Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

Περιγραφή του ντοκιμαντέρ
 "ΕΞΑΝΤΑΣ. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ BUSINESS"




Το παρακάτω μήνυμα το έλαβα από μια φίλη, που μου έστειλε μαζί και τον σύνδεσμο για το παρόν ντοκιμαντέρ.

ενα ντοκιμαντερ που αξιζει να δει κανεις

...και ειμαι σιγουρη πως θα κανετε πολλους συσχετισμους με την πολιτικη που ακολουθειται στη χωρα μας εδω και καιρο,
κατακερματιζοντας σιγα σιγα την παραγωγη τροφης και την διατροφικη μας αυτοκυριαρχια...

ετυχε να εχω παει προσωπικα τοσο στην περιοχη των Τουρκανα οσο και στην Κιμπερα και αυτο που εχω να πω ειναι οτι οι εικονες που δειχνει το ντοκυμαντερ ειναι πολυ ...καλυτερες απο αυτα που βιωσα εγω εκει!

συν το οτι υπαρχουν καποιες ανκριβιες οπως οτι στην κιμπερα μενουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ανθρωπων και οχι μονο 300.000 -και δεν εχουν προσβαση σε ηλεκτρισμο ολοι τους ουτε βγαζουν 2 δολλαρια τη μερα αλλα 1, και στην περιοχη των Τουρκανα οταν ημουν εγω εκει το 2009 ειχε να βρεξει τρια χρονια -περπατουσες και εβλεπες τα κουφαρια των πεθαμενων ζωων παντου διπλα στο δρομο
.. λεπτομεριες θα πει κανεις αλλα πραγματικα η κατασταση εκει ειναι πολυ πιο σκληρη και τραγικη απο οτι φαινεται εδω -θυμαμαι μια μερα στη μεγαλη χωματερη του Ναϊρομπι -οπου ...ζουν πολλες οικογενειες, καποιος ειχε μαζεψει σχεδον μια ολοκληρη σακουλα με διαφορα σκουπιδια σε διαφορα σταδια αποσυνθεσης και θυμαμαι οτι προσφερθηκε να με ..κερασει κατι απο τα λαφυρα του... ολα αυτα δε τα λεω για να προκαλεσω αισθηματα λυπησης η φοβου αλλα για να συνειδητοποιησουμε οτι ακομα και η φτωχεια αποτελει οπλο και επιχειρηματικη ευκαιρια για αυτους που κυβερνουν και θα ηταν καλο να παψουμε να ειμαστε αφελεις και να παρουμε τη ζωη μας στα χερια μας με καθε τροπο -και βεβαιως δεν πιστευω οτι το να βαλουμε ενα χαρτακι σε ενα κουτακι μια φορα ανα τεσσερα χρονια - η συχνοτερα οπως συμβαινει επι του παροντος, θα αποτελεσει τη λυση στο θεμα μας....


Μετά συζήτησα το ντοκιμαντέρ με κάποιον άλλο φίλο, αφού του έστειλα τον σύνδεσμο και το είδε.

ΚΙΜΩΝ
Δεν το έχω δει [το παρόν ντοκιμαντέρ]. Λες ότι αξίζει να το βάλω στο σάιτ;

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Ναι αξίζει. Τέτοια ντοκιμαντέρ σού καταρρίπτουν την πραγματικότητα. Πριν κάνα δυο μέρες είδα και το ντοκιμαντέρ με τα ψυχοφάρμακα (που έχεις στο site σου), και έμεινα μαλάκας, θυμήθηκα πολλά πράγματα που έχω περάσει σε τέτοια φάση με έναν φίλο μου (δεν τον αφήναν να ξεκόψει με τίποτα τα φάρμακα,,,, πρόσεξε με, τα "φάρμακα")!

ΚΙΜΩΝ
Με λίγα λόγια τι λέει αυτό το επεισόδιο; Μπορείς να μου κάνεις μια περιγραφή;

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Με λίγα λόγια μάς λέει ότι οι άνθρωποι εκεί δεν θέλουν τρόφιμα από εμάς, άλλα σύστημα ύδρευσης για να μπορούν να καλλιεργήσουν την γη τους. Αλλά άμα εμείς τους φτιάξουμε σύστημα ύδρευσης, τότε αυτοί θα μπορούν να τρώνε μόνοι τους, και δεν θα μας έχουν ανάγκη ("εμείς" δεν το θέλουμε αυτό). Εύστοχα κάποιος από το ντοκιμαντέρ έδωσε το παράδειγμα με την εκμάθηση τον ζώων: μετά από κάθε νούμερο, τους δίνουν από ένα μπισκοτάκι.

Έκτος του ότι παίζει ολόκληρη μπίζνα από πίσω (μεταφορικές εταιρείες, διπλωματία, ΔΝΤ), μάς λέει επίσης για τα αποτελέσματα της ελεύθερης αγοράς, καθώς και για υποτιθέμενα "δημόσια έργα" που κάνανε πολυεθνικές τα οποία κατέστρεψαν τις σοδιές τους.

Εγώ όμως από την άλλη σκέφτηκα, τι νόημα θα είχε (για την monsanto π.χ.) αν η συγκεκριμένη γη παρήγαγε εκατομμύρια τόνους φαγητού (αφού οι άνθρωποι εκεί είναι γεωργοί και ξέρουν πολύ καλά να καλλιεργούν την γη τους) ?

Από την άλλη οι άνθρωποι εκεί λένε ευχαριστούμε πολύ τους δυτικούς που μας δίνουν φαγητό, έστω και με καθυστέρηση 6 μηνών και έχοντας πεθάνει 100.000 άνθρωποι από την ασιτία.

ΚΙΜΩΝ
Λέω να βάλω και το δικό σου σχόλιο στην Περιγραφή. Μπορείς να ξαναγράψεις την παρακάτω πρόταση για να είναι πιο κατανοητή, γιατί εγώ δεν την καταλαβαίνω, και ίσως και οι αναγνώστες δεν θα την καταλάβουν:
" Εγώ όμως από την άλλη σκέφτηκα, τι νόημα θα είχε (για την monsanto π.χ.) αν η συγκεκριμένη γη παρήγαγε εκατομμύρια τόνους φαγητού (αφού οι άνθρωποι εκεί είναι γεωργοί και ξέρουν πολύ καλά να καλλιεργούν την γη τους) ?

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η monsanto είναι μια επιχείρηση που ασχολείται με τα μεταλλαγμένα. Προμηθεύει -αν θυμάμαι καλά από κάποιο ντοκιμαντέρ- το 70% της γης με τροφή, φυτοφάρμακα κ.ά. ( http://antinwo.org/2010/03/monsanto-is-an-agricultural-company/ πολύ καλό ντοκιμαντέρ) .

Η ερώτηση μου είναι η εξής: αν μπορούσαν οι άνθρωποι στην Κένυα να παράγουν μονοί τους τροφή, δηλαδή οι άγονες πεδιάδες να ξαναγίνουν γόνιμες (Εγώ προσωπικά μπορώ να φανταστώ εκατομμύρια τόνους τροφής από τις συγκεκριμένες πεδιάδες), μια εταιρεία όπως η monstanto θα έχανε η θα κέρδιζε ?

Επίσης η μονσαντο μπορεί να σου βγάλει ντομάτες (GMO) από [μεταλλαγμένο] σπόρο μέσα σε 48 ώρες (ανακριβής χρόνος, όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα). Έχει κατηγορηθεί για τροφές που κάνουνε κακό στον άνθρωπο (καρκίνος κ.α.), άρα εδώ έχουμε και την μείωση του πληθυσμού (να μην μπω σε αυτά τώρα).

Θα απαντήσω στην ερώτησή μου. H monsanto θα έχανε πολλά τρις... Αλλά κατά την γνώμη μου είναι ηθικό το θέμα, αφού το χρήμα είναι αυτοί οι ίδιοι. Άμα υπάρχει μπόλικο φαγητό στον κόσμο, τότε δεν θα τους έχουμε ανάγκη, και άμα δεν τους έχουμε ανάγκη, τότε οι "άνθρωποι" αυτοί θα νιώσουν ένα τίποτα (και θα υποχρεωθούν να βρουν καινούργιο χόμπι). Μην ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι τρόπος χειραγώγησης (εκτός από βιωσιμότητα). Πάρε σαν παράδειγμα την Ελλάδα, άμα χρεοκοπήσουμε "θα πεινάσουμε", σου λένε οι ειδήσεις, και το αμέσως επόμενο διαφημιστικό είναι "Βοηθήστε τα παιδιά στην Κένυα".

Μου την έσπασε που δεν την ανέφεραν (την αναφέρουν ως USAID), και κατά δική μου άποψη έχει τεράστια σημασία για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Αφού έχουμε να κάνουμε με τον Νο1 προμηθευτή φαγητού παγκοσμίως.

Επίσης σε περίπτωση που το super market δεν έχει να μας δώσει φαγητό (περίοδος ξηρασίας), θα έχουμε μεγάλη διαφορά από την Κένυα ?



Κατόπιν είδα κι εγώ το ντοκιμαντέρ και πράγματι σας συστήνω να το δείτε. Εϊναι πολύ αποκαλυπτικό. Κι αν, αφού το δείτε, ξαναδιαβάσετε τα παραπάνω σχόλια, θα εμπεδώσετε ακόμα περισσότερο πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα της φτώχειας και πώς οι παρασκηνιακοί μηχανισμοί που το προκαλούν μεταμφιέζονται και κρύβονται.

Η σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας έχει γίνει από τον Γιώργο Αυγερόπουλο.
Τα πρώτα βήματα του Γιώργου Αυγερόπουλου στο φακό από το δελτίο ειδήσεων του Μega Channel αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν προϊδέαζαν για ό,τι θα επακολουθούσε στην δημοσιογραφική του πορεία !!!

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας καλύπτοντας θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, ενώ ως πολεμικός ανταποκριτής εργάστηκε στα πολεμικά μέτωπα της Βοσνίας, της Κροατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου και της Παλαιστίνης. Επίσης, μετέδωσε ανταποκρίσεις από γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως η εξέγερση στην Αλβανία, οι σεισμοί της Τουρκίας και του Ιράν και το Ναυάγιο Του Εσθονία.

Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας, που πλέον προβάλλεται από τη δημόσια ελληνική τηλεόραση. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος είναι υπεύθυνος τόσο για την έρευνα και τις αποστολές, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών που παρουσιάζει ο Εξάντας.
Με την κάμερα του Εξάντα ταξίδεψε σε φλεγόμενα μέρη του πλανήτη και δημιούργησε ντοκιμαντέρ για την Τουρκία, την Γιουκοσλαβία, την Κάτω Ιταλία, την Ρωσία, τα Σκόπια, τη Γένοβα, την Αργεντινή, το Αφγανιστάν, το Λίβανο, το Τόκιο, τη Βόρειο Ιρλανδία, την Αλβανία, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, το Ιράκ, την Αμερική, την Ισπανία, την Κολομβία, το Ιράν, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, την Αϊτή, τη Λιβερία, τη Βραζιλία, την Κούβα, τη Βολιβία, τη Λιβύη, την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.

Για την δουλειά του ο Γ. Αυγερόπουλος έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ενώ θέματά του Εξάντα έχουν αποτελέσει πηγή για πανεπιστημιακές έρευνες και συνέδρια.




------------------------------------------------------------------------------------------------
Διάρκεια: 1:04:59

Στα ακόλουθα σημεία του ντοκιμαντέρ έχει διαφημίσεις. Παρακαλώ παραλείψτε τις.

   0:00 - 4:00
21:54 - 25:14
48:41 - 52:00