Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 


Η ομιλία του Σουάμι Βιβεκανάντα στο Σικάγο
για τη θρησκευτική ελευθερία

 

       βίντεο

Θρησκευτική ελευθερία

Η ιστορική ομιλία του Σουάμι Βιβεκανάντα στο Παγκόσμιο Διαθρησκειακό Συνέδριο στο Σικάγο, στις 11/9/1893.

4:44



Πρόλογος


Ο Βιβεκανάντα ήταν ένας από τους μεγάλους σοφούς της Ινδίας.

Ήταν αυτός που εισήγαγε την αρχαία ινδική φιλοσοφία, τις Βέδες, στη Δύση.

Δεν δίδαξε γιόγκα, αλλά έθεσε τη φιλοσοφική βάση για τη μετέπειτα εισαγωγή αυτής και γενικότερα του «εναλλακτικού τρόπου σκέψης» στις δυτικές χώρες.

Βιβλία του βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία.

Το βίντεο αυτό δείχνει ένα απόσπασμα από την πρώτη ομιλία που έδωσε σε διαθρησκειακό συνέδριο στην Αμερική, που ήταν η αρχή της διασημότητάς του εκεί, και, μαζί με αυτήν, της γνωριμίας των δυτικών ανθρώπων με την ανατολική σκέψη.

Πολλές προσκλήσεις για ομιλίες σε διάφορα μέρη της Αμερικής ακολούθησαν αυτή την ομιλία.

Όταν αργότερα γύρισε στην Ινδία, χαιρετίστηκε με δημόσιες εκδηλώσεις σαν ένας μεγάλος στρατηλάτης που γυρίζει θριαμβευτής από τη μάχη.

Η φιλοσοφική Ινδία είχε αρχίσει να κερδίζει τη μάχη για τις ψυχές των ανθρώπων.

Στην ομιλία που θα ακούσετε παρουσιάζει τον ινδουισμό ως ένα πνευματικό σύστημα που δεν αντιτίθεται σε καμιά θρησκευτική παράδοση. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο πολυθεϊσμός του σού επιτρέπει να θεωρείς ως θεό σου τον Χριστό, τον Ζαρατούστρα, τον Βούδα ή όποιον άλλο μιλά στην καρδιά σου.

Αν και οι Βέδες απευθύνονται και στη θρησκευτική ψυχή, ακόμα πιο κεντρική θέση από το Θεό έχει όμως σε αυτές ο «Εαυτός» – η ίδια σου η ύπαρξη που, όταν ανακαλυφθεί, βρίσκεις ότι εμπεριέχει όλα τα μήκη και πλάτη του ορατού και αόρατου κόσμου.

Για τον άνθρωπο που βρήκε τον Εαυτό δεν υπάρχει θάνατος. Μεταμορφώνεται σε πνευματικό φως και γνωρίζει την άφθαρτη ευδαιμονία.

Ένας τέτοιος άνθρωπος επιστρέφει στη Γη (μετενσαρκώνεται) όχι πλέον για να ικανοποιήσει προσωπικές του επιθυμίες, αλλά μόνο ως πνευματικός δάσκαλος, για να βοηθήσει τον κόσμο να λυτρωθεί από τη δυστυχία της ύλης.



Ένας τέτοιος, είπαν πολλοί, ήταν και ο Βιβεκανάντα.







                                          ------------------------------------------