Ινδία – πηγή του ελληνικού / παγκόσμιου πολιτισμού
Ινδία – πηγή του ελληνικού / παγκόσμιου πολιτισμούΜια μη ευρωκεντρική άποψη της πηγής του πολιτισμού. 12:20
|
Σχόλια
Σχόλιο 1
Οι πρώτοι ινδολόγοι ήταν μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας και μέρος της ιδεολογίας τους ήταν –τότε όπως και τώρα- ότι η ιμπεριαλιστική Δύση φέρνει τον πολιτισμό στους άγριους λαούς στους οποίους επιτίθεται.
Δεν ήταν γνήσιοι μελετητές αλλά μέρος της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.
Η πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση της Ινδίας και η προώθηση σε αυτήν της δυτικής λογικής και της δυτικής θρησκείας (του χριστιανισμού) ήταν αλληλένδετες και απαιτούσαν αμφότερες την παρουσίαση του ινδικού πολιτισμού ως ενός κατώτερου πολιτισμού «αγρίων».
Δεδομένης της διαρκούς ανόδου της γιόγκα, του διαλογισμού και της ινδικής φιλοσοφίας στον σύγχρονο κόσμο, αναρωτιέται κανείς πώς μια υποδεέστερη κουλτούρα φτάνει να απολαμβάνει τέτοιου σεβασμού. Τούτο το βίντεο προσφέρει μια ματιά στον ινδικό πολιτισμό, η σοφία του οποίου εκφράζεται στις ιερές του Γραφές, τις Βέδες.
Σχόλιο 2
Δηλαδή ότι το μεγαλύτερο προνόμιο που είχε η Δύση στον αιώνα του ήταν ότι ανακάλυψε και μετέφρασε τις Βέδες.
Οι Βέδες έγιναν κουλτούρα στη Δύση μέσα από τη γιόγκα και τον διαλογισμό, μετασχηματίζοντας τη ζωή και ανεβάζοντας την ψυχολογία καθημερινών δυτικών ανθρώπων. Διαλογισμός, γιόγκα και ινδική φιλοσοφία εξαπλώθηκαν πρώτα στην υποκουλτούρα των χίπι (όπως π.χ. μέσω των Beetles και την προώθηση από αυτούς τού Maharishi Mahesh Yogi) και μετά γενικότερα σε ανθρώπους που έβλεπαν τον δυτικό υλισμό ως αδιέξοδο και παράλληλα δεν καλύπτονταν ή δεν έλκονταν από τη διδασκαλία των χριστιανικών Εκκλησιών.
Είναι ειρωνεία ότι ενώ η Βρετανία κατέλαβε την Ινδία στρατιωτικά και πολιτισμικά, μέσα από το «πάντρεμα» των δύο πολιτισμών και την υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης στην Ινδία ανήλθε μια ολόκληρη στρατιά από Ινδούς σοφούς που μιλούσαν την αγγλική γλώσσα και γνώριζαν τη δυτική κουλτούρα. Αυτοί προήλασαν και κατέλαβαν πολιτισμικά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, δημιουργώντας κέντρα γιόγκα σε κάθε χώρα του και σε κάθε πόλη και γεμίζοντας τα βιβλιοπωλεία με τη σπάνια σοφία τους, την εμπνευσμένη από την ίδια τους την εμπειρία του θείου φωτός.
Το σύνολο αυτής της αλλαγής που συνέβη στη Δύση ήταν «το μεγαλύτερο προνόμιο του εικοστού αιώνα», γιατί παρείχε μια αληθινή οδό προς την ευτυχία μέσα από τον μετασχηματισμό της ψυχής. Ενώ η δυτική φιλοσοφία αναλώνονταν στο αδιέξοδο του μεταμοντερνισμού, οι ινδικές Βέδες έθεσαν και πάλι πίσω τα πράγματα στην πραγματική τους βάση: ότι η ευτυχία είναι το άρωμα του άνθους που λέγεται «εσωτερική ανάπτυξη».
Σχόλιο 3
Εδώ προφανώς μιλά ο Θεός Κρίσνα και λέει ότι ο ίδιος είναι ο θάνατος, ότι όλος ο κόσμος αφανίζεται μέσα στον Ίδιο. Ο κόσμος γεννιέται από τον Ίδιο και αφανίζεται μέσα στην άπειρη ενέργεια της ύπαρξής Του. Ο Ίδιος είναι η απροσμέτρητη δύναμη που γεννά και καταλύει τους κόσμους.
Λοιπόν ο Οπενχάιμερ λέει ότι αυτοί που γνώριζαν αυτό το κείμενο το θυμήθηκαν όταν είδαν αυτή την τεράστια δύναμη (της ατομικής βόμβας) να σημαίνει την καταστροφή. Γιατί η δύναμή της ήταν τέτοια και τόσο απόλυτη, ώστε θύμιζε τη δύναμη του Θεού.
Σε λίγο θα ακούσουμε και τα λόγια του ίδιου του Οπενχάιμερ ως προς αυτό.
Σχόλιο 4
«Τώρα είμαι ο Καμντέβ, ο Καταστροφέας των Κόσμων».
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά της ινδικής φιλοσοφίας από τη δική μας. Σε εμάς ο Καταστροφέας είναι ο διάβολος, ενώ ο Θεός ο Δημιουργός. Εκεί Δημιουργός, Συντηρητής και Καταστροφέας είναι τρεις μορφές της ίδιας θεϊκής ουσίας – η Αγία τους Τριάδα. Που σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι το θάνατο, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου και ότι σκοπός της ζωής είναι η ταύτιση με τη Συνείδηση και μόνο, έτσι ώστε να ανακαλυφτεί η απατηλότητα των φυσικών μορφών και να αποταυτιστείς μια για πάντα από τον υλικό κόσμο.
Ο κόσμος δεν «δημιουργήθηκε» ώστε να ζήσεις μέσα του, αλλά υπάρχει ως φαινόμενο και μόνο, επειδή ο νους σου δεν διακρίνει την αλήθεια, δηλαδή την επιφανειακότητα και απατηλότητα των μορφών.
Ο κόσμος εκπορεύεται από το νου σου και κανείς δεν μπορεί να σε σώσει – ούτε επιστήμη ούτε θρησκεία – όσο δεν βελτιώνεις το νου σου.
Βελτίωση σημαίνει ανεξαρτητοποίηση – η απόφαση να μην εξαρτάσαι από τίποτα, να μην προσκολλάσαι σε τίποτα, να μην επιθυμείς τίποτα.
Γιατί όλα δεν είναι παρά φούσκες που μεγαλώνουν και σπάνε, ενώ αδιόρατη στο μάτι, και προσβάσιμη μόνο από το πνεύμα, είναι η αιώνια και απέραντη Ουσία, πηγή της πραγματικής και τελικής Ευδαιμονίας.
Προσκείμενος σε αυτή τη φιλοσοφία ήταν και ο Καζαντζάκης, που ασχολήθηκε στενά με το βουδισμό.
Σχόλιο 5
Οι εκπληκτικοί κανόνες της βεδικής φωνητικής μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τα παρακάτω τραγούδια:
http://www.youtube.com/watch?v=u1VRV0MtgHQ
Σχόλιο 6
Ο Αγαθοκλής ήταν βασιλιάς ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής, που αντιστοιχεί στο σημερινό Αφγανιστάν, μεταξύ 167 και 165 π.Χ., δύο αιώνες μετά την κατάληψή της από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Να σημειώσω ότι μεταφράζω όλες τις χρονολογίες ως «προ Χριστού», αλλά ο αφηγητής δεν λέει «Before Christ» (B.C.) αλλά Before Christian Era (B.C.E.), δηλαδή «προς της χριστιανικής Εποχής». Όπως αντιλαμβάνομαι, τα κείμενα που χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση υποδηλώνουν ως «χριστιανική εποχή» τις δύο χιλιετηρίδες που έπονται της ανάδειξης της Ρώμης σε κοσμοκράτειρα δύναμη και του χριστιανισμού σε επίσημης θρησκείας της, όπου και επικράτησε παγκοσμίως η οριοθέτηση των χρονικών σημείων με αναφορά στη γέννηση του Χριστού – μια αναφορά άσχετη με το πολιτισμικό υπόβαθρο μεγάλων περιοχών του κόσμου που ήταν στρατιωτικά λιγότερο ανεπτυγμένες από τη Ρώμη.
Λοιπόν αν και το 113 π.Χ. ισοδυναμεί χρονικά με το 113 π.Χ.Ε. (προ Χριστιανικής Εποχής), τα πολιτισμικά παρεπόμενα της κάθε φράσης διαφέρουν.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι οι ¨Έλληνες χριστιανοί θεωρούν αυτονόητη τη χρονολόγηση με βάση τη γέννηση του Χριστού που ακολουθείται από το ευρωπαϊκό μοντέλο, και πως ό,τι άλλο θα ξένιζε, ακολούθησα στη μετάφραση τη συνηθισμένη οδό. Το παραπάνω σχόλιο όμως θα μπορούσε να αποτελέσει τροφή για σκέψη. Καθότι, όταν τα σκεφτείς λίγο, πολλά από τα «αυτονόητα» φανερώνονται ως απλές συμβάσεις.
Να μερικά άλλα αυτονόητα: η βάπτιση, ο γάμος, οι ερωτικές σχέσεις, η κρεατοφαγία, ο Number One (ο Εαυτούλης μας).
Αν απομυθοποιούσαμε, αποκωδικοποιούσαμε και αποδομούσαμε τη σειρά των αυτονόητων, ποιος ξέρει πώς θα άλλαζε η εμπειρία μας και η οπτική μας του κόσμου;
Γι’ αυτό και η ινδική γιόγκα δεν είναι απλώς γυμναστική αλλά κουλτούρα.
Είναι η κουλτούρα της απομυθοποίησης – από εκεί κερδίζει τους φίλους της και τους εχθρούς της. Και συχνά το ίδιο άτομο είναι τόσο εχθρός όσο και φίλος της, καθότι απομυθοποίηση σημαίνει ξερίζωμα – το κόψιμο των ίδιων των ριζών σου, ώστε να μπορέσεις να αναδυθείς και να ανυψωθείς,
και να εισχωρήσεις στην αιώνια οπτική, που είναι η σοφία.
--------------------------------------