεποιθήσεων της Νέας Εποχής". Όταν το έψαξα στο Amazon.com, βρήκα ότι αυτός είναι μόνο ο μισός τίτλος του βιβλίου. Ο πλήρης του τίτλος είναι "Εγκυκλοπαίδεια των Πεποιθήσεων της Νέας Εποχής (από τη Σειρά: Υπερασπίζοντας την Πίστη)".
http://www.amazon.com/Encyclopedia-New-Beliefs-Defense-Faith/dp/1565071603
Αυτό με υποψίασε ότι το βιβλίο (η λεγόμενη "Εγκυκλοπαίδεια") είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο χριστιανικής θεολογίας. Οι συγγραφείς που αναφέρονται είναι ο John Ankerberg και ο John Welden. Το βιογραφικό του πρώτου, που μπορείς να διαβάσεις στο Amazon.com εδώ:
http://www.amazon.com/John-Ankerberg/e/B000APF1S6/ref=ntt_athr_dp_pel_pop_1
λέει ότι έχει τρία πτυχία - αλλά είναι όλα στη θεολογία, και ότι έχει γράψει βιβλία για τη Βίβλο και το Ισραήλ. Επίσης ότι έχει ένα επιτυχημένο σόου στην τηλεόραση.
Τον δεύτερο, τον John Weldon, δεν μπορούσα να τον βρω ούτε στο Amazon.com (μόνο ως όνομα υπάρχει εκεί, χωρίς βιογραφικό) ούτε στη Wikipedia. Τελικά τον βρήκα βάζοντας στο Google "John Weldon Bible", και υπάρχει σε διάφορους χριστιανικούς ιστοχώρους ως συγγραφέας χριστιανικών βιβλίων - π.χ. "Αποδικοποιώντας τον Κώδικα της Βίβλου", που θα βρεις στο http://www.ingermanson.com/codes/books/weldon.php
Δεν αμφιβάλλω ότι στο βιβλίο του θα έχει γράψει ότι "μεγάλο μέρος της συναφούς επιστημονικής έρευνας καταδεικνύει ..." και μετά, τα διάφορα αρνητικά πορίσματα (όσο πιο αρνητικά, τόσο πιο καλά), αλλά νομίζω ότι θέλαμε να εξετάσουμε τι λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες. Όχι τι λένε οι θεολόγοι ότι λένε οι επιστήμονες. Όλες οι υπόλοιπες αναφορές, δηλαδή όλα τα άλλα που μου έβαλες, αντιστοιχούν στις παραπομπές 37 έως 42 και άρα είναι από το ίδιο βιβλίο των δύο θεολόγων - αν και ο αναγνώστης έχει οδηγηθεί να πιστεύει ότι είναι δηλώσεις της ψυχολόγου που αναφέρεται προηγούμενα, εφόσον συνεχίζουν τη δική της δήλωση νοηματικά και συντακτικά και οι θεολόγοι δεν αναφέρονται πουθενά.
Δεν είναι αυτό απάτη; Λαμβάνει ο μη ειδικός, που διαβάζει αυτές τις δημοσιεύσεις σας στο διαδίκτυο, την ακριβή εντύπωση σχετικά με το από πού έρχονται αυτές οι "πληροφορίες" και την επιστημονικότητά τους;
Μόνη εξαίρεση, μεταξύ των παραπομπών 37-42, δηλαδή η μόνη μη χριστιανική πηγή, είναι η 37, που είναι πάλι το βιβλίο της μυστικίστριας, η οποία λέει στον ιστοχώρο της ότι η ίδια κάνει διαλογισμό, ότι έχει θετικά αποτελέσματα και συμβουλεύει τους άλλους να διαλογίζονται και να βρουν πνευματικό Δάσκαλο. Λοιπόν η πρόταση που παρέθεσες από την μυστικίστρια, ακόμα κι αν υπάρχει μέσα στα βιβλία της, έχει ληφθεί εκτός πλαισίου και δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη της εμπειρία στο διαλογισμό και το μυστικισμό, την ιδιαίτερα θετική της στάση προς αυτόν και τη Νέα Εποχή, και τις συμβουλές που μας δίνει.
Πάμε στην επόμενη παράθεση:
«Η ενωση γιόγκα στην Αμερική λέει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτή μπορεί να βλάψει το σώμα τους [ρωταω εγω αν ειναι αληθεια αυτο ? και αν ναι, γιατι αφου ειναι απλη γυμναστικη? ]»27
Όπως μπορείς να δεις εδώ http://www.americanyogaassociation.org/about.html , η αποκαλούμενη "¨Ενωση Γιόγκα στην Αμερική" είναι μια σχολή γιόγκα που την έχει μια κυρία που λέγεται Alice Christensen. Δεν είναι όπως η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία ή το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας ή η Παγκόσμια Αδελφότητα της Γιόγκα (International Yoga Fellowship). Είναι απλά οι πεποιθήσεις ενός ατόμου.
Ας δούμε τι λέει για το θέμα το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας, στην ιστοσελίδα του http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18300936 :
Τίτλος: Θεραπευτικά αποτελέσματα της γιόγκα στα παιδιά - μια συστηματική επισκόπηση της μέχρι τώρα έρευνας
Ευρήματα: Τα στοιχεία για τη γιόγκα δείχνουν ότι αποφέρει οφέλη στην υγεία του παιδιατρικού πληθυσμού, βοηθώντας στην αποκατάσταση από παθήσεις, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών μετρήσεων "ποιότητας ζωής" για να υπάρξει τελική απόδειξη.
Τα ίδια λέει και ο επίσημος ιστοχώρος των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ
http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/WSIHW000/24479/34968/358876.html?d=dmtContent ως προς τα ακόλουθα: κατάθλιψη, σωματική στάση, πνευμονική λειτουργία και ασθένεια, νοητική καθυστέρηση. Ενώ για τη βελτίωση της μνήμης λέει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει η οποιαδήποτε δήλωση.
Βλέπεις ότι το θέμα συζήτησης είναι το σε ποιον βαθμό έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί ότι η γιόγκα βοηθάει τα παιδιά στην ανάρρωση από παθήσεις, και όχι αν τα "βλάπτει".
Στην Ινδία τα παιδιά κάνουν γιόγκα από τα αρχαία χρόνια. Και ο ίδιος έκανα γιόγκα από 15 χρονών. Γιατί να βλάψει η γυμναστική;
Τώρα, γιατί αυτή η δασκάλα γιόγκα θεωρεί ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν σωματικές ασκήσεις αλλά μόνο αναπνοές και διαλογισμό... τι να σου πω;
Δεν μου είναι δυνατό και να απαντήσω στα πάντα ή να ξέρω πώς σκέφτεται ο καθένας. Απλά είπαμε να κοιτάξουμε τι λέει η επιστήμη και παρέχω στοιχεία.
Και, παρεμπιπτόντως, ο ισχυρισμός αυτός δεν εκφράζει την άποψη των Ινδών ειδημόνων τής γιόγκα. Ο δικός μου διδάσκαλος είναι από τους γνωστότερους προωθητές της γιόγκα στην εποχή μας. Μπορείς να διαβάσεις στη Βικιπαίδεια
http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Satyananda_Sarasw ότι ένα εγχειρίδιο της γιόγκα που έγραψε έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα πιο συστηματικά και πλήρη εγχειρίδια της γιόγκα στον κόσμο.
Στο Amazon.com
http://www.amazon.com/Education-Children-Swami-Satyananda-Saraswati/dp/8185787336
μπορείς να δεις ένα δικό του βιβλίο με τίτλο: «Γιογκική Εκπαίδευση για Παιδιά».
Επίσης, στον επίσημο ιστοχώρο της Ινδικής Κυβέρνησης για πληροφορίες σχετικά με ανώτερες σπουδές στην Ινδία, διαβάζουμε:
http://www.indiaedu.com/articles/yoga-education.html
Τίτλος: Γιογκική εκπαίδευση για παιδιά
"Η γιογκική εκπαίδευση για παιδιά περιλαμβάνει τη διδασκαλία της γιόγκα σε παιδιά όλων των ηλικιών. Οι δάσκαλοι σε αυτό το πεδίο διερευνούν τις συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών και το πώς η γιόγκα μπορεί να τα βοηθήσει στην καθημερινή τους ζωή. [...] Δίνονται πλήρεις οδηγίες για ασάνες [οι σωματικές ασκήσεις της γιόγκα], τεχνικές αναπνοής, και τεχνικές συγκέντρωσης [διαλογισμός]. Πολλά παιδιά παίρνουν μέρος σε αυτό το πρότζεκτ."
Βλέπεις λοιπόν ότι τόσο η κυβέρνηση και οι ειδήμονες της Ινδίας όσο και η δυτική επιστήμη (το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) έχουν μια θετική άποψη για την εξάσκηση των παιδιών στη γιόγκα και δεν υπάρχει θέμα βλαπτικών συνεπειών.
Αλλά αν εσύ πιστεύεις ότι είναι πιο αντικειμενικό να ακούς, να παραθέτεις και να "πληροφορείς" για τη δήλωση της κυρίας, παρουσιάζοντάς την ως αντιπρόσωπο "των ίδιων των γιόγκι" ... τι να σου πω;
Στην πραγματικότητα, είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρεις τίποτα από αυτά. Αλλά μήπως και τώρα που τα ξέρεις, θα κάνει διαφορά;
Αν και ασχολούμαι όλη μου τη ζωή με τη γιόγκα, νομίζεις ότι ξέρεις καλύτερα από μένα. Απλά και μόνο λόγω αυτών που σου λένε οι παπάδες.
Σαν να έρθω εγώ, ας πούμε, και να σου πω τι να κάνεις στο νοσοκομείο. Είναι δυνατόν;
Αλλά μήπως θα κάνει και τώρα διαφορά ό,τι λέω; Απλώς χάνω τα λόγια μου.
[Τα παρακάτω βρίσκονται εδώ: ]
Παραθέτεις:
" Όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί, ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα συνδέονται με το διαλογισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την μελέτη δύο ψυχιάτρων στην Αμερική οι οποίοι παρακολούθησαν για μία δεκαετία εκατοντάδες διαλογιζομένους. Στη μελέτη αυτή με τίτλο «Ψυχιατρικές επιπλοκές της πρακτικής του διαλογισμού» αναπτύσσονται οι παθολογικές και άλλες παρενέργειες του διαλογισμού.
Κι εδώ το μήνυμα του ψυχιάτρου είναι άλλο και η παράθεση μας παραπλανά. Βρήκα το άρθρο τους στο http://psycnet.apa.org/psycinfo/1982-25034-001 . Λέει στην περίληψη του άρθρου:
"Το άρθρο προτάσσει ότι ο διαλογισμός μπορεί να ιδωθεί ως μια διαδικασία ψυχικής καλλιέργειας η οποία μπορεί να επιφέρει παρενέργειες σε οποιοδήποτε στάδιο [...] Οι διαλογιζόμενοι και οι θεραπευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαλογιστικές εμπειρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για να επιφέρουν καλύτερη προσαρμογή [ψυχική ανάπτυξη] όσο και αμυντικά [ψυχοπαθολογικά]. Γι' αυτό, θα μπορούσε να τους είναι ωφέλιμο[στους διαλογιζομένους και τους θεραπευτές] να μάθουν να ξεχωρίζουν τις μη προσαρμοστικές [μη ωφέλιμες για την ψυχή] αποκρίσεις στον διαλογισμό από τις δυνητικά προσαρμοστικές."
Βλέπεις λοιπόν ότι η παράθεση που έκανες δεν απέδιδε το νόημα. Έδινε αρνητικό νόημα ενώ το κείμενο δεν είναι αρνητικό. Λέει ότι ο διαλογισμός μπορεί να ιδωθεί ως μια διαδικασία ανάπτυξης της ψυχής και θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνες τις αποκρίσεις μας προς αυτόν (δηλαδή το πώς αντιδράμε στα βιώματα που έχουμε την ώρα του διαλογισμού) οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη προσαρμοστικότητα και υγεία στην ψυχή μας.
Δεν λέει ούτε "είναι καλό" ούτε "είναι κακό", λέει ότι όπου υπάρχουν πνευματικές κρίσεις , πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε σωστά.
Λοιπόν κι εδώ η παράθεση ήταν παραπλανητική.
Ας δούμε την επόμενη παράθεση:
Επίσης, η Margaret Singer, που ήταν κλινική ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkley, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες34, παρακολουθώντας πάνω από 70 άτομα που ασκούσαν διαλογισμό από 4-17 χρόνια, κατέγραψε κάποιες από τις βλάβες που παρουσίαζαν συχνά για πολλά έτη οι διαλογιζόμενοι35: απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμούς, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.α.
Την έψαξα και αυτή στο Google. Η συγκεκριμένη, η Margaret Singer, ήταν πράγματι πολύ εναντίον των πραγμάτων που υποστηρίζω. Αλλά εκφράζει η οπτική της την επιστημονική κοινότητα και ήταν η δουλειά της καλή, από επιστημονική άποψη; Να τι λέει το Library Journal σχετικά με το βιβλίο της και την ίδια:
http://www.factnet.org/Purchase_Books/Cults_in_Our_Midst.htm
"Το 1992 η Singer έκανε ανεπιτυχώς δικαστική αγωγή στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία και στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Εταιρία, ισχυριζόμενη μια συνωμοσία δυσφήμησης της έρευνάς της και καταστροφής της φήμης της." Οι παραπάνω οργανισμοί είχαν δηλώσει ότι η θεωρία της περί "μη σωματικού εξαναγκασμού [δηλαδή υποσυνείδητου εξαναγκασμού από τις μη χριστιανικές οργανώσεις] δεν ήταν επιστημονική". Η προσέγγισή της επίσης κατηγορήθηκε ως "ταμπλοειδής" και "υστερική".
Ωστόσο, στη δική σου παράθεση εκείνη περιγράφεται ως "κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες". Άρα oδηγούμαστε να συμπεράνουμε ότι το βιβλίο της ήταν πολύ επιστημονικό και καλά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα.
Λοιπόν κι αυτό είναι παραπλανητικό.
Τούτο αφορά και την παρακάτω παράγραφο, στην οποία έχω ήδη απαντήσει, όπου ο θεολόγος υπονοεί το ίδιο (υποσυνείδητη βία αντί για επιλογή):
" Ο καθηγητής Johannes Aagaard: «Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με νέες αξίες, εξινδουΐζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή τους»26
(επιβεβλημενη ελευθερια να την πω ? )
Πάμε παρακάτω:
Πολλές παρόμοιες μαρτυρίες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που στη Δύση συχνά χαρακτηρίζεται ως «τρέλα, κατοχή από πνεύματα ή δαιμονοληψία» στην Ανατολή ορίζεται ως «φωτισμός».41
Ποιος το λέει αυτό; Οι δυο θεολόγοι, αυτός που έχει το χριστιανικό σόου στην τηλεόραση και αυτός που έγραψε τον "Κώδικα της Βίβλου".
Και τι λένε οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα; Όπως εξήγησα,
α) αντιδιαστέλλουν την ψυχοπνευματική μυστικιστική εμπειρία με την ψυχοπαθολογία
και λένε ότι η μυστικιστική εμπειρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διάγνωση ψυχοπαθολογίας (παρότι σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν):
Wikipedia: «Αυτή η ψυχο-πνευματική και μετασχηματιστική εμπειρία πιστεύεται ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας μεταθανάτιας εμπειρίας ή μακρόχρονων κι εντατικών πνευματικών / διαλογιστικών πρακτικών»
ερευνητές όπως ο Sovatsky και ο Greyson: «είναι μια μη παθολογική διαδικασία πνευματικής ωρίμανσης, σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας»
ερευνητές όπως ο Scotton: «τα συμπτώματα της κουνταλίνι δεν μπορούν να αναχθούν σε ψυχοπαθολογία»
ερευνητές όπως ο Kason: «οι εμπειρίες αυτές καταλήγουν σε ένα "ψυχο-πνευματικό καθάρισμα σπιτιού "»
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ βρίσκονται στην Wikepedia, «Physio-kundalini syndrome»
http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences
«Είναι πολύ πιθανό, πράγματι σχεδόν σίγουρο, ότι οι μυστικιστικές εμπειρίες, περιγραμμένες με όρους υπερφυσικής αποκάλυψης, είναι στην πραγματικότητα τελείως φυσικές και ανθρώπινες "εμπειρίες κορυφής" που μπορούν εύκολα να εξεταστούν».
Αβραάμ Μάσλοου, ιδρυτής της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας
«Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι περισσότεροι κλινικοί δεν βλέπουν πια τις μυστικιστικές εμπειρίες ως παθολογικές.»
τα δύο παραπάνω στο περιοδικό Ψυχοθεραπεία:
Psychotherapy, 29, 564- 569. «Η μυστικιστική Εμπειρία στις Πνευματικές Κρίσεις», Allman L, de la Rocha O, Elkin D, Weathurs R.
http://www.spiritualcompetency.com/blackboard/lessons/types/mysticaltype.htm
Scotton: «δεν πρέπει τα χαρακτηριστικά σημάδια της κουνταλίνι να χρησιμοποιούνται για διάγνωση παθολογίας»
Wikepedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences
Dinu Stefan Teodorescu: «αυτές οι καταστάσεις δεν είναι στην ουσία τους παθολογικές αλλά αντίθετα αντιπροσωπεύουν, στις πνευματικές παραδόσεις, ένα δείγμα ανώτερης ανάπτυξης της ανθρώπινης συνειδητότητας»
http://din.nu/ICDspirit.htm
Chad Johnson & Harris Friedman: Η ψυχολογική διάγνωση συναντά προκλήσεις όταν προσπαθεί να διακρίνει μεταξύ της μη ψυχοπαθολογικής θρησκευτικής/πνευματικής/υπερπροσωπικής εμπειρίας και της εμπειρίας που θα μπορούσε να είναι ψυχοπαθολογική.»
Από το άρθρο: «Φωτισμένος ή τρελός; Ξεχωρίζοντας την θρησκευτική, πνευματική και υπερπροσωπική εμπειρία από την ψυχοπαθολογία», Περιοδικό της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας
http://jhp.sagepub.com/content/48/4/505.short
«Οι κόποι μιας γενιάς Ψυχολόγων της Θρησκείας έχουν κάνει πολλά για να διαχωρίσουν επιστημονικά την ουσία της μυστικιστικής εμπειρίας από κάποια ψυχοσωματικά ατυχήματα που συχνά τη συνοδεύουν.»
από το: «Μυστικισμός: Μια μελέτη της φύσης και της ανάπτυξης της πνευματικής συνειδητότητας στον άνθρωπο» σύνδεσμος
Και, πιο γενικά:
«Αν και οι ψυχωτικές παθήσεις μπορούν να έχουν αναπηρικά αποτελέσματα, πολλοί κλινικοί και ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι μερικά ψυχωτικά επεισόδια καταλήγουν σε βελτιώσεις στη γενικότερη λειτουργία του ατόμου. Ο Karl Menninger, αναγνωρισμένος ως ιδρυτής της αμερικανικής ψυχιατρικής, είπε: "Κάποιοι ασθενείς παθαίνουν μια νοητική αρρώστια και μετά γίνονται καλά και μετά ακόμα καλύτερα! Εννοώ ότι γίνονται καλύτερα από ό,τι ήταν αρχικά! Αυτή είναι μια εκπληκτική αλήθεια που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει!" Ο Boisen, που είχε ένα ψυχωτικό επεισόδιο και μετά έγινε ιερέας και ίδρυσε την ιερατική συμβουλευτική (pastoral counselling), είπε: "Πολλές από τις πιο σοβαρές ψυχώσεις είναι κατ’ ουσίαν εμπειρίες επίλυσης προβλημάτων, που είναι στενά συνδεδεμένες με κάποια είδη θρησκευτικής εμπειρίας."
Τα δύο παραπάνω από τον ψυχολόγο David Lukoff, PhD, όπως παρατίθενται στο
Νότιο Ιατρικό Περιοδικό, ειδική έκδοση με θέμα την πνευματικότητα και τίτλο:
«Οραματικές Πνευματικές Εμπειρίες» σύνδεσμος
Αυτά τα τελευταία στα παραθέτω για να σου δείξω ότι ακόμα και όπου δεν πρόκειται για γιόγκα ή για μυστικισμό, το τι είναι αρρώστια και τι δεν είναι αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κλινικούς. Πριν δυο-τρεις γενιές όλοι οι γιόγκι και οι ήρωες της ορθοδοξίας που βλέπουν οράματα κι έχουν άλλες μεταφυσικές εμπειρίες θα θεωρούνταν τρελοί, αλλά σταδιακά οι θεωρίες αλλάζουν γιατί η επιστήμη προχωρεί. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι μεν από εμάς να επιχειρούν να βγάλουν άκυρους τους δε, παραθέτοντας επιστήμονες σχετικά με την «τρέλα» της μυστικιστικής εμπειρίας, αλλά να επιδοκιμάζουμε την πρόοδο της επιστήμης και να αντιμετωπίζουμε τους «άλλους» όπως αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.
[Και τι λένε οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα; Όπως εξήγησα,]
β) προσφέρουν τρόπους ομαλότερης πνευματικοποίησης:
π.χ. το «Προτεινόμενη Διαχείριση των Πνευματικών Κρίσεων», της ψυχολόγου Dr Kason, και η Κλινική Κουνταλίνι του ιατρού Lee Sannella,
τα οποία έχω ήδη παραθέσει.
γ) κατατάσσουν τα διάφορα είδη πνευματικής κρίσης, μέσα στα οποία υπάγεται και η «φυσιο-ψυχοπνευματική αφύπνιση της κουνταλίνι»:
ΛΙΣΤΑ:
σαμανική κρίση, αφύπνιση της κουνταλίνι, επεισόδια ενοποιημένης εμπειρίας (βιώματα κορυφής – peak experiences), εμπειρίες προηγούμενων ζωών,
επαφές με πνεύματα-οδηγούς και τσάνελινγκ, μεταθανάτιες εμπειρίες, βιώματα στενών επαφών με ιπτάμενους δίσκους, δαιμονικές επιθέσεις κλπ.
http://din.nu/ICDspirit.htm
Dinu Stefan Teodorescu, κλινικός ψυχολόγος, Sykehuset Innlandet, University of Oslo
ΛΙΣΤΑ:
«Διαυγές ονείρεμα, μυστικισμός, ενεργειακές θεραπείες, παραψυχικά συμβάντα, απαγωγές από εξωγήινους, προηγούμενες ζωές, ...»,
όπως μελετώνται και κατηγοριοποιούνται χωρίς να υποβιβάζονται, να γελειοποιούνται ή να απορρίπτονται, στην έκδοση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας:
«Ποικιλίες Ανεξήγητης Εμπειρίας: Μελετώντας τις Επιστημονικές Αποδείξεις»
http://findarticles.com/p/articles/mi_m2320/is_1_65/ai_78487197/
και, δ) παρέχουν το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται:
"Σύμφωνα με την υπερπροσωπική ψυχολογία, η αφύπνιση της ενέργειας της κουνταλίνι συνοδεύεται από αλλαγές στη φυσιολογία και στη συνειδητότητα, τις οποίες μπορούμε να κατανοήσουμε μέσω του ινδουιστικού συστήματος των τσάκρα (ενεργειακών κέντρων στο σώμα). "
Wikepedia, «Physio-kundalini syndrome»,
http://en.wikipedia.org/wiki/Physio-kundalini_syndrome#Mistaken_psychiatricization_of_spiritual_experiences
"Τέτοια επεισόδια έχουν περιγραφεί στην ιερή λογοτεχνία όλων των εποχών ως αποτέλεσμα διαλογιστικών πρακτικών και ως ορόσημα εξέλιξης στη μυστικιστική ατραπό."
http://din.nu/ICDspirit.htm
Dinu Stefan Teodorescu, κλινικός ψυχολόγος, Sykehuset Innlandet, University of Oslo
Ο διάσημος ψυχολόγος William James, ένας από τους ιδρυτές της δυτικής ψυχολογίας:
«Οι μυστικιστικές εμπειρίες βρίσκονται στο κέντρο του θρησκευτικού βιώματος και έχουν οδηγήσει στην ίδρυση των παγκόσμιων θρησκειών.»
Psychotherapy, 29, 564- 569. «Η μυστικιστική Εμπειρία στις Πνευματικές Κρίσεις», Allman L, de la Rocha O, Elkin D, Weathurs R.
http://www.spiritualcompetency.com/blackboard/lessons/types/mysticaltype.htm
"Το κηρύκειο είναι σύμβολο της ιατρικής και του Ιπποκράτη, και παράλληλα της ανερχόμενης από την σπονδυλική στήλη ψυχοπνευματικής ενέργειας που ονομάζεται κουνταλίνι."
(από το άρθρο του ιατρού Lee Sannella, στη συνέντευξή του που παρέθεσα ολόκληρη)
Παραθέτεις:
"Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με την «αθώα» γιόγκα και κατέληξαν στην τρέλα και στο δαιμονισμό,42 σε επικοινωνίες με πνεύματα, που άλλοτε αναγνωρίζονται ως κακά, άλλοτε εκλαμβάνονται ως «θεοί» που «κατευθύνουν» τον οικοδεσπότη που τα «φιλοξενεί». Συχνά οι συνέπειες είναι τραγικές.
Και αυτά οι θεολόγοι τα λένε. Κι εγώ λέω ότι ο Χριστός ήταν δαιμονισμένος και δαιμονιστήκατε κι εσείς.
Να συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε ή να κοιτάξουμε τι λέει η επιστήμη;
"Καταρχην διακρινω μια εμμεση επιθετικη ταση απέναντί μου. Ίσως οχι σε μενα προσωπικα αλλα μαλλον σε αυτα που πιστευω η σε αυτους που την "αντιπροσωπευουν".
Εγώ δεν χρειάζομαι να "διακρίνω" τίποτα. Επιτίθεστε στην κουλτούρα μου ηθικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πρακτικά. Αν εγώ προσπαθούσα να φέρω τα πράγματα έτσι ώστε να σταματήσεις να προωθείς στους άλλους την ιδεολογία σου (όπως λες ότι κάνεις), θα θύμωνες ή όχι; Πες αλήθεια.
Εσείς γιατί πρέπει να έχετε το ελεύθερο;
Αφήστε τούς άλλους να ζήσουν. Και τότε κανείς δεν θα θυμώνει μαζί σας. Δεχθείτε πως υπάρχουν περισσότερες σωστές ιδεολογίες, θρησκείες και πνευματικά συστήματα στον κόσμο.
Είστε ό,τι οι άλλες παραδόσεις. Δεν υπερέχετε σε τίποτα. Σαφέστατα δεν είστε "οι μόνοι σωστοί".
Τον αέρα που έχετε πάρει, τον πλήρωσε η ανθρωπότητα με αίμα.
"Θυμασαι τι σου ειπα σε προηγουμενο μυνημα μου ? Υπάρχει λεπτη ισσοροπια στο απο πού ξεκιναει η ελευθερία σου/μου και μεχρι πού μπορει να κινηθει χωρις εμεσα η αμεσα να παραβιαζει τα δικαιωματα των συνανθρωπων μας"
Και τι νομίζεις ότι σου δίνει την ελευθερία να σταματάς τους ανθρώπους από το να ακολουθούν άλλα συστήματα από το δικό σου;
Η επιστήμη;
Σοβαρά πιστεύεις ότι αυτά που παρέθεσες είναι "επιστημονικές αποδείξεις"; Οι φοβερές και εμπαθείς κατηγορίες από θεολόγους που προπαγανδίζουν για "τη φίλη τους την Κάρολ" που δαιμονίστηκε και για ανθρώπους που "πεθαίνουν και καταστρέφονται", οι έρευνες "ειδικών" που μηνύουν την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία γιατί δεν αντιλαμβάνεται την αξία τους και τους θεωρεί υστερικούς, και οι θρήνοι "πρώην θεραπευτριών" που βλέπουν τον κόσμο να "απεμπολεί τη χριστιανική του ιδιότητα";
Έλα τώρα...
Δεν σπούδασα ψυχολογία σε αμερικανική σχολή για έξι χρόνια για να ξεγελαστώ από τέτοια.
Αυτά πες τα σε όσους δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν τους ισχυρισμούς σου.
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
[αν περιλαμβάνει έγχρωμα τμήματα που βλέπετε ότι δεν σας ενδιαφέρουν,
προσπεράστε το έγχρωμο τμήμα, κοιτώντας ίσως μόνο τις κόκκινες λέξεις]
«Σήμερα τα τρία τέταρτα των
αμερικανικών ιατρικών σχολών περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα
υποχρεωτικό course συμπληρωματικής
ιατρικής στο πρόγραμμα σπουδών τους.
Και τα κορυφαία 18 ιατρικά πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν
δημιουργήσει κέντρα ολιστικής ιατρικής που προσφέρουν
διαλογισμό, γιόγκα,
βελονισμό και ύπνωση ως συμπληρώματα στις συμβατικές μεθόδους. Ο
μόνος πραγματικός γνώμονας αξίας στην επιστήμη δεν είναι αν κάτι
αποκαλείται δυτικό ή εναλλακτικό αλλά
αν είναι αποτελεσματικό και έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.
Και είναι λογικό πως είναι αυτό που οι ασθενείς θέλουν.»
Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, κάτοχος του
Προεδρικού Βραβείου της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Πενσυλβανίας για
Εξέχουσα Καριέρα στην Ψυχιατρική, συγγραφέας τού μεγαλύτερου best
seller για τον καρκίνο: "Anticancer - ένας νέος τρόπος ζωής"
σύνδεσμος
Καταρχήν παρουσιάζω
ανακοινώσεις για
τη γενική επιστημονική εικόνα
της γιόγκα και του διαλογισμού (όχι απλές μεμονωμένες έρευνες) από
τους ακόλουθους ιατρικούς οργανισμούς :
Εθνικό Ίδρυμα Υγείας
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία
Αμερικανική Ακαδημία
Ορθοπεδικών Χειρουργών
Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών
Ιατρών
Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία
Ελληνική
Εταιρεία Εθελοντών και Ασθενών για τη Νόσο Parkinson ΕΠΙΚΟUΡΟΣ
Κίνηση
και κατόπιν μεμονωμένες έρευνες
και πληροφορίες από:
(σε όλα τα παρακάτω, όπου
αναφέρονται πανεπιστήμια, πρόκειται για την ιατρική σχολή του
πανεπιστημίου)
Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ)
Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια
Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας
Πανεπιστήμιο του Wisconsin
Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ
Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης
New York Presbyterian Hospital
Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης
Πανεπιστήμιο Wake Forest
Πανεπιστήμιο West Virginia
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory
Αμερικανική Ένωση Κλινικής Ογκολογίας
Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ
ερευνητή νευροεπιστήμονα Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, στο βιβλίο του για
τον καρκίνο (νούμερο 1 best seller παγκοσμίως)
πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Σταύρο Μπεσμπέα
(έμμεσα, μέσω της υποστήριξης στο προηγούμενο βιβλίο)
Κέντρο για Ολιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ
Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Πανεπιστήμιο της Βοστόνης
Πανεπιστήμιο του Όσλο
Αμερικανική Ενωση Κλινικής Ογκολογίας
Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής
Duke University
καρκινικό ινστιτούτο Dana-Farber Cancer Institute, στη Βοστόνη
Νοσοκομείο "Υγεία", Ελλάδα
Παραθέτω εδώ ενδεικτικά κάποιους από τους
τίτλους των δημοσιεύσεων που θα παρουσιάσω::
Η γιόγκα και ο διαλογισμός απομακρύνουν
άγχος
και
κατάθλιψη
Η γιόγκα φέρνει ηρεμία σε ασθενείς με
καρκίνο στο μαστό
Η γιόγκα ανακουφίζει τον
πόνο στη μέση
Η γιόγκα επιδρά θετικά σε ασθενείς με
καρδιακή ανεπάρκεια
Η γιόγκα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας
Η γιόγκα βοηθά στον ύπνο και την κούραση των ασθενών με
καρκίνο
Γιόγκα: Βελτιώνει την
ικανότητα συγκέντρωσης
και την
αυτοπεποίθηση
Τα οφέλη της γιόγκα σε γυναίκες με
καρκίνο στο στήθος
Η μέτρια άσκηση [συμπεριλαμβανομένης και της γιόγκα] ωφελεί τους
καρκινοπαθείς
Η
γιόγκα και βουδιστικές πρακτικές
διαλογισμού
κερδίζουν έδαφος στην
αμερικανική ψυχοθεραπεία
------ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:--------
http://nccam.nih.gov/health/yoga/introduction.htm#status
Ανακοίνωση από το
Αμερικανικό
Εθνικό Ίδρυμα Υγείας
- Εθνικό Κέντρο για Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική (National Institute of
Health – Center for Complementary and Alternative Medicine). Το
βρίσκεις υπό την επικεφαλίδα:
«Τα συμπεράσματα για τη γιόγκα από τις
έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» (The status of yoga research)
Καταρχήν ορίζει τη γιόγκα ως μια ψυχοσωματική πρακτική στην
συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική, που πηγάζει από την αρχαία
ινδική φιλοσοφία. Και ως προς το πόσο ασφαλής είναι λέει:
«Η γιόγκα θεωρείται γενικά
ασφαλής
σε υγιείς ανθρώπους, όταν ασκείται σωστά. Οι έρευνες έχουν βρει ότι
είναι καλά αποδεκτή
και έχει λίγες παρενέργειες.
[...] Άτομα που έχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις δεν θα πρέπει
να κάνουν κάποιες γιογκικές πρακτικές.»
Yoga is generally considered to be safe in healthy people when
practiced appropriately. Studies have found it to be well tolerated,
with few side effects. People with certain medical conditions should not use some yoga
practices.
--------------------------------------
http://www.examiner.com/alternative-medicine-in-orlando/scientific-validation-of-yoga-the-science-of-alternative-medicine-part-v
"Σύμφωνα με έρευνα στις αναπνευστικές
τεχνικές της γιόγκα από το
Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια,
η γιόγκα είναι μια φτηνή και
ακίνδυνη μέθοδος
που μπορεί να προστεθεί
επωφελώς στη
θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως:
στρες, άγχος, μετατραυματική διαταραχή
άγχους, κατάθλιψη, ψυχογενείς παθήσεις, κατάχρηση ουσιών, κοινωνική
αποκατάσταση ατόμων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.
Έχει επίσης δειχτεί ότι η γιόγκα είναι ωφέλιμη στην βελτίωση της
καρδιοπνευμονικής λειτουργίας
και στην αύξηση της ευεξίας, πιθανά λόγω της αύξησης των εκκρίσεων
της μελατονίνης."
According to one study done at the Columbia College of Physicians
and Surgeons on yogic breathing techniques, yoga [was found] to be a
beneficial, low-risk, low-cost adjunct to the treatment of stress,
anxiety, post-traumatic stress disorder (PTSD), depression,
stress-related medical illnesses, substance abuse, and
rehabilitation of criminal offenders". It has also been shown to be
beneficial in enhancing cardiorespiratory performance and help
create an overall sense of well being, most likely due to increased
melatonin secretions.
--------------------------------------
[Τις έξι παρακάτω αναφορές σε
ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών για τη γιόγκα, τις έχω πάρει από τον
ελληνικό ιατρικό ιστοχώρο ιατρονέτ:
"Το περιεχόμενο του iatronet.gr συντάσσεται από ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων από τα νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας και άλλους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και της διατροφής."
http://www.iatronet.gr/authors.asp
Το πώς η γιόγκα (και συγκεκριμένα, εδώ, ο υπερβατικός διαλογισμός)
βοηθά τον γηριατρικό πληθυσμό να παραμένει πιο υγιής, το εξηγεί ο
Δημήτριος Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ATTIKON,
Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου
Καρδιολογίας,
στην ιστοσελίδα
http://www.iatronet.gr/authors.asp .
Λέει:
«Η διασύνδεση της εγκεφαλικής λειτουργίας με την καρδιακή λειτουργία
είναι σήμερα αδιαμφισβήτητη. Κατά συνέπεια, οτιδήποτε επηρεάζει την
εγκεφαλική λειτουργία αναμφισβήτητα επηρεάζει και την καρδιακή
λειτουργία. Η προσήλωση και η επικέντρωση της ανθρώπινης σκέψης όταν
είναι παρατεταμένη αποδεικνύεται ότι συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση,
διαστολή των αρτηριών και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι
παρατηρήθηκε ότι
οι άνθρωποι που κάνουν Υoga έχουν χαμηλότερη
αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν. Το γεγονός της
χαμηλής αρτηριακής πίεσης βοηθά στο να μην προάγεται η αθηροσκλήρωση
των αρτηριών που συνήθως παρατηρείται στη μέση ηλικία του ανθρώπου.»
Λέει επίσης:
«Από την
Αμερικανική Καρδιολογική
Εταιρεία
προέρχεται η επιστημονική είδηση. Μετά από 9ετή παρακολούθηση ατόμων
υπό καθεστώς άσκησης προσήλωσης της σκέψης [υπερβατικός διαλογισμός
Transcendental Meditation, που διδάχτηκε από τον γκουρού Μαχαρίσι
στην Αμερική] παρατηρήθηκε
ελάττωση των θανάτων, των καρδιακών
προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 47%.
Η άσκηση γινόταν για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα επί 9 χρόνια. Η
έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin σε συνδυασμό με το
Πανεπιστήμιο Μαχαρίσι της Αϊόβα. Η μελέτη μάλιστα αυτή επιχορηγήθηκε
από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) και το Εθνικό Ινστιτούτο
Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η
επιστημονική αυτή μελέτη θεωρείται πρωτοποριακή, γιατί για πρώτη
φορά αποδείχθηκε ότι η μεταβολή του τρόπου ζωής με βάση την
εγκεφαλική άσκηση είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη
βελτίωση της επιβίωσης του ανθρώπου με παράλληλη ελάττωση των
σοβαρών καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.»
Γιατί δεν έρχεστε σε επαφή με το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και το
Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, των ΗΠΑ, καθώς και με
την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, που έκανε την ανακοίνωση στο
αμερικανικό κοινό, αλλά και με τον Δημήτριο Κρεμαστινό, τον Πρόεδρο
του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, για να τους πείτε ότι κάνουν
λάθος και ότι η γιόγκα βλάπτει τον οργανισμό;
Δεν το κάνετε γιατί ξέρετε ότι θα σας χλευάσουν. Αλλά στο αδαές
ελληνικό κοινό την κάνετε την προπαγάνδα. Για το καλό του, πάντα...
----------
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=8953
Πηγή: Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών
Η
Αμερικανική Ακαδημία
Ορθοπεδικών Χειρουργών
δίνει συμβουλές για την
ασφαλή εξάσκηση στη γιόγκα:
[Προλογίζει το άρθρο]:
Η γιόγκα αποτελεί πολύ δημοφιλή μορφή χαλάρωσης και άσκησης. Ωστόσο,
όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε είδος άσκησης, μπορεί να υπάρξει
τραυματισμός αν δεν προετοιμαστείτε και ασκηθείτε κατάλληλα.
Ακολουθούν συμβουλές για μείωση των τραυματισμών από τη γιόγκα, της
Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών:
• Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε γιόγκα για να σιγουρευτείτε
ότι είναι ασφαλής για εσάς.
• Σιγουρευτείτε ότι η σχολή προσφέρει αρμόδιους καθηγητές. Πάντα να
ρωτάτε τον εκπαιδευτή σας αν δεν είστε σίγουροι για την εκτέλεση
κάποιας κίνησης.
• Να σιγουρευτείτε ότι ζεσταίνεστε πριν τη γιόγκα, για να αποφύγετε
τους τραυματισμούς.
• Να φοράτε κατάλληλο ρουχισμό για γιόγκα, που δεν θα περιορίζει τις
κινήσεις σας.
• Αρχίστε σταδιακά, μαθαίνοντας τα βασικά. Ποτέ μην ωθείτε τον εαυτό
της μέχρι του σημείου πρόκλησης πόνου.
--------------
-----------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2657
Αντιμετωπίζοντας τον χρόνιο πόνο
Η
Αμερικανική Ακαδημία
Οικογενειακών Ιατρών
συστήνει, μεταξύ άλλων μέτρων, τη
γιόγκα και το διαλογισμό
για την αντιμετώπιση (σωματική και ψυχοσωματική) των χρόνιων πόνων.
[πρόλογος του άρθρου]:
Ο χρόνιος πόνος επιμένει
περισσότερο από 6 μήνες. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για την
αντιμετώπιση του πόνου η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών
προτείνει συμπληρωματικά μέτρα για την ανακούφισή του.
• Φυσικοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων
ασκήσεων στρέτσιγκ και ενδυνάμωσης
• Αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, επαρκή ύπνο,
κατάλληλη διατροφή και αρκετή άσκηση
•
Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, για να
αυξηθεί η χαλάρωση και να μειωθεί το στρες
• Ελαφρά άσκηση όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα
• Επαγγελματική θεραπεία, για να μάθει κάποιος να αλλάζει τις
καθημερινές συνήθειες για να αποφεύγει την επιδείνωση του πόνου.
---------------------------------
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1297
Η
Αμερικανική Αντικαρκινική
Εταιρεία
συστήνει τη
γιόγκα
ως μία μέτριας έντασης σωματική άσκηση που βοηθά στην
πρόληψη του καρκίνου.
τίτλος: Οι καινούριες υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες για την πρόληψη του
καρκίνου
------------------------------------------
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1071
Η φυσική αποκατάσταση της
οστεοαρθρίτιδας
«Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει
αναφορά και στις ονομαζόμενες εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία
του πόνου της οστεοαρθρίτιδος, γιατί είναι γεγονός ότι αρκετοί
ασθενείς βλέπουν ωφέλεια μέσα από συνεδρίες βελονισμού (είσοδος
βελόνας στο δέρμα ) ή
μαθημάτων γιόγκα
που περιλαμβάνουν ήπιες διατάσεις,
εκπαίδευση στην
αναπνοή
και
χαλάρωση.»
-------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11336
Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα
Parkinson
(11 Απριλίου) και τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εθελοντών και
Ασθενών για τη Νόσο Parkinson ΕΠΙΚΟUΡΟΣ Κίνηση, ο εκπρόσωπος της
Εταιρείας, ιατρός Νευρολόγος,
Επιμελητής Νευρολογικής
Κλινικής
251
Γ.Ν. Αεροπορίας κ. Π. Ζήκος και ο
Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής
Πανεπιστημίου Πατρών
κ. Κ. Κωνσταντογιάννης ανέφεραν τη
γιόγκα
ως μέρος μιας
αποτελεσματικής θεραπείας
των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.
----------------
To Περιοδικό Ψυχολογία Σήμερα
(Psychology Today)
μιλάει για
τα
ψυχολογικά
και σωματικά
ωφελήματα
της γιόγκα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών.
Ένα από αυτά που λέει είναι ότι
http://www.psychologytoday.com/articles/200705/yoga-the-strongest-stretch
"Μετά το
τσουνάμι στην
νοτιοανατολική Ασία, διάφοροι τρόποι δοκιμάστηκαν για την
αντιμετώπιση του ψυχικού καταρακώματος
που βίωναν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών που είχαν πληγεί,
σε όλη την έκταση από την Ινδονησία μέχρι την Ινδία. Λέει ότι
η καλύτερη μέθοδος
για κάποιους από τους πιο σοβαρά προσβεβλημένους πρόσφυγες,
αποδείχτηκε η γιόγκα."
After the tsunami ripped through Southeast Asia in 2004 came a tidal
wave of psychic devastation. The depression and posttraumatic stress
that ravaged many residents of coastal villages from India to
Indonesia provided a living laboratory for testing the most powerful
cures available. What wound up providing the best help to some of
the most afflicted refugees? Yoga.
Μιλάει για την Patricia Gerbarg, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό
Κολέγιο της Νέας Υόρκης, που ερεύνησε κάπου 180 άτομα. Στο πρώτο
γκρουπ έδωσε σκέτη γιόγκα . Στο δεύτερο γκρουπ έδωσε γιόγκα συν
ψυχολογική συμβουλευτική και το τρίτο γκρουπ ήταν η ομάδα ελέγχου.
Γράφει:
«Σε όλα τα άτομα στην ομάδα ελέγχου υπήρξε μια τεράστια πτώση στους
δείκτες της μετατραυματικής διαταραχής τους, μετά από τέσσερις μέρες
και μόνο(!) Και το αποτέλεσμα παρέμεινε τόσο επίμονο, ώστε η Gerbarg
και η ομάδα της τελικά έβαλαν και την ομάδα ελέγχου να κάνει
γιόγκα(!) Η ομάδα που έκανε γιόγκα συν ψυχολογική συμβουλευτική δεν
σημείωσε δείκτες αυξημένης βελτίωσης λόγω της θεραπευτικής, σε
σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον γιόγκα.»
As a professor of psychiatry at New York Medical College who studies
the effects of yoga on posttraumatic stress, Patricia Gerbarg seized
the opportunity to test whether it could help tsunami survivors in
India. To one group of 60 victims she gave a four-day yoga breathing
course. Another group of 60 survivors was given the yoga course
along with psychological counseling. A third group served as
controls. All the yoga users experienced a huge drop in scores for
posttraumatic stress disorder and depression after just four days.
And the effect was so persistent that Gerbarg and her team
introduced yoga to those in the control group too. Counseling
provided no added benefits over the yoga training alone.»
------------------------
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,106356,00.html
Στο άρθρο αυτό του περιοδικού Time για τη μεγάλη άνοδο της
δημοτικότητας της γιόγκα στην Αμερική, διαβάζουμε:
«Στο νοσοκομείο New York Presbyterian
Hospital, σε όλους τους καρδιακούς
ασθενείς παρέχεται μασάζ και γιόγκα κατά την ανάρρωση από τις
επεμβατικές θεραπείες (εγχειρήσεις). Στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai
στο Λος Άντζελες οι καρδιολόγοι συστήνουν στους ασθενείς τους να
γραφτούν στο Κέντρο Πρόληψης και Αποκατάστασης Καρδιακών Παθήσεων
του νοσοκομείου, το οποίο, μαζί με άλλες θεραπείες,
προσφέρει και
γιόγκα. «Αν και δεν έχουμε εξετάσει τη γιόγκα από μόνη της», λέει ο
Dr. Noel Bairey Merz, ο διευθυντής του ιδρύματος, «οι ασθενείς που
επιλέγουν τη γιόγκα παρουσιάζουν τρομερή πρόοδο στην υγεία τους. Η
πρόοδος αυτή περιλαμβάνει μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη
πίεση αίματος, αυξημένη καρδιοπνευμονική κυκλοφορία και, όπως έδειξε
και η [διάσημη] πειραματική μελέτη Ornish, μείωση του μπλοκαρίσματος
στις αρτηρίες σε κάποιες περιπτώσεις.»
At New York Presbyterian, all heart patients undergoing cardiac
procedures are offered massages and yoga during recovery. At Cedars
Sinai Medical Center in Los Angeles, cardiac doctors suggest that
their patients enroll in the hospital's Preventive and
Rehabilitative Cardiac Center, which offers yoga, among other
therapies. "While we haven't tested yoga as a stand-alone therapy,"
says Dr. Noel Bairey Merz, the center's director, patients opting
for yoga do show "tremendous benefits." These include lower
cholesterol levels and blood pressure, increased cardiovascular
circulation and, as the Ornish study showed, reversal of artery
blockage in some cases.
Και αλλού, στο ίδιο άρθρο:
Η σωστή εξάσκηση στη γιόγκα δεν δίνει μόνο μια γενική αίσθηση
ευεξίας. Μπορεί επίσης να κάνει
μασάζ στο λεμφικό σύστημα, λέει ο
[διάσημος] καρδιοχειρούργος Dr Mehmet Oz, στο νοσοκομείο
New York Presbyterian στο Μανχάταν. Το λεμφικό υγρό είναι τα
«βρωμόνερα» του σώματος – ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και
αποθηκευτικών σάκων που είναι εξαπλωμένο σε ολόκληρο το σώμα,
μεταφέροντας ένα υγρό αποτελούμενο από λευκά αιμοσφαίρια που
καταπολεμούν τις μολύνσεις, καθώς και από τα κατάλοιπα (απόβλητες
ουσίες) της κυτταρικής δραστηριότητας. Η γυμναστική εξάσκηση γενικά,
ενεργοποιεί τη ροή του λεμφικού υγρού σε όλο το σώμα, επιταχύνοντας
το φιλτράρισμα του σώματος. Αλλά
η γιόγκα ειδικά προωθεί επίσης την
αποβολή αυτών των ουσιών από το σώμα. Συγκεκριμένες στάσεις της
γιόγκα τεντώνουν μυς οι οποίοι γνωρίζουμε από μελέτες σε ζώα ότι
διεγείρουν το λεμφικό σύστημα. Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει την
αύξηση στη ροή του λεμφικού υγρού όταν τα πόδια των σκύλων
τεντώνονται σε μια στάση παρόμοια με τη στάση της γιόγκα που λέγεται
«σκυλί που κοιτά προς τα κάτω».
The sensible practice of yoga does more than slap a Happy Face on
your cerebrum. It can also massage the lymph system, says Dr. Mehmet
Oz, a cardiac surgeon at New York Presbyterian Hospital in
Manhattan. Lymph is the body's dirty dishwater; a network of
lymphatic vessels and storage sacs crisscross over the entire body,
in parallel with the blood supply, carrying a fluid composed of
infection-fighting white blood cells and the waste products of
cellular activity. Exercise in general activates the flow of lymph
through the body, speeding up the filtering process; but yoga in
particular promotes the draining of the lymph. Certain yoga poses
stretch muscles that from animal studies are known to stimulate the
lymph system. Researchers have documented the increased lymph flow
when dogs' paws are stretched in a position similar to the yoga
"downward-facing dog."
Στα άρθρα που μου έστειλες, οι στάσεις αυτές της γιόγκα, που έχουν
ονόματα όπως «στάση του παγωνιού», «στάση του σκύλου» κλπ,
περιγράφονται ως στάσεις που τιμούν ινδουιστικές θεότητες, και μετά
η συγγραφέας ρωτά αν είναι δυνατόν επομένως ένας χριστιανός να κάνει
γιόγκα. Βλέπεις ότι ο καρδιοχειρουργός εδώ λέει:
«Συγκεκριμένες
στάσεις της γιόγκα τεντώνουν μυς οι οποίοι γνωρίζουμε από μελέτες σε
ζώα ότι διεγείρουν το λεμφικό σύστημα.» Επομένως η αλήθεια είναι
άλλη και όχι αυτή που αυθαίρετα ισχυρίζεται η χριστιανορθόδοξη συγγραφέας.
Βλέπεις επίσης ότι λέει πως η γιόγκα επιτυγχάνει όχι μόνο τα
σωματικά ωφελήματα που επιτυγχάνει η γυμναστική (άρα είναι και η
ίδια γυμναστική) αλλά ακόμα περισσότερα.
Εσείς όμως λέτε ότι δεν είναι γυμναστική και ότι μάλιστα βλάπτει το
σώμα.
-------------------------------
Τα παρακάτω άρθρα
http://www.healthinsurancesort.com/blog/2010/04/secure-horizons-yoga-therapy-covered-by-health-insurance/
και
http://www.cleveland.com/sunstarcourier/index.ssf/2010/04/finding_my_center_through_yoga.html
αναφέρονται στην κάλυψη της γιόγκα από ιδιωτικά
ασφαλιστικά
προγράμματα για την υγεία. Η λογική των ασφαλιστικών εταιριών είναι
ότι πληρώνοντας για να κάνουν οι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι γιόγκα σε
γυμναστήρια, τελικά κερδίζουν χρήματα λόγω της βελτιωμένης υγείας
των ασκουμένων. (προληπτική ιατρική)
Γνωρίζεις βέβαια ότι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το τι θα
προωθήσουν και τι θα απορρίψουν είναι ολόκληρη επιστήμη. Αν κάνουν
λάθος επιλογή, χάνουν χρήματα. Επομένως αν δεν υπήρχαν ισχυρές
αποδείξεις ότι η γιόγκα πράγματι λειτουργεί προληπτικά σε σχέση με
τις παθήσεις και ότι κρατά το γηριατρικό πληθυσμό πιο υγιή, δεν θα
επένδυαν στη γιόγκα. Ή μήπως είναι οι ασφαλιστές ινδουιστές;
--------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=2128
Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρεις έρευνα της Chris Streeter,
καθηγήτριας Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του
Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με τίτλο
«Έρευνα: Η γιόγκα και ο διαλογισμός
απομακρύνουν άγχος και
κατάθλιψη», η οποία δείχνει ότι η
γιόγκα ανεβάζει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, τα χαμηλά
επίπεδα του οποίου συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη. Το άρθρο λέει:
«Η Streeter δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική άνοδο. Η άλλη ομάδα
δεν παρουσίασε αυτή την αλλαγή. Το είδος της γιόγκα δεν φάνηκε να
παίζει ρόλο, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει διαφορετικά
είδη.»
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Εναλλακτικής και
Συμπληρωματικής Ιατρικής.
--------------------------
Ο ίδιος νευροδιαβιβαστής, σε σχέση με τη γιόγκα και το άγχος,
εξετάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, όπως θα
δεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=13270
. Γράφει:
«Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών
εξετάσεων αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα GABA αυξάνονταν σε ορισμένες
περιοχές του εγκεφάλου εθελοντών που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο
αγχωμένοι μετά τη γιόγκα. Οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα ανέφεραν
μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και μεγαλύτερη μείωση στο άγχος σε
σχέση με την ομάδα που επέλεξε τον περίπατο. Οι ερευνητές πιστεύουν
ότι η γιόγκα ενισχύει τον
θάλαμο στον εγκέφαλο,
που με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της GABA. Η έρευνα
δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alternative and Complementary
Medicine.’»
--------------------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7685
Το περιοδικό Ψυχο-ογκολογία (Psycho-Oncology) δημοσιεύει έρευνα που
δείχνει ότι η γιόγκα
«μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική
υγεία ασθενών με καρκίνο στο
μαστό». Η επικεφαλής της έρευνας Suzanne Danhauer, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, λέει:
«Δεδομένου
του υψηλού επιπέδου στρες που πολλές γυναίκες με καρκίνο στο μαστό
νιώθουν, η ευκαιρία να νιώσει κάποια γυναίκα περισσότερο ήρεμη και
γαλήνια όταν έχει εμφανίσει τη νόσο είναι σημαντικό όφελος.»
Ποιος θα έλεγε όχι; Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχολογική βελτίωση
πρέπει να συμβεί κάνοντας μια σατανιστική άσκηση, έτσι δεν είναι;
---------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=9292
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου West Virginia, που κράτησε
τρία χρόνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σπονδυλική Στήλη (Spine),
«Άνθρωποι με χρόνια
προβλήματα στη μέση
που επιλέγουν τη γιόγκα ξεπερνούν καλύτερα τον πόνο και την
κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που ακολουθούν τις συμβατικές
θεραπείες για πόνο στη μέση».
Δεν είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι η γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική
για αυτούς τους ανθρώπους ( η μητέρα μου είναι μια τέτοια) από τη
συμβατική κούρα;
Αλλά όχι. Είναι προτιμότερο να συνεχίσουν να έχουν τον πόνο, παρά να
δαιμονιστούν κάνοντας γιόγκα.
Άλλωστε, η γιόγκα έχει τόσες παρενέργειες...
------------------------
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3209
Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν συμπτώματα
φλεγμονής, που συχνά τους οδηγούν στο θάνατο, μας λέει το παραπάνω
άρθρο. Η έρευνα βρήκε ότι η γιόγκα βοηθά στην καταπολέμηση της
κατάστασης. Βέβαια, μπορεί να πει κάποιος: Δεν είναι καλύτερα οι
ασθενείς να πεθάνουν, από το να δαιμονιστούν; Δεν είναι καλύτερα να
πεθάνουν χριστιανοί και να γυρίσουν στον Δημιουργό τους, από το να
ζήσουν «εξ-ινδουισμένοι» και πεθαίνοντας να παραδοθούν στον Σατανά;
Είναι θέμα άποψης...
Η Dr. Nieca Goldberg, καθηγήτρια Ιατρικής στο
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που έκανε την έρευνα, έχει σχηματίσει
τη γνώμη της, και γι’ αυτό συστήνει τη γιόγκα και το τάι τσι σε
τέτοιους ασθενείς της. Η άποψή της είναι πως η γιόγκα έχει δείξει
ότι είναι αρκετά ασφαλής και ότι είναι αποτελεσματική στη διατήρηση
της υγείας των ανθρώπων που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή και
υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Λέει ότι η γιόγκα μείωσε τους
δείκτες φλεγμονής και βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην παραπάνω
έρευνα, που έγινε από την ίδια και άλλους ερευνητές της Ιατρικής
Σχολής του Πανεπιστημίου Emory.
Είναι σημαντικό αυτό το εύρημα; Είναι. Γιατί, όπως μας λέει το
άρθρο:
«Τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι από τη χρόνια καρδιακή
ανεπάρκεια, παραμένουν υψηλά παρά την ευρεία χρήση αποτελεσματικών
θεραπειών για την αντιμετώπιση της πάθησης.»
Λοιπόν δεν είναι σημαντικό ότι οι ανατολικές θεραπείες βοηθάνε;
----------------------------------
Σε άλλη έρευνα με τίτλο: «Η γιόγκα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας», που μπορείς να βρεις στη διεύθυνση
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3701 ,
η Dr. Anette Kjellgren από το Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία,
εξέτασε με τους συνεργάτες της την επίδραση ασκήσεων αναπνοής γιόγκα
(εναλλαγές κύκλων αργής, μέτριας και γρήγορης αναπνοής, όπως αυτές
που διδάσκονται από τον διάσημο γκουρού Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ), σε
υγιείς εθελοντές. Οι ασκήσεις κρατούσαν μία ώρα την ημέρα. (Θέλει
αλήθεια πολύ υπομονή και επιμονή για να κάνεις ασκήσεις αναπνοής για
μία ώρα την ημέρα! Είναι πολύ εντατική εξάσκηση!) Βρέθηκε ότι «τα
αισθήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η
αισιοδοξία αυξήθηκε στην ομάδα που έκανε γιόγκα, σε σχέση με την
ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές είπαν:
«Η γιόγκα προκαλεί αντίδραση χαλάρωσης που σχετίζεται με μειωμένη
δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και ένα αίσθημα ευεξίας,
πιθανόν λόγω αύξησης των αντιοξειδωτικών και χαμηλότερων επιπέδων
κορτιζόλης.»
Οι χριστιανοί βέβαια ξέρουν ότι τα αντιοξειδωτικά, η κορτιζόλη και η
μειωμένη κατάθλιψη, καθώς και η ανάπαυση του νευρικού συστήματος και
η ξεκούραση του εγκεφάλου από τις διαρκείς σκέψεις και τη φλυαρία
τους, τα οποία επέρχονται μέσω των ασκήσεων αναπνοής (όπως έχω
βιώσει ο ίδιος αλλά βιώνουν και οι μαθητές μου στους οποίους διδάσκω
γιόγκα), δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι «όταν ο διάβολος
βρίσκει το νου σου κενό, μπαίνει μέσα».
-----------------------------------------
Κάθε χρόνο πηγαίνω σε κάποια ημερίδα γιόγκα και εναλλακτικών
θεραπειών στην Αθήνα. Συχνά βρίσκω έξω απ’ το κτήριο
φονταμενταλιστές χριστιανορθόδοξους να φωνάζουν συνθήματα και να
μοιράζουν φυλλάδια. Μια φορά πήρα ένα από αυτά τα φυλλάδια, το οποίο
είχε απόσπασμα από το γνωστό χριστιανορθόδοξο βιβλίο: "Οι γκουρού, ο νέος και ο γέροντας Παΐσιος", του
Φαρασιώτη.
Ο Φαρασιώτης (κείμενο του οποίου μού έστειλες και ο ίδιος)
ισχυρίζεται, χωρίς καμία απόδειξη, ότι, όταν ήταν στο κέντρο του
πνευματικού μου δασκάλου στην Ινδία, αυτός του έκανε μαύρη μαγεία.
Δεν δίνει κανένα στοιχείο, απλά λέει ότι αισθάνθηκε να παραλύει από
θέληση και ήταν σίγουρος ότι του έκανε μαύρη μαγεία ο γκουρού!
Αμέσως προσευχήθηκε στον Παΐσιο και η μαγεία λύθηκε!
Λέει ακόμα ότι τον "κοίταξε με μίσος".
Κι όλα αυτά που αισθάνθηκε
και του φάνηκαν (όταν μάλιστα ήδη κουβαλούσε μέσα του μια ολόκληρη
χριστιανορθόδοξη παράδοση μίσους προς τους "άλλους") αυτός τα
παίρνει ως αληθινά, χωρίς να αναρωτιέται μήπως αυτά συμβαίνουν στο
μυαλό του. Λέει ότι όταν άρχισε να σκέφτεται να φύγει από το κέντρο
γιόγκα, είδε κάποιο μόνιμο μέλος, στην ταράτσα ενός κτηρίου, που τον
κοιτούσε περίεργα. Τέρμα, αυτός ήταν σίγουρος ότι θέλουν να τον
κρατήσουν εκεί με το ζόρι. Δεν χωράει αμφιβολία!
Έχω διαβάσει εδώ και χρόνια όλο το βιβλίο (γιατί φυσικά το θέμα μ'
ενδιαφέρει), όπου συνεχώς κατηγορεί όλους τους γκουρού, και δεν
προσφέρει στοιχεία για τίποτα. Προσπαθεί μέσω της υποβολής
(αισθάνθηκα έτσι κι αισθάνθηκα αλλιώς και ήμουν σίγουρος για το
τάδε, και αμέσως προσευχήθηκα και όλα επιλύθηκαν) να περάσει
υποσυνείδητα στον αναγνώστη τρομερές κατηγορίες.
Το βιβλίο του που έχω, εκδόθηκε το 2001. Ο γκούρου μου εκείνα τα
χρόνια δούλευε fulltime για μια φιλανθρωπική οργάνωση που είχε ο
ίδιος ιδρύσει, η οποία είναι μία από τις έξι μόνο μη κυβερνητικές
φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν βραβευτεί ποτέ από την κυβέρνηση
της Ινδίας, και στην περίπτωση αυτή ειδικά για την προσφορά της στη
βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών και παιδιών στα πιο φτωχά
μέρη της Ινδίας. Για όλη αυτή την προσπάθεια του διδασκάλου μου,
στην οποία τον βόηθησαν οικονομικά και με προσφορά έργου, χιλιάδες
μαθητές του απ' όλο τον κόσμο, ο Φαρασιώτης δεν λέει τίποτα.
Αντίθετα, λέει ότι ήταν νεκρός.
Αυτό το λέει στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2001 (Έκδοση Ρακοβαλής
Αθανάσιος), στη σελίδα 227. (Κεφάλαιο «Πνευματικά Γεγονότα»,
υποκεφάλαιο «Η Τελική Πνευματική Επίθεση»)
Λέει:
«Μετά από αρκετά χρόνια, όπου εν τω μεταξύ ο Σατυανάντα είχε
πεθάνει ...»
Η αλήθεια είναι ότι πέθανε στο τέλος του 2009. Θα πρέπει να ξέρω
πότε πέθανε, αφού είναι ο δικός μου δάσκαλος, σωστά;
Αν δεν το πιστεύεις, κοίτα το βιογραφικό του στη Wikipedia εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Satyananda_Saraswati
όπου αναφέρει ημερομηνία θανάτου του "5 Δεκεμβρίου 2009".
Στο θάνατό του έλαβα το ακόλουθο μήνυμα:
"Sri Swamiji left. He entered into Maha Samadhi at midnight last
night. Ceremonies in Rikhia will last for 16 days."
Το οποίο σε
ελεύθερη μετάφραση σημαίνει:
"Ο διδάσκαλος έφυγε. Πέρασε στον Παράδεισο χθες τα μεσάνυχτα. Οι
σχετικές τελετές στην Ινδία, θα διαρκέσουν για 16 ημέρες."
Είχα πάει να το ανακοινώσω στον πατέρα μου και έκλαιγα τόσο που δεν
μπορούσα να μιλήσω.
Εσείς κλάψατε ποτέ για τον Χριστό σας;
Αλλά βέβαια, είναι η "προσκόλληση στους γκουρού", την οποία μού
αναφέρεις, με την προσθήκη "ουδέν σχόλιον".
Αλλά όταν πεθαίνουν αυτές που πηδάτε, τότε κλαίτε. Είναι για τους
πνευματικούς δασκάλους που δεν κλαίτε.
----------------------------------------------
Κάποια από τα άρθρα που μου έστειλες είχαν σημεία που αναφέρουν τον
Persinger, ο οποίος μιλάει ενάντια στη γιόγκα. Τον Persinger τον
ξέρω. Είναι εξαιρετικά γνωστός νευροεπιστήμονας και αν βάλεις στο
Google και στο Youtube το όνομά του θα σου βγάλει πολλές
πληροφορίες. Ίσως ωστόσο δεν ξέρεις ότι ο Persinger δεν μιλάει μόνο
ενάντια στη γιόγκα, αλλά και ενάντια στο χριστιανισμό και σε κάθε
θρησκεία. (Σε αυτό είναι όπως ο Dawkins). Θεωρεί «αποστολή» του να
πείσει τον κόσμο ότι οι μεταφυσικές εμπειρίες, όπως οράματα αγίων,
δαιμόνων κλπ., οι οποίες μπορεί να προκληθούν (όπως λένε τα κείμενα
που μου έστειλες) από πολύ εντατική και μακρόχρονη γιόγκα - αλλά κι
από άλλες πρακτικές, όπως η απομόνωση στο Άγιο Όρος, η νηστεία και η
προσευχή – - τρόπος ζωής που υμνείται από τη χριστιανορθόδοξη
παράδοση (π.χ. ο Παΐσιος μιλάει για δαίμονες και αγίους που έβλεπε),
δεν είναι τίποτα άλλο από παραισθήσεις που προκαλεί ο εγκέφαλος.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που κατηγορεί και τη γιόγκα. Λέει, τρόπος
του λέγειν, ο Persinger:
«Πιστεύεις ότι βλέπεις κάποιον άγγελο ή δαίμονα στο
δωμάτιο; Αλήθεια πιστεύεις ότι είναι εδώ; Περίμενε να δεις, θα τον
φέρω αμέσως τον μεταφυσικό σου φίλο (ή εχθρό).»
Λοιπόν σου βάζει ένα
κράνος, παρόμοιο με αυτό των μοτοσικλετιστών, που λέγεται "God
helmet”, το «κράνος του Θεού», και το οποίο ενεργοποιεί ένα
μαγνητικό πεδίο γύρω από το κεφάλι, και τότε έχεις διάφορες
εμπειρίες μεταφυσικού τύπου. Όταν το είδα αυτό στο Youtube
εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ. Προβαλλόταν ως η ύστατη απόδειξη ότι το
μεταφυσικό για το οποίο εσείς κι εμείς μιλάμε (άλλο αν εσείς λέτε
ότι οι δικοί μας άγιοι είναι σατανάδες, πάντως πιστεύετε ότι
υπάρχουν πραγματικά) δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση.
Έβλεπα ότι τα σχόλια θρησκευτικών και μεταφυσικών ανθρώπων κάτω από
αυτά τα βίντεο έδειχναν ότι παράλληλα σάστιζαν και έφριτταν. Το
έψαξα πολύ και δεν μπορούσα να βρω τι ακριβώς συμβαίνει.
Μέχρι που τελικά βρήκα ένα βίντεο, το οποίο υποτίτλισα και ανέβασα
στον ιστοχώρο μου, στη διεύθυνση:
http://www.youtube.com/watch?v=0W1IKwYyZUE
Σε αυτό μιλάει ένα συνεργάτης ερευνητής του Persinger, ο οποίος
περιγράφει τα πειράματα που η ομάδα τους έκανε στο εργαστήριό τους
στον Καναδά. Λέει ότι το σώμα δεν λειτουργεί μόνο στο χονδροειδές
υλικό επίπεδο αλλά και σε ένα λεπτοφυέστερο ενεργειακό, κβαντικό
επίπεδο (αυτό που εσείς, στα κείμενα που μου έστειλες, ερμηνεύετε ως «δαιμονική ενέργεια»,
η οποία
δίνει μεταφυσικές δυνάμεις στους αφοσιωμένους της γιόγκα). Λέει όμως
ότι ο εγκέφαλος στη συνήθη του λειτουργία περιλαμβάνει ένα μηχανισμό
που κρατάει τη συνείδηση στο χονδροειδές υλικό επίπεδο (αυτό που
βλέπουμε και ακούμε γύρω μας). Μόνο σε αλλαγμένες καταστάσεις
συνείδησης (στις μεταφυσικές εμπειρίες) μπορούμε να
ξεφύγουμε από αυτό τον νευροφυσιολογικό περιορισμό και να βιώσουμε
μεγαλύτερο φάσμα των ενεργειών που μας περιβάλλουν. Λοιπόν αυτό το
κράνος, η κάσκα, σε βοηθάει να ξεφύγεις από αυτό τον περιορισμό και
να δεις τον κόσμο όπως πραγματικά είναι - χωρίς υλικές παρωπίδες.
Όταν μπαίνει γύρω από το κεφάλι σου και ενεργοποιοίται ο μαγνητισμός
με ένα ορισμένο τρόπο, που τον περιγράφει πολύ αναλυτικά στο μισάωρο
βίντεο που ανέβασα (το οποίο είναι, το ίδιο, απόσπασμα από μια δίωρη
ομιλία του), τότε ο εγκέφαλος «ξεγελιέται» και δεν βάζει σε
λειτουργία τον περιοριστικό του μηχανισμό. Και τότε βλέπουμε
περισσότερα πράγματα από αυτά που υπάρχουν πραγματικά. Δεν
πρόκειται για ψευδαίσθηση αλλά για αλήθεια.
Και πώς το ξέρουμε αυτό; Πώς ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για
ψευδαισθήσεις (όπως λέει ο Persinger σε σχέση με τη γιόγκα); Πώς
ξέρουμε ότι πρόκειται για την κβαντική, «λεπτοφυή» ενέργεια που
διαπνέει τα πάντα; Το ξέρουμε ως εξής: όταν η άμυνα του εγκεφάλου
αναιρείται, και μπορούμε να βιώσουμε περισσότερα απ’ τα συνηθισμένα,
η αλήθεια αυτού που βιώνουμε μπορεί να εξακριβωθεί στο πείραμα. Για
παράδειγμα, σου ζητάνε να δεις τι συμβαίνει σε ένα άλλο δωμάτιο του
κτηρίου και μπορούν να ελέγξουν αν αυτό που περιγράφεις πράγματι
συμβαίνει. Η δυνατότητά σου να δεις τηλεπαθητικά ενεργοποιείται
επειδή η συνείδησή σου αγγίζει το κβαντικό επίπεδο, στο οποίο όλος ο
κόσμος ενώνεται, και όχι επειδή «σε κάνει ο Διάβολος να βλέπεις»,
όπως λέτε οι χριστιανορθόδοξοι ειδικά για τις περιπτώσεις που ΕΜΕΙΣ
βλέπουμε (γιατί όταν βλέπετε εσείς, τότε είναι βέβαια εξαιτίας του
Αγίου Πνεύματος).
Μάλιστα, αυτή η τηλεπαθητική σύνδεση / ικανότητα δεν απαιτεί καν μια
νοητική προσπάθεια εκ μέρους του υποκειμένου. Βρήκαν πως, υπό αυτές
τις συνθήκες, μπορούν να φλασάρουν ένα φως στα μάτια ενός
υποκειμένου, και το φωτεινό ερέθισμα να καταγραφεί στο
ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ενός ΑΛΛΟΥ υποκειμένου που βρίσκεται σε ΑΛΛΟ
δωμάτιο του κτηρίου.
Λες να ευθύνεται ο διάβολος για αυτή την καταγραφή;
Αυτή είναι η μεταφυσική διάσταση της φύσης του ανθρώπου. Πράγματι
καλλιεργείται όταν κάνεις σταθερά κι εντατικά γιόγκα για χρόνια,
αλλά όχι λόγω του Διαβόλου.
Βέβαια, πρακτικές όπως η πολύχρονη γιόγκα ή η προσευχή, σε συνδυασμό
με σκληραγωγίες, απομόνωση και νηστεία, έχει δειχθεί ότι σε κάποιες
περιπτώσεις επιφέρουν εμπειρίες μεταφυσικές που δεν είναι μόνο καλές
αλλά και κακής φύσης. Το ίδιο συμβαίνει και σε ορθόδοξους, οι οποίοι
λένε ότι βλέπουν δαίμονες και δέχονται επιθέσεις από αυτούς. Σε
τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις, όπως αυτές που περιγράφουν τα κείμενα
που μου έστειλες, χρειάζεται να δοθεί πνευματικός αγώνας.
Όπως γνωρίζουμε και εμείς και εσείς, ο Θεός συχνά «παιδεύει» τον
άνθρωπο. Επιτρέπει στον διάβολο να υπάρξει ώστε ο άνθρωπος να δώσει
μια μάχη με αυτόν. Ο Θεός επιτρέπει να πάθουμε καρκίνο, επιτρέπει
τις διάφορες δυστυχίες της ζωής, επιτρέπει να μας επιτεθούν
δαίμονες, σε κάποιες περιπτώσεις. Και εμείς χρειάζεται να δώσουμε τη
μάχη μας για να αντισταθούμε, να σώσουμε το σώμα μας και την ψυχή
μας.
Φυσικά, η κάθε πνευματική παράδοση χρησιμοποιεί «προστάτες», θεία
άτομα όπως ο Χριστός που σε κάποιες περιπτώσεις επεμβαίνουν για να
σώσουν το άτομο είτε από τη διαβολική επίθεση είτε από αρρώστια είτε
από ατύχημα είτε από ό,τι άλλο. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Ο
χριστιανισμός λέει ότι το μόνο έγκυρο θείο πρόσωπο είναι ο Χριστός.
Ο ινδουισμός δέχεται περισσότερα πρόσωπα. Είναι αυτό ένα
επιστημονικό θέμα; Με ποιον τρόπο μπορούμε να αποφασίσουμε αν ο
χριστιανικός ισχυρισμός για τη σατανικότητα αυτών των άλλων προσώπων
είναι δίκαιος; Λέτε ότι μόνο ο Χριστός εξορκίζει. Πώς το ξέρετε;
Εξορκισμοί γίνονται σε όλες τις θρησκείες. Σε ποια βάση αποφασίζετε
ότι οι εξορκισμοί των «άλλων» δεν είναι έγκυροι;
Λέτε ότι μόνο εσείς οι χριστιανορθόδοξοι πιστεύετε και έχετε λάβει
τη μία και μοναδική αλήθεια από τον ένα και μοναδικό Θεό. Υπάρχει
τρόπος να το αποδείξει κανείς αυτό; Δηλαδή, αν πιστεύω κι εγώ το
ίδιο για το δικό μου Θεό, τι πρέπει να κάνουμε; Να πλακωνόμαστε,
μέσα στην κοινωνία; Δικαιολογείτε τη δίωξη που ασκεί ο ισλαμισμός
και ο καθολικισμός με βάση το ίδιο σκεπτικό; Όχι. Εσείς γιατί την
ασκείτε;
Οι κατηγορίες για τη γιόγκα χρησιμοποιούν μονάχα σαν πρόφαση τις
κάποιες παρενέργειες που μπορεί να έχει η γιόγκα σε κάποιες
περιπτώσεις και ισχυρίζονται ότι θέλουν να «πληροφορήσουν». Για την
αλλοπαθητική γιατί δεν «πληροφορείτε»; Δεν έχει αυτή παρενέργειες; Ο
πραγματικός λόγος των «αντιαιρετικών» σας ενεργειών, είναι ότι
θέλετε να είστε το μοναδικό θρησκευτικό δόγμα στην υφήλιο. Σε όλους
τους κατακτητικούς στρατούς των δυτικών χωρών βρίσκεις τον στρατιώτη
με το όπλο δίπλα στον παπά με το Ευαγγέλιο. Ο τρόπος που
προσεγγίζετε την πνευματικότητα έχει δημιουργήσει απίστευτες
διχόνοιες και αδικήματα μέσα στην Ιστορία. Εγκληματικοί νόμοι,
εγκληματικές ενέργειες... Αλλά για αυτό θα μιλήσω αργότερα.
Τελειώνεις το γράμμα σου γελώντας στη σκέψη ότι όταν εμείς οι
αλλόθρησκοι πέφτουμε σε μια μεγάλη δυστυχία, αμέσως τρέχουμε στο
Χριστό για βοήθεια. Κάνεις λάθος. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το
Χριστό, ούτε στην ευτυχία ούτε στη δυστυχία. Ίσως το άτομο εκείνο
που παρέλειψε τη θρησκευτικότητα ή πνευματικότητα στη ζωή του γιατί
έτσι τον βόλευε ή γιατί αισθανόταν ότι είχε σημαντικότερα πράγματα
να κάνει, και το οποίο δεν ξέρει κανέναν άλλο, πέραν του Χριστού,
από τα πρόσωπα που θεωρούνται θεία, στις ώρες της κηδείας ή της
δυσκολίας θα τον σκεφτεί τον Χριστό ή τον παπά και θα κάνει μια
κίνηση προς αυτούς. Και δεν αμφιβάλλω ότι, όπως λες, τέτοιες
περιπτώσεις έχεις δει. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι, στις
περιπτώσεις που οι άνθρωποι σώζονται από μια υπερφυσική δύναμη, η
δύναμη αυτή είναι πάντα ο Χριστός. Τα περιστατικά που μου γράφεις
για τα νοσοκομεία τα πιστεύω. Έχω διαβάσει κι εγώ τέτοια χριστιανικά
βιβλία και με πείθουν. Αλλά τέτοια περιστατικά αναφέρονται σε όλες
τις θρησκείες. Μήπως μελέτησες και είδες ότι δεν ισχύουν;
Όμως έχεις έτοιμη την απάντηση, όπως αναγράφεται στο παρακάτω
κείμενο που μου ’στειλες):
"Το πρόβλημα είναι
ότι η δαιμονική φύση αυτής της ενέργειας ή η δαιμονική ταυτότητα των
πνευμάτων συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή, αφού η πονηρία των δαιμόνων
ξεπερνά κάθε δική μας εξυπνάδα ή πονηριά. Γι’ αυτό, και επειδή
μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι γίνεται κάποια θεραπεία, οι
άνθρωποι πιστεύουν ή νιώθουν ότι η «πανίσχυρη, θεραπευτική ενέργεια»
είναι καλή ή θεϊκή."
http://www.elladanews.gr/article/434721-sxetika-me-tin-apagoreysi-ton-enallaktikon-therapeion.html
Αλλά το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τις
θεραπείες από τους αγίους σας.
Υπάρχει κανένας τρόπος να μάθουμε ποιο δόγμα είναι το σωστό;
Μου λες ότι αυτό είναι θέμα πίστης. Ότι το δόγμα σας λέει ότι αυτό
είναι το μόνο σωστό και ότι πρέπει να συγκατατεθείς, εφόσον ο
θρησκευτικός άνθρωπος, σε όλες τις θρησκείες, λες, πιστεύει ό,τι του
λέει το δόγμα του.
Τότε γιατί απορρίπτεις την πίστη του ισλαμιστή
ότι η δική του είναι η μόνη αληθινή θρησκεία; Εφόσον έτσι του λέει
το δόγμα του.
Λες ότι η λογική μου είναι φαρισαϊκή, γιατί η θρησκεία είναι θέμα
πίστης και όχι νου. Άρα δέχεσαι εγώ να προσπαθήσω να σε εμποδίσω από
το να μιλάς για τη χριστιανορθόδοξη πίστη στα άτομα στα οποία λες
ότι μιλάς στις εκκλησίες; Επειδή κι εγώ ίσως «πιστεύω» ότι έχω τη
μία και μοναδική αληθινή πίστη;
Γιατί δύο μέτρα και σταθμά; Και πώς περιμένεις από εμένα να δεχθώ τη
δική σου ενέργεια; Όταν κάνεις πόλεμο, το μόνο που μπορώ να πω είναι
«ειρήνεψε».
Ως προς αυτό συμφωνώ με τη φράση σου «όποιος θέλει πίσω μου έρθει».
Αφήστε όποιον θέλει να έρθει προς εσάς. Λάμψτε για να σας προσέξουν.
Την ενέργεια που βάζετε για να διορθώσετε τους άλλους, βάλτε τη για
να διορθώσετε τον εαυτό σας. Και να ξέρετε ότι όπως εμείς είμαστε
αιρετικοί για εσάς, κι εσείς μπορεί να ’στε αιρετικοί για εμάς. Αλλά
ο Κύριος είπε: «προσπαθείς να βγάλεις τη σκόνη απ΄το μάτι του άλλου,
όταν έχεις πάσσαλο μπηγμένο στο δικό σου μάτι».
Συνεχίζω με τη γιόγκα. Να μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο
της
Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής
Ογκολογίας, και την οποία θα βρεις εδώ:
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11747
Το θέμα είναι αν η γιόγκα βοηθά στον ύπνο και την κούραση ασθενών με
καρκίνο, και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας
Dr. Douglas Blayney έχει θετικά πράγματα να πει για τη γιόγκα. Ο
πρόεδρος δήλωσε ότι «οι γιατροί συχνά δεν νιώθουν άνετα να
συμβουλεύουν ασθενείς που επιθυμούν τη χρήση συμπληρωματικών
θεραπειών στη συνήθη αγωγή κατά του καρκίνου». Πρόσθεσε ότι η νέα
έρευνα αποτελεί μελετημένη παρέμβαση που φαίνεται ωφέλιμη. Στην
έρευνα αυτή
« όσοι επέλεξαν τη γιόγκα διέκοψαν
τα υπνωτικά χάπια και κοιμόνταν καλύτερα, όπως έδειξε η αύξηση κατά
22% της ποιότητας του ύπνου. Αυτό ισοδυναμούσε με διπλάσια βελτίωση
σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν. Η γιόγκα επίσης μείωσε την κούραση
σχεδόν κατά το ήμισυ και οδήγησε σε μικρή αύξηση της ποιότητας ζωής.
Η επικεφαλής της έρευνας, Karen Mustian, από το Πανεπιστήμιο του
Ρότσεστερ, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική είδηση, καθώς δεν
υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την κούραση σε ασθενείς με
καρκίνο. Αν και οι ασθενείς ενδεχομένως λαμβάνουν φάρμακα που τους
βοηθούν στον ύπνο, τέτοια σκευάσματα έχουν παρενέργειες. Κι έτσι η
ερευνητική ομάδα διερεύνησε για εναλλακτικές λύσεις.»
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γιόγκα είναι τελείως ασφαλής – όπως
άλλωστε συμβαίνει με κάθε θεραπεία. Η επικεφαλής του προγράμματος
δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα είδη
γιόγκα και ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι διπλωματούχος και να
έχει εμπειρία με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο.»
Ως προς τη θετική επίδραση της γιόγκα στην αντιμετώπιση του
καρκίνου, ας σημειώσω ότι το πιο γνωστό βιβλίο για την αντιμετώπιση
του καρκίνου αυτήν τη στιγμή, το
«Anticancer – Ένας Νέος Τρόπος
Ζωής»
(γραμμένο από τον νευροεπιστήμονα Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ και
με τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης γραμμένο από τον ίδιο τον
πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Σταύρο Μπεσμπέα),
περιλαμβάνει την γιόγκα στην ολιστική αντιμετώπιση (και πρόληψη) του
καρκίνου. Αν δεις τη σελίδα 496, όπου υπάρχει γλωσσάριο, θα δεις ότι
η «γιόγκα» αναφέρεται στο βιβλίο 17 φορές, περισσότερες απ’ ό,τι
σχεδόν οποιαδήποτε άλλη λέξη-κλειδί στο βιβλίο!
Μπορείς να δεις και να πιστοποιήσεις από μόνος σου ό,τι λέω, αν
επισκεφτείς τον ιστοχώρο τού βιβλίου στο
http://www.anticancerbook.com Απλά κοίτα στην αριστερή πλευρά της
οθόνης και θα δεις σε φωτογραφία άτομα οκλαδόν να ασκούνται στο
διαλογισμό.
Είναι παράξενο ότι το πιο διάσημο βιβλίο για τον καρκίνο, ένα βιβλίο
για το οποίο ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας λέει (σελ.
17)
«Συστήνω στους συμπατριώτες μου να διαβάσουν αυτό το
βιβλίο»,
περιλαμβάνει τη γιόγκα στην αντιμετώπιση και πρόληψη της
πάθησης; Δεν νομίζω. Γιατί όταν υπάρχουν στοιχεία ότι κάτι είναι
ωφέλιμο, πώς θα ήταν δυνατό να πιστέψεις την Αγία Γραφή για το
αντίθετο; Στην ιστοσελίδα Psychologies (Ψυχολογίες)
http://www.psychologies.co.uk/david-servan-schrieber/asthma-and-stress-the-yoga-treatment/
διαβάζουμε τον ίδιο συγγραφέα, τον Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ, έναν από
τους πιο γνωστούς επιστήμονες σήμερα, για τον οποίο η Wikipedia, μεταξύ άλλων, λέει
:
"Το 2002 του απονεμήθηκε το Προεδρικό Βραβείο της Ψυχιατρικής
Εταιρείας της Πενσυλβανίας για Εξέχουσα Καριέρα στην Ψυχιατρική»
In 2002 he was awarded the Pennsylvania Psychiatric Society
Presidential Award for Outstanding Career in Psychiatry
να λέει:
«Σήμερα, τα τρία τέταρτα των αμερικανικών ιατρικών σχολών
περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό course συμπληρωματικής
ιατρικής στο πρόγραμμα σπουδών τους. Και τα κορυφαία 18 ιατρικά
πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν δημιουργήσει κέντρα ολιστικής
ιατρικής που προσφέρουν διαλογισμό, γιόγκα, βελονισμό και ύπνωση ως
συμπληρώματα στις συμβατικές μεθόδους. Ο μόνος πραγματικός γνώμονας
αξίας στην επιστήμη δεν είναι αν κάτι αποκαλείται δυτικό ή
εναλλακτικό αλλά αν είναι αποτελεσματικό και έχει τις λιγότερες
δυνατές παρενέργειες. Και είναι λογικό πως είναι αυτό που οι
ασθενείς θέλουν.»
Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ
Αυτό το λέει σε ένα άρθρο με τίτλο:
«Η Γιογκική Αντιμετώπιση του
Άσθματος και του Στρες» στο οποίο δίνει ως παράδειγμα την περίπτωση
μιας χρονίως ασθματικής γυναίκας η οποία παραπέμφθηκε από τους
γιατρούς του Κέντρου για Ολιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου του
Πίτσμπουργκ στη δασκάλα γιόγκα του ίδιου του Κέντρου. Μας λέει ο
Σρεμπέρ: «Την παρέπεμψαν στην Μπέβερλι, τη δασκάλα γιόγκα του
κέντρου, έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες της
μέσα από τις αναπνευστικές πρακτικές της γιόγκα. Η δασκάλα της με τη
σειρά της, έπεισε την Λίντα να δει τον διατολόγο του κέντρου.» (Αυτό
που ο θεολόγος –και όχι επιστήμονας- Johannes Aagaard περιγράφει,
στην παράθεση που μου έστειλες, με τον ακόλουθο τρόπο:
«Η
συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ασκούν γιόγκα οδηγούνται
εκεί όπου δεν είχαν πρόθεση να πάνε. Μεταβάλλονται σε ανθρώπους με
νέες αξίες, εξ-ινδουίζονται, και αυτό δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή
τους.»
«Εξ-ινδουίστηκε» λοιπόν και η εν λόγω ασθματική γυναίκα και άλλαξε
τη διατροφή της, ενώ υιοθέτησε τις ινδικές ασκήσεις αναπνοής. Ποια
ήταν τα αποτελέσματα; Το άρθρο συνεχίζει:
«[...] Όταν είχε τελειοποιηθεί στις
βαθιές αναπνευστικές ασκήσεις και είχε αλλάξει τη διατροφή της, η
Λίντα εξεπλάγην συνειδητοποιώντας ότι τώρα χρειαζόταν λιγότερο τον
αναπνευστήρα της [υποθέτω κορτιζόνη],
ακόμα λιγότερο και από τις καλές της εποχές στο παρελθόν. [...].
Ήταν ενθουσιασμένη που είχε μάθει πώς να αντιμετωπίζει το άσθμα της
μέσα από τις δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού της [...].
Πόσο διαφορετικά είναι όλα αυτά από τα κείμενα που μου έστειλες
όπου, υποτίθεται μιλώντας επιστημονικά, χριστιανορθόδοξοι συγγραφείς
ισχυρίζονται ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, περιλαμβανομένης
και της γιόγκα, είναι γεννήματα του Διαβόλου! Κάποιοι άνθρωποι ζουν
ακόμα στον Μεσαίωνα και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η επιστήμη
και η κοινωνία προχωρεί...
Ας πούμε, στο άρθρο που μου έστειλες: «Σχετικά με την "Απαγόρευση"
των Εναλλακτικών Θεραπειών»
http://www.elladanews.gr/article/434721-sxetika-me-tin-apagoreysi-ton-enallaktikon-therapeion.html
,
μια γυναίκα που περιγράφεις ως «πρώην θεραπεύτρια ρέικι Marcia
Montenegro» (άρα υποτίθεται ένα είδος «ειδικού»), λέει:
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόση αλλοίωση υφίστανται οι γλωσσικοί όροι
σήμερα; Πόσο έχουν απομακρυνθεί οι λέξεις από το περιεχόμενό τους;
Πώς κατέληξε η λέξη θεραπεία να σημαίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από
έγκυρη, επιστημονική, ιατρική πράξη; Κάθε αμφιλεγόμενη πρακτική,
κάθε παράλογη κι επικίνδυνη μέθοδος αποκαλείται σήμερα «θεραπεία».
Οι μελετητές της Νέας Εποχής βέβαια έχουν από καιρό επισημάνει ότι η
«θεραπεία» βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Εποχής, της οποίας βασικό
δόγμα είναι «μπορούμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους,
την ανθρωπότητα, τον πλανήτη μας». [...] Άνθρωποι που κινούνται
ταχύτατα μέσα από συγκεκριμένα, οργανωμένα δίκτυα για να
προσελκύσουν πλήθος συχνά απληροφόρητων οπαδών-θυμάτων.»
Και μετά ισχυρίζεται ότι οι θεραπείες συμβαίνουν λόγω
«της δαιμονικής ταυτότητας των πνευμάτων»,
αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό διότι, όπως ήδη παρέθεσα,
«η πονηρία των δαιμόνων ξεπερνά κάθε δική μας εξυπνάδα ή πονηριά».
Μάλιστα η θεραπεύτρια παραθέτει και τον γνωστό χριστιανορθόδοξο
θεολόγο Αλεβιζόπουλο και μιλά για
«πνευματική εξαπάτηση, υποδούλωση και εξάρτηση από τα πνεύματα»,
για «ασθένειες, συναισθηματικές και
ψυχικές διαταραχές, παραφροσύνη, δαιμονοληψία»
και φυσικά για «απεμπόληση της
χριστιανικής ιδιότητας»...
Πραγματικά όσες φορές κι αν το πω αυτό, λίγες θα είναι. Όταν μιλάμε
για επιστήμη, κοιτάμε τις ανακοινώσεις των γνωστότερων επιστημονικών
οργανισμών και ιατρικών σχολών. Όχι τι λέει κάποιο άτομο με
θρησκευτικές αντιλήψεις που παρουσιάζεται ως «γνώστης θεραπειών».
Κι αυτά μπορώ να στα πω γιατί σπούδασα επιστήμη σε αμερικανική σχολή
και αντιλαμβάνομαι τι χάσμα χωρίζει τη «λογική» του μέσου Έλληνα από
τη λογική ενός ατόμου εκπαιδευμένου στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ο Έλληνας, ειδικά ο χριστιανορθόδοξος, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις
θρησκευτικές του αντιλήψεις από τις επιστημονικές μελέτες. Μέσα στο
ίδιο κείμενο θα βάλει μια αμφιλεγόμενη επιστημονική έρευνα από κάποια
"κορυφαία ερευνήτρια" που μύνησε την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία
γιατί δεν αναγνώριζε την αξία της και την θεωρούσε υστερική, κρυφά πνεύματα, πονηρία των
δαιμόνων και «απεμπόληση της χριστιανικής ιδιότητας» και θα νομίζει
ότι μιλά
επιστήμη και μπορεί να πείσει τον αντικειμενικό και σκεπτόμενο
αναγνώστη.
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στο Μεσαίωνα και ο φανατισμός μας δεν μας
επιτρέπει να έρθουμε στο παρόν. Δεν έχει σημασία ποιος θα διαβάσει
όλο αυτό τον όγκο επιστημονικών αποδείξεων που δίνω και ανακοινώσεων
από κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα και προέδρους επιστημονικών
εταιριών. Ο ορθόδοξος θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η Γραφή του είναι
θεόπνευστη και ξέρει καλύτερα!!
Αν υπάρχει κάτι θεόπνευστο στην Αγία Γραφή, αυτό είναι το πρόσωπο
του Χριστού.
Αλλά κι εγώ μπορώ να γράψω ένα παραμύθι για το Χριστό. Θα το κάνει
αυτό θεόπνευστο;
Η σχέση που έχουμε με το Θεό δεν είναι εγκεφαλική και λογική αλλά
θέμα ΒΙΩΜΑΤΟΣ.
Όταν κατανοούμε σωστά τη λέξη "πίστη", αντιλαμβανόμαστε ότι
αναφέρεται στην εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει ένας άνθρωπος για
να τολμήσει να κάνει ένα άλμα από την ύλη στο πνεύμα. Ας πούμε,
μπορεί να πει: "Δεν μπορώ να δω τι θα μου προσφέρει το να νηστέψω,
αλλά αν το κάνω, προσπαθώντας να ξεπεράσω τη σάρκα,
πιστεύω
ότι τελικά
θα βρω το Θεό". Χρειάζεται
πίστη, γιατί αυτό δεν είναι
εξαρχής εμφανές.
Αλλά όταν καταδιώκεις, ακυρώνεις, προπαγανδίζεις εναντίον άλλων
γιατί έτσι σου είπαν να κάνεις οι Γραφές σου, αυτό δεν είναι πίστη
αλλά εμπάθεια. Η λέξη "πίστη" έχει ένα πνευματικό νόημα μόνο όταν
αναφέρεται στο άλμα από την ύλη στο πνεύμα. Όχι όταν αναφέρεται στο
ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος σε ιδεολογικές διαμάχες.
Η ψυχή σου δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτές τις κόντρες.
Αν θέλεις να πληροφορηθείς περισσότερα για τη γιόγκα, διάβασε
εδώ.
Γ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ
κίνητρα και πρακτικές
Έχοντας δώσει μια ιδέα από την τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία
για τη γιόγκα, που την παρουσιάζει ως ένα ωφέλιμο και σχετικά
ακίνδυνο εναλλακτικό θεραπευτικό σύστημα που θεμελιώνεται στις
πνευματικές παραδόσεις των ανατολικών χωρών (τις οποίες εσείς
αποκαλείτε με θρασύτητα "αιρέσεις"), θέλω τώρα να σου εξηγήσω κάποια
πράγματα σχετικά με το πώς η όλη ιδέα περί αιρέσεων προέκυψε. Σου
έχω ήδη κάνει νύξη γι' αυτό, όταν σου είπα να ευαισθητοποιηθείς
ως προς τη σχέση θρησκείας-κράτους, αλλά το πέρασες στο έτσι, και
μάλιστα μου είπες και ότι οι χριστιανοί που είναι σαν το "βρώμικο
ασανσέρ" θα πάνε και αυτοί στον προορισμό (στον Θεό) κι ότι η
καθαρότητα του ασανσέρ δεν έχει σημασία. Κι ότι δεν είναι δικιά σου
δουλειά να κρίνεις την Εκκλησία αλλά να την υπακούς. Είναι σε σχέση
με αυτή σου την ιδεολογία, που είναι η βάση του φονταμενταλισμού,
που θα σου δώσω τις ακόλουθες πληροφορίες.
Στα αρχαία χρόνια θρησκεία και πολιτική εξουσία δεν ήταν χωρισμένα.
Οι ομάδες εκείνες που ζητούσαν πολιτική εξουσία χρειαζόταν να
διεκδικούν και θρησκευτική εξουσία, γιατί τα δύο πήγαιναν μαζί. Κάθε
ομάδα ισχυριζόταν ότι έχει τη "σωστή πίστη" και η λέξη που
χρησιμοποιούσαν ήταν "ορθοδοξία" (ορθή - δόξα). Η ομάδα που υπερίσχυε κέρδιζε σημαντικότατα οφέλη σε
πλούτο, αίγλη και εξουσία. (Όπως έχει η Εκκλησία της Ελλάδας σήμερα.
Τα χρήματα παραμένουν δικά της. Η αίγλη και η εξουσία της βέβαια
έχουν κατά πολύ μειωθεί.) Λοιπόν για να παραμείνουν στην εξουσία
ήταν απαραίτητο να δαιμονοποιούν και να κυνηγούν τους άλλους
διεκδικητές της εξουσίας. Αυτοί αποκαλούνταν "αιρετικοί", από τη
λέξη "αίρεση", επιλογή, δηλαδή είχαν κάνει την "επιλογή" να μην
υπακούουν στην κυρίαρχη ομάδα που ασκούσε την εξουσία. Αυτό είναι το
κοινό χαρακτηριστικό ατόμων διαφορετικών θρησκευτικών και
φιλοσοφικών πεποιθήσεων, που είχαν όλοι τους ονομαστεί "αιρετικοί"
γιατί είχαν επιλέξει να μην υπακούουν στην
εκκλησιαστική-κρατική εξουσία. Και φυσικά η κυρίαρχη ομάδα τούς
κατηγορούσε όλους ότι είχαν "το λάθος Θεό". Ο Θεός ως δικαιολογία
για την εδραίωση της εξουσίας δεν εμφανίζεται μόνο στις
ενδοφυλετικές διαμάχες αλλά και στις διαφυλετικές. Ας πούμε, το
Δευτερονόμιο παρουσιάζει τον θεόπνευστο προφήτη Μωυσή να εξωθεί τους
ομοφύλους του σε γενοκτονία εκείνων των φυλών που είχαν
άλλους Θεούς από τον δικό τους. Τους χαρακτηρίζει βλάσφημους,
αιρετικούς και ειδωλολάτρες και το Δευτερονόμιο παρουσιάζει τον
Ιεχωβά να εμπνέει και να υποστηρίζει τους Ισραηλίτες στους
επιθετικούς τους πολέμους εναντίον των άλλων φυλών. Μας παρουσιάζει
τις διάφορες σφαγές που έκαναν, όπου σκότωναν όχι
απλά τους αμυνομένους, τις γυναίκες ή τα βρέφη, αλλά "οτιδήποτε
αναπνέει". Με αυτό τον τρόπο εδραιώθηκαν στο Ισραήλ και μετά
προσπάθησαν να βάλουν χέρι και στον υπόλοιπο κόσμο.
Πώς; Μέσω της "χριστιανικής δικαιολογίας".
Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Εκείνη ήταν η εποχή των ελληνιστικών
χρόνων, όπου ένας μεγάλος πολιτισμός βασίλευε με τη σκέψη του, τη
φιλοσοφία του και τις επιστήμες του. Γι' αυτό, το χρέος του
χριστιανού ήταν να προσηλυτίσει τον αιρετικό Έλληνα, δηλαδή τον
Έλληνα που δεν είχε επιλέξει να υπακούσει στην ανερχόμενη
στρατιωτική δύναμη.
Πληροφορίες σχετικά με την (τελικά επιτυχή) προσπάθεια προσηλυτισμού
των αιρετικών Ελλήνων υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο. Εδώ δίνω
σύνδεσμο για δύο σελίδες, οι οποίες μιλούν με μεγάλες ιστορικές
λεπτομέρειες, π.χ. παραθέτοντας νόμους στα λατινικά και σε ελληνική
μετάφραση, για τον προσηλυτισμό και τα
τρομερά βασανιστήρια, και την προσπάθεια δικαιολόγησης αυτών μέσω
της θεολογικής δικαιολογίας ("Οι αιρετικοί λαοί θα πάνε στην κόλαση
αν δεν τους προσηλυτίσουμε").
Αν είναι πραγματικά να καταλάβεις γιατί η θρησκεία σου κυνηγά άλλες
θρησκείες (και φιλοσοφικά και θεραπευτικά συστήματα και οτιδήποτε
"εναλλακτικό" και "άλλο"), θα πρέπει να διαβάσεις επιστημονικές και
ιστορικές θρησκειολογικές μελέτες και όχι να αρκεστείς σε ό,τι σου
λέει το δόγμα σου. Τέτοια κείμενα είναι:
α)
Περί Ορθοδόξου και Βυζαντινής Ιεράς Εξετάσεως
http://www.pare-dose.net/?p=4085
για τους διωγμούς εναντίον των Ελλήνων και των
άλλων λαών και τη σχετική νομοθεσία.
β)
Βυζάντιο και Βασανιστήρια
http://www.pare-dose.net/?p=2882
Αναλύει τα διάφορα είδη βασανιστηρίων που κάνατε οι ορθόδοξοι χριστιανοί.
γ)
Η θεολογική θεμελίωση τής Ιεράς Εξετάσεως
http://www.pare-dose.net/?p=4088
Παρουσιάζει πώς οι θεολόγοι δικαιολογούσαν τους διωγμούς και τους
φόνους μέσα από την αναφορά σε εδάφια από τις Γραφές, που
παρουσιάζουν τη χριστιανική θρησκεία ως τη μόνη αληθινή.
Βίντεο:
α)
Στο βίντεό μου
"Να γιατί η Καινή Διαθήκη δεν είναι θεόπνευστη"
θα δεις έναν διάσημο
πανεπιστημιακό ερευνητή θεολογικών χειρογράφων των πρωτοχριστιανικών
χρόνων, να μιλά
σχετικά με τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε διαφορετικά σημεία της
Καινής Διαθήκης, καθώς οι διάφορες ομάδες που συναγωνίζονταν για την
εξουσία έγραφαν αυτό που ήθελαν για να περάσουν τη δική τους
θεολογική άποψη ως σωστή και με βάση αυτή να κυριαρχήσουν στην
κοινωνία.
β) Παρόμοια υποτιτλισμένα βίντεο θα βρεις στην κατηγορία του
ιστοχώρου μου "Απιστία":
http://www.youtubetranslations.gr/disbelief.htm
Ας παραθέσω μερικά αποσπάσματα από τα παραπάνω για να σε προϊδεάσω:
Ας αρχίσουμε μαλακά. Ας κοιτάξουμε πρώτα τι σημαίνει «εκκλησιαστικός αναθεματισμός»
(σύνδεσμος):
«Η λέξη "ανάθεμα" προέρχεται από εβραϊκή λέξη, η ερμηνεία της
οποίας σημαίνει αφιέρωμα στον Σατανά, βαριά κατάρα. [...] Ο
αναθεματισμένος θεωρείται κοινωνικά νεκρός γιατί η φήμη έλεγε ότι σε
ένα χρόνο από τον αφορισμό θα πεθάνει. Τον εγκατέλειπαν τα παιδιά
και η γυναίκα του και τον πενθούσαν για νεκρό. Μήπως η τελετή του
αναθέματος είναι μια τελετή μαύρης μαγείας - αφού ο ιερωμένος
παραδίδει το άτυχο θύμα του στον Σατανά;
Κατά τον Μεσαίωνα η τελετή του αναθεματισμού γινότανε ως εξής: Σ’
ένα ύψωμα του χωριού ή της πόλης, ο ιερωμένος χάραζε στο χώμα με ένα
ξύλο ένα σχήμα τάφου. Εκεί κάποιοι με κασμάδες και φτυάρια έσκαβαν
λάκκο μέσα στον οποίο έριχναν ένα χλωρό κούτσουρο που έβγαζαν από
την φωτιά ώστε να καπνίζει. Το κούτσουρο που κάπνιζε, ήταν το σώμα
του αναθεματισμένου που καιγόταν στην κόλαση. Όταν έσβηνε το
κούτσουρο, ήταν μαυρισμένο. Ο ιερωμένος δεν σταματούσε σε όλη την
διάρκεια της τελετουργίας να εκστομίζει κατάρες και έριχνε στον
φρεσκοσκαμμένο λάκκο την πρώτη πέτρα, φωνάζοντας ΑΝΑΘΕΜΑ. Το ίδιο
έκαναν όλοι οι παριστάμενοι, αλλά και όσοι περνούσαν από εκεί τις
επόμενες ημέρες - έριχναν την πέτρα του αναθέματος, φωνάζοντας ΑΝΑΘΕΜΑ.
Ποιους αναθεματίζουν και αφορίζουν
Αναθεματισμούς και αφορισμούς έκανε η ορθοδοξία κατά πολλών άξιων
τέκνων της Ελλάδος π.χ. τους Κολοκοτρωναίους (ιδέ περιοδικό ΔΑΥΛΟΣ,
τεύχος 267), τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους επαναστάτες του 1821
(οι οποίοι αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα), τον εθνάρχη
Ελευθέριο Βενιζέλο, τον γίγαντα της λογοτεχνίας και φιλόσοφο Νίκο
Καζαντζάκη κλπ
Ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ τον Μάρτιο του 1819 αφόρισε…την άλγεβρα,
την τριγωνομετρία, τους λογαρίθμους κλπ με το σκεπτικό «μισείτε τις
βέβηλες ανοησίες…» κι αργότερα τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους
επαναστάτες του 1821, όμως το νεοελληνικό κράτος έχει στήσει το
άγαλμά του μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!»
Οι αναθεματισμοί που μας ενδιαφέρουν εδώ συντάχθηκαν κατά την Ζ΄
Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βυθινίας, κατά την
οποία προήδρευσε ο Κωνσταντίνος ο ΣΤ΄ και η μάνα του Ειρήνη η
Αθηναία, το 787, και στην οποία παρευρέθηκαν 367 συνοδικοί
επίσκοποι. Έκτοτε ψέλνονται στις χριστιανικές εκκλησίες, τόσο από
τους ιερείς της ορθοδοξίας όσο και από τους παρισταμένους (δηλ. για
τα τελευταία 1217 χρόνια, καθότι η αλήθεια είναι μία και αιωνία):
----------
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς,
ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με
ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των
ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη
και για τα άλλα κτίσματα,
ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!
(τρεις φορές)
(Ανάθεμα δηλαδή στους Ορφέα, Θαλή,
Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα,
Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα και
άλλους. Ας πρόσεχαν!)
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους προτιμούν τη λεγόμενη σοφία
των εκτός χριστιανισμού ΕΛΛΗΝΩΝ την ανόητη και ακολουθούν τους
δασκάλους τους και δέχονται ότι υπάρχει μετεμψύχωση ή ότι οι
ανθρώπινες ψυχές χάνονται όπως τα άλογα ζώα και ξεπέφτουν στην
ανυπαρξία και εξαιτίας αυτών των ιδεών τους αθετούν την ανάσταση,
την κρίση [κατά τη δευτέρα παρουσία] και την τελική ανταπόδοση
σύμφωνα με όσα έπραξε στη ζωή του ο καθένας,
ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!
ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους λένε ότι είναι καλύτεροι κατά
πολύ οι σοφοί των ΕΛΛΗΝΩΝ και οι πρωτοστάτες στις αιρέσεις, στους
οποίους οι επτά άγιες και Καθολικές Σύνοδοι και όλοι οι Πατέρες που
έλαμψαν μέσα στην Ορθοδοξία τους επέβαλαν ανάθεμα, ως ξένους στην
Καθολική Εκκλησία, καθώς πλεόνασαν τα ψεύτικα και βρόμικα λόγια τους
και εδώ και στη μέλλουσα κρίση, και σε κείνους που είναι ευσεβείς
και ορθόδοξοι αλλά αμάρτησαν από ανθρώπινο πάθος ή από άγνοια,
ΑΝΑΘΕΜΑ!
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους αποδέχονται τις διδασκαλίες
των Ελλήνων
και δεν τις σπουδάζουν μόνο για μόρφωση, αλλά ακολουθούν και τις
ιδέες τους τις μάταιες και τις πιστεύουν ως αληθινές, και μάλιστα
ωσάν αυτές να περιέχουν τη βεβαιότητα, και επιμένουν να παρασύρουν
σ’ αυτές άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά και να τις διδάσκουν χωρίς
κανέναν ενδοιασμό,
ΑΝΑΘΕΜΑ!
ΠΕΜΠΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους με δική τους πρωτοβουλία,
μαζί με τα άλλα μυθικά πλάσματα, διαστρεβλώνουν τα της δημιουργίας
του ανθρώπου και δέχονται ως αληθινές τις ΠΛΑΤΩΝΙΚΕΣ ιδέες και
ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι από μόνοι τους διαμορφώνουν άποψη και
προφανώς αμφισβητούν την απόλυτη εξουσία του Δημιουργού, ο οποίος
από την ανυπαρξία έφερε στην ύπαρξη τα πάντα και ως Ποιητής έθεσε σε
όλα αρχή και τέλος με τη δύναμη του εξουσιαστή και δεσπότη,
ΑΝΑΘΕΜΑ!
ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετάφραση:
Σε όσους δέχονται και διαδίδουν τις
μάταιες αντιλήψεις των ΕΛΛΗΝΩΝ, και ότι οι ψυχές προϋπήρχαν και ότι
δεν προήλθαν ούτε προέκυψαν από την ανυπαρξία τα πάντα και ότι ήρθε
το τέλος της κολάσεως από τη στιγμή που δημιουργήθηκε και η κτίση
και το ανθρώπινο είδος, και διαδίδουν με τέτοια λόγια ότι η Βασιλεία
των Ουρανών έχει τελείως καταργηθεί και εκλείψει, την οποία και ο
ίδιος ο Χριστός και Θεός μας δίδαξε ως αιώνια και ακατάλυτη,
παρέδωσε και εμείς από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη παραλάβαμε ότι
και η Κόλαση είναι ατέλειωτη και η Βασιλεία παντοτινή, καταστρέφουν
με τέτοια λόγια και τους εαυτούς τους και προξενούν σε άλλους αιώνια
καταδίκη,
ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!
ΕΒΔΟΜΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
Μετάφραση:
Σε όσους ακόμη φρονούν και λένε ότι κάθε φυσική δύναμη και ενέργεια
της τρισυπόστατης Θεότητας είναι εκ των υστέρων δημιουργημένη,
αναγκάζονται ως εκ τούτου να δεχτούν ότι η θεία ουσία είναι χωρίς
άλλο εκ των υστέρων δημιουργημένη· γιατί αν εκ των υστέρων
δημιουργημένη ενέργεια κατά τους Αγίους, θα φανερώσει ότι είναι εκ
των υστέρων δημιουργημένη και η φύση. Αυτή όμως είναι άκτιστη, θα τη
χαρακτηρίσει κανείς άκτιστη ουσία και εξ αυτού του λόγου και όσοι
ζουν με την καθαρή και αμόλυντη χριστιανική πίστη κινδυνεύουν να
περιπέσουν σε πλήρη αθεΐα και να δεχτούν την ελληνική μυθολογία και
τη λατρεία των δημιουργημάτων.
Σε όσους άρα δεν ομολογούν, σύμφωνα με τις θεόπνευστες θεολογικές
ερμηνείες των Αγίων και το ευσεβές φρόνημα της Εκκλησίας, ότι είναι
άκτιστη κάθε φυσική δύναμη και ενέργεια της τρισυπόστατης Θεότητας,
ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!
----------
Ας ρίξουμε μια ματιά στους νόμους και στο κυνήγι μαγισσών.
Λέει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρύτανις στο Πανεπιστήμιο της
Σορβόνης, στο βιβλίο της
«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ»,
εκδόσεις «Ψυχογιός» σελ. 17:
(σύνδεσμος)
«Πράγματι κατά τη βασιλεία του Θεοδοσίου ο χριστιανισμός γίνεται
η θρησκεία του κράτους. Εναντίων των ειδωλολατρών [δηλαδή Ελλήνων
αλλά και άλλων λαών]
εφαρμόσθηκαν μέτρα που πήραν συχνά το χαρακτήρα πραγματικών
διώξεων. Το μαντείο των Δελφών υποχρεώθηκε να σιγήσει, οι Ολυμπιακοί
αγώνες και τα Ελευσίνια μυστήρια απαγορεύτηκαν, τα ιερά λεηλατήθηκαν
από τους χριστιανούς, οι ιερείς, όπως γράφει ο Λιβάνιος υποχρεώθηκαν
«να σιγήσουν ή να πεθάνουν».
Την παρακάτω ανάλυση κάνει ο
πανεπιστημιακός καθηγητής Ιωάννης Ρούσσος και μπορείς να τη βρεις σε
αυτή
τη
σελίδα.
Ο Αιών
του Ιουστινιανού και Εντεύθεν
Δεν ήταν μόνο ακμάζουσα η Ιερά Εξέτασις κατά τις ημέρες του
Ιερωνύμου και του Αυγουστίνου, αλλά τον έκτον αιώνα αποκτά πλήρη
κρατική νομική διασφάλιση από τον νομικό Κώδικα του Ιουστινιανού
(Ιουστινιάνειος Κώδιξ) όπως και τον κώδικα τον επονομαζόμενο
Κώδικα του Θεοδοσίου (Θεοδοσιανός Κώδιξ). Με τον Ιουστινιανό
(+482-565) η Ιερά Εξέτασις συνεχίζεται και νομιμοποιείται συνολικά
και επίσημα.
Π. χ. μέσα
στον Ιουστινιάνειο Κώδικα ευρίσκομε:
-- «Η Ιερά Εξέτασις
(ανάκριση) μπορεί να επεκταθεί, ακόμη και, μέχρι θανάτου.» (In
mortem quoque inquisition tendatur.).
Το ενδέκατο κεφάλαιο
έχει τίτλο: «Οι Μανιχαίοι, όπου και αν ευρεθούν, θα τιμωρούνται
με θανατική ποινή.» (Manichaei ubicunque reperti capitali
poena plectuntur.).
Η Ιερά
Εξέτασις συνέχισε να υπάρχει με τρομακτική αγριότητα μέχρι την
εκπνοή του Βυζαντίου. Τελούσε πάντοτε υπό την προστασία φρικτών
νόμων του κράτους, των αυτοκρατόρων και των επισκόπων. Οι νόμοι
αυτοί μπορούν να μελετηθούν από τους κώδικες που ονομάστηκαν
Θεοδοσιανός Κώδιξ και Ιουστινιάνειος Κώδιξ, και μέσα σε συγγράμματα
και μαρτυρίες διαφόρων Ιστορικών αυτών και μετέπειτα εποχών.
Αυτούς τους νόμους, οι οποίοι αποτελούν οδύνη και καταισχύνη
της ανθρωπότητας και κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διαθέτομε
στα χέρια μας σήμερα με απόλυτη λεπτομέρεια. Ένα πλήρες
σύγγραμμα που καταδεικνύει κάθε σωζόμενη λεπτομέρειά τους
είναι το: The Establishment of Christianity and the
Proscription of Paganism (Η εδραίωσις του Χριστιανισμού
και η Προγραφή του Παγανισμού), New York, The Columbia
University Press, 1914, by, Maude Aline Huttmann. Μελετείστε το.
Μιλάμε για
αποδεδειγμένα στοιχεία και όχι για πομφόλυγες! Ιδού ένα πολύ μικρό
δείγμα δέκα τέτοιων νόμων. Τους πολύ περισσότερους υπολοίπους
μπορείτε να τους μελετήσετε σε όλη την σχετική διεθνή αντικειμενική
βιβλιογραφία. Απολαύστε τους!
[Αποσπάσματα:]
Θεσπίζομε
δε και νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μικρά παιδιά πρέπει να
δέχονται το σωτήριο βάπτισμα αμέσως και χωρίς καμία αναβολή, ώστε
όπως και οι μεγαλύτεροι να μπορούν να εκκλησιάζονται και να
κατηχούνται στις θείες γραφές και τους θείους κανόνες. Έτσι θα
μπορούν να διαφυλάξουν την αληθινή πίστη των ορθοδόξων Χριστιανών
και δεν θα επιστρέψουν ξανά στην παλαιά πλάνη. Και όσων έχουν κάποιο
στρατιωτικό ή άλλο αξίωμα και περιουσία μεγάλη και για να κρατήσουν
τα προσχήματα εβαπτίσθησαν οι ίδιοι ή πρόκειται να βαπτισθούν,
αφήνοντας όμως τις συζύγους τους και τα τέκνα τους ή τα άλλα μέλη
του οίκου τους μέσα στην Ελληνική πλάνη, διατάσσομε να δημευθεί η
περιουσία τους, να στερηθούν όλων των πολιτικών δικαιωμάτων τους και
να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, αφού είναι φανερό ότι έτυχαν του
αγίου βαπτίσματος δίχως να έχουν πίστη, και τα ίδια δε θα υφίστανται
οι
αλιτήριοι Έλληνες
και οι Μανιχαίοι, τμήμα των οποίων είναι οι Βορβορίτες.
«Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 10. (10)
Ανακοινώνομε σε όλους εκείνους που έχουν γίνει Χριστιανοί και ήδη
αξιωθεί το άγιο και σωτήριο βάπτισμα, ότι όποτε εντοπισθούν
επιμένοντες στην πλάνη των Ελλήνων θα καταδικασθούν στην εσχάτη των
ποινών. Όσοι όμως δεν έχουν αξιωθεί ακόμη το σεβαστό βάπτισμα, θα
πρέπει να εμφανισθούν οικειοθελώς στην Βασιλεύουσα ή στις επαρχιακές
πόλεις τους και να προσέλθουν στις αγιότατες εκκλησίες μαζί με τις
συζύγους τους, τα τέκνα τους και όλα τα υπόλοιπα μέλη του οίκου τους
και να κατηχηθούν στην αληθινή πίστη των Χριστιανών. Έτσι, αφού
κατηχηθούν και αποβάλουν μια για πάντα την πλάνη που τους
διακατείχε, θα πρέπει να δεχθούν το σωτήριο βάπτισμα, διαφορετικά
δεν θα έχουν κανένα απολύτως πολιτικό δικαίωμα, ούτε θα τους
επιτραπεί να είναι ιδιοκτήτες κινητής ή ακινήτου περιουσίας. Θα τους
αφαιρεθούν τα πάντα και θα εγκαταλειφθούν οι οικογένειές τους στην
εξαθλίωση και επιπλέον οι ίδιοι θα υποβληθούν σε διάφορες ποινές.
Απαγορεύομε δε κάθε διδασκαλία των πασχόντων από την νόσο των
ανοσίων Ελλήνων,
ώστε να μην μπορούν να διαφθείρουν τις ψυχές
των μαθητών τους με δήθεν αλήθειες. Οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων
θα δημευθούν και οι ίδιοι θα τιμωρηθούν με εξορία. Αν κάποιος στην
επικράτειά μας κρύβεται, αλλά συλληφθεί θυσιάζων ή διαπράττων το
αδίκημα της ειδωλολατρίας θα τιμωρηθεί με την
εσχάτη των ποινών,
με την οποία άλλωστε τιμωρούνται δικαίως και οι
Μανιχαίοι
και
οι
Βορβορίτες,
γιατί κρίνομε ότι όλοι αυτοί είναι εξίσου εγκληματίες.
«Ιουστινιάνειος Κώδιξ» 1. 11. 10.
Ήταν πράγματι
τυχερός ο "αιρετικός" τον οποίο οι χριστιανορθόδοξοι σκοτώνανε.
Μας λέει ο ιστορικός Κυριάκος Σιμόπουλος, στο έργο του :
«Βασανιστήρια και εξουσία»:
http://thebookstore.gr/product_info.php/cPath/48/products_id/32511?osCsid=e577fcd3d9d7bc280e2dc86f285cfb19
[...] Μια επισκόπηση της παγκόσμιας ιστορίας αποκαλύπτει πως σε
όλες τις κοινωνίες, από τις πιο πρωτόγονες ως τις πιο αναπτυγμένες,
η άσκηση βίας πάνω στο άτομο αποτελεί το προνομιακό όπλο κάθε
εξουσίας. Είναι επίσης ιστορικά διαπιστωμένο ότι όπου γιγαντώνεται η
κεντρική εξουσία, όπου θεοποιείται το κράτος στην άλφα ή βήτα μορφή
του, εμφανίζεται αυτομάτως και η καταπίεση, που εκφράζεται με την
εκμηδένιση του ατόμου, την καταστολή της διαφωνίας, την
ποινικοποίηση των αμφισβητήσεων και τα βασανιστήρια. Η υπερτροφική
εξουσία ταυτίζεται πάντοτε με τον πολιτικό δεσποτισμό και
οποιαδήποτε αντίσταση, με λόγο ή πράξη, χαρακτηρίζεται εσχάτη
προδοσία -από το ρωμαϊκό crimen majestatis της αυτοκρατορικής
περιόδου ως το Hochverrat του ναζισμού, και την καταβροχθίζουν
εκατομμύρια αντιφρονούντων πολιτών. Το κρατικό ή εθνικό συμφέρον,
η ενιαία και μονολιθική πίστη,
η προστασία της κοινωνικής ευρυθμίας υπήρξαν και είναι
προσωπεία
για τον εξωραϊσμό ή την ιδεολογική επένδυση κάθε αυταρχισμού. Ακόμα
και σε χώρες με φιλελεύθερη παράδοση και δημοκρατικούς θεσμούς τα
βασανιστήρια, ως ανακριτική μέθοδος και ανομολόγητος κολασμός,
συνεχίζονται με την πασίγνωση επιχειρηματολογία: "πάταξη του
εγκλήματος", "εθνική ασφάλεια", "προστασία
του καθεστώτος" ή
του "κοινωνικού συνόλου",
"εξουδετέρωση τρομοκρατών", κλπ., κ.λ.π. [...] (από την Εισαγωγή
του συγγραφέα)
Λέει σε συνέντευξή του, που θα βρεις σε
αυτή την ιστοσελίδα:
Οι θρησκείες συμπορεύονταν με τις εξουσίες. Αυτοκράτορες, μονάρχες,
τύραννοι εμφανίζονταν ως υιοί θεών και συχνά αποθεώνονταν. Η πίστη
των λαών σε θεότητες δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ψυχολογική
προσαρμογή στις πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές αχρειότητες. Οι
"άρχοντες" αποτελούσαν το ενδιάμεσο μεταξύ θεών και ανθρώπων. [...]
Η εγκόσμια εξουσία ταυτιζόταν, κατά την αρχαιότητα, με τη θεϊκή. Οι
δυνάστες εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι ή ομοιώματα. Κατά τους Ρωμαίους
αυτοκράτορες η θρησκεία ανήκει στην επίγεια κυριαρχία βασιλέων και
άλλων εξουσιαστών -cuius regio, eius religio! ("Όποιου το βασίλειο εκείνου το θρήσκευμα",
δηλ., η θρησκεία των υπηκόων θα είναι η θρησκεία τού βασιλέα.)
Η πολιτική εξουσία ευθυγραμμίζεται με τη
θρησκευτική.
Στο χώρο του
χριστιανισμού οι αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη δυτική και
ανατολική εξουσία οδήγησαν στη διάσπαση, στο σχίσμα του
θρησκεύματος, σε Ορθοδοξία και Καθολικισμό, με συνέπεια
πολυαίμακτες συγκρούσεις -σταυροφορίες κ.λπ.- με τη συνεργασία
Εκκλησιών και αυτοκρατόρων.
- [Ερώτηση δημοσιογράφου:] Καθορίζονταν οι θρησκευτικοί προσανατολισμοί από
πολιτικοοικονομικά συμφέροντα;
[Απάντηση:] Πολλοί προχωρούσαν, με συμφεροντολογικά
κίνητρα, σε άλλα θρησκεύματα. Κυρίως οι παράγοντες της εξουσίας, οι
μεγιστάνες του πλούτου, οι φεουδάρχες κ.ά. Οι θρησκευτικοί
προσανατολισμοί καθορίζονταν από τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.
Συχνά, η προσχώρηση σε άλλα θρησκεύματα γινόταν με την άσκηση βίας
κι εξολοθρευτικών απειλών, με συνέπεια απεθνικοποιήσεις,
υποδουλώσεις και ηθικούς ευτελισμούς. [...]
Η θρησκευτική ένταξη αποτελούσε το
σημαντικότερο κίνητρο για τη στερέωση των κατακτητικών φιλοδοξιών.
Η θρησκεία αποτελούσε για τους κατακτητές το σπουδαιότερο σύμμαχο
και την αυθεντική εγγύηση ισχύος και λαϊκής υποταγής».
- Θρησκεία και εξουσία πήγαιναν χέρι χέρι;
Θρησκεία και εξουσία ήταν αλληλένδετες, σύμμαχοι και συνεργάτες με
αμοιβαίες προσφορές, συμβιβασμούς και διασαλπίσεις κοινών
επιδιώξεων.
Η πολιτική εξουσία
-αυτοκράτορες και μονάρχες- θεωρείται στο χριστιανικό κόσμο θεϊκή
προσφορά!
"Τον Θεόν φοβήσθε, τον βασιλέα τιμάτε".
"Πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω·
ου γαρ έστιν εξουσία μη υπό Θεού· αι δε ούσαι εξουσίαι υπό Θεού
τεταγμέναι εισίν. Ωστε ο αντιτασσόμενος τη εξουσία τη του Θεού
διαταγή ανθέστηκεν".
Οι διασυνδέσεις πολιτικής και θρησκείας οδηγούσαν στον έλεγχο των
μαζών από την εξουσία.
Ο κλήρος εξαγίαζε τους μονάρχες και οι κυβερνώντες επεδίωκαν τη
θρησκοληψία των λαών για ψυχολογικό και εν συνεχεία πολιτικό έλεγχο
και εκμετάλλευση, για εκφοβισμό και εξαπάτηση των μαζών. Κληρικοί
του ιταλικού και του γερμανικού Καθολικισμού συμπορεύονταν με το
φασισμό του Μουσολίνι και του Χίτλερ, εξυμνώντας τους με πρωτοβουλία
του Βατικανού και των καρδιναλίων. Οι κατακτητικές εξουσίες
χρησιμοποίησαν τη θρησκεία ως μέσο υποταγής των λαών ταυτίζοντάς την
με τη δική τους κυριαρχία!»
Ποια λοιπόν βασανιστήρια γίνονταν στο Βυζάντιο, τα οποία έκαναν
τυχερούς τους δολοφονημένους από τους χριστιανούς; Τι έκαναν οι
χριστιανοί για να ευθυγραμμίσουν τους λαούς με το θέλημα του Θεού
τους, του Ιεχωβά και του γιου του, και να επιφέρουν
«ενιαία και
μονολιθική πίστη»
και
«θρησκευτική ένταξη»;
(από
άρθρο
του πανεπιστημιακού καθηγητή Ιωάννη Ρούσσου:)
Βασανιστήρια διά Μεταλλικών Οργάνων
Ήδη από το + 472 ο Λέων 1ος χαρακτηρίζει επισήμως την Ελληνική
λατρεία ως δημόσιο έγκλημα. Μόνον η υποψία τελέσεως, εις κάποιον
χώρο, οποιασδήποτε Ελληνικής ή παραδοσιακής ιερουργίας έχει ως
αποτέλεσμα την κατάσχεση του χώρου αυτού και βασανισμό του
ιδιοκτήτου διά μεταλλικών οργάνων. Ούτος εφ' όσον επιζήσει
εξορίζεται διά παντός και παραμένει ισοβίως ανάπηρος και
παραμορφωμένος.
Τα μεταλλικά όργανα βασανισμού ήταν πολύ συνηθισμένα στο Βυζάντιο
και είχαν έναν συγκεκριμένο στόχο. Εφ' όσον το άτομο επιζούσε όλων
των βασανιστηρίων επρόκειτο να εξέλθει εξ' αυτών παραμορφωμένο και
ανάπηρο ισοβίως. Πρόκειται διά στυγερά και πρωτοφανή κακουργήματα
στην ιστορία του ανθρώπου που καλύπτονται και επικυρώνονται από τους
νόμους του ίδιου του κράτους. Ιδού ένα μόνο «παραδειγματάκι»
χριστιανικής αγάπης της άρτι νομιμοποιηθείσης Εκκλησίας του 4ου
αιώνος και της νομοθετημένης ποινικής διώξεως των πιστών της
Ελληνικής θρησκείας και των άλλων θρησκειών:
Ιδού ένα απόσπασμα του νόμου του έτους + 472, με αριθμό καταλόγου
Ιουστινιανείου Κώδικος 1.11.8 στα λατινικά, των Αυτοκρατόρων Λέοντος
Α΄ και Ανθεμίου προς Διόσκωρον, Έπαρχο του Πραιτωρίου, που είδαμε
παραπάνω. Απολαύστε το!:
[Πρώτα το έχει στα λατινικά και μετά σε μετάφραση:]
«Εάν κάποιος απ' αυτούς [δηλαδή τους πιστεύοντας στην Ελληνική
θρησκεία] έχει πολιτικό ή στρατιωτικό αξίωμα, θα αποπεμφθεί από το
αξίωμά του και δεν θα χάσει μόνον την περιουσία του, η οποία θα
προγραφεί, αλλά αφού υποστεί σωματικά βασανιστήρια διά μεταλλικών
οργάνων [δηλαδή θα καταστεί ανάπηρος και δυσειδής ισοβίως αν
επιζήσει], ως ορίζει το δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο, θα οδηγηθεί σε
διαρκή εξορία.»
Ωστόσο, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι οι βασανισμοί δεν «έπειθαν» τους
αιρετικούς λαούς για την κατωτερότητα της θρησκείας τους και την
ανάγκη προσκυνήματος στον Πατριάρχη και τον αυτοκράτορα. Χρειάστηκε
να χρησιμοποιηθούν δραστικότερες μέθοδοι:
(Κυριάκος Σιμόπουλος,
«Βασανιστήρια και Εξουσία»):
Στο Βυζάντιο άναψαν οι πρώτες πυρές για την θανάτωση αιρετικών και
μάγων. Στο Βυζάντιο η πρώτη Ιερά Εξέταση. Καινούργιες μέθοδοι
βασανισμού και εκτελέσεων εφαρμόζονται για κατάδικους και εχθρούς
της εξουσίας. Όλα αυτά μαζί με τη διαφθορά του συστήματος, συνθέτουν
μια τοιχογραφία φρίκης και τρόμου. Η κατάκτηση και η διατήρηση της
αυτοκρατορικής ηγεμονίας, γράφει ο Μιχαήλ Ψελλός, γινόταν «φόνοις
και αίμασιν»…
Βασάνιζε η αυτοκρατορική εξουσία, βασάνιζε και η πατριαρχική. Με την
ίδια αγριότητα. Οι βασανιστές του πατριαρχείου συναγωνίζονταν τους
βασανιστές του παλατιού σε σκληρότητα και εφευρετικότητα. Η
αγριότητα των βυζαντινών ηθών, ο σαδισμός και οι εκδικητικές
επινοήσεις στους βασανισμούς εξεικονίζονται στα κείμενα των
χρονογράφων. Αναρωτιέται ο Νικήτας Χωνιάτης ποιός από τους
πασίγνωστους τύραννους της αρχαιότητας υπήρξε τόσο θηριώδης όσο οι
σύγχρονοί του ηγεμόνες. Μήπως ο Καμβύσης ή ο Ταρκύνιος, μήπως ο
Έχετος ή ο Φάλαρις; Δεν είναι επομένως περίεργο που πολλοί
αυτοκράτορες χαρακτηρίζονται από Βυζαντινούς συγγραφείς αίσχιστοι,
παμμίαροι, δυσεβείς, θεοβδέλυκτοι, ωμότατοι, ανόσιοι, τρισάθλιοι,
θηριώδεις, αιμοχαρείς, θεομισείς, αλιτήριοι, παλαμναίοι (δηλ.
δολοφόνοι, βδελυροί).
Οι ποινές στους Βυζαντινούς χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες. Σε
κείνες που συνεπάγονταν θάνατο, στις σωματικές ποινές και σε κείνες
που όριζαν χρηματική αποζημίωση. Στις κεφαλικές ανήκαν αρχικά ο
αποκεφαλισμός, η πυρά, η κρεμάλα, ο απαγχονισμός, ο καταποντισμός, ο
λιθοβολισμός κι ακόμα η εξορία, ο περιορισμός και η δουλεία.
Αργότερα θα προστεθούν στις θανατικές ποινές η εκτύφλωση, ο
ακρωτηριασμός και το «μεταλλισθήναι» (ισόβια καταναγκαστικά έργα στα
μεταλλεία).
Απέραντη ποικιλία αυθαίρετων βασανισμών και μαρτυρικών θανατώσεων.
Ψήσιμο στη θράκα, εκδορά, θανάτωση σε κοχλαστό νερό, βραστό λάδι ή
αναλειωτή πίσσα, ανασταύρωση, παλούκωμα, κατόρυξη, πυρωμένα σίδερα,
φαρμάκωμα, ακόμα και ευνουχισμός. Ο τεράστιος αριθμός των
ακρωτηριασμών στο Βυζάντιο φαίνεται και από τα παρωνύμια που
δίνονταν σε όσους είχαν υποστεί ρινοτομία, αποκοπή αφτιών, χεριών
κλπ, Κοψόρρινος, Αργυρομύτης, Ασημομύτης, Χαλκομύτης –επειδή τα
θύματα αντικαθιστούσαν την κομμένη ή πλαγιασμένη μύτη με ομοίωμα,
ένα είδος θήκης από μέταλλο– Κουτσομύτης, Κουτσοχέρας,
Κουτζοδάκτυλος, Δερμοκαΐτης. Κι ακόμα το όνομα Γάλλος που σημαίνει
τον «αποτετμημένον τα αιδοία», τον ευνούχο.
Οι Βυζαντινοί αναζητούσαν και θεωρητική κάλυψη των ακρωτηριασμών και
των εκτυφλώσεων, που κυριαρχούσαν στον κολασμό των πολιτικών,
κυρίως, εγκλημάτων, με θεολογικά επιχειρήματα και αναγωγές στα ιερά
κείμενα. Επιστράτευαν λ.χ. την ίδια τη διδασκαλία του Χριστού, τα
ευαγγελικά ρήματα. Βγάλε το μάτι σου, κόψε το χέρι σου ή το πόδι σου
αν σε σκανδαλίζει. Καλύτερα κουτσός ή κουλός παρά αρτιμελής και
κολασμένος - «και εάν σκανδαλίζει σε η χειρ σου, απόκοψον αυτήν.
καλόν σοι εστί κυλλόν εις την ζωήν εισελθείν, ή τας δύο χείρας
έχοντα απελθείν εις την γέενναν, εις το πυρ το άσβεστον… και εάν ο
πούς σου σκανδαλίζει σε, απόκοψον αυτόν. καλόν εστί σοι εισελθείν
εις την ζωήν χωλόν, ή τους δύο πόδας έχοντα βληθήναι εις την
γέενναν… και εάν ο οφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, έκβαλε αυτόν. Καλον
σοι κλπ.». (Μαρκος, θ΄, 43-47).
Αλλά και στον Ματθαίο ε΄, 29:
«ει δε ο οθφαλμός σου ο δεξιός
σκανδαλίζει σε, έξελε αυτόν και βάλε από σου. Συμφέρει γαρ ίνα
απόληται εν των μελών σου, και μη όλον το σώμα σου βληθή εις
γέενναν. Και ει η δεξιά σου χειρ σκανδαλίζει σε, έκκοψον αυτήν και
βάλε από σου».
Και μια άλλη, νομικοθεολογική αυτή τη φορά, θεμελίωση. Η εκτύφλωση
και οι ακρωτηριασμοί αντικαθιστούν τη θανατική ποινή δίνοντας στον
δράστη του εγκλήματος την ευκαιρία να μετανοήσει… Πρόκειται φυσικά
για σοφιστικές προφάσεις και υποκριτικές δικαιολογίες. Οι
ακρωτηριασμοί και οι εκτυφλώσεις είναι η φρικαλεότερη μορφή
βασανισμού, χειρότερη ποινή κι από τον θάνατο, γιατί καταδικάζει το
θύμα σε ισόβια δυστυχία.
Με τη συχνότητα, πολλαπλότητα και έκταση που παρουσιάζονται στο
Βυζάντιο οι αποτρόπαιες αυτές τιμωρίες, δημιουργούν την εντύπωση
πνεύματος διαστροφής και κύματος βαρβαρότητας…
ΚΑΨΙΜΟ «ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ» ΚΑΙ «ΜΑΓΩΝ»
Συχνότατες ήταν οι θανατώσεις στην πυρά. Φαίνεται μάλιστα πως το
Βυζάντιο έχει το προβάδισμα στο κάψιμο των «αιρετικών» και «μάγων».
Στη Δύση οι φωτιές άρχισαν να φουντώνουν ύστερα από την περίφημη
βούλα του πάπα Ιννοκέντιου Δ΄ «ad extirpanda», -για το «ξερίζωμα των
αιρέσεων– μόλις το 1252. Αλλά αιώνες πριν, στο Βυζάντιο, είχε
οργανωθεί –επί Ιουστινιανού– ειδική κρατική υπηρεσία με αποστολή την
ανακάλυψη και εξόντωση αιρετικών. Ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας
–της πρώτης στον χριστιανικό κόσμο– που υπήρξε εγκληματική όσο και η
μεσαιωνική
Ιερά
Εξέταση, ονομαζόταν κοιαίστωρ –από το λατινικό quaestor–
δηλαδή εξεταστής, ανακριτής. Όπως αργότερα οι ιεροεξεταστές στη
Δύση, οι Βυζαντινοί κοιαίστορες φυλάκιζαν, βασάνιζαν και θανάτωναν
υπόπτους χωρίς διατύπωση κατηγορίας, χωρίς μάρτυρες, χωρίς
αποδεικτικά στοιχεία και, φυσικά, χωρίς δίκη.
Τα πάντα ήταν σκότος. Ήταν μια
μέθοδος αφανισμού των ανυπάκουων και συγχρόνως επιχείρηση
κερδοσκοπίας. Γιατί η καταδίκη αιρετικού συνεπαγόταν δήμευση της
περιουσίας του.
[Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις από συγγραφείς
και χρονογράφους της εποχής].
Λεπτομερής περιγραφή καψίματος αιρετικών από
τους χριστιανούς του Μεσαίωνα, μπορεί να βρεθεί σε
αυτή την ιστοσελίδα.
ΚΑΨΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΩΝ
Το Βυζάντιο έχει και ένα άλλο θλιβερό προβάδισμα. Τη δημόσια ρίψη
στην πυρά ανεπιθύμητων βιβλίων. Διαπομπεύονταν –«περιβωμίζονταν»-
μάλιστα και οι κάτοχοί τους στους δρόμους της «βασιλεύουσας». Ήταν η
εποχή που απαγορεύτηκε η διδασκαλία της φιλοσοφίας και έκλεισαν –το
529 με εντολή του Ιουστινιανού– οι αθηναϊκές σχολές. Όπως μας
πληροφορεί ο χρονογράφος Ιωάννης Μαλαλάς ρίχτηκαν στην πυρά ελληνικά
βιβλία των κλασικών και μετακλασικών χρόνων και έργα τέχνης
πολυμίσητα για τη νέα θρησκεία.
[...] Το 724 ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων Γ΄ πρόσταξε να
πυρποληθεί η περίφημη Οικουμενική Σχολή, το ανώτατο πνευματικό
ίδρυμα της εποχής, όπου στεγαζόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του
Βυζαντίου, επειδή οι δάσκαλοι του εκπαιδευτηρίου αρνήθηκαν να
γνωματεύσουν εναντίον της λατρείας των εικόνων. Οι χρονογράφοι
Κεδρηνός, Ζωναράς, Γλυκάς και Μανασσής βεβαιώνουν ότι ο
αυτοκράτορας έδωσε εντολή να κυκλωθεί από ένοπλους στρατιώτες το
κτήριο κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς και να απαγορευθεί η έξοδος
του προσωπικού από τη Σχολή,
με αποτέλεσμα να καούν
όχι μόνο οι θησαυροί της βιβλιοθήκης αλλά και
οι διδάσκαλοι.
Εφτά περίπου αιώνες αργότερα, το 1463, δέκα
χρόνια μετά την άλωση, ο πατριάρχης Γεννάδιος (Γεώργιος Σχολάριος)
έκαψε το βιβλίο του Πλήθωνος (Γεμιστού) «Νόμοι», εξαιτίας εισηγήσεών
του για πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι
εγκαινίασε η Εκκλησία τη δράση της μετά τον σκλαβωμό του Γένους…
ΚΑΥΛΟΚΟΠΙΑ
Ήταν θανατηφόρα
εξαιτίας της αιμορραγίας που προκαλούσε. Με αποκοπή των γεννητικών
οργάνων κολάζονταν και η κτηνοβασία (βλ. ταυτοπάθεια). Ο
Ιουστινιανός και η Θεοδώρα χρησιμοποιούσαν την απειλή αποκοπής των
γεννητικών μορίων ως όπλο τρομοκρατίας ή εκδικητικό μέσο εναντίον
των αντιφρονούντων και μη υπάκουων. Για να εξοντώσει έναν επίφοβο
εχθρό, το αυτοκρατορικό ζεύγος έδινε εντολή να χαλκευθεί κατηγορία
για παιδεραστία, με συνέπεια τον άμεσο ακρωτηριασμό του. Αυτή την
τύχη είχε κάποιος Βασιανός που τόλμησε να μιλήσει σαρκαστικά για την
Θεοδώρα.
ΕΚΤΥΦΛΩΣΗ
Στο Βυζάντιο τους ακρωτηριασμούς ακολουθεί σε συχνότητα η εκτύφλωση.
Ως ποινή, βασανιστήριο, ανταπόδοση, ως προληπτικό ή κατασταλτικό
μέτρο η εκτύφλωση κυριαρχεί στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο επί αιώνες
με την τραγικότητα και τη φρίκη που προκαλεί. Η ευκολία προσφυγής σ’
αυτή την αποτρόπαιη τιμωρία ή εκδίκηση απεικονίζει, περισσότερο από
κάθε άλλο κοινωνικό χαρακτηριστικό βίας και ανομίας, τα ήθη του
Βυζαντίου.
Κολασμός για τα εγκλήματα κατά της εξουσίας η εκτύφλωση είχε
καταντήσει καθημερινό φαινόμενο εξαιτίας των μόνιμων εσωτερικών
αναστατώσεων και των αδιάκοπων πολέμων, εξωτερικών και εμφύλιων, της
πολιτικής διαφθοράς, των αναρίθμητων ανταρσιών, στάσεων και
στρατιωτικών κινημάτων, των πραξικοπηματικών ανατροπών, της
εξοντωτικής θρησκευτικής διαμάχης, του ανταγωνισμού των φατριών και
της αρχομανίας… Θύματα αυτοκράτορες, πατριάρχες, στρατηγοί,
βασιλόπαιδες, αξιωματούχοι. Αλλά και ιερόσυλοι, αιρετικοί και μάγοι…
Η εκτύφλωση προβλεπόταν αρχικά από την νομοθεσία αλλά μόνο για τους
ιερόσυλους. Με αυτοκρατορική, ωστόσο, εντολή ή συγκατάθεση θα
επεκταθεί αυθαίρετα και στα εγκλήματα καθοσιώσεως, για κάθε δηλαδή
επιβουλή κατά της εξουσίας και του βασιλικού οίκου… Ο αυτοκράτορας,
επίγειος εκπρόσωπος του θεού, ενσαρκώνει το ιερό και όσιο, όποιος
επιβουλεύεται τον μονάρχη και την εξουσία προσβάλλει τα ιερά και τα
όσια, ασεβεί στο θείο, είναι επομένως ιερόσυλος…
Δεν περνούσε μέρα στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εξομματισμούς και
φονικά, γράφει ο Νικήτας Χωνιάτης…
Η βασανιστική αυτή ποινή εφαρμοζόταν με δύο τρόπους. Ο πρώτος, με
πυρωμένο σίδερο που κρατούσε ο δήμιος μπροστά στα μάτια του θύματος.
Ο δεύτερος, με τη χρησιμοποίηση αιχμηρών αντικειμένων ή με κάποιο
καυτό ή κοχλαστό υγρό. Οι Βυζαντινοί συνήθιζαν και τις ομαδικές
τυφλώσεις αιχμαλώτων. Κορυφαίο παράδειγμα, ίσως το πιο μαζικό και
βάρβαρο της ιστορίας, η εκτύφλωση 15.000 Βουλγάρων στρατιωτών του
Σαμουήλ, ύστερα από την μάχη του Μελένικου, το 1014.
ΧΕΙΡΟΚΟΠΙΑ
Ήταν η πιο συνηθισμένη ποινή, για όποιους έγδυναν νεκρούς, παραχάραζαν νομίσματα, έκοβαν ξένο αμπέλι, πυρπολούσαν αποθήκες, γκρέμιζαν φράχτες, όποιος ξέκοβε κοπάδι από βοσκοτόπι ή μαντρί, προκαλούσαν βαρύ τραύμα με γροθιά, έπαιζαν ζάρια κ.ά. Από τις αρχές του Η΄ αιώνα οι ακρωτηριασμοί, με την ένταξή τους στην ποινική νομοθεσία, κατάντησαν ένα οικτρό φαινόμενο του βυζαντινού καθημερινού βίου. Σε ορισμένες περιόδους έπαιρναν διαστάσεις τρομακτικές. Σε κάθε βήμα συναντούσε κανείς ανθρώπους με κλαδεμένα μέλη.
ΡΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ήταν ο πιο συνηθισμένος ακρωτηριασμός. Θύματα ακόμα και
αυτοκράτορες. Επιβαλλόταν για πολλά και ποικίλα εγκλήματα, πολιτικά
και του κοινού δικαίου, και έπληττε άτομα όλων των τάξεων, κρατικούς
αξιωματούχους, κληρικούς και απλούς πολίτες. Αποτελούσε είδος
βασανιστηρίου αλλά και ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής εξόντωσης σε
περιόδους εσωτερικών αναστατώσεων ή θρησκευτικής διαμάχης, όπως στα
χρόνια της εικονομαχίας. Επιβαλλόταν συνήθως στους δίγαμους,
αιμομίκτες, πορνεύοντες σε μοναστήρι, βιαστές, απαγωγείς κοριτσιού
κ.ά. Επιβαλλόταν και στους μοιχούς μαζί με ξυλοδαρμό δημόσιο και
κούρεμα ατιμωτικό. Σε περίπτωση μοιχείας ελεύθερης με δούλο η
γυναίκα μαστιγωνόταν, κουρεύονταν και έχανε τη μύτη της ενώ ο δούλος
καιγόταν ζωντανός ή θανατώνονταν με ξίφος.
Ρινοτομία στους Βυζαντινούς δεν σήμαινε πάντοτε αποκοπή της μύτης με
μαχαίρι, κλάδεμα από τη ρίζα, όπως γινόταν επί τουρκοκρατίας. Έκοβαν
με μια κοφτερή λαβίδα, ψαλίδιζαν δηλαδή, μόνο τον χόνδρο που χωρίζει
τους δύο ρώθωνες. Έτσι η μύτη, χωρίς το εσωτερικό υποστήριγμα,
έγερνε στο πλάι. Η αποκοπή του χόνδρου γινόταν από χειρουργό.
ΓΛΩΣΣΟΤΟΜΙΑ
Ποινή επί ψευδορκία.
ΤΑΥΤΟΠΑΘΕΙΑ
Πολλές φορές, έκοβαν το μέλος του σώματος που είχε προκαλέσει την
εγκληματική πράξη ή επέβαλλαν την ταυτοπάθεια. Έκοβαν την γλώσσα του
ψεύδορκου, έριχναν στην πυρά τον εμπρηστή και φούρκιζαν τον φονιά
ληστή στο σημείο ακριβώς που έγινε η ανθρωποκτονία.
Ο χρονογράφος Γεώργιος Κεδρηνός αναφέρεται στον βαρύ κολασμό με τη
μέθοδο της ταυτοπάθειας μιας ομάδας αρρενοφθόρων (παιδεραστών) στον
δεύτερο χρόνο της βασιλείας του Ιουστινιανού. Ανάμεσά τους και δύο
επίσκοποι, ο Ησαΐας ο Ρόδιος και ο Αλέξανδρος Διοσπόλεως Θράκης.
Ακρωτηριασμός των γεννητικών μορίων, έμπηξη μυτερών καλαμιών στην
ουρήθρα, γύμνωση, περιαγωγή στους δρόμους, θάνατος.
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ
Οι Βυζαντινοί είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κρατουμένους ως
πειραματόζωα για ιατρική έρευνα. Έχουν, δηλαδή, τα πρωτεία στα
λεγόμενα επιστημονικά βασανιστήρια. Ο Θεοφάνης μάς πληροφορεί ότι
επί Βασιλείου Β΄ Βυζαντινοί πράκτορες πήγαν στη Βουλγαρία με
αποστολή την απαγωγή ενός χριστιανού εξωμότη. Οι πράκτορες
κατόρθωσαν να τον αρπάξουν και να τον μεταφέρουν δέσμιο στην
Κωνσταντινούπολη. Εκεί, αφού του έκοψαν χέρια και πόδια, κάλεσαν
τους γιατρούς. Κι εκείνοι τον άνοιξαν ζωντανό με τα νυστέρια τους
από τα γεννητικά όργανα ως το στέρνο για να μάθουν τα μυστικά του
ανθρώπινου σώματος.
ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ
Η διαπόμπευση, η ατιμωτική δηλαδή περιαγωγή καταδίκου στους δρόμους
και η παράδοσή του στη χλεύη, στους ονειδισμούς αλλά και στις
βάναυσες επιθέσεις του όχλου ήταν το κατ’ εξοχήν βυζαντινό
βασανιστήριο. Άγριος βασανισμός ψυχικός και σωματικός γιατί η
περιφορά των θυμάτων στην Αγορά συνοδευόταν όχι μόνο από τον ηθικό
εκμηδενισμό τους, με τις λοιδορίες και τις προσβολές αλλά και από
βιαιοπραγίες και κάθε λογής κακώσεις. Δεν ήταν «ιδία ποινή»,
αποκλειστική δηλαδή η διαπόμπευση, αλλά προσθετική, συμπληρωματική
και εφαρμοζόταν πριν από την τελική τιμωρία –πριν από τη φυλάκιση,
τον ακρωτηριασμό, την εκτύφλωση ή τη θανάτωση…
Πριν από την διαπόμπευση, τον «θρίαμβο» όπως την αποκαλούσαν
χλευαστικά, μαστίγωναν σκληρά τον κατάδικο, τον κούρευαν «εν χρω»,
τον ξύριζαν (μαλλιά, γένια, μουστάκι, φρύδια), μουτζούρωναν το
πρόσωπό του με καπνιά ή το άλειφαν με πίσσα, τον στεφάνωναν με μια
πλεξάνα σκόρδα, τον τύλιγαν με βρωμερά άντερα από το χασαπιό,
κρεμούσαν στο λαιμό του σαπιοκοιλιές και στους ώμους του κουδούνια.
Κατά την πάνδημη περιαγωγή του στους δρόμους και στην αγορά ή στον
Ιππόδρομο κάθιζαν το θύμα γυμνό ή ημίγυμνο σε γάιδαρο, παλιομούλαρο,
ψωριασμένη καμήλα, ακόμα και σε γελάδα ανάστροφα και το υποχρέωναν
να κρατάει την ουρά του υποζυγίου. Στην πομπή που σχηματιζόταν
προπορεύονταν σαλπιγκτές και διαλαλητές. Και το πλήθος των
συγκεντρωμένων περίεργων του πετούσαν στο πρόσωπο λάσπες και
ανθρώπινες ακαθαρσίες, άδειαζαν πάνω του δοχεία με ούρα, τον
χτυπούσαν στο στόμα με βορβορώδη εντόσθια σφαγίων. Μουτζούρωναν
παλάμες και δάκτυλα με την καπνιά και τη γάνα των τσουκαλιών και των
τζακιών, ζύγωναν τον «γαϊδουροκαθισμένο» και τον πασάλειβαν. Τον
έφτυναν, τον πετροβολούσαν, τον χτυπούσαν με ραβδιά και μαστίγια,
τον έβριζαν, τον λοιδορούσαν.
Διαπομπεύονταν γιατροί που δεν εφάρμοζαν καλή θεραπεία με αποτέλεσμα
να πεθάνει ο ασθενής. Ανάγκαζαν, μάλιστα, τον άτυχο Ασκληπιάδη να
κρατάει κατά την περιαγωγή δοχείο νυκτός….
Ακόμα και εκταφές και διαπομπεύσεις νεκρών γίνονταν στην
Κωνσταντινούπολη. Όπως το πτώμα του αυτοκράτορα Λέοντος Ε΄ του
Αρμενίου που ύστερα από τη δολοφονία στο ναό σύρθηκε –το 820– στους
δρόμους και ρίχτηκε στον Ιππόδρομο. Ξέθαψαν τον πατριάρχη Ιωάννη
«μετά του ωμοφορίου» και έφεραν τα λείψανά του στον Ιππόδρομο σε
ημέρα αγώνων. Εκεί, μπροστά στο πλήθος, αφού αποκάλυψαν και
μαστίγωσαν τον σκελετό –«έτυψε μαγκλάβια»- τον έκαψαν.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ
Ο Αλέξιος Κομνηνός έβρασε κάποιον σε καζάνι και έστειλε ύστερα το πτώμα του στους οικείους του μέσα σε μεγάλο κοφίνι. Άλλον έκλεισε σε σακί και τον πέταξε στη θάλασσα. Για τον αρχηγό όμως των στασιαστών ήταν πιο εφευρετικός. Πρόσταξε να ετοιμάσουν ένα χαλκωματένιο στέμμα, άνοιξε τέσσερις τρύπες γύρω γύρω, στερέωσε το «διάδημα» στο κεφάλι του θύματος και έμπηξε με σφυρί τέσσερα σιδεροκάρφια από τις τρύπες στο κρανίο…
Οι αυτοκρατορικοί δήμιοι άλειφαν τα γένια και τα μουστάκια του δεμένου χεροπόδαρα θύματος με κηρέλαιο και έβαζαν φωτιά με αποτέλεσμα να καίγεται το κεφάλι σαν αλειμματοκέρι. Άλλοτε, αντί κηρέλαιο, χρησιμοποιούσαν πίσσα και ελαιόλαδο.
Κατά την περίοδο των ενδοχριστιανικών διενέξεων οι αντιμαχόμενες μερίδες συναγωνίζονταν σε βασανισμούς και κακουργίες, απαράλλαχτα όπως κατά τους θρησκευτικούς πολέμους στη Δύση. Έγδαραν λ.χ. το γενειοφόρο τμήμα του προσώπου ενός μοναχού βγάζοντας το δέρμα μαζί με τα γένια (υπενθυμίζουμε ότι όλες οι πληροφορίες στο βιβλίο του Σιμόπουλου είναι τεκμηριωμένες και ότι από τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις που αναφέρει μόνο ένα μέρος αντιγράφουμε εδώ). Η Θεοδώρα βασάνιζε τους εχθρούς της τυλίγοντας και σφίγγοντας με βούνευρο το κεφάλι τους τόσο πολύ που έβγαιναν τα μάτια από τις κόχες.
ΓΔΑΡΣΙΜΟ
ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Ο δρουγγάριος των βυζαντινών πλωίμων (στόλαρχος) Νικήτας Ωορύφας (Θ΄
αιώνας), που διακρίθηκε στις εκστρατείες κατά των Αράβων πειρατών,
όταν αιχμαλώτιζε χριστιανούς εξωμότες στα εχθρικά καράβια, τους
έγδερνε ζωντανούς. Χάραζε το δέρμα στον αυχένα και τραβούσε με
δύναμη λωρίδες ως τις φτέρνες.
ΒΡΑΣΙΜΟ
ΣΕ ΚΟΧΛΑΣΤΗ ΠΙΣΣΑ
Ο προηγούμενος Ωορύφας άλλους εξωμότες κρεμούσε με τροχαλία πάνω σε
καζάνια με κοχλαστή πίσσα και τους άφηνε, χαλαρώνοντας τα σχοινιά,
να βυθιστούν λέγοντας πως τους βαφτίζει στη νέα θρησκεία τους.
ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ – ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ
«Το παλούκωμα (φούρκισμα, ανασκολοπισμός) γίνονταν δημόσια και σε θέση περίοπτη με τον εξής τρόπο. Έπαιρναν μια μακριά ως 3 μέτρα σούβλα σιδερένια ή ξύλινη με σιδερένια μύτη, την οποία κουβαλούσε ο κατάδικος στον ώμο ως τον τόπο του απαίσιου μαρτυρίου. Εκεί τον ξάπλωναν καταγής μπρούμυτα γυμνό μέχρι τη μέση και χειροπόδαρα με ανοιγμένα σκέλια. Ύστερα ο μπόγιας αφού ξέσχιζε το πανταλόνι και φάρδαινε με το μαχαίρι την τρύπα του απευθυσμένου, έχωνε τη σούβλα αλειμμένη με λίπος για να γλιστρά και χτυπώντας σιγανά προσέχοντας να μη βλάψει βασικά όργανα όπως τα έντερα, καρδιά, πλεμόνια, την έβγαζε από το πίσω μέρος της δεξιάς πλάτης…».
ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ
Μια από τις πολυδοκιμασμένες μεθόδους για οριστικό παραμερισμό, για
αχρήστευση και στιγματισμό εχθρών, αντιπάλων αντιφρονούντων και
κυρίως νεαρών διεκδικητών ή κληρονόμων του θρόνου ήταν ο
ευνουχισμός… Αναρίθμητα τα περιστατικά βίαιου ευνουχισμού για
πολιτικούς λόγους.
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ
ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΩΝ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ
Την ακόλουθη ιστορία μού την είπε η δασκάλα μου της γιόγκα, η οποία είναι Αυστραλέζα. Είναι μια διήγηση που της έκανε μια γνωστή της δασκάλα γιόγκα που μένει στην Αυστραλία.
Η κυρία αυτή είχε αρχίσει να διδάσκει γιόγκα στην Αυστραλία τη δεκαετία του '70, σε μια εποχή όπου η γιόγκα ήταν ακόμα άγνωστη εκεί. Στα χρόνια που μεσολάβησαν εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δημιουργικές δασκάλες γιόγκα στην Αυστραλία. Έγραψε βιβλία κι έκανε παρουσιάσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Μετά από τριάντα χρόνια περίπου, μια μέρα χτύπησε το κουδούνι της κι ήταν μια γυναίκα που έμενε στον ίδιο όροφο. Της είπε:
"Θυμάστε πως, όταν πρωτοπιάσατε αυτό το διαμέρισμα και αρχίσατε να διδάσκετε γιόγκα, η αστυνομία σάς συνέλαβε για σατανισμό; Ήμουν εγώ το άτομο που είχε κάνει την καταγγελία. Θέλω να σας ζητήσω να με συγχωρέσετε."
Η δασκάλα τής είπε: "Τι πρόβλημα είχατε;"
Η άλλη απάντησε: "Έβλεπα πελάτες σας που έμπαιναν στο διαμέρισμά σας και πίστευα ότι κάνετε ομαδικές σατανιστικές τελετές. Επειδή μέναμε κοντά, φοβόμουν ότι τα παιδιά μου μπορεί να επηρεαστούν."
Η δασκάλα τής είπε: "Αν είχατε αυτό το φόβο, γιατί δεν περάσατε τότε από μένα να μου τον εκθέσετε και να το συζητήσουμε;"
Η άλλη απάντησε:
"¨Ημουν εκείνη την εποχή πολύ επηρεασμένη από μια θρησκευτική οργάνωση που διέδιδε άσχημες φήμες για εσάς. Πίστευα ότι, ακόμα κι αν έμπαινα μονάχα στο σπίτι σας, η οικογένειά μου κι εγώ θα κινδυνεύαμε να δεχθούμε τη σατανική επίδραση."
Η δασκάλα είπε: "Ποια οργάνωση ήταν;"
Η άλλη απάντησε: "Ήταν σύλλογος ορθοδόξων χριστιανών".
Παρόμοια παραδείγματα θα μπορούσα να φέρω και από τη δική μου ζωή.
--------------------------------
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σου παρουσίασα το καλό status που έχει η γιόγκα στον επιστημονικό
κόσμο, με ουσιώδεις αποδείξεις από ανακοινώσεις των πιο κορυφαίων
επιστημονικών ιδρυμάτων.
Εξέθεσα τα "επιστημονικά" στοιχεία που παρέθεσες ως παραπλανητικά
και θεολογικώς υποκινούμενα.
Εξήγησα τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις απαιτήσεις του δόγματός
σου για ομοιομορφία πίστης, όπως προκύπτουν από την ιστορική
διερεύνηση των εγκλημάτων της ορθοδοξίας.
Σε καλώ να αφήσεις την τυφλή υπακοή στους φονταμενταλιστές ανωτέρους
σου και τα σχετικά τους δόγματα και να σεβαστείς την επιστημονική
γνώση και την ουμανιστική κουλτούρα - τα δικαιώματα και τις επιλογές
των συνανθρώπων σου.
Διάβασε, γνώρισε και σκέψου.
Ωρίμασε κι έλα στην εποχή μας.
Οι θρησκευτικές κόντρες είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της ανθρωπότητας.
Αν
μπορέσεις να αντιληφθείς αυτή τη διαφορά, θα μετατρέψεις τον εαυτό
σου από φονταμενταλιστή σε πραγματικό πιστό.
Έχεις τις ευχές μου.
----------------------------