Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube

 

 

ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα κατά κύριο λόγο αποτελείται από ασκήσεις σωματικής κίνησης ("ασάνες"), ασκήσεις αναπνοής ("πραναγιάμα"), χαλάρωση ("γιόγκα νίντρα") και διαλογισμό. Εδώ θα βρείτε όλα αυτά μαζεμένα (κοιτάξτε το κόκκινο χρώμα).

Εδώ σάς διδάσκω γιόγκα ο ίδιος
(για ερωταποκρίσεις σχετικά με
αυτά τα βίντεο, κοιτάξτε στο
τέλος της σελίδας)

Γιόγκα: μάθετε αναπνευστικές τεχνικές online! (1/2)

Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι σχεδόν άγνωστες στη Δύση, κι όμως είναι ένα πολύ ζωτικό μέρος της γιόγκα!

7:56

Γιόγκα: μάθετε αναπνευστικές τεχνικές online! (2/2)

Λεπτομερείς οδηγίες για την αναπνευστική τεχνική "Καπαλμπάτι", η οποία αναζωογονεί και ηρεμεί, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και τον νου.
Κατόπιν δείχνεται και λίγος διαλογισμός, μια ιδέα. Αλλά για διαλογισμό δείτε καλύτερα το επόμενο βίντεο, "Μάθετε διαλογισμό online".

9:21

Μάθετε διαλογισμό online!

Μια από τις καλύτερες ασκήσεις διαλογισμού.
Κοιτάξτε τις ερωταποκρίσεις κάτω-κάτω στην παρούσα σελίδα για περισσότερες πληροφορίες για αυτή την άσκηση.

7:15

Επίδειξη απλών σωματικών ασκήσεων της γιόγκα (1/3)

Αυτό το βίντεο εμπεριέχει και λιγάκι διαλογισμό μέσα (6:00 έως τέλος), δίνει μια ιδέα. Αλλά για διαλογισμό δείτε καλύτερα το επόμενο βίντεο.

9:21

Επίδειξη απλών ασκήσεων της γιόγκα (2/3)

9:21

Επίδειξη απλών ασκήσεων της γιόγκα (3/3)

9:21

Άσκηση χαλάρωσης της γιόγκα - "γιόγκα νίντρα"

Η άσκηση αυτή χαλαρώνει σωματικά και συναισθηματικά. Σημείωση 1: Αν κάθεστε πολλές ώρες ακίνητη, και νιώθετε νευρικότητα, αυτή η νευρικότητα είναι καθαρά σωματική, το σώμα χρειάζεται να κινηθεί και μια άσκηση σαν κι αυτή, που γίνεται σε κατάσταση ακινησίας, δεν θα βοηθήσει. Είναι προτιμότερο να κινήσετε λίγο το σώμα, να κάνετε καμιά σωματική δουλειά, να περπατήσετε κλπ., να φύγει αυτή η νευρικότητα και τότε το σώμα θα μπορέσει να ησυχάσει και να χαλαρώσει αν κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση.  
Σημείωση 2: Προφανώς οι οδηγίες σε αυτή την άσκηση δεν δίνονται από μένα, αλλά το περιέλαβα εδώ ώστε να υπάρχουν σε ένα μέρος μαζεμένες οι ασκήσεις για σωματικές κινήσεις, αναπνευστικές τεχνικές, χαλάρωση και διαλογισμό.

38:32

 

Άλλα βίντεο για τη γιόγκα

Γιόγκα για Σωματική και Νοητική Υγεία

Τα ωφελήματα της γιόγκα.

5:55

Η Αλλαγή Αρχίζει Από Μέσα Μας

 Τα οφέλη της διδασκαλίας του Υπερβατικού Διαλογισμού στα σχολεία.

2:52

Η Γιόγκα σε Ανθρωπιστικές Οργανώσεις

Η γιόγκα ως μέθοδος καταπολέμησης του άγχους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

6:51

Η Ζωή του Χριστού στην Ινδία

Έζησε ο Χριστός για χρόνια στην Ινδία; (ντοκιμαντέρ)

8:55

Η Αγάπη και η Τέχνη της Προσφοράς

Τι είναι η αγάπη; (Η παράδοση Σατυανάντα Γιόγκα)

5:00

Τι είναι η Γιόγκα (Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ)

Ομιλία για τη γιόγκα από τον Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ, γνωστό πνευματικό δάσκαλο της Ινδίας.

1:49

Ο Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ σε Συνέντευξη στο CNN

Συνέντευξη του CNN από έναν γνωστό πνευματικό δάσκαλο της Ινδίας, τον Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ.

10:33

Σχολικό Πρόγραμμα Ηρεμεί τα Παιδιά Μέσω της Γιόγκα

Από ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού Fox News.

2:14

Η Αγάπη Κινεί τον Κόσμο

Μια παρουσίαση του Ινδού πνευματικού δασκάλου Σρι Σρι Ράβι Σάνκαρ και της πνευματικής του οργάνωσης Art of Living.

7:06


Ερωταποκρίσεις σχετικά με τα βίντεο στα οποία διδάσκω γιόγκα

 

Σχετικά με το τρίτο βίντεο, το "Μάθετε διαλογισμό online!", ο Δημήτρης έγραψε:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δοκίμασα τον διαλογισμό με το κερί και δυσκολεύτηκα αρκετά μπορώ να πω. Δεν καταφέρνω να δω πολλά με τη φλόγα. Δεν καταφέρνω να δώ καν την φλόγα για πολύ διάστημα. Θα επιμείνω πάντως. Προς το παρόν συνεχίζω με τον διαλογισμό της αναπνοής αν και δεν κάνω όσο συχνά θα ήθελα. Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι οτι τα όνειρα μου έχουν γίνει πιο ενεργειακά και πιο ζωντανά. Επίσης άλλο παράξενο είναι οτι την ώρα που κοιμάμαι έχω συνείδηση οτι κοιμάμαι, σαν να μην αποσυνδέομαι τελείως. Δεν κάνω δηλαδή αυτο που λέμε βαθύ ύπνο. Δεν ξέρω αν οφείλειται σε κάποιο άλλο παράγοντα.

Απάντησή μου:
Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου υποτίθεται ότι δεν ονειρευόμαστε. Αλλά το θέμα είναι τι γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου όπου ονειρευόμαστε, αν δηλαδή τα όνειρα, οι διάφορες εμπειρίες την ώρα του ύπνου, διαδραματίζονται (όπως κανονικά γίνεται) στην περιοχή του ασυνείδητου, ή αλλιώς αν η επίγνωσή μας έχει κατορθώσει να εισχωρήσει σε αυτό το χώρο έτσι ώστε να τον συνειδητοποιήσει και να τον κάνει και αυτόν συνειδητό. Με αυτό τον τρόπο η επίγνωσή μας σταδιακά διευρύνεται από το συνειδητό στο ασυνείδητο αλλά και στο υπερσυνείδητο.
Από τη στιγμή που λες ότι «τα όνειρα μου έχουν γίνει πιο ενεργειακά και πιο ζωντανά» και «την ώρα που κοιμάμαι έχω συνείδηση ότι κοιμάμαι, σαν να μην αποσυνδέομαι τελείως», άρα η άσκηση λειτουργεί. (Μάλιστα αυτό ακριβώς που περιγράφεις έχει σχεδιαστεί να κάνει.) Λες: «Δεν καταφέρνω να δω πολλά με την φλόγα.» Δεν υποτίθεται ότι θα βλέπεις κάτι πέραν της φλόγας. Ως φαντασία, μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι το  μετείκασμα της φλόγας, το οποίο παρατηρείς κατά διαστήματα με κλειστά μάτια, λαμβάνει διάφορες μορφέςˑ αλλά, και πάλι, δεν τις "βλέπεις", απλά σαν φαντασία έρχονται αυτές οι άλλες εντυπώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που θα "δεις" εκείνη την ώρα. Απλά κάνεις την άσκηση.

Λες: «Δεν καταφέρνω να δω καν την φλόγα για πολύ διάστημα.»

Πρώτον
, ρύθμισε την απόστασή σου από το κερί έτσι ώστε να δημιουργείται ένα μέτριου μεγέθους  μετείκασμα στον αμφιβληστροειδή. Το  μετείκασμα αλλάζει μέγεθος ανάλογα με το πόσο μακριά κάθεσαι. Και αν κάθεσαι πολύ μακριά και το  μετείκασμα είναι μόλις και μετά βίας διακριτό, πιθανά θα τείνει να εξαφανίζεται πιο γρήγορα από ό,τι είναι φυσικό.

Δεύτερον
, το κερί (άρα και το φυτίλι) χρειάζεται να είναι κανονικού μεγέθους, όπως το κερί που δείχνω στο βίντεο. Μικροσκοπικά κεριά με μικροσκοπικές φλογίτσες δεν λειτουργούν, γιατί το  μετείκασμα που δημιουργούν στον αμφιβληστροειδή είναι υπερβολικά ασθενές/αχνό, ώστε να μπορέσεις να το βλέπεις καθαρά και να συγκεντρωθείς πάνω του.

Τρίτον
, όσο πιο πολύ ώρα ατενίζεις το κερί με ανοιχτά μάτια, τόσο πιο πολύ ώρα θα παραμένει το μετείκασμα στο οπτικό πεδίο όταν έχεις τα μάτια κλειστά.
Θα έλεγα να μείνεις σταθερός στην άσκηση αυτή, την ενατένιση του κεριού. Ο δικός μου διδάσκαλος γράφει καλά λόγια για αυτήν, την έκανε ο ίδιος, και μου τη δίδαξε και μένα. Είναι κάτι που ξέρω ότι δουλεύει.


---------------
Σχετικά με το δεύτερο βίντεο, το "Γιόγκα: μάθετε αναπνευστικές τεχνικές online! (2/2)", ο Omorfeas έγραψε:

Omorfeas
Θελω να ρωτησω σχετικα με το διαλογισμο στο β΄ μερος της παρουσιασης... Ποση ωρα χρειαζεται να καθισει καποιος στη συγκεκριμενη σταση? Το μυαλο εκεινη την ωρα δεν πρεπει να σκεφτεται τιποτα???»

Απάντησή μου:
Είναι πρακτικά αδύνατο να μη σκεφτόμαστε κάτι στο διαλογισμό. Ο νους τείνει να αφαιρείται και να ονειροπολεί. Γι’ αυτό προσφέρονται κάποιες μέθοδοι εστίασης του νου σε υψηλότερες ενεργειακές συχνότητες. Υπάρχουν διάφορα CD που μπορεί κανείς να αγοράσει, τα οποία έχουν οδηγίες συγκέντρωσης. Τέτοια CD διατίθενται από το κέντρο στο οποίο διδάχθηκα γιόγκα εγώ, το Σατυαναντασράμ Ελλάδας. Υπάρχουν τόσο CD χαλάρωσης («γιόγκα νίντρα») όσο και CD διαλογισμού.

Μια συγκεκριμένη μέθοδο εστίασης του νου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού δείχνω ο ίδιος στο βίντεό μου Μάθετε διαλογισμό online!
.

Αν κανείς μάθει την άσκηση αναπνοής, την Καπαλμπάτι, που διδάσκω στο παρόν βίντεο, και την κάνει για αρκετή ώρα (τουλάχιστον ένα τέταρτο), τότε ναι, θα έλεγα πως σε αυτή και μόνο την περίπτωση, είναι δυνατόν να κάτσει χωρίς να σκέφτεται, για λίγα λεπτά μετά το τέλος της πρακτικής, χωρίς κάποια τεχνική εστίασης του νου του μα μονάχα παρατηρώντας την αναπνοή του, την κατάστασή του και την κατάσταση του νου του. Για πόσα λεπτά μπορεί να κάτσει έτσι; Μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι αρχίζει να αφαιρείται, οπότε τότε δεν πρόκειται πια για διαλογισμό αλλά για ονειροπόληση.

Σημείωση: Ο λόγος που τότε μπορεί να καθίσει για λίγο έτσι είναι ότι μετά την Καπαλμπάτι, ο ρυθμός της αναπνοής τείνει αυθόρμητα να επιβραδύνεται, και ως αποτέλεσμα και στον ίδιο το νου μειώνεται αυθόρμητα η τάση για σκόρπιες σκέψεις και ρεμβασμό. Σημειώνω ότι η επιβράδυνση του αναπνευστικού ρυθμού γίνεται αυθόρμητα και όταν η άσκηση (η Καπαλμπάτι) έχει γίνει σωστά. Δεν είμαστε εμείς που λέμε: «Ας μειώσω τις αναπνοές μου»! Πρέπει κανείς να γνωρίσει την αναπνοή του και να τη δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Για περισσότερες ασκήσεις αναπνοής, που κανονικά γίνονται πριν την Καπαλμπάτι, δες το βίντεό μου Γιόγκα: μάθετε αναπνευστικές τεχνικές online! (1/2). Δουλεύοντας την αναπνοή με αυτό τον τρόπο αρχίζεις να τη γνωρίζεις καλύτερα και να εξοικειώνεσαι με το ενεργειακό δυναμικό της.

Αν και είναι αποτελεσματικότερο να κάνει κανείς τεχνικές αναπνοής πριν το διαλογισμό, δεν είναι άκρως απαραίτητο. Θα σύστηνα στον καθένα την άσκηση διαλογισμού τρατάκ (χωρίς να προηγείται απαραίτητα άσκηση αναπνοής), την οποία περιγράφω στο προαναφερόμενο βίντεό μου Μάθετε διαλογισμό online , και για περισσότερη ποικιλία μπορούν να αγοραστούν CD από το κέντρο γιόγκα. Το κέντρο γιόγκα διαθέτει επίσης σε DVD πολύ καλές ομιλίες από την Σουάμι Σιβαμούρτι, για όποιον ενδιαφέρεται, και αυτή κάνει και λάιβ τέτοιες ομιλίες στην Αθήνα αλλά και εκτός Αττικής.
Γενικώς, οτιδήποτε εμπνέει είναι καλό. Είτε πρόκειται για Παΐσιο, για Σιβαμούρτι, για τρατάκ ή για Καπαλμπάτι.
Αν αισθάνεσαι αβέβαιος και θα ήθελες να αρχίσεις με ένα από όλα, θα μπορούσες να δοκιμάσεις το τρατάκ. Κάντο για δυόμιση βδομάδες, για τουλάχιστον 25 λεπτά τη μέρα, κατά προτίμηση, αν γίνεται, πριν τον ύπνο (χωρίς γεμάτο στομάχι), και δες πώς νιώθεις.

---------------------
Σχετικά με κάποιο βίντεο για τη γιόγκα, ο χρήστης του Youtube Τοξότης Tsoler μού έγραψε:
"Ωραίο βίντεο! Να σε ρωτήσω, υπάρχει κανένα βιβλίο ή βίντεο που μπορεί να μας διδάσκει όλο αυτό; Αν ξέρεις κάτι πες μου. Θέλω να κάνω αυτό το διαλογισμό, αλλά νομίζω ότι καλά θα ήταν αν κάποιος έμπειρος με καθοδηγήσει, είτε από βιβλίο είτε από βίντεο."

Απάντησα:

"Σχετικές πληροφορίες έχω ανεβάσει στην περιγραφή του βίντεο.
Επιπρόσθετα: Μπορείς να βρεις βιβλία και δασκάλους γιόγκα/διαλογισμού μέσα από τη σχολή Σατυανάντα Γιόγκα, που είναι το σύστημα γιόγκα που έμαθα εγώ. Ιστοσελίδα: http://www.satyanandayoga.gr/el/
Αν θέλεις να ακούσεις πνευματική ομιλία από την ιδρύτρια της σχολής (κάτι που θα στο συνιστούσα εξαιρετικά θερμά), τηλεφώνα στο 210-6644189, που είναι το τηλέφωνο της σχολής, και ρώτα πότε κάνει σάτσανγκ η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι. Μπορείς να διαβάσεις λίγα λόγια για αυτήν εδώ:
http://www.satyanandayoga.gr/el/poioi-eimaste/idrytria-kai-dieythyntria.html  "