Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

Τι συμβαίνει κατά την πνευματική φώτιση


          βίντεο

Τι συμβαίνει κατά την πνευματική φώτιση (1/2)

Ο Σουάμι Νιτυάναντα μας δίνει ένα στιγμιότυπο από τη στιγμή της πνευματικής του φώτισης.

11:00

Τι συμβαίνει κατά την πνευματική φώτιση (2/2)

3:38




Συζήτηση

         Georgios Ioannou
         Οι γνωστές παπαριές από δήθεν ανθρώπους που πιστεύουν θεούς με 100 χέρια, και κεφάλια ζώων, και ότι μαλακία θες. Πλάκα έχουν τα παραμύθια τους.

         Κίμων
         Τα πολλά χέρια μπορούν να είναι καλλιτεχνικό εφεύρημα, ή θα μπορούσαν να είναι κάτι υπαρκτό. Η σαρανταποδαρούσα έχει σαράντα πόδια. Γιατί να μην υπάρχουν θεοί με εκατό χέρια; Αν αυτή μπορεί να έχει τόσο πολλά πόδια, γιατί θα πρέπει ένας θεός να περιορίζεται στα δύο μόνο χέρια;
         Όσο για τα κεφάλια ζώων, ίσως είναι κι αυτά καλλιτεχνικό εφεύρημα. Ίσως κι όχι. Μόνο αν έχεις ένα μάτι για να βλέπει τα αόρατα, τον θεϊκό κόσμο, μπορείς να δεις ποιος κατοικεί εκεί και ποια είναι η μορφή του.
         Υπάρχει θεϊκός κόσμος; Από τι αποτελείται η ύπαρξη; Τι προσδίδει νόηση στην ύλη; Υπάρχουν κόσμοι με περισσότερη νόηση από τον υλικό κόσμο, και με ποιες μορφές εκφράζεται η νόηση αυτή;
         Όλα αυτά είναι έγκυρα και σοβαρά ερωτήματα για σοβαρούς και στοχαστικούς ανθρώπους.

         Georgios Ioannou
         Οι στοχαστικοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με σαρανταποδαρούσες, στοχάζονται πάνω σε πράγματα πού πορεύεται ο πλανήτης γη, και αυτά βασίζονται στην ελληνική φιλοσοφία και όχι σε δήθεν αοριστολογίες. Αλλά το να αναφερθείς σε Πλάτωνα, Σωκράτη, Διογένη είναι ταμπού.

         Κίμων
         Καταρχήν δεν νομίζω πως είναι ταμπού να αναφερθείς στους πνευματικούς Έλληνες προγόνους μας.
         Δεύτερον, δεν νομίζω πως ο Σωκράτης δεν στοχαζόταν σχετικά με την ύπαρξη του θεϊκού κόσμου. Ο λόγος του θανάτου του ήταν γνωστός: κατηγορήθηκε πως έφερνε στους νέους καινούργιους θεούς.
         Ο Πλάτωνας, στο τέλος της Πολιτείας, μιλά για τη διαδικασία της μετενσάρκωσης και για αυτά που συναντούν οι ψυχές όταν φύγουν από τον υλικό κόσμο κατά το θάνατό τους.
         Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε και με την πολιτική, προσπαθώντας να επιφέρει ένα πνευματικό πολίτευμα του οποίου θα ηγούνταν οι σοφοί. Ο Σωκράτης δήλωσε ρητά πως ο θεός του τού απαγόρευσε να ασχοληθεί με την πολιτική.
         Ο Διογένης ήταν ασκητής, άρα μεταφυσικός.
         Ο Πυθαγόρας είχε πνευματική κοινότητα, στην οποία κάηκε ζωντανός.
         Ο Άβαρης ήταν ασκητής γνωστός για τις μεγάλες νηστείες του.
         Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν μυσταγωγίες, και έντονη πίστη στον θεϊκό κόσμο.

         Λοιπόν ο θεϊκός κόσμος ανήκε σαφώς στα ενδιαφέροντα των αρχαίων Ελλήνων. Το ποιες είναι οι μορφές των όντων που κατοικούν εκεί είναι ένα ερώτημα που αφορά το πεδίο αυτό.

         Άκου, ξέρω πως σου φαίνεται θεωρητικό, περιττό ερώτημα. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τη ζωή μας; Όμως σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εμπειρίες θεϊκών όντων. Γι' αυτούς το ερώτημα είναι ουσιώδες: πώς φτάνει κάποιος να γίνει μέρος του θεϊκού κόσμου; Εκτός από ανθρώπους, υπάρχουν και άλλα όντα που μπαίνουν σε αυτόν – που θεοποιούνται;
         Πριν λίγους μήνες είδα ένα παράξενο όνειρο: είχα τέσσερεις βραχίονες. Ένιωθα από κάθε ώμο να φυτρώνουν δύο χέρια αντί ένα.
         Πολύ παράξενο, αλλόκοτο… Ο θεός που έχω δει εγώ έχει δύο χέρια, όμως ποιος ξέρει αν υπάρχουν όντα με περισσότερα χέρια που κατοικούν στον ίδιο αυτό κόσμο, στον θεϊκό;
         Είσαι 24 ετών. Βλέπεις μια όμορφη γυναίκα. Της μετράς τις καμπύλες, τις ζυγίζεις με το μάτι σου, σου φαίνονται ποθητές και εύχεσαι να κάνεις απογόνους με αυτήν.
         Πώς θα ένιωθες αν έβλεπες ένα ον που είχε διαφορετική σωματική δομή, και απ' την ένωσή σου με το οποίο θα προέκυπτε όχι ένα θνητό ον, μα ένα αθάνατο; Θα είχε τότε σημασία αν έχει δύο χέρια, ή ένα, ή αν οι καμπύλες έχουν τις τάδε ή τις δείνα αναλογίες;
         Στα θεϊκά όντα, η μορφή του σώματός τους πιθανά να προδίδει την προέλευσή τους. (Κάποιος που θεοποιήθηκε από την ανθρώπινη μορφή ίσως να κρατά τη μορφή αυτή στον θεϊκό κόσμο). Όμως δεν είναι το σημαντικό και ελκυστικό σημείο του θεϊκού όντος. Ακριβώς όπως το ελκτικό σημείο του ανθρώπινου όντος είναι στη βάση της σπονδυλικής στήλης, το ελκτικό σημείο του θεϊκού όντος είναι στην κορυφή της – στο φως που ξεχύνεται από το κεφάλι.
         Η δυνατότητά σου να αφήσεις αυτό το φως να διαχυθεί στο νου σου και να τον μετασχηματίσει είναι η βάση πάνω στην οποία σχετίζεσαι με το θείο ον. Οι αρχαίοι γνώριζαν για τη δυνατότητά μας αυτή, και για την αθανασία που προκύπτει από ένα τέτοιο συμβάν.


 

 

--------------------------------------